Masker tegen acne

Wat is het beste masker tegen puistjes?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Masker tegen acne en puistjes

Heb je last van puistjes? Dan kan een masker tegen acne jou misschien helpen bij het verhelpen van deze vervelende aandoening. Er bestaan verschillende huidmaskers, van hydraterende tot diep reinigende maskers. Maar welke masker is nu het meest geschikt voor het kalmeren van de huid en het verminderen van acne?

In dit artikel ga ik dieper in op maskers die geschikt zijn voor het verhelpen van acne. Zo ga ik uitleggen wat de functie is van het masker, welke maskers geschikt zijn voor jouw specifieke huidtype, en hoe je zelf een masker tegen acne kunt maken.

Het is belangrijk om te weten dat dit artikel niet is bedoeld voor het promoten van bepaalde merken of maskers. Dit artikel is geschreven voor mensen die op zoek zijn naar een eerlijke behandeling voor hun puistjes en acne.

Wat is de functie van een masker?

Ten eerste laat het masker jou even heerlijk genieten, wat goed is voor stress puistjes. Daarnaast is het masker in de basis al heel goed voor je huid.

Een masker tegen acne zal het overtollige talg verwijderen en de glans verminderen. De actieve stoffen die je in het masker tegenkomt reinigen de verstopte poriën die puistjes veroorzaken. Ook verfijnt het masker de huidstructuur.

Over het algemeen zorgen de maskers voor het tijdelijk afsluiten van de huid waardoor vocht en warmte even worden vastgehouden. Dit heeft een betere doorbloeding en een gezondere huid tot gevolg.

Door behandelingen tegen acne en puistjes kan de huid uitdrogen en geïrriteerd raken. De maskers bevatten bestandsdelen die de huid verzachten en hydrateren, zo wordt de uitgedroogde en geïrriteerde huid herstelt.

Hoe gebruik je een masker tegen acne?

Het is belangrijk om te weten dat je een masker niet dagelijks moet gebruiken. Een masker tegen acne en puistjes vraagt veel van je huid, je huid zal dus ook zijn rust nodig hebben na een behandeling met het masker. Gebruik het masker dan ook maar één tot twee keer per week. Het masker vaker gebruiken kan juist leiden tot het tegenovergestelde effect, en de acne juist alleen maar erger maken.

De onderstaande tips kun je opvolgen voor het veilig gebruiken van een masker.

  • Breng het masker aan op een droge of vochtige huid.
  • Bedek niet de oogcontouren.
  • Is je huid erg geïrriteerd met veel ontstoken puistjes? Wacht dan tot je huid herstelt is, en vermijd het masker.
  • Laat het masker niet langer zitten dan aangegeven op de verpakking
  • Spoel het masker erna goed en grondig af, zodat er geen restjes achterblijven die de huid kunnen irriteren.
  • Wanneer er exfoliërende stoffen in het masker voorkomen, dien je deze zachtjes in te masseren.

Welk masker is geschikt voor jouw huid?

We hebben allemaal een verschillende huid, daarom is het belangrijk om te weten welk masker geschikt is voor jouw type huid. Het gebruiken van een verkeerd masker kan namelijk meer ellende creëren, zoals beschadigingen van de huid en meer acne.

Zoek dus uit welk type huid jij hebt, denk bijvoorbeeld aan een droge huid, een gecombineerde huid, of een vette huid. Wanneer je dit weet, kun je op de verpakkingen vaak vinden of het masker geschikt is voor jou. Wil je zelf een masker maken? Dan moet je ook rekening houden met een aantal ingrediënten die geschikt zijn voor jouw huid en acne.

Zo herken je jouw huid:

  • Een droge huid: Voelt je huid erg strak en trekkerig aan? Is je huid schilferig? Dan heb je last van een droge huid. Je hebt dus een vocht inbrengend ingrediënt nodig. Een banaan is zo’n vochtinbrenger, voeg dit dus toe aan je masker wanneer je een droge huid hebt.
  • Een gecombineerde huid: Een gecombineerde huid herken je aan droge wangen, en een vette T-zone. De T-zone bestaat uit je neus, voorhoofd en kin. Je hebt dus verschillende type maskers nodig, gebruik voor de vette gedeeltes een gelmasker, en voor de droge gebieden een crème masker.
  • Een vette huid: Heb je een glanzende huid met veel zichtbare poriën, puistjes en mee-eters? Dan heb je een vette huid, een vette huid is ook dikker door het overtollige talg. Gebruik voor een vette huid altijd een masker in gel vorm.

Voordat je verder leest…

Heb je last van puistjes en twijfel je om een masker te gebruiken? Dan is mijn methode waarschijnlijk iets voor jou. Ik heb een e-book geschreven om in 4 stappen puistjes te verminderen. Een masker geeft slechts tijdelijk resultaat!

Ja! Ik wil ook van mijn puistjes af!

Verschillende soorten maskers

Online en in de winkels, zoals de Kruidvat zijn verschillende soorten maskers tegen puistjes te koop. Ik benoem nu even de peel-off maskers, de sheet maskers en de crème maskers.

De peel-off maskers breng je aan, laat je even zitten, en trek je vervolgens van je huid af. Het sheet masker breng je aan en kun je bijvoorbeeld verwijderen met een watje. Voor een crème masker heb je wat meer tijd nodig, deze dien je namelijk te verwijderen met water. Kies dus voor wat jij als prettig ervaart.

Persoonlijk heb ik goede ervaringen gehad met een klei-of moddermasker. Deze gezichtsmaskers kenmerken zich door het harder worden nadat ze zijn ingetrokken. Hierdoor zijn ze erg geschikt om te gebruiken in combinatie met acne. Bij het verwijderen van het harde gezichtsmasker worden namelijk vuiligheden en bacteriën uit de poriën getrokken. Daarnaast absorberen deze maskers ook overtollig talg en onzuiverheden.

Ook heb ik eens een blackhead masker geprobeerd. Deze zijn speciaal ontworpen om puistjes, mee-eters, onzuiverheden en overtollig talg te verwijderen. Soms wordt het blackhead masker wel als pijnlijk ervaren. Het kan erg veel moeite kosten om het masker van je gezicht te verwijderen. Let dus goed op met een gevoelige huid en gebruik dit soort maskers niet te vaak.

Zelf een gezichtsmasker tegen puistjes en acne maken

Maak je liever zelf een masker? Dan kan heel gemakkelijk met huis, tuin en keuken ingrediënten. Hieronder een aantal belangrijke ingrediënten die wonderbaarlijk goed werken tegen acne en puistjes.

Let hierbij op dat deze producten niet altijd geschikt zijn voor de huid en dus irritaties of beschadigingen kunnen opleveren! Doe daarom altijd zelf onderzoek voordat je aan de slag gaat. Raadpleeg voor de zekerheid een arts voor specifiek advies.

Honing
Al heel lang is bekend dat honing een middel is die de groei van organisme tegengaat. Dit betekent dus ook dat het de groei van bacteriën in je poriën tegengaat. In honing is een beetje waterstofperoxide te vinden, dit werkt desinfecterend, dus ook op je huid. Daarnaast is er in honing veel suiker en zuur te vinden, dit zal het vermenigvuldigen van bacteriën stoppen. Wanneer de puist groot is, en volledig is ontwikkeld met pus, kan de honing infectie in de poriën verminderen. Ook gaat honing de zwelling en roodheid tegen, en is het erg geschikt voor mensen met een droge huid. Dit omdat honing een natuurlijk vochtmiddel is, het voorkomt droogheid en beschermt het natuurlijke vochtgehalte in de huid.

Banaan
Is je huid extreem droog? Zoals je al kon lezen helpt banaan tegen een droge huid. Dit omdat het een vochtinbrenger is. Voeg dit dan ook zeker toe aan je masker.

Nootmuskaat
In nootmuskaat komt de stof “mace” voor. Uit studies blijkt dat deze stof een sterke antifungale en antibacteriële werking heeft. Nootmuskaat wordt ook al jaren lang gebruikt voor het behandelen van eczeem en andere huidaandoeningen. Het kan net zoals honing zwellingen en infecties rond de verstopte poriën behoorlijke verminderen. Zo worden de puisten minder groot, en worden eventuele littekens minder zichtbaar.

Melk
Het melkzuur wat terug is te vinden in melk kan de jeuk die door acne wordt veroorzaakt verminderen. Het vetgehalte in melk zorgt voor hydratie van de huid, dit kan ook zorgen voor een strakkere huid.

De bereiding van het masker

Ik sla nu de banaan even over, en neem alleen een mix van honing, melk en nootmuskaat.

Pak een kleine kom, doe daar één eetlepel honing en nootmuskaat in, voeg vervolgens één theelepel melk toe. Meng het nu goed door elkaar met een lepel of vork. Is het te waterig? Je kunt het dan iets dikker en plakkerige maken met wat meer nootmuskaat.

Smeer het papje op je huid met circulerende bewegingen, werk altijd naar buiten toe. Liever niet je vingers gebruiken? Dan kun je ook een synthetische kwast gebruiken, dit is bovendien ook een stuk hygiënischer.

Laat het masker vervolgens 10 tot 15 minuten zitten, om het daarna met flink wat lauw water te verwijderen. Daarna kun je eventueel een moisturizer aanbrengen om je huid extra te laten hydrateren.

Overige maskers die je kunt maken en ingrediënten om te gebruiken

Hieronder nog een aantal andere maskers tegen acne die je zelf kunt maken, en ingrediënten die je kunt gebruiken.

Appel cider azijn met water

Was vooraf je gezicht met water. Maak daarna een mix van ¼ azijn, en ¾ water. Dip een wattenstaafje in het mengsel, smeer dit vervolgens op het puistje. Het puistje zal uitdrogen, was je gezicht na 10 minuten met lauw water.

Honing met kaneel

Honing en kaneel zijn een dodelijk mengsel voor puistjes. Doe twee eetlepels honing in een kom, en meng het daarna met één theelepel kaneel. Laat het na aanbrengen op de huid 15 minuten intrekken. Was het mengsel erna grondig af met lauw water.

Mix van honing en yoghurt

Veel mensen beweren dat lactose, wat in melkproducten voorkomt juist puisten aanwakkert. Echter is dit nooit voor 100% bewezen. Het is echter wel duidelijk dat het vanuit buiten wel werkt, het vermindert de acne aanzienlijk. Kijk bijvoorbeeld ook naar Cleopatra, die graag een melkbad nam. Meng één eetlepel honing met één eetlepel volle yoghurt. Laat het na aanbrengen opdrogen, wanneer het droog is breng je weer een nieuwe laag aan, deze laat je vervolgens ook weer drogen. Creëer zo een dik masker, die je na 15 minuten voorzichtig kunt verwijderen met een nat washandje.

Bananenschil

Niet alleen de banaan zelf kan helpen, maar ook de schil. Wrijf de binnenkant van de schil voorzichtig over je huid. Laat dit 30 minuten zitten, om het er vervolgens af te wassen. In de schil zitten stoffen die de roodheid kunnen verminderen, en de aanmaak van nieuwe cellen kunnen voorkomen.

Citroensap

Bijna iedereen weet wel dat citroen een reinigende werking heeft. Citroensap laat een puistje uitdrogen, dit doet het niet op een heel agressieve manier. Je zou het eventueel ook kunnen mengen met een beetje yoghurt. Breng het mengsel vervolgens aan op de plekken waar het nodig is, doe dit met een wattenstaafje. Was het er na 10 minuten grondig af met lauw water.

Honing met aspirine

Aspirine gebruik je wel eens wanneer je hoofdpijn of keelpijn hebt, het is erg ontstekingsremmend. Doe één grote lepel met honing in een kom, vermaal zes aspirines tot poeder, en gooi dit erbij. Breng het aan, en was het erna 15 minuten af met lauw water. Laat het niet langer dan 15 minuten zitten, de aspirine kan namelijk je bloed verdunnen.

Knoflook

Een vampier kan er niet tegen, maar puistjes ook niet. Maak moes van een aantal teentjes en breng dit aan op de puistjes. Was het erna 20 minuten af met lauw water.

Masker tegen acne: conclusie en meer tips tegen acne

Naast dat een gezichtsmasker een verwenmomentje is voor jezelf, doet het ook veel goeds voor je huid. Het effect op je huid is daarbij afhankelijk van het soort gezichtsmasker dat je gebruikt.

Echter, je dient wel te begrijpen dat een huidmasker enkel een onderdeel van je acne behandeling hoort te zijn. Je zult dus meer stappen moeten ondernemen om voor een langere tijd de puistjes te verminderen.

In mijn gratis e-book bespreek ik enkele tips tegen acne met je. Wellicht is het interessant voor je om het boek te downloaden. Je leert dan namelijk ook waarom een masker slechts een tijdelijke oplossing is tegen acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *