
Sommige mannen en vrouwen hebben geluk met een perfecte huid, die lastig wordt blootgesteld aan bacteriën en oliën. Toch kun je zelfs dan last krijgen van enkele mee-eters.
Mee-eters komen opzetten wanneer de haarzakjes in je huid verstoppen. Het is een lichte vorm van acne, waardoor mee-eters uitknijpen voor veel mensen aantrekkelijk lijkt. Het is inderdaad mogelijk om het pus en vuil uit je poriën te drukken en meestal kan het geen kwaad. Doe het echter niet te vaak.
Mee-eters uitknijpen, is dat een verstandige actie? En hoe kun je het beste mee-eters uitdrukken? In dit artikel lees je meer over de do’s en dont’s van het uitknijpen van mee-eters.
Inhoudsopgave
Waarom mee-eters uitknijpen?
Sinds de puberteit kunnen ze ineens opkomen: mee-eters. Voordat ik vertel hoe je ze kunt uitknijpen, lees je iets meer over het ontstaan van een mee-eter.
Mee-eters zijn anders als puistjes, deze worden veroorzaakt door bacteriën terwijl bij mee-eters meer de talgproductie en verzorging van de huid mee speelt. Door verstopte poriën worden de uitgangen van de talg – en zweetklieren geblokkeerd.
Talg wat zich in de talgklieren bevindt, heeft een nuttige huidfunctie. Het zorgt namelijk dat je huid beschermd wordt tegen schadelijke bacteriën en uitdroging. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, deze heeft dus ook veel onderhoud nodig. Een teveel aan talg samen met dode bacteriën en verstopte poriën is het recept voor het laten ontstaan van mee-eters.
Vooral op de zogenaamde T-zone van je gezicht zullen mee-eters tevoorschijn komen: voorhoofd, neus en kin. Dit omdat de talgproductie daar meer werkzaam is als op andere delen van je lichaam. Eén uitzondering hierop is je rug. Ook daar komen mee-eters veelvuldig voor, met dezelfde reden als bij de T-zone van het gezicht.
Het is gelukkig niet iets ernstigs, vervelend is het wel. Als je een mee-eter op je gezicht of op je rug opmerkt, is dit niet iets wat je graag ziet. Het liefste ga je over tot mee-eters uitknijpen om er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Veel mensen vinden mee-eters vies, gaan liever niet zo de deur uit en gaan mee-eters uitdrukken.
Mee-eters uitknijpen video
In de onderstaande video vertelt een populaire huidspecialiste alvast meer over het uitknijpen van mee-eters.
Wat kun je doen om het ontstaan van mee-eters te voorkomen?
Er zitten verschillende risico’s vast aan het uitknijpen van mee-eters en puistjes. Ook wordt door een mee-eter te laten knappen, de echte onderliggende oorzaak niet opgelost, waardoor mee-eters later zullen terugkeren. Mijn eerste advies is dan ook mee-eters te voorkomen in plaats van mee-eters uitdrukken.
Het is bewezen dat voeding een grote invloed heeft op de conditie van je huid. Zo is het advies om dagelijks voldoende water te drinken er om te voorkomen dat je last krijgt van een droge huid. Daarnaast helpen de vitamines uit fruit en groente ook om je huid te laten herstellen. Zo zijn onder andere aardbeien, bananen, kiwi en appels echte vitaminebommetjes die ervoor zorgen dat mee-eters uitknijpen mogelijk voorkomen kunnen worden. Vet, zout en veel suikers in je voeding zijn niet fijn voor je huid en maakt dat je lichaam hard moet werken om dit af te breken.
Een goede gezichts – en huidverzorging helpt om mee-eters te voorkomen. Door elke avond je gezicht te wassen en make-up te verwijderen, voorkom je dat poriën verstopt raken. Daarnaast helpt het mee als je blijft denken aan een goede algehele hygiëne. Denk aan regelmatig douchen, je handen goed wassen en zo min mogelijk onnodig aan je gezicht komen. Was je kleding en trek dagelijks een ander t-shirt aan. Dit alles ook weer om bacteriën zo min mogelijk kans te geven.
Wat ook mee kan helpen is om je goed te laten adviseren in de drogisterij of bij de apotheek over welke gezichtscrème het meeste geschikt is voor jouw huidtype. Bij een vette huid hoort een andere verzorging als bij een gevoelige of droge huid. Was goed je handen, zodat bacteriën zo min mogelijk kans krijgen om zich te verspreiden voor en na het aanbrengen.
Bij een vette huid met mee-eters is het aan te raden om je kussensloop en beddengoed geregeld op 60 graden te wassen. Zo kom je van dode huidcellen en bacteriën af. Verder is het raadzaam om niet te heet en te lang te douchen, zo bescherm je je huid namelijk en het voorkomt een droge huid.
Lees ook: gaan mee-eters vanzelf weg?
Mee-eters uitknijpen doe je zo
Als je besluit dat de methode van mee-eters uitknijpen voor jou geschikt is, dan toch de waarschuwing om het liever niet te doen. Het is heel verleidelijk, alleen weten veel mensen niet dat het uitdrukken van mee-eters erger leed kan veroorzaken. Namelijk dat er een flink litteken of gaatje kan overblijven als je mee-eters uitdrukt.
Verder kan mee-eters uitdrukken ervoor zorgen dat er juist meer bijkomen, dit omdat de poriën door het drukken verstopt raken en het vrijgekomen pus omliggend huid kan irriteren.
Ga je toch voor mee-eters uitknijpen? Was dan je handen voor – en achteraf. Stoom ook voorzichtig de huid vooraf, zodat je poriën gaan open staan en de inhoud uit de mee-eters makkelijker kunt uitknijpen. Gebruik geen pincet, liever een wattenschijfje of tissue om de bacteriën op je vingers niet per ongelukg over te dragen. Deze kun je na gebruik weggooien. Gebruik een goede crème die bijdraagt aan het herstellen van de huid, na het genezen van de uitgenepen mee-eters.

Wat als de mee-eters op een lastig bereikbare plek zit?
Mee-eters kunnen op de hele huid voorkomen, na je gezicht komen ze het meeste voor op je rug. Dit komt omdat er veel talgklieren zich op je rug bevinden, zelfs nog meer als op je gezicht. Ook nu is het niet goed om mee-eters te uitknijpen.
Je rug scrubben kan wel helpen om verstopte poriën weer te openen en dode huidbacteriën te verwijderen. Ook zijn er speciale reinigingsgels te koop die je kunt gebruiken. Neem maar een kleine hoeveelheid hiervan en masseer dit zachtjes in.
Als de mee-eters groot en pijnlijk worden, is het raadzaam om langs de huisarts of schoonheidsspecialiste te gaan. Deze kan je helpen met het verwijderen van de mee-eters op je rug of op andere lastig bereikbare plaatsen.

Mee-eters uitknijpen of niet?
Hieronder vertel ik je enkele do’s en dont’s met betrekking tot het uitknijpen en behandelen van mee-eters.
Samenvattend is het raadzaam om vooral van mee-eters af te blijven, om littekenvorming en een mogelijke uitbraak van mee-eters te voorkomen.
Er is echter een uitzondering: zwarte en ingedroogde mee-eters kun je bij de huidarts of schoonheidsspecialiste laten uitdrukken. Zij hebben speciale apparatuur en de juiste verzorgingsproducten om je huid na de ingreep een steuntje in de rug te bieden. Het verwijderen is een nauwkeurig klusje.
Verder kan het mogelijk helpen om bij mee-eters die niet zwart van kleur, en ook niet opgedroogd zijn, een black head masker te gebruiken. Dit masker is speciaal ontworpen voor de huid die last heeft van mee-eters. Er zijn ook mee-eters strips te koop voor als je de huid meer lokaal wilt behandelen. Toch worden dergelijke middelen veelal afgeraden door dermatologen.
Het is af te raden om tandpasta te gebruiken of je mee-eters met citroen te behandelen. Tandpasta kan ervoor zorgen dat de huid juist geïrriteerder raakt, wat uitslag geeft en is niet geschikt om mee-eters weg te halen. Citroensap kan leiden tot een ernstige complicatie, door de van nature aanwezige zuren. Zo kan citroensap in combinatie met zonlicht ervoor zorgen dat er blaarvorming optreedt.
Gebruik dus altijd speciale verzorgingsproducten en zorg voor een goede lichaamshygiëne. Het helpt daarnaast om regelmatig een behandeling bij de schoonheidsspecialist te boeken, om een onzuivere huid te laten behandelen. Zo hoef je mee-eters in de toekomst niet meer te uitknijpen.
Lees ook: puist uitknijpen of niet?
Mee-eters uitknijpen: conclusie & mijn effectieve behandeling
Je weet nu dat ik het uitknijpen van mee-eters afraad. Door mee-eters te uitdrukken kan je namelijk nog lange tijd last hebben van littekens en huidproblemen.
Ik ben zelf de baas geworden over mijn acne door een combinatie van de juiste hoeveelheid verzorging van de huid, overige hygiëne en voeding. In mijn e-book “Leven Zonder Acne” leer je deze principes zelf toe te passen.
Je leert geen mee-eters te uitknijpen, maar gaat het probleem bij de bron bestrijden, zodat je ook voor de lange termijn mee-eters vermindert.
Via de knop hieronder kun je meer lezen over de methode.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen
Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.
Probeer je verschillende behandelingen tegen mee-eters, maar blijven ze terugkomen? Het is dan verstandig om een afspraak te maken met een dermatoloog. Er wordt samen naar een passende behandeling voor jouw mee-eters gezocht.
Deel het hieronder in de reacties, als je oplossingen hebt tegen puistjes of zelf mee-eters wilt uitknijpen!
Ook interessant voor jou:
Wil je snel van je puistjes af?
Download mijn gratis e-book en zet de eerste stap om acne te elimineren uit je leven.