Mediteren tegen acne

Ontdek de kracht van meditatie om huidproblemen te verhelpen

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
mediteren tegen acne

Misschien verwacht je het niet, maar je kunt mediteren tegen acne. Meditatie kan namelijk erg veel voordelen bieden die de oorzaken van puistjes, zoals stress, slaaptekort, verkeerd ademhalen en een slecht zelfbeeld kunnen verhelpen.

Wellicht heb je allerlei behandelingen geprobeerd om een zuivere huid zonder puistjes te krijgen, maar werkten ze niet of nauwelijks of blijven de onzuiverheden terugkomen. Je kunt dan overwegen om te gaan mediteren. Het mooie is dat dit een goedkope oplossing kan zijn voor een onzuivere huid. Reguliere huidverzorgingsproducten en behandelingen kunnen immers erg duur zijn. Ook kan je al klaar zijn met het bestrijden van acne in enkele minuten per dag.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over meditatievormen tegen acne.

Waarom mediteren?

Ongeveer 20% van alle Nederlanders ervaart veel stress. Dit is een erg hoog percentage.

In deze hectische tijd kun je dan ook wel wat rust en tijd voor jezelf gebruiken. Ontspanning kan je bereiken door middel van meditatie.

Tijdens het mediteren worden je hersenen tot rust gebracht. Hierdoor word je meer gefocust en kun je beter omgaan met stress. Het is niet zo dat opeens alle stress uit je lichaam verdwijnt, maar door te mediteren kun je wel met een gezonde blik naar je stress kijken en op den duur kunnen de problemen helemaal verdwijnen.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mediteren invloed heeft op zowel de manier waarop je omgaat met stressfactoren als de werking van je hersenen. Misschien ben je jezelf momenteel paranoïde aan het maken door steeds te denken aan dezelfde problemen. Door te mediteren kun je als persoon erg groeien en bijvoorbeeld een openlijkere persoonlijkheid krijgen.

Veel mensen besluiten alleen al te mediteren, zodat zij een sterker immuunsysteem krijgen.

Mediteren tegen acne en puistjes

Merk je zelf ook dat je minder puistjes hebt tijdens de rustige vakantieperiodes? Mediteren kan jou die rust het hele jaar geven.

Er zijn veel meer redenen te bedenken waarom je zou moeten mediteren als je momenteel last hebt van puistjes. Hieronder ga ik de invloed van mediteren op een aantal specifieke acne oorzaken bespreken.

Stress wegwerken

Een bekende oorzaak van acne is stress. Het hebben van stress kan er namelijk voor zorgen dat de hormonen uit balans raken. Hierdoor zullen de talgklieren een reactie geven door meer talg te vormen. Uiteindelijk zullen de poriën verstoppen en ontsteken waardoor er puistjes ontstaan.

Als je stress hebt, maakt je lichaam meer van het hormoon ‘cortisool’ aan. Vandaar wordt het hormoon ook wel stesshormoon genoemd. Cortisol kan ervoor zorgen dat de bloedsomloop met suiker wordt gevuld, je weerstand verminderd en de huid zwakker wordt door de eiwitten te beschadigen. Tevens kunnen de darmen minder goed hun werk doen door stress.

Door te mediteren kun je het aantal stress veroorzakende hormonen in je lichaam verminderen. Tijdens het mediteren worden er namelijk hormonen zoals serotonine en oxytonine (gelukshormonen) aangemaakt die het stresshormoon in bedwang houden. Hierdoor zal de gemoedstoestand verbeteren, stress gecontroleerd worden, de talgproductie verminderen en zullen puistjes sneller verdwijnen. Dankzij meditatie kan je eerder begrijpen dat je stress hebt om zaken die wel weer over zullen gaan, en dat je invloed hebt op je eigen gedachtes.

Zoals je misschien al begrijpt heeft meditatie dus nog veel meer voordelen voor je hele lichaam dan enkel voor je acne. Je kunt zowel lichamelijk als geestelijk ontspannen en sterker worden.

meditatie tegen stress puistjes
Mediteren en stress

(Eet) verslavingen verhelpen

Een andere oorzaak waardoor veel mensen last hebben van acne is het hebben van een verslaving. Misschien ben jij zelf ook verslaafd aan voeding of genotsmiddelen. Helaas kun je puistjes krijgen door bepaalde slechte voedingsmiddelen, alcoholische dranken en andere genotsmiddelen. Deze producten zorgen er namelijk voor dat er processen in je lichaam aan het werk worden gezet die acne veroorzaken.

Uiteraard kan het lastig zijn te minderen of helemaal afstand te nemen van iets waar je verslaafd aan bent. Gelukkig kan mediteren je hierbij helpen. Door te mediteren, rustiger en helder te worden, ga je zelf de waarheid ontdekken achter je verslaving. Je gaat namelijk emoties en gedachten herkennen, begrijpen en leren beheersen door er naar te kijken vanaf een afstand.

Hoe zal het voor jou zijn als je de verslavingen uit je leven kunt verbannen en er als het ware naar kunt kijken met een scherpe blik in plaats van het zelf te doen? Dit kan worden bereikt met meditatie en mindfulness.

Slecht slaappatroon verhelpen

Een slaapgebrek of slecht slaapritme zijn problemen waar veel mensen mee te maken hebben. Dit kan echter invloed hebben op acne en je hele lichaam. Als je slecht slaapt, omdat je bijvoorbeeld ligt te piekeren, wordt er meer cortisol aangemaakt en ontstaan er verhoogde niveaus van synthetische verbindingen in je lichaam. Het gevolg is dat ontstekingen verergeren en er meer puistjes ontstaan.

Volgens onderzoek kan mediatie erg goed helpen bij het verhelpen van slaap gerelateerde problemen. Niet-mediteerders ervaren rust anders dan mensen die wel mediteren. Je kunt dan ook sneller in slaap vallen en langer door blijven slapen door te mediteren.

mediteren tegen slaaptekort
Mediteren en slaaptekort

Angstproblemen verhelpen

Ook kan mediteren helpen bij het verhelpen van verschillende soorten angst, wat ook weer kan helpen tegen acne. Merk je dat je angstig bent over hoe anderen over je huid denken? Vermijd je daarom ook nieuwe contacten? Heb je vaak een nerveus gevoel als er andere mensen om je heen zijn? Dan zijn deze emoties misschien een van de oorzaken van je langdurige acne.

Het gevolg van sociale spanningen is dan ook dat je nerveus wordt. Hierdoor stijgen de cortisolspiegels en verslechtert je algemene hygiëne. Je gaat bijvoorbeeld vaker je gezicht aanraken, in je nagels bijten en zweten.

Besef dat acne niet in één dag verdwijnt en je geen controle hebt over de gedachten en meningen van anderen. Het is dus zinloos om erover te stressen, hoe moeilijk het ook is om dit toe te passen. Door je druk te maken zal je alleen maar meer ongemak ervaren en huidontstekingen veroorzaken.

Meditatie kan helpen bij het voorkomen en verlichten van de sociale angst die gepaard gaat met acne. Door te mediteren ga je namelijk de sociale ongemakken begrijpen. Je kunt de angst dan voorkomen in plaats van er door heen te moeten gaan.

Meditatievormen tegen acne

Er zijn verschillende vormen van meditatie die je kunt doen om acne te verwijderen. Het komt er bij meditatie op neer dat je je lichaam gaat controleren. Hieronder zal ik een aantal mediatievormen met je bespreken.

  • Ademhalingsoefeningen: Door specifieke ademhalingsoefeningen zal je meer zuurstof in je huidcellen krijgen en acne verbeteren. Je kunt delen van je lichaam die gespannen zijn laten ontspannen. Tijdens het ademhalen zijn al je gedachten geconcentreerd op ontspanning. Adem diep in en geleidelijk uit. Wanneer je merkt dat je aan slechte dingen gaat denken, ga je je weer concentreren op ontspanning. Je zult merken dat je steeds beter wordt in mediteren en je meer rust in je geest krijgt.
  • Geluiden: Door naar specifieke geluiden of meditatiemuziek te luisteren wordt het makkelijker om jezelf te focussen tijdens het mediteren en op de juiste manier adem te halen. Tevens kun je kiezen om naar iemand te luisteren die spreekt met geluiden op de achtergrond. Stemmen kunnen namelijk ook rustgevend zijn.
  • Kijken naar dingen: Bovendien kun je mediteren door te kijken naar bijvoorbeeld de natuur of een beeld. Rustig wandelen in de natuur kan dan ook een goede vorm zijn van meditatie.

Gebruik ook de volgende tips bij het mediteren:

  • Ga mediteren in een rustige omgeving waar je je prettig voelt. Bijvoorbeeld in je slaapkamer met een gesloten deur.
  • Ga zitten, haal adem in door je neus en blaas uit via je mond.
  • Denk tijdens het mediteren aan wat je graag zal willen bereiken. Bijvoorbeeld rust of een schone huid.
  • Begin elke dag minstens 5 minuten te mediteren. Dit kan steeds langer worden.
  • Probeer enkele meditatievormen om te kijken wat voor jou het fijnst is.
  • Oefening baart kunst.

Leer mediteren en krijg rust en een mooie huid

Je weet nu dat mediteren een effectieve oplossing kan zijn tegen acne. Mediteren kan namelijk verschillende problemen oplossen die acne veroorzaken. Ook is het goed voor de gezondheid van je hele lichaam.

Om acne voor een lange periode te laten verdwijnen is het belangrijk dat je jezelf goed voelt en voldoende rust in je hoofd hebt. Naar mijn mening kan mediteren dan ook effectiever zijn dan dure huidverzorgingsproducten. Misschien zullen je puistjes niet direct verdwijnen, maar je bent er wel voor aan het zorgen dat er minder snel nieuwe acne plekjes ontstaan.

Houd er rekening mee dat langeretermijn veranderingen in je lichaam een geest pas plaats kunnen vinden als je dagelijks gaat mediteren. Doorgaans duurt het 3 maanden om met je hersenen je gedachten te kunnen beheersen. Zoals bij alles in het leven is het dus belangrijk om vol te houden.

Wil jij afscheid nemen van de mentale druk en daarmee je puistjes bestrijden? Dan raad ik je van harte aan om het gratis webinar te volgen genaamd de Senang Masterclass. Het duurt ongeveer 60 minuten.

Wil jij meer informatie over de Senang Masterclass?

Dankzij deze training ga je jezelf zowel van binnen als van buiten mooi voelen, is dat het proberen niet waard?

Ja! Ik wil meer informatie!
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *