Krijg je puisten van chocola?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
krijg je puisten van chocola?

Krijg je puisten van chocola? Veel mensen vragen het zich af. Waarschijnlijk herken je het wel: je besluit wat chocolade te eten en de volgende ochtend heb je opeens veel meer puistjes in je gezicht. Volgens velen zouden vette producten zoals chocola, acne kunnen veroorzaken. Maar is het echt waar? In dit artikel ga ik je alles vertellen over puistjes en chocola!

Inhoudsopgave

Puisten van chocola: een mythe?

Of je puisten krijgt van chocola is niet met 100% zekerheid te zeggen. Het is dan ook een mythe. Om te weten of je echt puistjes krijgt van chocola is het allereerst handig om te weten hoe puistjes op de huid ontstaan.

Puistjes ontstaan doorgaans wanneer een talgkliertje ontsteekt. Bijvoorbeeld in de puberteit wordt door hormonen steeds meer huidsmeer aangemaakt. Het overtollige talg en olie gaat opstapelen bij de uitvoergang van de talgklier. Het talgkliertje zal hierdoor verstoppen.

In de talgklier verzamelt zich Propionibacterium acnes. Deze bacterie veroorzaakt vrije vetzuren. Bacteriën in combinatie met ander vuil gaat irriteren aan de talgklier. Dit veroorzaakt een ontsteking, ook wel een pukkel of puist genoemd.

Het kliertje kan vanzelf openbarsten. Dit kan er echter voor zorgen dat de omliggende huid ook geïrriteerd raakt met meer puistjes tot gevolg.

Chocoladerepen en puistjes

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van chocoladerepen op de hoeveelheid puistjes die je krijgt. Het oudste onderzoek is van de Amerikaanse dermatologen: James Fulton, Gerd Flewig en Albert Kligman. Zij deden in de jaren 60 al onderzoek naar chocolade en puistjes onder een aantal proefpersonen.

5 personen, die al een vorm van acne hadden, moesten dagelijks 2 repen chocola eten. De ene reep bevatte wel tien keer de hoeveelheid cacao als de gewone reep. De vorm, smaak en kleur waren wel gelijk. Het enige verschil was dat een reep, geen echte chocolade bevatte.

De repen met extra veel cacao of zonder echte chocolade werden 4 weken lang afwisselend gegeten door personen met acne. De onderzoekers noteerden continu het aantal puistjes op het gezicht. Er volgde een pauze na 4 weken waarna enkel nog de andere repen werden gegeten. Nogmaals werden het aantal puistjes geteld.

Zij bekeken dus of je echt puistjes van chocolade kan krijgen door 2 verschillende repen te testten. Effect bleek er echter niet te zijn. Er was namelijk geen verschil te zien aan de acne van de proefpersonen, ook al hadden zij extra veel of geen echte chocolade gegeten.

De dermatologen wilden nu weten of puistjes wel zouden ontstaan door het eten van chocola bij mensen die normaal geen puistjes hebben. Daarom lieten zij 5 personen zonder acne, 2 repen per dag eten. Echter bleek na een maand – ook in dit geval – dat chocola geen invloed had op de puistjes en de huidstructuur.

Melkproducten en acne

Volgens ander onderzoek schijnt dat melkproducten zoals chocola wel degelijk puistjes kunnen veroorzaken.

Zo werd in 2006 en 2009 onderzoek gedaan naar melkproducten in combinatie met acne. De proefpersonen ervaarden meer last van puistjes wanneer zij veel (meer dan 1 keer per dag) melkproducten binnenkregen. Dit kan goed kloppen. Er zitten namelijk hormonen in melkproducten die zorgen voor een verhoging van de talgproductie.

Echter is het maar de vraag of de onderzoeken naar acne betrouwbaar zijn. Er is bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan om van acne af te komen door geen melkproducten te consumeren. “Dergelijke onderzoeken zijn in de afgelopen jaren vaker gedaan. De betrouwbaarheid is te verwaarlozen door kleine onderzoeksgroepen en een slechte opzet”, volgens van Ruth.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie heeft alle onderzoeken bekeken en hier een richtlijn van gemaakt. Hun conclusie luidt als volgt: er kan niet worden vastgesteld dat bepaalde etenswaren of voedingsstoffen invloed hebben op puistjes.

De vereniging vindt het daarom niet verantwoord om hun patiënten een bepaald acne dieet te laten volgen. Volgens van Ruth hoef je dus geen voeding te laten staan om puistjes te voorkomen. Veel mensen zijn echter bang en houden zich jarenlang aan strenge diëten. Chocola, pizza en patat overslaan zouden volgens hen zeker helpen om je acne te verhelpen.

chocolade melkproducten puistjes
melkproducten en puistjes

Krijg je echt puistjes van chocola?

Is het dan toch niet waar dat je puistjes krijgt van chocola? Zeker niet! Sommige mensen zullen altijd meer last van puistjes ervaren dan andere.

Alhoewel dermatologen zeggen dat je geen puistjes krijgt van chocola kan het zomaar wel waar zijn. Er zit namelijk melk, suiker en vet in een chocoladereep. Ook aardbeien, zuivel, melk en andere vette producten kunnen naar mijn mening puistjes veroorzaken.

In Amerika is namelijk onderzoek gedaan onder 40.000 vrouwen waaruit is gebleken dat melkproducten wel degelijk invloed hebben op de hoeveelheid puistjes in je gezicht. Ook zouden snelle koolhydraten voor meer puistjes zorgen.

Koolhydraten laten de suikerspiegel in het bloed sneller stijgen. Producten zoals witbrood en patat kunnen dus puistjes veroorzaken. Chocola valt hier ook onder. Echter bevat chocola naast suiker ook nog melk en vet wat nog slechter is voor je puistjes.

Witte en pure chocola

Mij lijkt het beste om naar je eigen lichaam te luisteren. Ondervind zelf of chocolade de veroorzaker is van jouw puistjes. Je kan simpelweg meer gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen dan andere. Zo zal niet iedereen last krijgen van puistjes na het eten van een reep chocola. Probeer dus wat minder chocola en zuivelproducten te eten om te kijken naar het effect op jouw huid.

Een andere vraag die ik vaak krijg is: krijg je van witte chocola puistjes? Van witte chocolade kan je inderdaad puistjes krijgen. Het bevat namelijk geen cacao, maar cacaoboter of nog erger. Witte chocola is dus eigenlijk een klompje boter. Hoe lichter de chocola is, hoe ongezonder voor je lichaam.

krijg je van witte chocola puistjes
witte chocola en puistjes

Blijf je last hebben van puistjes, maar kun je het niet laten om geen chocola meer te eten? Dan kun je eens pure chocola proberen te eten. Pure chocola vind ik persoonlijk minder lekker dan bruine of witte chocola. Echter is het beter om chocola te kiezen die voor minimaal 75% uit cacao bestaat. Hier zit namelijk minder suiker en andere toegevoegde bestanddelen in, en bevat ook andere goede stoffen voor je lichaam. Hoe donkerder de chocola, hoe gezonder voor je lichaam!

Nooit meer last van puistjes dankzij een 100% natuurlijke methode!

In dit blogartikel over ‘krijg je puisten van chocola’ heb ik je kort verteld over het ontstaan van puistjes in combinatie met chocola. Het kan dus verstandig zijn om een voedingsdagboek bij te houden om te kijken naar de invloed van chocola. Naast de hierboven genoemde tips zijn er nog tal van andere manieren om puisten te voorkomen en te verwijderen.

Je kunt nu veel geld uitgeven aan dure middeltjes, behandelingen en medicijnen van fabrikanten. Helaas is het vaak zonde van je geld, omdat dergelijke wondermiddeltjes toch niet helpen. Phillip Costa heeft zijn bewezen natuurlijke stap-voor-stap methode onthuld in de Nooit Meer Acne Methode. Hierdoor kan je razendsnel afscheid nemen van je acne en puistjes.

Dankzij deze methode ga je niet de symptomen bestrijden, maar het probleem bij de wortel uitroeien. Je zult je beter voelen, er beter uitzien en je zelfvertrouwen terugkrijgen. De puistjes zullen voorgoed verdwijnen! Hieronder kun je op de blauwe knop drukken om mijn gratis e-book te downloaden.

Wil jij meer informatie over de Nooit Meer Acne Methode?

Ja! Ik wil meer informatie!

Ps. Ik zal het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat. Je kunt bijvoorbeeld jouw eigen ervaringen delen omtrent puistjes en chocola, of een vraag stellen. Ook kun je eens rondkijken tussen mijn andere blogartikelen en producten.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en veilig te verwijderen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Dit doe ik zowel op deze website, als in magazines en schoonheidssalons. Bekijk hier de revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verwijderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *