Maskne: Alles over Puistjes door een Mondmasker!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
maskne puisten door mondmasker

Maskne is het populaire woord voor puistjes die zijn opgekomen tijdens het dragen van een gezichtsmasker. In de laatste maanden is het dragen van een mondmasker op veel plekken verplicht. Ook hebben veel mensen pukkels gekregen door stress van de corona crisis.

Het is dus niet gek dat er opeens veel meer mensen met acne te maken krijgen. Veel mensen krijgen namelijk puistjes en uitslag door hun mondmasker. De mondmasker puistjes hebben vaak een witte kop, die opkomen na het dragen van een (niet) medisch, stoffen of papieren mondkapje.

Ook normale huidverzorgingsmaskers kunnen de oorzaak zijn van je puistjes en onzuiverheden. Net als bij mondkapjes wordt de huid immers volledig afgesloten. Als het ware kan de huid niet meer ademen met puistjes door maskers als gevolg.

Door het corona virus zijn veel meer mensen een mondmasker gaan dragen waardoor de huidproblemen zijn toegenomen. In dit blogbericht ga je ontdekken wat je kunt doen om puistjes te voorkomen.

Puistjes door het opzetten van een mondmasker

De medische term voor puistjes veroorzaakt door een mondmasker is acne mechanica. Door het dragen van een mondmasker loop je risico op verschillende huidklachten rondom de mond en kin, zoals: rode plekjes, irritaties, ontstekingen, puistjes en acne.

Deze vorm van acne komt opzetten wanneer stoffen delen van het lichaam warm houdt en voor wrijving op de huid zorgt. Het zweet, vocht en bacteriën kan dan gaan opstapelen onder je mondkapje. Zo’n vochtige omgeving met bacteriën in je huidporiën is ideaal voor puistjes.

Zorgmedewerkers moeten zelfs zolang een masker dragen dat ze naast huidproblemen ook kunnen gaan bloeden. Het is aan te raden regelmatig de mondmaskers te wassen. Maar let op, je huid kan ook een reactie geven op het wasmiddel dat je gebruikt.

Ik kan me goed voorstellen dat je stress ervaart in deze vreemde periode waar banen verdwijnen en je elkaar niet mag zien. Stress gaat echter gepaard met puistjes. Probeer dus alsnog te ontspannen om maskeracne te voorkomen.

Hoe kun je maskne voorkomen?

Zoals de regering zegt, dien je op de meeste openbare plekken al een masker te dragen. Maar als je nergens heen hoeft te gaan, kun je thuisblijven en de huid de ruimte geven om te ademen.

De eerste tip om maskne te voorkomen is door meerdere maskers te kopen die je kunt wassen na het dragen. Je kunt de mondmaskers dan afwisselen en wassen als je ze een langere tijd draagt. Bij het uitkiezen van een mondkapje heb je de keuze uit satijn, zijde of katoen. Het beste is om 100% katoenen mondkapjes te kopen. Zo kan de huid het beste ademen en katoen kan het makkelijkst worden gewassen. Was je mondkapje met een licht, geurvrij wasmiddel, zonder wasverzachter. Zet het masker alleen op je gezicht, als het masker opgedroogd is.

Wegwerpmaskers zijn ook goed, maar slecht voor je portemonnee en het milieu, als je ze elke dag draagt. Ook zijn herbruikbare maskers vaak dikker waardoor je adem onder het masker blijft en er meer vocht blijft hangen. Maak je zelf maskers? Vergeet dan niet eerst de textiel op zestig graden te wassen.

Je dient mondkapjes regelmatig te verwisselen. Bacteriën onder het masker kunnen dan niet opstapelen en de huid irriteren. Kijk ook uit met het dragen van make-up in combinatie met een mondmasker. Besteed liever wat meer tijd uit aan het opbrengen van je eyeliner. Het is belangrijk om het gezicht schoon te houden van irriterende stoffen en de huid te hydrateren. Een uitgedroogde huid kan immers voor meer puistjes zorgen. Een dagcrème is ideaal om puistjes door een mondmasker te voorkomen.

Was het olie en vuil van je gezicht voordat je een mondmasker opzet. Met een reinigingsmiddel kun je gemakkelijk je gezicht reinigen en wordt de huid minder gevoelig voor onzuiverheden. Bij een erg vette huid kun je een gezichtsreiniger met salycylzuur of benzoylperoxide proberen. Hiermee houd je de huid schoon en voorkom je puistjes. Twee keer per dag je gezicht wassen is al voldoende, als je vaker je gaat wassen kunnen juist meer puisten opkomen.

Let erop dat het opzetten van mondkapjes om een andere huidverzorgingsroutine vraagt dan tijdens je normale toestand. De wrijving van het masker en stress door corona zorgen er voor dat mensen huidproblemen krijgen, terwijl zij misschien voorheen nooit last hadden van acne. Vervang agressieve middelen voor milde, parfumvrije varianten, zodat de kans op puistjes door mondmaskers kleiner wordt.

Puistjes door mondmasker: conclusie & bonus

Heb je bovenstaande punten uitgevoerd, maar blijven er toch puistjes ontstaan door je mondmasker? Wellicht zijn de bultjes op je gezicht dan iets anders dan maskne. Houd dit goed in de gaten, want een normale acne behandeling kan andere bultjes juist verslechteren.

Meestal is de juiste behandeling voor puistjes door mondmaskers een combinatie van de juiste (niet teveel) verzorging van de huid, je overige verzorging en dieet. Daarnaast kun je een dermatoloog of huisarts inschakelen voor een passende behandeling.

Als laatste raad ik je aan om mijn methode “Leven Zonder Acne” toe te passen. In het e-book vind je alle nodige informatie om binnen enkele stappen je puistjes en acne te verminderen.

Via de knop hieronder kun je meer lezen over de methode en kun je je onzuivere huid door je mondkapje de baas worden.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Heb jij ook last van puistjes door het dragen van een mondmasker? Ik en andere bezoekers zijn erg benieuwd naar jouw mening en oplossing! Laat het weten onderaan in de reacties!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *