Lichte acne

Symptomen, oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
mm
lichte milde acne

Acne kan voorkomen in verschillende vormen, variërend van licht, matig tot ernstig. Deze classificaties worden ook gebruikt door dermatologen en artsen.

In het geval van lichte acne of milde acne verschijnen er soms wat mee-eters en puistjes. Deze onzuiverheden komen voornamelijk voor in gebieden, zoals het gezicht, de borst, de schouders en de rug.

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van lichte acne. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met je genen, voedingspatroon, hormonen, mentale gesteldheid en algemene levensstijl. Het goede nieuws is dat milde acne makkelijk kan worden behandeld met vrij verkrijgbare middelen van de drogist en levensstijl aanpassingen.

Leeftijd en huidtype spelen geen rol bij de ontwikkeling van milde acne. Wel spelen deze factoren mee bij het bepalen welke behandelingen je het beste kunt gebruiken om de acne te behandelen.

Wanneer je weet of je een milde, of andere vorm van acne hebt, dan kun je hierop je behandeling gaan afstemmen.

In deze blog bespreek ik met je hoe je lichte acne kunt herkennen en welke behandelingen hier het beste tegen kunnen werken.

Hoe herken je milde acne?

Milde acne kun je herkennen aan enkele kleine puistjes. Bij deze vorm van acne verschijnen er geen grote, rode, ontstoken pukkels en acnelittekens.

De meeste milde puistjes ontstaan op en rondom delen van het gezicht, zoals de kin, de mond, de neus en het voorhoofd. Hier zitten namelijk veel en grote talgklieren. Maar ook op andere delen van je lichaam kunnen puistjes verschijnen, zoals de rug, de schouders en de armen. Bovendien hoef je niet in paniek te raken als milde acne ontstaat op je billen, op je oren of je oorlel. Dit kan dus gewoon gebeuren.

De soorten puistjes die af en toe, en in klein hoeveelheden verschijnen bij milde acne zijn:

 • papels: kleinere puistjes en bultjes die meestal niet zijn ontstoken
 • rode puistjes: rode, ontstoken puistjes
 • mee-eters: zwarte en witte stipjes

Doorgaans wordt acne geclassificeerd als “mild” wanneer ongeveer 20 mee-eters en minder dan 15 ontstoken, kleinere puistje aanwezig zijn op de huid.

In het geval van een ernstigere vorm van acne zullen er puistjes vormen op meer gebieden en zullen deze voorkomen in grotere aantallen. Ook zien de puistjes er vaak een stuk heftiger uit dan bij milde acne.

Puistjes van heftige acne vormen kunnen lijken op het volgende:

 • puisten: onstoken puistjes die een witte kop hebben, welke zichtbaar gevuld zijn met verontreinigheden
 • cysten of onderhuidse puisten: dikke bulten die zich onder de huid vormen
 • acnelittekens: littekens of putjes die achterblijven als puistjes weg gaan

Ondanks dat jij misschien last hebt van een lichte vorm van acne betekent dit niet dat je er niets aan hoeft te doen en alleen maar hoeft toe te kijken. Wanneer milde acne onbehandeld blijft, dan kan het namelijk verergeren en uitgroeien tot ernstige acne. Mee-eters zijn dan ook de voorgangers van ontstoken puistjes. Bovendien is milde acne veel makkelijker en sneller te behandelen dan ernstigere vormen van acne. Acnelittekens zijn zelfs vaak permanent.

Lichte acne herkennen met behulp van een arts

Om er zeker van te zijn of jij een milde of ernstigere vorm van acne hebt, of zelfs een compleet andere huidaandoening hebt waarbij puistjes-achtige bultjes ontstaan, kun je de hulp van een arts of dermatoloog inschakelen. Zij kunnen dan een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ook zullen ze vragen naar de plekken waar de puistjes ontstaan, hoelang deze aanhouden en hoelang je er al last van hebt. Bovendien vragen ze naar je medische geschiedenis. Soms kunnen medicijnen of verstoorde lichamelijke processen namelijk de reden zijn van het ontstaan van milde acne.

Nadat is vastgesteld dat het daadwerkelijk om een lichte vorm van acne gaat, kunnen er aanbevelingen worden gedaan voor de behandeling. In het geval van milde acne kan dit bijvoorbeeld een crème zijn met benzoylperoxide. Voor milde acne hoeven geen heftige antibiotica en pillen worden voorgeschreven.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wat zijn de oorzaken van lichte acne?

Het hebben van lichte of milde acne kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de volgende oorzaken:

 • Schommelende hormonen. Denk aan pubers en zwangere vrouwen die uit het niets last krijgen van acne. Dit komt, omdat schommelende hormonen de talgproductie kunnen beïnvloeden.
 • Mentale gesteldheid. Wanneer jij je angstig, depressief of gestresst voelt, dan kan dit leiden tot de vorming en verergering van milde acne.
 • Slechts voedingspatroon. Voornamelijk voedingsmiddelen met een hoge glycemische lading kunnen processen in je lichaam beïnvloeden die vervolgens hun invloed uitoefenen op de huid.
 • Zuivelproducten. Ook van zuivelproducten wordt gedacht dat ze leiden tot acne, bijvoorbeeld door de hormonen die ze bevatten.
 • Slechte huidverzorgingsregime. Wanneer de huid niet voldoende wordt gereinigd, kunnen er makkelijk verontreinigheden gaan ophopen in de poriën. Dit kan ook gebeuren wanneer je bijvoorbeeld niet je huid wast nadat je hebt gezweet. Wrijving van kledingstukken kan bijvoorbeeld ook tot puistjes leiden.
 • Huidverzorgingsproducten. Hoewel huidproducten de huid gezond zouden moeten houden, kunnen sommigen middelen milde puistjes veroorzaken. Dit komt door de gebruikte ingrediënten in de producten die de poriën verstoppen. Ook kunnen agressieve reinigers, make-up, scrubs en washandjes leiden tot irritatie van pukkels.

Ongeveer 80% van de tieners en jongvolwassen heeft last van een milde tot ernstige vorm van acne. Vrouwen kunnen ook puistjes ervaren rond hun menstruatie. Niet alleen jongeren kunnen dus last krijgen van puistjes. Ook ouderen kunnen een vorm acne ervaren, bijvoorbeeld door hun voedingspatroon, een tekort aan slaap en stress. Zelfs pasgeboren baby’s kunnen last krijgen van milde acne. Het is dus een fabel dat alleen tieners last zouden krijgen van acne.

Alle besproken oorzaken hebben een invloed op de productie en kwaliteit van talg. Wanneer er namelijk teveel talg wordt aangemaakt, kunnen de poriën verstoppen. Er ontstaan dan mee-eters. Daarna kunnen er bacteriën in de poriën gaan groeien, waardoor er echte puistjes ontstaan.

Welke behandelingen kun je inzetten voor milde acne?

Voor de behandeling van milde acne zijn talloze producten en merken verkrijgbaar in winkels. Mochten deze producten, en andere levensstijl aanpassingen niet werken, dan kun je terecht bij een arts of dermatoloog om een passende behandeling te ondergaan.

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van goede behandelingen voor lichte acne:

1. Huismiddeltjes

Er zijn ontzettend veel huismiddeltjes die kunnen helpen tegen lichte acne. Houd hierbij wel rekening met jouw huidtype. Er kan namelijk sprake zijn van een droge huid, vette huid, normale huid of gecombineerde huid. Kijk daarom altijd voor welke huidtype een bepaald product bedoeld is.

Enkele huismiddeltjes die kunnen worden ingezet bij milde acne en alle huidtypes zijn:

 • Gezichtsreinigers: Een gezichtsreiniger kun je in de avond en in de ochtend gebruiken om je gezicht schoon te maken. Hiermee kun je namelijk effectief de make-up, het vuil en het overtollige talg van je gezicht verwijderen.
 • Exfolianten: Een exfoliant kun je één keer per week gebruiken om je gezicht en poriën nog beter te reinigen. Hiermee kun je namelijk de dieper gelegen dode huidcellen en talg verwijderen uit de poriën. Ook worden de huidcellen gezond gehouden.
 • Vochintbrengende crèmes: Een vochtinbrengende crème is geschikt voor dagelijks gebruik. Het doel is de huid gehydrateerd te houden, zodat de talgproductie in balans blijft. Ook verbetert het de huidbarrière. Mijn voorkeur gaat uit naar een hydraterende crème die ook een SPF bevat, zodat je huid tegelijkertijd beschermt blijft tegen zonnestralen.
 • Antibacteriële middeltjes: Een antibacterieel middel kun je één of meerdere keren per dag gebruiken voor het verwijderen van bacteriën uit de poriën die anders leiden tot acne.

De anti-acnemiddeltjes verschijnen in de vormen van gels, lotions en crèmes. Crèmes en lotions zijn effectief tegen een droge en gevoelige huid, terwijl gels effectiever kunnen zijn tegen een vette huid.

Je zult merken dat er veel middeltjes zijn, die ook allerlei soorten ingrediënten bevatten. Kies bijvoorbeeld voor bewezen ingrediënten uit de natuur. Aloë vera en tea tree olie komen uit de natuur en er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan waaruit positieve resultaten zijn gekomen. Aloë vera kan hoogstwaarschijnlijk zelfs helpen tegen vroege, milde acnelittekens.

milde acne en aloë vera
Aloë vera

Ook kunnen middelen met benzoylperoxide, salicylzuur en azelaïnezuur effectief zijn tegen milde acne. Ik ben zelf fan van de Differin gel en de Gladskin gel.

Gebruik altijd verzorgingsmiddelen zoals aangeven op de verpakking of door je behandelaar. Vaak moet je bijvoorbeeld een hoeveelheid gel ter grootte van een erwt aanbrengen op je gezicht, of slechts alleen de puistjes bedekken, en dus niet de rest van het gezicht. Meestal dienen de producten 2 tot 3 maanden te worden gebruikt om tot een verbetering van milde acne te leiden. Dit geldt echter niet voor alle soorten middelen. Met Gladskin kunnen bijvoorbeeld direct acne veroorzakende bacteriën worden verwijderd, waardoor de roodheid en grootte snel kan afnemen. Na het gebruiken van een exfoliant zul je ook merken dat je huid direct een gezondere uitstraling krijgt en milde puistjes minder opvallen.

2. Schoonheidsbehandelingen

Schoonheidsspecialisten kunnen helpen je milde puistjes te verminderen. Zij hebben dan ook professionele middeltjes die de huid gezond houden en acne bestrijden. Het fijne is dat zij veel aandacht geven aan je huid. Het is dus ook een manier om even te ontspannen.

Daarnaast kunnen zij milde puistjes verwijderen met speciale apparatuur. Normaal gesproken is het niet verstandig puistjes uit te knijpen, maar zij hebben hier apparatuur voor die veel veiliger zijn dan je handen of nagels. Goede schoonheidsspecialisten merken wanneer jij toch zelf aan je puistjes komt en zullen je dan hierop wijzen.

Een behandeling van een schoonheidsspecialist kost doorgaans enkele tientjes per bezoek. Mogelijk vind je het, het geld waard om één keer per maand je puistjes te laten verwijderen en je huid te laten verzorgen door een professional.

Lichte acne en schoonheidsbehandeling
Schoonheidsbehandeling

3. Voedingspatroon aanpassen

Het is vrij triest dat voeding een relatie kan hebben met acne. Sommigen personen kunnen alles eten en krijgen nooit last van puistjes, terwijl iemand anders één reepje chocola eet en de volgende dag weer een nieuw puistje heeft.

Voor personen met lichte acne kan het wel degelijk helpen over te stappen naar andere voedingsmiddelen. Denk er bijvoorbeeld aan zuivelrijke, koolhydraatrijke en suikerhoudende voedingsmiddelen over te slaan. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een ontstekingsremmend, gevarieerd en gezond dieet.

Zorg dat het dieet rijk is aan vitamines en mineralen die helpen je huid en lichaam gezond te houden. Vitamine A en zink zijn voorbeelden van stoffen die helpen je acne onder controle te houden. De stof probiotica is bijvoorbeeld gunstig voor je darmen, waardoor milde acne zichtbaar kan verbeteren.

Voeding tegen milde acne
Voeding tegen milde acne

4. Mentale gesteldheid verbeteren

Een man of vrouw die zichzelf zelfverzekerd voelt, weinig stress ervaart, voldoende slaapt, regelmatig beweegt, heeft vaak een schonere huid dan iemand die dit niet heeft. Zorg daarom dat je op zoek gaat naar manieren om je mentale gesteldheid te verbeteren.

Er zijn veel dingen die kunnen helpen jezelf beter te voelen. Ga je bijvoorbeeld eens verdiepen in meditatie en ademhalingsoefeningen. Ook kan het vinden van nieuwe hobby’s en het vermijden van slechte vrienden je helpen minder stress te ervaren en gelukkiger in het leven te staan.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Milde puistjes mogen niet worden aangeraakt of uitgeknepen

Milde puistjes zijn voor sommigen extra verleidelijk om uit te knijpen of eraan te komen. Toch is dit niet aan te raden. Je loopt namelijk het risico dat je van lichte acne, ernstige acne maakt.

Uitgeknepen puistjes kunnen zich verspreiden naar de rest van je huid, waardoor er meer puistjes op dezelfde plek ontstaan. Ook kunnen de verontreinigheden nog dieper in de poriën worden gedrukt, waardoor deze gaan ontsteken. Bovendien kun je acnelittekens krijgen waar je niet zomaar of zelfs nooit meer van af kunt komen.

Denk dus goed na als je de volgende keer in de verleiding komt om een mild puistje uit te knijpen. Misschien zal een puistje wel sneller verdwijnen, maar je loopt grote risico’s die horen bij ernstige acne.

Wanneer naar een arts?

Milde acne kan goed worden behandeld met middeltjes die verkrijgbaar zijn bij de drogist. Ook kan het aanpassen van je levensstijl veel doen bij het voorkomen en behandelen van milde acne.

Mocht je verschillende dingen hebben geprobeerd, maar geen effect opmerken, dan kun je overgaan op een sterkere behandeling. Artsen en dermatologen kunnen verschillende medische behandelingen en middelen voorschrijven. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen op recept, lichttherapie, hormonale behandelingen en chemische peelings. Dit zal vaak pas gebeuren wanneer het gaat om ernstige acne. Echter, milde inflammatoire (ontstoken) acne kan soms baat hebben bij een sterkere medische behandeling.

Milde acne kan wel degelijk littekens achterlaten en leiden tot emotionele stress. Daarom kun je gerust contact opnemen met een arts om te vragen hoe je hier sneller van af kunt komen.

Conclusie & wat je nu het beste kunt doen tegen lichte acne

Milde acne is een vorm van acne waar zowel kinderen, jongeren als volwassen last van kunnen krijgen. Het kan vervelend en verontrustend zijn om er last van te hebben, ook als er sprake is van lichte acne.

Gelukkig kunnen veel factoren je helpen lichte acne te voorkomen, behandelen en onder controle te houden. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in je levensstijl en het aanpassen van je huidverzorgingsroutine.

Het hoeft niet duur te zijn om acne effectief te behandelen. Er zijn namelijk veel behandelingen beschikbaar. Let er gewoon op dat middelen bewezen ingrediënten bevatten.

Mocht lichte acne aanhouden, steeds erger worden of leiden tot de vorming van littekens kun je de hulp inschakelen van een arts.

Tot slot raad ik je aan met mijn gratis tips aan de slag te gaan. In mijn gratis e-book ga je namelijk ontdekken hoe je lichte tot ernstige vormen van acne kunt behandelen met behulp van een passend huidverzorgingsregime en het bestrijden van de echte onderliggende oorzaken van acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *