
Allereerst is het goed om te weten dat vrijwel iedere persoon weleens last krijgt van mee-eters op de neus. De neus is nou eenmaal een gevoelige plek voor het ontstaan van deze type onzuiverheden. Hoewel dit lastig kan zijn, zijn mee-eters geen reden om je te schamen.
Zelf had ik ook last van veel mee-eters op mijn neus. Toen ik nog op de lagere school zat zei een meisje eens tegen mij dat ik schattige sproeten op mijn neus had. Echter, het waren mee-eters. Vele jaren laren later had ik nog steeds last van de mee-eters.
Mee-eters vallen onder een milde vorm van acne. De onzuiverheden zien eruit als kleine, zwarte en witte puntjes op de huid. Deze mee-eters ontstaan wanneer poriën verstopt raken met verontreinigheden.
Aangezien mee-eters ontzettend vervelend kunnen zijn en je jezelf misschien zelfs schaamt, is het de hoogste tijd om ze te gaan verwijderen. In dit artikel ga ik je dan ook alles vertellen wat je moet weten over mee-eters op je neus. Denk hierbij aan onderwerpen, zoals het ontstaan van mee-eters op je neus en manieren om ze te behandelen en te voorkomen in de toekomst.
Inhoudsopgave
Wat zijn de mee-eters op je neus?
Laat ik beginnen met het uitleggen hoe mee-eters op de neus eigenlijk ontstaan. Het is handig om te weten hoe mee-eters ontstaan, zodat je beter weet welke acties je het beste kunt nemen om ze te verwijderen.
Een mee-eter is een specifiek type puistje die hoort bij de huidaandoening acne. Mee-eters worden ook wel comedonen en pukkels genoemd. De mee-eters zijn onder te verdelen in blackheads en whiteheads. Zoals je al aan de namen kunt zien, zijn blackheads zwarte puntjes en whiteheads witte of gele puntjes.
Mee-eters op de neus ontstaan wanneer poriën verstopt raakt. Dit komt bijvoorbeeld door talgklieren die teveel talg produceren. In principe is talg een gunstig element voor je huid, maar wanneer er teveel of slechte kwaliteit talg wordt aangemaakt, kunnen dus mee-eters ontstaan. Ook kunnen ingrediënten in cosmetica, vuil, zweet, dode huidresten en andere verontreinigheden een oorzaak zijn voor de verstopping. Al het viezigheid kan namelijk gaan ophopen in je poriën. Uiteindelijk kan het niet meer je poriën verlaten en zullen er verstoppingen ontstaan. Het gevolg is het ontstaan van de mee-eters.
Men spreekt van een whiteheads wanneer een porie verstopt raakt en zich sluit. In het geval van een blackhead is een verstopte porie in contact gekomen met lucht. Whiteheads zijn dan ook gesloten mee-eters en blackheads zijn open mee-eters. Het is dus een fabel dat een mee-eter donker is, door de inhoud. Het zwarte puntje komt puur door oxidatie.
Aangezien op de neus vele, grote talgkliertjes zitten en de huid hier dus het meeste talg bevat en vettig is, is de neus één van de bekendste plekken voor het ontstaan van witte of zwarte puntjes en mee-eters. Echter, ook op andere plekken, zoals de rug en schouders kunnen mee-eters ontstaan. Eigenlijk bevinden zich overal op je lichaam talgklieren, behalve op je voetzolen en handpalmen. Naarmate je ouder wordt, gaan de talgkliertjes nog meer talg produceren. Op latere leeftijd kunnen er dus ook mee-eters ontstaan. Geloof dus niet in personen die jou proberen wijs te maken dat alleen tieners last kunnen krijgen van mee-eters en acne.
Hoe kun je mee-eters op je neus verwijderen?
Hieronder ga ik je een aantal tips geven om mee-eters op je neus te verwijderen. Deze behandelingen zijn gebaseerd op dingen die ik zelf heb geprobeerd, aanbevelingen van dermatologen, thuisbehandelingen en vrij verkrijgbare middelen. Er zit dus altijd een methode bij om een mee-eter te verwijderen op een manier die jij fijn vindt. Echter, het beste kan zijn om met meerdere tips aan de slag te gaan, zodat je meerdere factoren van mee-eters gaat aanpakken.

Leven Zonder Acne
Gaan mee-eters ook met jou aan de haal? Heb je last van littekens, mentale problemen of voel je je onzeker? Neem de controle weer terug.
In het populaire e-book Leven Zonder Acne ontdek je hoe je snel mee-eters en puistjes kunt verminderen, door de problemen bij de wortel te bestrijden.
1. Was je gezicht minimaal twee keer per dag
De eerste stap om mee-eters op je neus te verwijderen, is het hebben van een goede basis hygiëne. Het is namelijk belangrijk om je poriën schoon te houden om te voorkomen dat verontreinigheden hier gaan ophopen en mee-eters ontstaan.
Er zijn speciale gezichtsreinigers tegen mee-eters die je kunt gebruiken. Deze reinigers bevatten ingrediënten om vuil uit je poriën te reinigen. Ook kun je deze gebruiken om bijvoorbeeld het make-up van je neus en de rest van je gezicht te verwijderen.
Zorg dat je voortaan minimaal twee keer per dag je gezicht wast. Kies er bijvoorbeeld voor om elke avond een gezichtsreiniger te gebruiken en ’s ochtends alleen te wassen met lauw water. Gedurende de nacht kan er namelijk ook weer vuil op je neus en je poriën terecht komen. Dit komt bijvoorbeeld door je kussensloop, die je dus ook regelmatiger moet wassen.
Vergeet ook niet je gezicht te wassen of een reinigingsdoekje te gebruiken na een training, of als je in het algemeen hebt gezweet. Zo voorkom je dat het zweet in je poriën terecht komt.
Ga echter niet overdrijven met het wassen van je gezicht. Je moet namelijk niet de huid ontdoen van haar natuurlijke oliën of per ongeluk ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Anders zal je huid een reactie geven en nog meer talg produceren om zichzelf te hydrateren.

2. Probeer neusstrips
Misschien heb je ze weleens in de reclames voorbij zien komen, de zogeheten poriestrips of neusstrips. Deze pleisters kun je op je neus plakken. Wanneer deze weer van de neus worden gehaald, zijn er opeens allemaal witte en zwarte puntjes op te zien. Dit is het vuil wat uit de porie is getrokken met de poriestrip.
Een neusstrip is speciaal gemaakt om op je neus aan te brengen en het vuil uit de verstopte poriën te verwijderen. Het is echter niet mogelijk op deze manier te voorkomen dat er opnieuw mee-eters ontstaan. Neusstrips hebben namelijk geen invloed op de talgproductie. De kans is dan ook groot dat mee-eters terugkeren nadat je een poriestrip hebt gebruikt. Toch kan het een snelle, tijdelijke aanvulling zijn op je huidige skincare routine om je poriën schoon te houden.
Je kunt eens proberen een poriestrip op je neus te plakken. Ga dan eerst heel voorzichtig hangen met je gezicht boven een pan met kokend water, of ga even douchen, zodat de poriën openen. Door de warmte zal de inhoud van de poriën zachter worden en kan het makkelijker naar buiten stromen.
Aangezien neusstrips zo hard aan de huid kunnen trekken, dien je er heel voorzichtig mee om te gaan. Je wilt natuurlijk niet dat ook de nuttige natuurlijke oliën en haarzakjes voor je huid per ongeluk worden verwijderd. Anders heb je straks een geïrriteerde en uitgedroogde huid.
De meningen over neusstrips zijn verdeeld, daarom kun je het beste gewoon eens een poriestrip proberen voordat je er een oordeel over hebt. Zelf gebruik ik liever huidverzorgingscrèmes tegen mee-eters dan deze plakkertjes.
3. Gebruik “niet-comedogene” zonnebrandcrème
Sommigen acne patiënten denken dat zij hun milde acne en mee-eters kunnen bestrijden door in de zon te gaan. Dit kan echter een averechts effect geven op de mee-eters op je neus. Door de zon kunnen mee-eters erger en meer zichtbaar worden.
Het is dan ook belangrijk om iedere dag een “olievrije” en “niet-comedogene” zonnebrandcrème aan te brengen op je gezicht om te voorkomen dat mee-eters verergeren. Ook op bewolkte dagen. Dit geldt voor alle personen met mee-eters op hun neus, ongeacht het type huid dat je hebt: vettig, droog, gecombineerd of gevoelig. De termen tussen aanhalingstekens betekenen dat een product geen ingrediënten bevat die de poriën kunnen verstoppen.
Je kunt er voor kiezen een speciale zonnebrandcrème aan te brengen. Persoonlijk maak ik liever gebruik van een dagcrème die ook een SPF (sun protection factor) bevat. Op deze manier zorg ik ervoor dat de talgproductie in balans blijft en de natuurlijke huidbarrière stevig blijft, zodat mee-eters geen kans krijgen. Daarnaast blijft mijn huid tegelijkertijd beschermt tegen UVA- en UVB-stralen. Ik raad je aan om hetzelfde te doen voor de mee-eters op je neus.

4. Exfolieer je neus
Een andere effectieve manier om de zwarte en witte puntjes op je neus te verwijderen, is het gebruiken van een exfoliant. Misschien denk je bij exfoliëren aan harde of ruwe scrubs. Deze kunnen echter de huid uitdrogen en de mee-eters openmaken of laten verergeren.
In plaats van normale scrubs kun je beter kiezen voor een milde exfoliator. Er zijn dan ook producten, zoals toners en reinigers die alfa- en bètahydroxyzuren (AHA’s en BHA’s) bevatten. Deze type zuren zijn zeer effectief bij het verwijderen van dode huidcellen, die niet kunnen worden verwijderd met je standaard gezichtsreiniger.
Naast het verwijderen van dode huidcellen kan een exfoliant ook helpen andere dieper gelegen verontreinigheden uit de poriën op je neus te verwijderen. Wanneer het opgehoopte viezigheid wordt verwijderd, krijgen andere producten de ruimte om dieper in de poriën binnen te dringen. Het resultaat is dat producten effectiever werken.
Goede exfolianten zijn bijvoorbeeld glycolzuur en salicylzuur. Ook bestaat er melkzuur wat afkomstig is van een natuurlijke bron, namelijk melk.
Je moet er wel rekening mee houden dat een exfoliant je huidlaag verwijderd, waardoor je huid kwetsbaarder kan worden voor uitdroging en zonnestralen. Het is daarom extra belangrijk om een hydraterende crème, en een zonnebrandcrème of crème met SPF aan te brengen wanneer je naar buiten gaat.
Persoonlijk gebruik ik een exfoliant met 2% salicylzuur enkel voor de plekken waar mee-eters of puistjes zitten. Daarnaast gebruik ik een toner om restjes uit mijn poriën te verwijderen. Ik wil namelijk de natuurlijke huidprocessen hun gang laten gaan en mijn huid niet teveel laten wennen aan dit soort harde producten voor de huid.

Leven Zonder Acne
Gaan mee-eters ook met jou aan de haal? Heb je last van littekens, mentale problemen of voel je je onzeker? Neem de controle weer terug.
In het populaire e-book Leven Zonder Acne ontdek je hoe je snel mee-eters en puistjes kunt verminderen, door de problemen bij de wortel te bestrijden.
5. Probeer maskers tegen mee-eters
Enkele dagen geleden schreef ik al een artikel over de beste maskers tegen mee-eters. Nu wil ik weer even benoemen dat een masker zeer effectief kan zijn tegen mee-eters, omdat ze bedoeld zijn vuil uit je poriën te reinigen.
Het is belangrijk te kiezen voor een masker met een zachte formule voor de huid. Veel maskers zijn namelijk te hard voor de huid. Ik houd meer van een masker dan van een neusstrip. De ingrediënten in een masker kunnen namelijk in je poriën terecht komen en daar het vuil en talg losmaken en wegspoelen, terwijl een poriestrip ook veel andere gunstige deeltjes van de huid verwijderd.
Kies bijvoorbeeld voor een kleimasker. Bentoniet klei wordt al een enorm lange tijd gebruikt om de huid schoon te houden. Ook zijn maskers met houtskool effectief. Het is namelijk een geweldiger ontgifter die diep in je poriën kan dringen. Je zou zelfs kunnen overwegen zelf een gezichtsmasker tegen mee-eters te maken met producten die je thuis hebt liggen. Maak bijvoorbeeld een mengsel van melk met honing, havermout met yoghurt, of aloë vera met groene thee. Dit zijn allemaal producten die ontstekingen kunnen afremmen en kunnen werken als een natuurlijke exfoliator om dode huidresten te verwijderen.
Schrik niet als er ook andere ingrediënten, zoals zwavel in een masker zitten. Dit kan namelijk ook helpen om de dode huidcellen uit je poriën te verwijderen. Aangezien veel mensen een allergie kunnen hebben voor zwavel kun je er eerst wat van aanbrengen op de binnenkant van je arm om te testen op een allergie.

6. Breng een serum met retinol aan op je neus
Een serum die retinol bevat kan effectief zijn tegen mee-eters op de neus. Retinol is een ander woord voor vitamine A. Deze stof kan helpen bij de celvernieuwing. Dit is gunstig voor je mee-eters, omdat deze dan minder snel verstopt raken door dode huidcellen.
Naast je neus kun je een serum met retinol ook gebruiken voor de rest van je gezicht. Op deze manier kan je gehele gezicht profiteren van de voordelen van retinol. Denk bijvoorbeeld aan het langer behouden van een huid die er jong uitziet en het verminderen van rimpels.
Zwangere vrouwen mogen geen gebruik maken van retinol. In plaats daarvan kun je dan beter kiezen voor rozenbottelolie. Op deze manier kun je toch soortgelijke effecten krijgen.
Wat je niet moet doen tegen mee-eters op je neus
Naast dat er dingen zijn die je kunt doen om sneller van mee-eters op je neus af te komen, zijn er ook een aantal dingen die je niet moet doen als je van je mee-eters af wilt komen. Hieronder bespreek ik een aantal factoren die niet helpen tegen mee-eters of de zaken juist kunnen verergeren.
- Gebruiken van slechte huidverzorgingsproducten: Wanneer er mee-eters op je neus zitten, dan kan het verleidelijk zijn deze te bedekken met een laag make-up. Er kunnen echter ingrediënten in make-up zitten die de poriën verstoppen. Het is daarom aan te raden alleen “niet-comedogene” make-up te gebruiken. Deze term geeft aan dat de poriën niet verstopt raken wanneer het product wordt gebruikt. Andere producten die in contact komen met je neus, zoals lichaamszepen en zelfbruiners horen dus ook een label “niet-comedogeen” te hebben.
- Eten en drinken van bepaalde voeding: Wanneer er regelmatig mee-eters op je neus ontstaan, dan kan dit te maken hebben met je voedingspatroon. Veel voedingsmiddelen hebben namelijk invloed op je hormonen, die uit balans kunnen raken en vervolgens leiden tot een verhoogde talgproductie. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld suikerrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen vermijdt. Anderzijds zijn er veel voedingsmiddelen met voedingsstoffen die gunstig zijn voor mee-eters en de huid. Drink ook voldoende water om de huid gehydrateerd te houden.
- Gebruiken van teveel huidverzorgingsproducten: Wanneer er mee-eters op je neus zitten en je hier snel van af wilt komen, dan willen personen soms zoveel mogelijk huidverzorgingsproducten tegelijkertijd gebruiken. Dit is af te raden. Veel producten zijn namelijk niet op elkaar afgestemd en zullen alleen maar een belasting zijn voor je mee-eters. Ook kan je huid gaan wennen aan huidverzorgingsproducten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Ook zie ik weleens voorbijkomen dat mensen huisproducten zoals vaseline en tandpasta smeren op hun mee-eters. Deze producten zijn niet gemaakt voor mee-eters en kun je dus beter overslaan.
- Gebruiken van benzoylperoxide: Aangezien mee-eters op je neus kunnen veranderen in echte puistjes wanneer de verstopte poriën ontstoken raken door acne veroorzakende bacteriën kun je als voorzorgsmaatregel benzoylperoxide aanbrengen op je neus. Maar omdat mee-eters nog niet ontstoken zijn, zal het waarschijnlijk niet ervoor zorgen dat mee-eters verdwijnen door alleen benzoylperoxide te gebruiken.
- Aanraken of uitdrukken van mee-eters: Op je handen zitten bacteriën die je kunt overdragen op je mee-eters, waardoor ontstekingen ontstaan. Vermijd daarom het aanraken van je neus of andere delen van je lichaam meg vieze handen. Daarnaast denken personen soms dat ze mee-eters prima zelf kunnen uitdrukken. Dit leidt vaker tot een verergering, omdat de verontreinigheden dieper in de huid worden gedrukt. Ook vergroot dit de kans op acnelittekens.

Wanneer naar een arts, dermatoloog of schoonheidsspecialist?
Het kan jaren duren voordat mee-eters op je neus uit zichzelf verdwijnen. Daarom kun je de besproken huidverzorgingsproducten gebruiken om het proces te versnellen. Houd er wel rekening mee dat het weken tot maanden kan duren voordat de producten hun effecten laten zien.
Wanneer na het aanbrengen van vrij verkrijgbare middelen mee-eters niet verdwijnen, dan kun je de hulp inschakelen van een arts of dermatoloog. Zij kunnen sterkere middelen of professionele behandelingen aanbevelen die je niet in drogisterijen of online kunt vinden.
Aangezien blackheads en whiteheads het enige type puistjes zijn die soms kunnen worden uitgedrukt zonder dat er irritatie of littekens ontstaan, kun je overwegen naar een schoonheidsspecialist te gaan. Zij kunnen dan speciale comedonenlepels, steriele nadelen en huidverzorgingsmiddelen gebruiken om mee-eters op je neus op de juiste manier uit te drukken. Ze verwijderen dan dus de complete inhoud uit de mee-eters. Let er alleen wel op dat het verwijderen van mee-eters door middel van extracties een manier is om de symptomen te bestrijden, maar door de blijvende aanmaak van talg wel degelijke nieuwe mee-eters kunnen ontstaan.
Conclusie & wat kun je nu het beste doen tegen de mee-eters op je neus?
Het is normaal om last te hebben van mee-eters op je neus. Bijna iedereen heeft weleens last van mee-eters. Het zijn ongevaarlijke onzuiverheden, maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Daarom kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen en producten gebruiken om sneller van mee-eters af te komen en nieuwe onzuiverheden te voorkomen. Salicylzuur werkt bijvoorbeeld effectief voor het diep reinigen van de verstopte poriën.
Bovendien raad ik je aan met mijn e-book “Leven Zonder Acne” aan de slag te gaan. Hierin vertel ik je exact wat ik heb gedaan om na 10 jaar van mijn mee-eters en acne af te komen. Voor mij is de meest effectieve behandeling een combinatie van huidverzorging en het realiseren van een optimale gezondheid geweest. Immers, er moet voorkomen worden dat verstoorde processen in je lichaam ervoor blijven zorgen dat er steeds teveel talg wordt aangemaakt en de poriën blijven verstoppen.
Via de onderstaande knop kun je mijn methode bekijken en direct beginnen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode
Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.