
Mee-eters (ook wel blackheads, meeëters of comedonen) zijn te herkennen aan kleine witte, gele of zwarte puntjes aan de bovenkant van een puistje.
Een mee-eter staat gelijk aan acne vulgaris en komt vooral voor bij jonge mensen tijdens de puberteit. Ook volwassenen kunnen last van mee-eters krijgen. De mee-eters komen het meeste voor in het gezicht, met name op de neus.
Je huidtype oefent geen invloed uit, want iedereen is vatbaar voor mee-eters. Iedereen heeft ooi al wel eens last gehad van mee-eters. Toch zijn het over het algemeen de mensen met een vettige huid die vaker last ondervinden van mee-eters.
De medische term voor puistjes is acne. Een enkele mee-eter op het gezicht wordt echter niet beschouwt als acne of ernstig. Het is echter nooit een prettige ontdekking als je mee-eters vindt, het ziet er ontzettend vies en onverzorgd uit.
Volgens velen zijn mee-eters het begin stadium voor acne. De bacteriën van mee-eters kunnen zich namelijk verspreiden in de poriën van je huid. Ook kan een mee-eter verergeren en uitgroeien tot een puist. Je kan dus waarschijnlijk de tips om mee-eters te verwijderen op deze pagina wel gebruiken.
Inhoudsopgave

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen
Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?
Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.
Hoe ontstaan mee-eters?
In en rondom de pubertijd kunnen mee-eters ontstaan, omdat de activiteit van hormonen beginnen te versterken. De hormonen zorgen voor meer talgproductie in de talgklieren. De talg stapelt op en raakt samen met dode huidcellen verstopt in de uitmonding van het afvoerkanaal (porie). Door de invloed van lucht leidt dit tot een zwart puntje van 1 tot 3 millimeter.
Mee-eters zijn dus eigenlijk poriën die verstopt zijn. De poriën kunnen geheel of gedeeltelijk verstopt zijn. Als de poriën verstopt zijn dan krijg je wat men in de volksmond zwarte of witte puntjes noemt, mee-eters dus of ook wel eens comedonen genoemd.
Er zijn 2 soorten mee-eters, namelijk de open comedo en de gesloten comedo.
Een open comedo is een verstopping in de porie met zwarte kop. Deze ontstaat doorgaans door overproductie van talg en bacteriën wat zich ophoopt in de poriën. Een open comedo blijft net onder het huidoppervlak en heeft een grotere opening die wordt gevuld met bijvoorbeeld dode huidcellen. Door de grotere opening komt er zuurstof bij en krijgen deze comedonen hun typische zwarte kleur.
Een gesloten comedo is een verstopping in de porie met witte kop. Het wordt een zichtbaar zwart puntje van 1 tot 3 millimeter in de opening van de porie wanneer talg oxideert. Deze comedonen hebben een kleinere opening. Daardoor kan er veel minder zuurstof bij en is er geen zwarte verkleuring. Deze comedonen blijven dus wit.
Zwarte puntjes zijn comedonen die open zijn. Witte puntjes zijn comedonen die gesloten zijn.
Hoe krijg je nu eigenlijk mee-eters?
Mee-eters worden vooral veroorzaakt door talg. Eigenlijk heeft je huid talg nodig. Maar een opstapeling van talg veroorzaakt dus mee-eters.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat talg gaat ophopen. Mogelijke oorzaken voor mee-eters zijn:
- Hormonen
- Je voeding
- Gebruik van make-up
- Gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten
- Bepaalde medische aandoeningen en gebruik van medicatie
Mee-eters en hormonen
Zoals gezegd komen mee-eters voornamelijk voor onder pubers. Bij pubers merk je vaak dat mee-eters veroorzaakt worden door hormonen. Tijdens je puberteit verandert er immers ontzettend veel in je hormoonhuishouding. En het kan zijn dat jouw huid daar eventjes slecht op reageert.
Bepaalde hormonen zorgen ervoor dat de talgklieren worden vergroot en actiever talg gaan produceren. Dit proces veroorzaakt mee-eters en kan bacteriën kweken in je poriën. Tevens kunnen hormonale veranderingen voor en tijdens de menstruatie invloed hebben op het ontstaan van mee-eters bij meisjes.
Hoe je huid reageert op veranderingen in je hormoonspiegel is voor iedereen verschillend. Sommigen hebben er ontzettend veel last van en bij anderen merk je amper iets.

Je voeding
Vooral van zuivelproducten en van suiker is geweten dat zij mee-eters veroorzaken.
Zuivelproducten kunnen invloed uitoefenen op hormonale veranderingen. Zuivel bevat het hormoon ‘androgeen’, wat de talgproductie kan bevorderen. Ook suikerproducten kunnen een hormoon aanmaken genaamd insuline. Dergelijke hormonen zorgen ervoor dat de talgproductie wordt versterkt met als gevolg het krijgen van mee-eters en puistjes. Gebruik deze producten dus met mate als je snel last hebt van mee-eters. Let ook een beetje op met te vette voeding.
Mee-eters en het gebruik van make-up
Cosmetica producten zoals make-up kunnen mee-eters veroorzaken. Make-up bevat ingrediënten die je poriën doen verstoppen.
Vooral voor vrouwen kan het aantrekkelijk zijn om de mee-eters te camoufleren met make-up. Daardoor bereik je eigenlijk gewoon het tegenovergestelde. Door het afdekken van de huid ga je nog meer mee-eters krijgen. Kijk hier dus mee uit.
Als je dan toch make-up wilt dragen, gebruik dan make-up die niet comedogeen is. Deze producten bevatten betere ingrediënten.

Bovendien is het heel belangrijk als je make-up gebruikt dat je die ook weer heel zorgvuldig verwijdert. Dus echt iedere avond voor het slapen gaan moet de huid gereinigd worden. Als je dat niet doet dan wordt je huid de hele nacht afgedekt door de make-up die je gebruikt hebt en dat is vragen om problemen. Gebruik bij het reinigen een reinigingsmiddel dat geschikt is voor een huid die veel talg aanmaakt.
Het is belangrijk om een make-up verwijderaar te gebruiken.
Gebruik van huidverzorgingsproducten
Om mee-eters tegen te gaan dien je de huid elke dag te reinigen. De poriën blijven dan vrij en schoon. Ga echter niet als een gek je huid schoon schrobben met agressieve reinigers, dit kan juist voor meer mee-eters zorgen.
Als je huid droog en trekkerig aanvoelt na het verwijderen van de gezichtsreiniger, dan duidt dit op een te sterke reiniger voor jouw huid. Beter is om op zoek te gaan naar een minder agressieve reiniger die geschikt is voor jouw (gevoelige) huidtype. Iedere huid heeft een specifiek verzorgingsproduct nodig. Ga niet zomaar een willekeurig iets gebruiken.
Verzorgingsproducten zijn er meestal voor de droge huid, vette huid en gemengde huid. Het is dus belangrijk dat je zelf weet wat voor huidtype je hebt. Ook is het verstandig om geen vette crèmes of vaseline te gebruiken die je poriën kunnen laten verstoppen. Goede producten trekken snel in de huid en laten geen vettig laagje achter op je huid.
Dus eventjes zoeken wat het juiste huidverzorgingsproduct is voor jou. Het kan best zijn dat je hier eventjes mee moet experimenteren.
Bepaalde medische aandoeningen en gebruik van medicatie
Er zijn verschillende medische aandoeningen en medicatie die de oorzaak zijn van jouw mee-eters zijn, bijvoorbeeld:
- Acne
- Polycysteus ovarium syndroom
- Syndroom van Favre-Racouchot
- Bepaalde medicatie (die hormoonhuishouding beïnvloeden of het aanmaken van nieuwe huidcellen stimuleert)
Je kunt contact opnemen met je huisarts om advies in te winnen als je denkt dat een medische aandoening of gebruik van medicatie je mee-eters veroorzaakt. Zeker voor vrouwen kan het gebruik van de pil ervoor zorgen dat je meer of minder puistjes hebt. De pil heeft immers rechtstreeks met je hormonen te maken. Als je op een bepaalde pil slecht reageert kan je aan de huisarts vragen of je kan en mag veranderen van pil.
Er zijn verschillen tussen mee-eters en puistjes
- Als je een mee-eter hebt zijn je poriën verstopt, maar er zit geen ontsteking op.
- Als je een puistje hebt zijn je poriën ook verstopt, maar dan zit er wel een ontsteking op.
Het is niet zo dat iedere mee-eter een puistje wordt. Een puistje kan ook spontaan ontstaan zonder dat het eerst een mee-eter is geweest.

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen
Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?
Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.
Hoe kun je mee-eters voorkomen?
Het beste is om mee-eters proberen te voorkomen. Je doet er goed aan een gezonde levensstijl na te leven en je hygiëne op peil te houden. Daarnaast zal de hoeveelheid mee-eters worden beperkt, en vuil worden tegengehouden door je huid goed te verzorgen.
Was tweemaal per dag je huid met lauw water. Gebruik voor de zekerheid een goedgekeurd verzorgingsmiddel. Nadat het spul is ingetrokken in je huid, droog je met een schone doek je gezicht af en smeert een hydraterende crème op de huid. Kies geen vette crème en zorg dat hij aansluit op jouw type huid.

Er zijn meer aanpassingen die je kunt maken in je levensstijl om mee-eters te voorkomen. Helemaal voorkomen kun je ze niet echt, maar als je op deze dingen let zal je er wel veel minder snel last van hebben:
- Gezond en gevarieerd eten. Niet te veel vet, niet te veel suiker en niet te veel zuivelproducten gebruiken. Je zal zelf heel snel merken op welke voeding je huid eventueel niet zo goed reageert. Water drinken is ook goed voor de huid.
- Verwijder elke avond je make-up. Het is belangrijk om iedere avond voor je naar bed toe gaat je huid grondig te reinigen. Op die manier heeft talg veel minder kans om zich op te stapelen. Ga niet slapen zonder dat je je huid gereinigd hebt. Dat is echt een gewoonte die je jezelf moet aanleren. Je zal merken dat dat je huid goed doet. Je huid komt op die manier tot rust.
- Gebruik alleen huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw huidtype. Vraag desnoods advies aan een schoonheidsspecialiste.
- Kijk altijd op de verpakking welke ingrediënten het product bevat. Zo kan alcohol en menthol voor meer mee-eters zorgen. Producten met het label “non-comedogeen” laten de poriën niet verstoppen.
- Gebruik geen vette crèmes, vaseline en huidoliën die je huid kunnen verstoppen.
- Reinig dagelijks je huid.
- Exfolieer minimaal eenmaal per week je huid.
Helaas kan niet iedereen mee-eters voorkomen met de zojuist benoemde tips. Het wordt bijvoorbeeld lastiger wanneer mee-eters worden veroorzaakt door veranderingen in je hormonen of gebruik van bepaalde medicatie. Bespreek in dat geval met je huisarts wat je mogelijkheden zijn. Als het te erg is kan je het natuurlijk ook altijd met je huisarts bespreken. Maar ga uiteraard zelf niets veranderen aan het gebruik van medicatie
Hoe kun je mee-eters verwijderen?
Mee-eters kun je verwijderen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via (reinigings) producten die je bij de drogist of cosmeticawinkel kunt kopen. Denk hierbij aan zalfjes, scrubs, face washes, crèmes en gezichtsmakers.
Je kunt (diepliggende) mee-eters beter niet met je vingers of nagels verwijderen. Hoe verleidelijk het ook is om het op die manier te doen, je kan de huid dan beschadigen. Het kan namelijk zorgen voor een ergere ontsteking van je mee-eter. Ook kan vuil onder je nagels nieuwe ontstekingen veroorzaken op een beschadigde huid en zo blijf je bezig. Dus dit is iets wat je echt niet mag doen. Op die manier ga je het alleen maar erger maken. Mocht je de mee-eters willen verwijderen, doe het dan op een veilige manier.
Veilige mogelijkheden om mee-eters te verwijderen zijn:
- Er zijn neusstrips waar je mee-eters mee kan verwijderen. Dit is een prima manier voor de grotere mee-eters. Let op, deze strips mag je ook niet te vaak gebruiken, want dan ga je ook de huid beschadigen.
- Exfoliëren van je huid
- Het gebruik van een comedonenlepel
- Een middeltje dat iedereen wel in huis heeft, tandpasta. Tandpasta zorgt voor een snelle rijping van de mee-eters.
- En uiteraard kun je naar een professional gaan. Een schoonheidsinstituut dus.
1. Neusstrips
De eerste veilige manier om mee-eters te verwijderen is door middel van neusstrips. Deze kan je tegenwoordig bijna bij iedere drogist kopen. De neusstrips zijn handig in gebruik.
Je maakt de huid schoon met water, trekt de beschermende folie van de neusstrip en plak plakt deze op de schone huid van je neus. Kijk op de bijsluiter hoe lang je de strip er moet oplaten. Wanner je bijvoorbeeld na 10 minuten de strip los trekt zullen er een flink aantal mee-eters uit je neus getrokken zijn. Laat de neusstrip er niet langer opzitten dan omschreven staat, dat heeft totaal geen nut. Aangezien mee-eters voornamelijk op de neus voorkomen zijn er speciale neusstrips ontwikkeld. De strips bestaan ook voor je voorhoofd en kin.
Het voordeel van deze strips is dat de hele mee-eter er uitgetrokken wordt. Je schrikt soms als je ziet hoeveel mee-eters er op de strip zitten. Op deze manier ben je er meteen vanaf en dat je zie ook. Daarom vinden veel mensen dit een hele prettige manier.
2. Exfoliëren van je huid
Verstopte poriën kunnen vrij worden gemaakt door je huid minstens 1 keer per week te exfoliëren. Dankzij verzorgingsproducten die een mild zuur bevatten, kun je dode huidcellen verwijderen. De zuren in de producten zorgen dat mee-eters en dode huidcellen worden verwijdert, en lossen vet en talg op.
Veel mensen kiezen voor een scrub in plaats van een exfoliant. Het probleem met scrubs is echter dat er ook goede huidcellen worden verwijdert. Ga dus vooral niet scrubben met een product dat te agressief is. En ga niet als een gek scrubben. Gewoon zachtjes een scrub aanbrengen en weer afspoelen. Op die manier reinig je je huid iets dieper. Scrubben moet je ongeveer wekelijks doen, afhankelijk van de conditie van je huid. Ga het ook niet te vaak doen.
3. Comedonenlepel
Deze lepel kan je bij de drogist halen. Je kunt mee-eters eenvoudig worden verwijderen met een comedonenlepel. Dit is een metalen staafje met aan het uiteinde een klein lepeltje. Wel altijd de lepel ontsmetten voor je hem gaat gebruiken, want met een niet ontsmette lepel kan je ook weer ontstekingen veroorzaken.
Plaats daarna de kleine opening in de lepel over de mee-eter en oefen voorzichtig wat druk uit. Doe dit voorzichtig om je huid niet te beschadigen. Je zult merken dat de mee-eter door de opening naar boven komt. Wanneer het is gelukt haal je de mee-eter weg met een zacht papiertje en reinig je de huid met een verzorgingsproduct. Raak je huid niet aan met je vingers. Ook weer om ontstekingsgevaar te voorkomen.
Deze methode is minder geschikt als je echt heel veel mee-eters heb, omdat je dan echt ontzettend lang bezig bent om ze allemaal te verwijderen. Ook wordt er getwijfeld of het wel veilig is om met de naald van een comedonenlepel een mee-eter te verwijderen.
4. Tandpasta tegen mee-eters
Soms wordt op blogs aangegeven dat je een klein beetje natuurlijke tandpasta aan kunt brengen op de mee-eter of het puistje. Het zou hierdoor sneller rijp worden en sneller verwijderd kunnen worden. Dit is echter onzin. Ook dit is niet zo handig als je heel veel mee-eters of puistjes hebt. Er kan namelijk flinke huidirritatie ontstaan.

5. Schoonheidsspecialiste
Wil je de mee-eters op een zo veilig mogelijke manier laten verwijderen? Overweeg dan een gezichtsbehandeling bij een schoonheidsspecialiste of beautysalon. Een schoonheidssalon biedt verschillende gezichtsbehandelingen aan die aansluiten op jouw huidtype en behoefte om je huid weer zuiver te maken. Bespreek samen met de schoonheidsspecialist welke oplossing voor jouw huid het meest geschikt is. Het personeel is getraind om jouw huidproblemen te herkennen en op te lossen. Hierdoor zal de behandeling naadloos aansluiten op jouw huidprobleem.
Het is mogelijk dat een behandeling meerdere malen moet worden uitgevoerd om tot het gewenste resultaat te bekomen. Bepreek dus alles heel duidelijk voor je aan een behandeling begint.
Ben je klaar met je mee-eters? Verwijderen in 4 stappen!
In dit artikel heb je gelezen je over het ontstaan en verwijderen van mee-eters. Je weet in ieder geval hoe je er in de toekomst minder last van zult hebben. Je zal merken als je deze tips toepast dat je huid zuiverder wordt en je veel minder last zal hebben van mee-eters.
Wil jij nu zo snel mogelijk je mee-eters bestrijden zonder dat deze snel terugkeren? Dan raad ik je aan mijn e-book “Leven Zonder Acne” te bekijken. Je gaat dan de problemen van je puistjes bij de bron bestrijden.
De meeste middeltjes zijn dan ook alleen gemaakt om je bestaande puistjes te verwijderen in plaats van de echte oorzaken van acne te behandelen.
Klik op de onderstaande groene knop om toegang te krijgen tot mijn verhaal!

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen
Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?
Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.