Koolhydraatarm acne dieet

Wat zijn de voordelen van een koolhydraatarm dieet tegen acne?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
koolhydraatarm dieet tegen acne

Heb jij last van acne en puistjes? Dan ga je misschien wel iets aan dit artikel hebben. Ik ga namelijk dieper in op de voordelen van een koolhydraatarm acne dieet.

Waarom zou je eraan moeten beginnen? Wat hebben koolhydraten precies te maken met acne? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen waar mensen mee zitten en die ik ga beantwoorden op deze pagina. Waarschijnlijk twijfel jij ook nog om een koolhydraatarm of zelfs een keto (ketogeen) dieet te volgen. Je doel is niet om gewicht te verliezen, maar om je puistjes te verwijderen.

Dit artikel is niet bedoeld voor het promoten van bepaalde merken of producten. Het is een puur informatief artikel waarin je informatie krijgt over een koolhydraatarm dieet tegen acne.

Hoe ontstaat acne?

Voordat ik je ga vertellen over een koolhydraatarm dieet tegen acne zal ik je iets meer vertellen over hoe acne ontstaat. Hoewel ongeveer 90% van de tieners en 50% van de 20 tot 30-jarigen last hebben van acne, weet namelijk bijna niemand hoe de huidaandoening nou eigenlijk ontstaat.

De vorming van acne begint bij verschillende processen van de huid. Denk bijvoorbeeld aan de talgklieren die verbonden zijn met de haarzakjes en huidporiën. De talgklieren produceren talg, wat de huid vochtig en sterk houdt. Bij acne kan echter sprake zijn van een overproductie van de talgklieren. Er wordt dan teveel talg aangemaakt. Dit kan worden verklaard door bijvoorbeeld hormonale schommelingen en bepaalde voedingsmiddelen.

Denk ook aan de productie van huidcellen. Huidcellen worden normaal afgestoten door de huid en vervangen voor nieuwe, gezonde huidcellen. In jouw geval zullen dode huidcellen achterblijven op de huid. Deze kunnen samen met het overtollige talg gaan ophopen in een porie. Wanneer hier de bacterie C. Acnes bijkomt, kan een verstopte porie gaan ontsteken. Nu zullen de rode bultjes en witte puntjes op je huid zichtbaar worden, oftewel de acne is geboren.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wat hebben koolhydraten en suikers te maken met acne?

Jarenlang werd beweerd dat acne niets te maken had met voeding, maar nu is er eindelijk erkenning van de medische wereld dat er wel degelijk een verband is met ons dieet. Eigenlijk ook wel logisch, omdat we zelf al veel langer merkten dat slechte voeding, zoals ongezonde snacks impact hebben op onze huid. Denk hierbij aan huidveroudering, acne en puistjes.

Onlangs is er een verband gevonden tussen acne en koolhydraten, en dan met name snelle en langzame suikers. Vooral de snelle suikers zijn de boosdoener in het geval van acne, terwijl langzame suikers beter zijn voor acne. Geraffineerde koolhydraten kunnen namelijk een negatieve rol spelen in je hormoonhuishouding. Normaal gesproken worden koolhydraten in de bloedbaan omgezet in suiker (glucose), waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt en het hormoon insuline wordt afgegeven. Dit hormoon zet suiker om in buikbare energie (glycogeen). Geraffineerde koolhydraten kunnen echter zorgen voor een snelle stijging van de hormonen en de bloedsuikerspiegel. Deze stijging en schommelende hormonen kunnen leiden tot acne.

Een acne dieet waarin voedingsmiddelen met een lage glychemische lading (GL) zijn verwerkt, kunnen juist de bloedsuiker verlagen en betere hormoonspiegels van je androgenen en insuline opleveren. Tevens helpt het de insulinegevoeligheid te verbeteren.

De voordelen van een koolhydraatarm acne dieet

Veel mensen merkten dat hun acne verbeterde na het volgen van een koolhydraatarm of keto-dieet. Er zitten dan ook een aantal voordelen aan het volgen van een koolhydraatarm dieet als we kijken naar acne.

Denk aan de volgende voordelen van een koolhydraatarm acne dieet:

 • Lagere insulineniveaus: Dankzij lagere insulineniveaus zal de productie van talg, huidcellen en hormonen verminderen. Vooral ketogene diëten kunnen het insulinegehalte erg verlagen.
 • Ontstekingsremmende effecten: Tevens heeft een koolhydraatarm dieet ontstekingsremmende effecten. Dit kan leiden tot minder nieuwe acne. De poriën zullen namelijk minder snel ontstoken raken.
 • Afname van IGF-1: Bovendien kan het volgen van een koolhydraatarm dieet leiden tot een afname van het insuline-achtige groeifactor. Dit zijn hormonen die de talgproductie kunnen verhogen. Een afname van de hoeveelheid IGF-1 in je lichaam kan dus positief zijn.

Houd er wel rekening mee dat er meer onderzoek nodig is om te kunnen concluderen dat een koolhydraatarm acne dieet daadwerkelijk effectief is. Er zijn namelijk nog geen grote onderzoeken naar gedaan.

Het is daarom ook lastig te zeggen hoe groot de koolhydraatbeperking dient te zijn om de beste resultaten op je acne te zien. Ook moet je onthouden dat acne patiënten verschillend kunnen reageren op acnebehandelingen. Dit geldt voor anti-acne producten, maar dus ook voor voedingsmiddelen.

Welke voedingsmiddelen bevat een koolhydraatarm acne dieet?

Nu je weet wat de mogelijke voordelen van een koolhydraatarm acne dieet zijn, wil je waarschijnlijk ook weten welke voedingsmiddelen dan mogelijk gunstig zouden kunnen zijn. Om je op weg te helpen zal ik hieronder voorbeelden geven van goede en slechte voedingsmiddelen. Ik begin met de voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden en vertel daarna over de voeding in een koolhydraatarm acne dieet.

Voorbeelden van voeding met snelle suikers:

 • Wit brood;
 • Aardappelen, maïs en rijst;
 • Appels en bananen;
 • Snoep en gebak;
 • Bonen en soja;
 • Honing en siroop
 • Magere zuivel;
 • Frisdrank en de meeste alcoholische dranken;
 • Bewerkte voedingsmiddelen met verborgen koolhydraten

Onderzoekers zijn dus tot de conclusie gekomen dat het vermijden van snelle suikers, de acne kan verminderen. Je eet tijdens een koolhydraatarm acne dieet dus producten met langzame suikers en zo min mogelijk koolhydraten.

Voorbeelden van voeding met langzame suikers:

 • Volkoren producten;
 • Rundvlees, lamsvlees en kalkoen;
 • Vis, zoals zalm, sardines, forel en garnalen;
 • Koolhydraatarme groente, zoals spinazie, broccoli en boerenkool;
 • Eieren;
 • Volle zuivel;
 • Kokosolie en olijfolie;
 • Amandelen en pecannoten;
 • Avacoda’s en olijven;
 • Suikerarm fruit, zoals bramen en aardbeien

Bij een koolhydraatarm acne dieet is het goed om te houden dat je voor vers en onbewerkt voedsel van hoge kwaliteit dient te kiezen. In bewerkte voedingsmiddelen zitten vaak stoffen die het insulinegehalte laten stijgen en waarschijnlijk acne veroorzaken. Veel mensen kopen bijvoorbeeld vlees waar veel omega-6-vetzuren inzitten, terwijl dit niet goed is voor acne. Let dus ook op de voedingsetiketten.

Zorg ook dat rundvlees biologisch en grasgevoerd is, de kip biologisch en scharrel is, zeevruchten in het wild zijn gevangen en eieren van biologische, scharrel en kooivrije kippen komen.

Acne behandelen is geduld hebben

Je moet niet direct wonderen verwachten van het koolhydraatarm acne dieet. Je moet het namelijk wel minimaal 10 weken volhouden om echt resultaat te gaan zien. Het is dus niet zo dat je binnen 2 weken ineens van je acne af bent. Geduld is dus belangrijk bij dit dieet.

Wanneer je start met het koolhydraatarme acne dieet is het aan te raden vooraf een foto van jezelf te maken. Maak tijdens het dieet iedere week een foto, om stap voor stap het verschil te zien. Het verschil is voor jezelf namelijk heel lastig om te zien, omdat jij jezelf iedere dag in de spiegel ziet. Je kunt dan ook zien of een koolhydraatarm acne dieet daadwerkelijk effect heeft.

Heb je problemen met het maken van een voedingsschema? Dan is het misschien verstandig om een arts, diëtist of bijvoorbeeld een personal trainer te raadplegen. Zij weten precies wat je mag eten, en kunnen je begeleiden bij het vinden van de juiste verhoudingen. Het zou daarnaast ook wel fijn zijn wanneer je ook echt kan genieten van de voeding die jij tot je neemt. Zo val je ook na het beëindigen van het dieet niet terug in jouw oude eetgewoonten.

Conclusie en meer tips ontvangen over een koolhydraatarm acne dieet?

Hoewel er nog geen grote onderzoeken zijn gedaan naar het effect van koolhydraatarme en keto-diëten tegen acne kunnen de voordelen wel degelijk de moeite waard zijn om het zelf eens te proberen. Zorg dat je dan voor voedzame, minimaal bewerkte koolhydraatarme voedingsmiddelen kiest.

Het is veilig om koolhydraatarm te eten. Veel mensen houden zelfs van de voedingsmiddelen uit het dieet. Het kan dus zeker slim zijn eens een paar weken te testen wat het met je huid en acne doet.

Je kunt ook overwegen met mijn complete “Leven Zonder Acne Methode” aan de slag te gaan. Hierin vertel ik je alles over de juiste voedingsmiddelen en voedingstoffen die horen bij een gezond acne dieet. Tevens vertel ik je over veel meer factoren die ervoor zorgen dat jij last blijft houden van acne en hoe jij dit effectief kunt tegengaan.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *