Laserbehandeling en lichttherapie tegen acne en littekens

Welke behandelingen zijn er wat zijn de ervaringen van acne patiënten?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
laserbehandeling en lichttherapie tegen acne en littekens

Bij matige tot hardnekkige acne en de littekens die daardoor kunnen ontstaan, kan worden gekozen voor een laserbehandeling of lichttherapie. De laserbehandelingen worden vaak pas ingezet wanneer er al veel alternatieven zijn geprobeerd, maar de acne niet verdween. Ook kan het een uitkomst bieden voor mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde medicatie, en dus moeten zoeken naar een alternatief.

Meestal wordt er gekozen voor een plaatselijk of oraal geneesmiddel tegen acne. Deze medicijnen kunnen veel bijwerkingen opleveren. Daarom zijn veel mensen op zoek naar een behandeling zonder gekke reacties van de huid. Hoewel een laserbehandeling wel degelijk bijwerkingen, zoals roodheid, kan hebben, wordt het wel gezien als een relatief veilige manier om acne te bestrijden.

Misschien merk je weleens dat je huid verbetert door het daglicht. Vandaar zijn er laserbehandelingen en lichtbehandelingen ontwikkeld. Tegenwoordig kun je kiezen uit ablatieve laserbehandelingen en niet-ablatieve laserbehandelingen. Deze behandelingen worden ingezet om de P.acnes bacterie uit te roeien en de talgproductie te reduceren.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het inzetten van een laserbehandeling of een lichttherapie tegen acne en littekens.

Aangezien laserbehandelingen vaak wat intensiever zijn dan reguliere acnebehandelingen, dien je eerst te overleggen met een dermatoloog of je in aanmerking komt. Zwangere vrouwen en personen die het medicijn isotretinoine gebruiken, komen bijvoorbeeld niet in aanmerking. Bij een milde vorm van acne wordt vaak aangeraden een alternatief te zoeken.

Wat doet een laserbehandeling of lichttherapie tegen acne (littekens)?

Dankzij een lichtbehandeling of laserbehandeling kan de huid worden verbeterd.

Voor een lichtbehandeling kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van rode of blauwe LED lichten of een combinatie daarvan. Het licht schijnt op verschillende niveaus van de huid. Ze kunnen de bovenste huidlagen bereiken, maar ook de onderste. Dit is afhankelijk van het doel en de kracht van de gekozen laser- of lichtbehandeling.

Lichttherapieën en laserbehandelingen kunnen erg gunstig zijn voor acne en acne littekens. De apparatuur dient dan natuurlijk wel op de juiste manier gebruikt te worden.

Vaak wordt er vooraf een foto gemaakt om aan het einde van de behandeling te zien wat het heeft opgeleverd.

Welke laserbehandelingen en lichttherapieën zijn er?

Hieronder zal ik de verschillende soorten lichttherapieën met je bespreken.

  • Blauw licht: De meest voorkomende acne lichtbehandeling wordt uitgevoerd met blauw licht. Het heeft als doel om de poriën vrij te maken van acne veroorzakende bacteriën. Tevens zullen vrije radicalen worden aangepakt. Deze veroorzaken oxidatie en huidveroudering van je gezicht. Ook kunnen roodheid en zwellingen verminderen door de verzachtende eigenschappen van blauw licht. De behandeling kan tot ongeveer 0,3 mm in de huid komen. Je dient ongeveer 9 sessies te boeken van 20 minuten. Je voelt misschien wat warmte, maar niet zoveel pijn.
  • Rood licht: Een sterkere acnebehandeling wordt uitgevoerd met rood licht. Deze kan tot ongeveer 0,4 of 0,5 mm diep in de huid komen. Het stimuleert bijvoorbeeld het aantal neutrofielen en keratinsatie. In tegenstelling tot het blauwe licht kan het rode licht geen bacteriën doden, maar wel acne littekens minder zichtbaar maken. Rood licht kan ook helpen om het huidweefsel te verfijnen. Het gevolg is dat de hydratie van de huid verbetert en irritatie vermindert.
  • Combinatie van blauw en rood licht: Er kan ook gebruik worden gemaakt van een combinatie van blauw en rood licht. Hierdoor kun je profiteren van zowel de voordelen van blauw als van rood licht.

Er bestaan twee soorten laserbehandelingen, namelijk laserbehandelingen die ablatief zijn en laserbehandelingen die niet-ablatief zijn. Bij alatieve behandelingen verdampen ze de huid rondom het litteken. Hierdoor blijft er enkel een gladde huid over en wordt het litteken vervaagd. Bij niet-ablatieve laserbehandelingen wordt de huid niet verdampt, maar wordt de collageenprouductie bevorderd. Collageen is een soort eiwit dat ervoor zorgt dat de huid wordt vernieuwd. Oude cellen worden afgevoerd, zodat het lichaam de impuls krijgt om nieuwe cellen te creëren.

Hieronder bespreek ik enkele soorten laserbehandelingen:

  • Fractionele lasertherapie: De behandeling is gericht op het bestrijden van acne littekens. De lasers maken kleine gaatjes in de huid (microneedling). Je huid reageert hierop door nieuwe gezonde huidcellen en meer collageen en elastine aan te maken. Naast het gezicht kunnen hier ook andere delen van het lichaam mee worden gelaserd, zoals je rug en nek.
  • CO2 laser: Het doel van een CO2 laser is het doordringen in de diepere huidlagen om diepe littekens te behandelen. Hierdoor verbetert het elastine en collageen. Het omliggende weefsel wordt niet aangetast. Dankzij Deep FX en Active FX kunnen verschillende niveaus van de huid worden bereikt. Zoals het woord al zegt wordt Deep FX gebruikt om diepe littekens te behandelen.

Wanneer zie je verbetering aan de acne (littekens)?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat lasertherapie en lichttherapie een verschillend effect kunnen geven op de huiden van personen. We hebben tenslotte allemaal een andere huidtype.

Soms zullen er meerdere afspraken gemaakt moeten worden en dus meerdere keren lasers op de huid moeten worden aangebracht om de huid weer zuiver te krijgen. Meestal beginnen acne patiënten in de eerste weken na de laatste behandeling verbeteringen aan hun huid te zien.

Na de behandelingen kan acne eventjes erger worden, de roodheid kan bijvoorbeeld toenemen.

Ook dien je er rekening mee te houden dat lasers de acne (littekens) niet volledig kunnen laten verdwijnen. Wel kunnen puistjes en acne littekens sterk verminderen. Om acne helemaal te laten verdwijnen wordt vaak een extra middel ingezet.

Houd je in ieder geval aan de afspraken die je hebt gemaakt met de dermatoloog. Anders kunnen er reacties van de huid ontstaan waardoor de acne erger wordt. In sommige gevallen zal je bijvoorbeeld voor de behandeling enkele weken niet in de zon mogen en na de behandeling een tijd niet meer in het daglicht mogen.

Bovendien is het goed om te weten hoe je in de toekomst nieuwe acne uitbraken kunt voorkomen. Gebruik dus de juiste huidverzorgingsproducten en pak de onderliggende oorzaken van acne aan. Anders blijf je aan de gang en zal je weer opnieuw een laserbehandeling of iets dergelijks moeten ondergaan.

Wat zijn de ervaringen van acne patiënten die een laserbehandeling zijn ondergaan?

Op het internet heb ik enkele ervaringen gevonden van acne patiënten die een laserbehandeling zijn ondergaan. Om hun privacy te beschermen, heb ik hun namen weggelaten. Hieronder beschrijf ik de ervaringen.

Een vrouw in de veertig had vroeger veel last van acne en heeft daar littekens aan overgehouden. Door de rimpeltjes en verslechterde huidstructuur op late leeftijd begonnen de littekens steeds zichtbaarder te worden. Op aanraden van de dermatoloog besloot ze enkele CO2 laserbehandelingen te ondergaan. Ze geeft aan dat de sessies steeds pijnlijker werden. Tijdens de behandeling had ze een branderig gevoel. Na de behandeling wilde ze niet de straat op, omdat haar huid vol zal met korstjes. Het eindresultaat is dat de huid veel gladder is geworden en de littekens voor drie kwart zijn vervaagd.

Een andere vrouw onderging een fractionele laserbehandeling. Ze had duidelijk zichtbare grove poriën en acne littekens door terugkerende hormonale acne. De huid is gladder geworden en rimpeltjes zijn vervaagd. Ze geeft aan dat de behandeling vrij pijnlijk is, maar wel goed te doen is. Er werd aangeboden om een verdovende crème te smeren om de pijn te verzachten. Na de behandeling was haar gezicht rood. Dit ging eigenlijk al vrij snel over. Uiteindelijk is haar huid gladder geworden en is de sterkte van haar huid verbeterd.

Hieronder zie je nog eens een ervaring van een acne patiënt met littekens. Ook zie je hoe het laseren van littekens in zijn werk gaat.

Wat kost een laserbehandeling of lichttherapie en is er een alternatief?

De kosten voor het ondergaan van een laserbehandeling of lichttherapie bedragen ongeveer 150,- tot 500,- euro per behandeling. Ik kan begrijpen dat dit veel geld voor je is, vooral als je bedenkt dat sommigen acne patiënten wel 10 sessies nodig hebben.

In mijn e-book ‘Leven Zonder Acne’ bespreek ik meer opties om acne te bestrijden en acne littekens te vervagen. Dit is een veel goedkoper alternatief. Bekijk hem dus zeker eventjes!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *