Medicijnen tegen acne

Welke medicijnen tegen acne en puistjes zijn er?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Medicijnen tegen acne

Het inzetten van medicijnen tegen acne kan een optie zijn. Er bestaan namelijk een hoop medicijnen die effectief tegen acne kunnen werken. De medicijnen worden geleverd in een pil of zalf vorm.

Alhoewel de meeste mensen denken dat acne alleen maar voor komt bij jongeren is het toch echt zo dat het ook bij volwassenen met regelmaat voorkomt. Vooral mensen met hardnekkige acne zullen gebruik willen maken van medicijnen. Door geen medicijnen te gebruiken, kan de hevigheid van acne immers overslaan in littekens.

Vaak wordt er gedacht dat het hebben van acne samengaat met een gebrek aan hygiëne. Dit is iets wat absoluut niet per definitie waar is. Het is wel zo dat het verzorgen van de huid een grote invloed kan hebben op het ontstaan en tot standhouden van acne. Het is dus erg belangrijk wanner jij daar last van hebt om de huid wat extra aandacht te geven en goed te verzorgen.

Het is hartstikke vervelend wanneer jij last hebt van acne en je wil daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Er is van alles op de markt om acne tegen te gaan, maar het is eigenlijk nog veel beter om de bron van de acne aan te pakken. Ik ga in deze blog verder in op het hoe en wat omtrent acne. Want welke medicijnen zijn er, wat zijn de nadelen en bestaan er alternatieven?

Het ontstaan van acne

Voordat ik vertel over de verschillende soorten medicijnen tegen acne zal ik je iets meer vertellen over het ontstaan van acne. Je weet dan namelijk beter wat het effect van medicijnen kan zijn.

Het vet oftewel de talg van je huid voorkomt dat je huid uitdroogt. Het beschermt ook tegen bacteriën en schimmels. Buiten dat het je beschermt, houdt het je huid ook soepel en zacht. Wanneer jij bijvoorbeeld een teveel aan hormonen in je lichaam hebt, worden de talgklieren gestimuleerd om talg aan te maken en ontstaat er een verstopping van de talgklieren. De talgklieren kunnen vervolgens ontsteken door bacteriën waardoor puistjes ontstaan.

Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat de talgproductie goed verloopt en de acne veroorzakende bacteriën geen nieuwe ontstekingen veroorzaken. Dit kan worden bereikt met mijn ‘Leven Zonder Acne methode‘ of medicijnen.

Echter, niet alleen de schommelende hormonen kunnen ertoe leiden dat je acne gaat krijgen, maar ook andere factoren kunnen daar een boosdoener van zijn. Denk in dit geval aan het innemen van medicatie, erfelijke eigenschappen of het gebruik van chemische middelen. Zelfs bepaalde voedingsmiddelen kunnen de acne aanwakkeren.

Hieronder zal ik de factoren die acne laten ontstaan kort toelichten.

  • Er zijn bepaalde medicijnen die ervoor zorgen dat je hormoonhuishouding zodanig in de war komt dat er acne ontstaat. Het stoppen met innemen van deze medicijnen zal dan de acne weer doen verminderen of verdwijnen maar soms is dat gewoonweg geen optie.
  • Acne kan ook een erfelijke factor hebben. Wanneer het in je DNA zit is het moeilijk om dit tegen te gaan al zijn er wel bepaalde middeltjes voor om de acne te doen laten verminderen of zelfs verdwijnen.
  • Gebruik je vaak make-up en zit daar net een stofje in waar jij niet zo goed tegen kunt? Dan is de kans op acne ook erg groot.
  • Te vet eten is ook een grote boosdoener. Denk hierbij bijvoorbeeld aan patat en mayonaise. 
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Medicijnen afstemmen op je type huid en acne

Krijg je de acne niet zelf onder controle of ga je liever niet lopen thuisdokteren? Dan kan je naar je huisarts gaan met de vraag of dat hij of zij je wil helpen. In de meeste gevallen kan een middel of medicijn worden ingezet. Weet de huisarts er geen raad mee dan kan je een verwijskaart naar een dermatoloog vragen om het daar verder te laten bekijken. 

Medicijnen tegen acne worden uitgekozen voor jouw type huid, vorm van acne en huidige omstandigheden. Iemand die zwanger is mag bijvoorbeeld sommige medicijnen en zalven niet gebruiken. Om je huid goed te kunnen verzorgen met medicijnen en zalven is ook het belangrijk om te weten wat voor type huid en acne jij hebt. Je kunt je voorstellen dat wanneer jij je huid die van jezelf al erg vet is, gaat verzorgen met een crème die geschikt is voor een droge huid, het niet helemaal goed gaat.

Het is goed om te weten dat je huid bestaat uit het onderhuidse bindweefsel, de lederhuid en de opperhuid. De opperhuid is eigenlijk de fabriek van deze drie lagen. Er vindt daar een constante productie van huidcellen plaats. Deze huidcellen bepalen voor een groot deel ook wat voor een soort huidtype jij hebt. Zitten er te weinig huidvetten in dan heb jij een droge huid. De huid kan dan niet meer genoeg vocht vasthouden. Zitten er te veel huidvetten in, dan heb jij een vette huid. Een medicijn kan hier op afgestemd worden.

Welke medicijnen tegen acne zijn er?

De meeste medicijnen tegen acne krijg je voorgeschreven door de huisarts of door de dermatoloog.

Er zijn een aantal medicijnen die ik wil bespreken met je.

Mocht je gebruik willen maken van een medicijn, neem dan altijd contact op met je huisarts. Hij of zij kan het best beslissen welk medicijn past bij jouw situatie.

Erythromycine

Dit is een medicijn wat alleen verkrijgbaar is op recept. Het is een antibiotica welke vaak gebruikt wordt bij acne, omdat het de acne veroorzakende bacteriën doodt.

Dit medicijn kan ook gebruikt worden wanneer je zwanger bent. Het zal vaak geen schade aanbrengen bij je ongeboren kindje. Er zijn producten waarin erythromycine zit die zeer brandbaar zijn. Houd het dus uit de buurt van open vuur.

Voordat je het aan gaat brengen op de huid maak je eerst de huid schoon met lauw water. De lotion dien je alleen aan te brengen op onbeschadigde huid. Zorg ervoor dat het niet in je ogen, neus, mond of open wonden komt. Dit geeft irritatie! Wil je stoppen met dit medicijn? Dan kan je dat gewoon in 1 keer doen. Je hoeft het niet af te bouwen. 

Benzoylperoxide

Het tweede medicijn tegen acne is benzoylperoxide. Deze gel weekt de hoornlaag los. Dit is de bovenste huidlaag. Het zorgt er ook voor dat de groei van de huidcellen vermindert. Benzoylperoxide doodt tevens de acne-bacterie.

Wanneer je gebruik maakt van deze gel zal je vaak binnen enkele weken al effect merken. Echt merkbaar is het pas nadat je het 3 maanden hebt gebruikt.

Als je deze gel gaat gebruiken dien je het alleen op de acne plekjes aan te brengen. Je mag de gel niet inmasseren. Je kunt het beste de gel 1 maal daags gebruiken. Is je huid donker of heel gevoelig? Dan kan je het het beste om de dag gaan gebruiken.

Deze gel heeft een aantal minder prettige bijwerkingen. Zo mag je niet in fel zonlicht of onder de zonnebank. Je kan dan sneller verbranden en dat wil je natuurlijk niet. Het gebruik van de gel kan ervoor zorgen dat wanneer het in contact komt met je wenkbrauwen of haar dat dit gaat verbleken. Je moet er dus erg voorzichtig mee zijn. Ook je sieraden, bril, je kleding en beddengoed kunnen gaan verkleuren wanneer het in aanraking komt met deze gel.

Triamcinolonacetonide

Dit is een hormoon wat ontstekingen afremt, schilferingen vermindert en jeukstillend werkt. Het vermindert ook de zwellingen. De huid kan hierdoor herstellen waardoor de schilfering en droogheid afneemt. De zalf is vet.

Salicylzuur

Salicylzuur kan een zalf of een lotion zijn. De werkzame stof in deze zalf of lotion werkt in op de hoornlaag van de huid. Het weekt het laagje los en zorgt dat de huid weer normaal kan groeien. Ook zorgt het ervoor dat de groei van bacteriën en schimmels afgeremd worden. Deze lotion en zalf is er in verschillende sterktes, namelijk 2 tot 10%. Salicylzuur wordt ook wel een exfoliant genoemd.

Het wordt aangeraden om één keer per dag salicylzuur tegen acne te gebruiken.

De pil

De pil zoals diane-35, wordt in veel gevallen gebruikt als anticonceptiemiddel, maar het wordt zeker ook wel eens ingezet om de vorming van acne tegen te gaan. Het is namelijk zo dat het hormoon androgeen de aanmaak van talg stimuleert. De pil zorgt ervoor dat dit hormoon niet tot weinig aangemaakt wordt. Dit is dan ook een rede waardoor vrouwen die de pil slikken heel vaak een gave huid hebben.

Medicijn tegen acne als pil
Medicijn tegen acne in pil vorm

Roaccutane

Dit is een ander medicijn tegen acne. Het kan helpen tegen acne omdat het de talgproductie in balans brengt, acne veroorzakende bacteriën doodt en het is gunstig voor de huidcellen.

Er zijn best wel wat ervaringen van roaccutane bekend waarin bijwerkingen worden vermeld. Je dient bijvoorbeeld een zonnebrandcrème op te doen of je mag zelfs een tijd helemaal niet de zon is, omdat je huid zo gevoelig is. Ook krijgen veel mensen last van misselijkheid en droge lippen.

Clindamycine

Clindaymycine is een antibioitcum wat eenmaal per dag kan worden aangebracht op de huid. Het wordt vooral voorgeschreven aan patiënten met cystische acne. Het middel heeft geen invloed op de talgproductie, maar is wel effectief tegen bacteriën.

Diprosalic

Diprosalic is verkrijgbaar in een zalf. Dit krijg je voorgeschreven wanneer je een hele erge vorm van acne hebt. Het is een zeer sterk middel wat onder andere bij psoriasis wordt gebruikt. Het is dan ook enkel op recept van een arts te verkrijgen.

Isotretinoïne

Dit medicijn wordt alleen voorgeschreven wanneer je heel erg last hebt van acne. Het remt de productie van talg af.

Dit wordt alleen gedaan wanneer er geconstateerd is dat de hoeveelheid talg die jij produceert ervoor zorgt dat de talgklieren helemaal verstopt zitten en er niets anders meer aan gedan kan worden.

Treclinac

Teclinac is eigenlijk een combinatie van de werkende stoffen clindamycine en tretinoïne. Het medicijn wordt gebruikt tegen acne, omdat de acne veroorzakende bacteriën worden aangepakt en de aanmaak van gezonde huidcellen wordt gestimuleerd.

Wat zijn de nadelen van medicijnen tegen acne?

Medicijnen kunnen natuurlijk werken tegen acne en puistjes. Echter is het nadeel van sommige medicijnen en zalven dat de acne veroorzakende bacteriën immuun kunnen worden voor de antibiotica.

Een andere reden waarom mensen twijfelen medicijnen in te zetten, is omdat ze bijwerkingen kunnen opleveren. De bijwerkingen verschillen per medicijn. Het kan daarom een optie zijn eerst zelf je acne proberen onder controle te krijgen.

Bovendien kan een medicijn wel tijdelijk helpen tegen acne bacteriën en de talgproductie, maar de vraag is echter hoelang dit effect aanhoudt. Zo zien veel acne patiënten de acne terugkomen nadat zij zijn gestopt met de medicijnen.

Acne tegen gaan zonder medicijnen, hoe doe je dat?

Je hebt veel last van acne maar wil daar natuurlijk niet mee rond blijven lopen. Echter twijfel je misschien ook of de acne niet terugkomt nadat je klaar bent met een medicijn.

Hoe krijg je dan de acne zelf onder controle? Er zijn heel veel zalven en lotions op de markt gebracht om acne te lijf te gaan. Deze zalven en lotions zijn voor de verschillende huidtypes die er zijn. Het is dus van groot belang om eerst te weten wat voor een huidtype jij hebt.

Er zijn verschillende soorten gezichtsreinigers. Deze sluiten aan bij de verschillende huidtypes die er zijn. Je kunt dus je keus baseren op jouw huid en op wat je het fijnste vindt om te gebruiken. Er is onder andere en face gel en een face wash. Je kunt deze het beste gebruiken door middel van een wattenschijfje. De lotion die biodermal in hun assortiment heeft is ook heerlijk om te gebruiken. Het hydrateert je huid en houd de vocht balans op peil.

Ook kun je op natuurlijke wijze de acne bacteriën en talgproductie op peil houden. Er zijn zelfs natuurlijke antibiotica. Ik vertel je in mijn methode alles over de grondoorzaken van acne en de bijbehorende behandelingen.

Eindconclusie en mijn revolutionaire methode!

Nu we dit allemaal zo besproken hebben komen we tot de conclusie dat acne inderdaad erg vervelend is wanneer je hier last van hebt, maar dat het ook goed te behandelen is.

Durf er mee naar de huisarts te gaan wanneer je er zelf niet meer uitkomt! Je bent echt de enige niet en je zult zien dat er echt wat aan te doen is, met of zonder medicijnen.

Via de onderstaande knop kun je mijn eigen methode inzien die gericht is op het behandelen van acne zonder de dure, heftige medicijnen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *