Mee-eters

mee-eters

Mee-eters (ook wel meeëters of comedonen) zijn te herkennen aan kleine witte, gele of zwarte puntjes aan de bovenkant van een puistje. 

Een mee-eter staat gelijk aan acne vulgaris en komt vooral voor bij jonge mensen tijdens de puberteit. Ook volwassenen kunnen mee-eters hebben. De mee-eters komen het meeste voor in het gezicht, met name op de neus.

Je huidtype oefent geen invloed uit, want iedereen is vatbaar voor mee-eters. Toch zijn het over het algemeen de mensen met een vettige huid die vaker last ondervinden van mee-eters.

De medische term voor puistjes is acne. Een enkele mee-eter op het gezicht wordt echter niet beschouwt als acne of ernstig.

Volgens velen zijn mee-eters het begin stadium voor acne. De bacteriën van mee-eters kunnen zich namelijk verspreiden in de poriën van je huid. Ook kan een mee-eter verergeren en uitgroeien tot een puist.

Heb je last van mee-eters? Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn. Geen dure medicijnen, maar een 100% natuurlijke oplossing!

Ja! Ik wil van mijn mee-eters af!

Hoe ontstaan mee-eters?

In en rondom de pubertijd kunnen mee-eters ontstaan, omdat de activiteit van hormonen beginnen te versterken. De hormonen zorgen voor meer talgproductie in de talgklieren. De talg stapelt op en raakt samen met dode huidcellen verstopt in de uitmonding van het afvoerkanaal. Door de invloed van lucht leidt dit tot een zwart puntje van 1 tot 3 milimeter.

Er zijn 2 soorten mee-eters, namelijk de open comedo en de gesloten comedo. Open comedo is een verstopping in de porie met witte kop. Deze ontstaat doorgaans door overproductie van talg en bacteriën wat zich ophoopt in de poriën. Een open comedo blijft net onder het huidoppervlak.

Een gesloten comedo is een verstopping in de porie met zwarte kop. Een zichtbaar zwart puntje van 1 tot 3 millimeter ontstaat in de opening van de porie wanneer talg oxideert.

Verschillende factoren bepalen hoe erg jij last ondervindt van mee-eters. Mogelijke oorzaken voor mee-eters zijn:

 • Hormonen
 • Voeding
 • Make-up
 • Bepaalde huidverzorgingsproducten
 • Medische aandoeningen en medicatie

Mee-eters en hormonen

Zoals gezegd komen mee-eters voornamelijk voor onder pubers. Bepaalde hormonen zorgen ervoor dat de talgklieren worden vergroot en actiever talg gaan produceren. Dit proces veroorzaakt mee-eters en kan bacteriën kweken in je poriën. Tevens kunnen hormonale veranderingen voor en tijdens je menstruatie invloed hebben op het ontstaan van mee-eters.

hormonen

Voeding

Zuivelproducten kunnen ook invloed uitoefenen op hormonale veranderingen. Zuivel bevat het hormoon ‘androgeen’, wat de talgproductie kan bevorderen. Ook suikerproducten kunnen een hormoon aanmaken genaamd insuline. Dergelijke hormonen zorgen ervoor dat de talgproductie wordt versterkt met als gevolg het krijgen van mee-eters en puistjes.

Mee-eters en make-up

Cosmetica producten zoals make-up kunnen mee-eters veroorzaken. Make-up bevat ingrediënten die je poriën doen verstoppen. Het kan aantrekkelijk zijn om je mee-eters te camoufleren met make-up, maar kijk hier dus mee uit. Als je dan toch make-up wilt dragen, gebruik dan make-up die niet comedogeen is. Deze producten bevatten betere ingrediënten.

mee-eters cosmetica

Ook dien je de make-up te verwijderen voordat je naar bed gaat. Gebruik hierbij een reinigingsmiddel dat geschikt is voor een huid die veel talg aanmaakt.

Huidverzorgingsproducten

Om mee-eters tegen te gaan dien je de huid elke dag te reinigen. De poriën blijven dan vrij en schoon. Ga echter niet als een gek je huid schoon schrobben met agressieve reinigers, dit kan juist voor meer mee-eters zorgen. Wanneer je huid droog aanvoelt na het verwijderen van de gezichtsreiniger, dan duidt dit op een te sterke reiniger. Beter is om een reiniger te kiezen geschikt voor jouw (gevoelige) huidtype.

Ook is het verstandig om geen vette crèmes of vaseline te gebruiken die je poriën kunnen laten verstoppen. Goede producten trekken snel in de huid en laat geen vettig laagje achter op je huid.

Mee-eters en medische aandoeningen

Verschillende medische aandoeningen en medicatie kunnen de oorzaak zijn van jouw mee-eters zijn, bijvoorbeeld:

 • Acne
 • Polycysteus ovarium syndroom
 • Syndroom van Favre-Racouchot
 • Bepaalde medicatie (die hormoonhuishouding beïnvloeden of het aanmaken van nieuwe huidcellen stimuleert)

Je kunt contact opnemen met je huisarts als je denkt dat een medische aandoening of gebruik van medicatie je mee-eters veroorzaakt.

Hoe kun je mee-eters voorkomen?

Het beste is om mee-eters proberen te voorkomen. Je doet er goed aan een gezonde levensstijl na te leven en je hygiëne op peil te houden. Daarnaast zal de hoeveelheid mee-eters worden beperkt, en vuil worden tegengehouden door je huid goed te verzorgen.

Was tweemaal per dag je huid met lauw water. Gebruik voor de zekerheid een goedgekeurd verzorgingsmiddel. Nadat het spul is ingetrokken in je huid, droog je met een schone doek je gezicht af en smeert een hydraterende crème op de huid. Kies geen vette crème en zorg dat hij aansluit op jouw type huid.

mee-eters voorkomen

Er zijn meer aanpassingen die je kunt maken in je levensstijl om mee-eters te voorkomen, bijvoorbeeld:

 • Gezond en gevarieerd eten
 • Beperk je suikerinname
 • Verwijder elke avond je make-up
 • Reinig dagelijks je huid
 • Exfolieer minimaal eenmaal per week je huid
 • Gebruik alleen huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw huidtype
 • Gebruik geen vette crèmes, vaseline en huidoliën

Helaas kan niet iedereen mee-eters voorkomen met de zojuist benoemde tips. Het wordt bijvoorbeeld lastiger wanneer mee-eters worden veroorzaakt door veranderingen in je hormonen of gebruik van bepaalde medicatie. Bespreek in dat geval met je huisarts wat je mogelijkheden zijn.

Hoe kun je mee-eters verwijderen?

Mee-eters kun je verwijderen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via (reinigings) producten die je bij de drogist of cosmeticawinkel kunt kopen. Denk hierbij aan zalfjes, scrubs, face washes, crèmes en gezichtsmakers.

Je kunt (diepliggende) mee-eters beter niet met je vingers verwijderen. Het kan namelijk zorgen voor een ergere ontsteking van je mee-eter. Ook kan vuil onder je nagels nieuwe ontstekingen veroorzaken. Mocht je de puistjes verwijderen, doe het dan op een veilige manier. 

Veilige mogelijkheden om mee-eters te verwijderen zijn:

 1. Neusstrips
 2. Exfoliëren van je huid
 3. Comedonenlepel
 4. Schoonheidsspecialiste

1. Neusstrips

De eerste veilige manier om mee-eters te verwijderen is door middel van neusstrips. De strips maak je nat en plakt deze op je schone huid. Wanner je na 10 minuten de strip los trekt zullen er een flink aantal mee-eters meekomen. Aangezien mee-eters voornamelijk op de neus voorkomen zijn er speciale neusstrips ontwikkeld.

2. Exfoliëren van je huid

Verstopte poriën kunnen vrij worden gemaakt door je huid minstens 1 keer per week te exfoliëren. Dankzij verzorgingsproducten die een mild zuur bevatten, kun je dode huidcellen verwijderen. De zuren in de producten zorgen dat mee-eters en dode huidcellen worden verwijdert, en lossen vet en talg op.

3. Comedonenlepel

Mee-eters kunnen eenvoudig worden verwijdert met een comedonenlepel. Dit is een metalen staafje met aan het uiteinde een klein lepeltje. Ontsmet alvorens gebruik je comedonenlepel. Plaats daarna de lepel over de mee-eter en oefen voorzichtig wat druk uit. Doe dit voorzichtig om je huid niet te beschadigen. Wanneer het is gelukt haal je de mee-eter weg met een zacht papiertje en reinig je de huid met een verzorgingsproduct.

4. Schoonheidsspecialiste

Wil je de mee-eters op een zo veilig mogelijke manier laten verwijderen? Overweeg dan een gezichtsbehandeling bij een schoonheidsspecialiste of beautysalon. Een schoonheidssalon biedt verschillende gezichtsbehandelingen aan die aansluiten op jouw huidtype en behoefte. Het personeel is getraind om jouw huidproblemen te herkennen en op te lossen. Hierdoor zal de behandeling naadloos aansluiten op jouw huidprobleem.

Ben je klaar met je mee-eters? Zichtbaar resultaat binnen 4 dagen!

In dit artikel heb je gelezen je over het ontstaan en verwijderen van mee-eters. Je weet in ieder geval hoe je er in de toekomst minder last van zult hebben.

Wil je nu zo snel mogelijk van je mee-eters af? Zonder medicijnen, dure behandelingen en chemische middeltjes, maar op een 100% natuurlijke manier? Bekijk dan de Nooit Meer Acne Methode van Philip Costa.

Dankzij deze methode zullen je mee-eters na 4 dagen erg verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Wil jij meer informatie over de Nooit Meer Acne Methode?

Ja! Ik wil meer informatie!