Krijg je puisten van chocola?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
krijg je puisten van chocola?

Krijg je puisten van chocola? Veel mensen vragen het zich af.

Waarschijnlijk herken je het wel: je besluit ’s avonds wat chocolade te eten en de volgende ochtend heb je opeens veel meer puistjes op je gezicht.

Volgens velen zouden vette producten zoals chocola acne kunnen veroorzaken. Maar is het echt waar? In dit artikel ga ik je alles vertellen over puistjes en chocola.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Puisten van chocola: een mythe?

Het is niet met 100% zekerheid te zeggen of je puistjes krijgt van chocola. Het is dan ook een mythe.

Om te weten of je echt puistjes krijgt van chocola is het allereerst handig om te weten hoe puistjes ontstaan op de huid.

Puistjes ontstaan doorgaans wanneer een porie verstopt en ontstoken raakt.

Bijvoorbeeld in de puberteit wordt door hormonale veranderingen steeds meer huidsmeer aangemaakt. Het overtollige olie gaat opstapelen bij de uitvoergang van de talgklier. Een porie kan hierdoor verstoppen. Men noemt dit een pukkel of mee-eter.

In de porie verzamelt zich Propionibacterium acnes. Deze bacteriën kunnen in combinatie met ander vuil irritatie veroorzaken in een porie. Dit veroorzaakt een ontsteking, ook wel een puist genoemd.

Een puistje kan vanzelf openbarsten. Dit kan er echter voor zorgen dat de omliggende huid ook geïrriteerd raakt met meer puistjes tot gevolg. Puistjes komen en gaan. Hierdoor belanden veel mensen in een cirkel van puistjes.

Als jij uit de cirkel van puistjes wil stappen, dan raad ik je mijn gratis e-book te downloaden. Je gaat er namelijk achter komen door welke oorzaken je onnodig lang last blijft houden van puistjes en hoe je dit kunt omkeren.

Chocoladerepen en puistjes

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van chocoladerepen op de hoeveelheid puistjes die je krijgt.

Het oudste onderzoek is van de Amerikaanse dermatologen: James Fulton, Gerd Flewig en Albert Kligman. Zij deden in de jaren 60 al onderzoek naar chocolade en puistjes onder een aantal proefpersonen.

5 personen die al een vorm van acne hadden, moesten dagelijks 2 repen chocola eten. De ene reep bevatte wel tien keer de hoeveelheid cacao als de gewone reep. De vorm, smaak en kleur waren wel gelijk. Het enige verschil was dat één reep, geen echte chocolade bevatte.

De repen met extra veel cacao of zonder echte chocolade werden 4 weken lang afwisselend gegeten door personen met acne. De onderzoekers noteerden continu het aantal puistjes op het gezicht. Na 4 weken volgde een pauze waarna enkel nog de andere repen werden gegeten. Nogmaals werden het aantal puistjes geteld.

Zij bekeken dus of je echt puistjes van chocolade kunt krijgen door 2 verschillende repen te testten. Effect bleek er echter niet te zijn. Er was namelijk geen verschil te zien aan de acne van de proefpersonen, ook al hadden zij extra veel of geen echte chocolade gegeten.

De dermatologen wilden nu weten of puistjes wel ontstaan door het eten van chocola bij mensen die normaal geen last hebben van puistjes. Daarom lieten zij 5 personen zonder acne, 2 repen per dag eten. Na een maand bleek echter – ook in dit geval – dat chocola geen invloed had op de puistjes en de huidstructuur.

Melkproducten en acne

Volgens ander onderzoek schijnt dat melkproducten zoals chocola wel degelijk puistjes kunnen veroorzaken.

Zo werd in 2006 en 2009 onderzoek gedaan naar het consumeren van melkproducten in combinatie met acne. De proefpersonen ervaarden meer last van puistjes wanneer zij veel (meer dan 1 keer per dag) melkproducten binnenkregen.

Dit kan goed kloppen. Er zitten namelijk hormonen in melkproducten die zorgen voor een hormonale onbalans. Dat kan leiden tot een verhoging van de talgproductie. Hierdoor ontstaan sneller verstopte poriën en puistjes.

Het is ook de vraag of de onderzoeken naar acne betrouwbaar zijn. “Dergelijke onderzoeken zijn in de afgelopen jaren vaker gedaan. De betrouwbaarheid is te verwaarlozen door kleine onderzoeksgroepen en een slechte opzet”, volgens van Ruth. Er is bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan van acne af te komen door geen melkproducten te consumeren.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie heeft onderzoeken bekeken en hier een richtlijn van gemaakt. Hun conclusie luidt als volgt: er kan niet worden vastgesteld dat bepaalde etenswaren of voedingsstoffen invloed hebben op puistjes.

Verenigingen vinden het daarom niet altijd verantwoord hun patiënten een bepaald acne dieet te laten volgen. Volgens sommige artsen hoef je geen voeding te laten staan om puistjes te voorkomen.

Veel mensen zijn echter bang en houden zich jarenlang aan strenge diëten. Chocola, pizza en patat overslaan zouden volgens hen zeker helpen om acne te verhelpen. Ik merk zelf ook dat ik meer puistjes krijg door melkproducten en chocola.

chocolade melkproducten puistjes
melkproducten en puistjes
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Krijg je écht puistjes van chocola?

Is het dan wel of niet waar dat je puistjes krijgt van chocola? Ik denk het waar is. Sommige mensen zullen altijd meer last van puistjes ervaren dan andere na het eten van bepaalde voeding.

Alhoewel sommige dermatologen zeggen dat je geen puistjes krijgt van chocola kan het zomaar wel waar zijn. Er zit namelijk melk, suiker, vet en cafeïne in een chocoladereep. Ook zuivel, melk en andere vette producten kunnen puistjes veroorzaken, denk ik. Dat komt door de aanmaak van bepaalde hormonen die hormonale acne veroorzaken.

Veel mensen geven aan puistjes te krijgen van chocolatjes met nootjes, zoals pinda’s. Dat kan kloppen, omdat er veel omega-6-vetzuren inzitten. Sommige van die vetzuren zijn ongunstig voor de huid.

Tevens is in Amerika bijvoorbeeld onderzoek gedaan onder 40.000 vrouwen waaruit is gebleken dat melkproducten wel degelijk invloed hebben op de hoeveelheid puistjes op je gezicht. De snelle koolhydraten zouden voor meer puistjes zorgen.

Koolhydraten laten de suikerspiegel in het bloed sneller stijgen. Hormonen, zoals insuline en androgenen kunnen dan worden aangemaakt. Producten zoals chocola, witbrood en patat kunnen hierdoor waarschijnlijk puistjes veroorzaken.

Witte of pure chocola?

In mijn ogen kan het beste zijn naar je eigen lichaam te blijven luisteren. Ondervind zelf of melkchocolade de veroorzaker is van jouw puistjes.

Je kan simpelweg meer gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen dan andere. Zo zal niet iedereen last krijgen van puistjes na het eten van een reep chocola. Probeer dus wat minder chocola en zuivelproducten te eten en bij te houden wat het effect is op jouw huid.

Een andere vraag die ik vaak krijg is: krijg je van witte chocola puistjes? Van witte chocolade kan je inderdaad puistjes krijgen. Het bevat namelijk geen cacao, maar cacaoboter of nog erger. Witte chocola kan je zien als een klompje boter.

Hoe lichter de chocola is, hoe ongezonder het is voor je lichaam. Hoe donkerder de chocola, hoe gezonder het is voor je lichaam.

krijg je van witte chocola puistjes
witte chocola en puistjes

Blijf je last hebben van puistjes, maar kun je het niet laten geen chocola meer te eten? Dan kun je eens wat pure chocola proberen.

Persoonlijk vind ik pure chocola minder lekker dan bruine of witte chocola. Het kan echter beter zijn te kiezen voor chocola die voor minimaal 75% uit cacao bestaat. Hier zitten namelijk minder suikers en andere toegevoegde bestanddelen in.

Pure chocola bevat zelfs een aantal goede stoffen voor je lichaam, namelijk vitamine A, B1, C, D en E.

Je puistjes verwijderen met een volledig en gratis stappenplan?

In dit blogartikel heb ik je kort verteld over het ontstaan van puistjes door chocolade.

Kort gezegd bevat chocola stoffen die de hormonen in je lichaam kunnen beïnvloeden. Dit kan resulteren in hormonale acne. Wellicht kan het verstandig zijn zelf eens een voedingsdagboek bij te houden om te kijken naar de invloed van chocola op je huid. Ook kun je pure chocola proberen.

Mocht je momenteel veel last hebben van puistjes, dan heb ik een volledig stappenplan voor je die je gratis mag gebruiken.

Veel geld uitgeven aan allerlei dure middeltjes, behandelingen en medicijnen is helaas vaak zonde van je geld, omdat de meeste zogenaamde “wondermiddeltjes” vaak toch niet helpen. Ze openen bijvoorbeeld alleen de poriën of elimineren bestaande puistjes tijdelijk.

Klik op de onderstaande knop en kom erachter wat je aan je levensstijl kunt doen om de onnodige acne te stoppen. We gaan het probleem bij de wortel uitroeien, zodat jij je beter voelt, er beter uitziet en je zelfvertrouwen terugkrijgt.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Ik zal het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat. Je kunt bijvoorbeeld een vraag stellen of jouw eigen ervaringen delen over het krijgen van puistjes door chocola. Ook kun je eens rondkijken tussen andere blogartikelen en producten.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *