De rol van (niet) comedogene producten bij het ontstaan van puistjes

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
comedogene producten en acne

Helaas hebben we allemaal wel eens last van puistjes en acne. Misschien heb je dan ook al eens gehoord van de termen ‘comedogeen’, ‘niet-comedogeen’, ‘geparfumeerd’ en ‘hypoallergeen’. Deze termen worden namelijk gebruikt op de verpakkingen van huidverzorgingsmiddelen.

Maar wat houden de verschillende termen op de verpakkingen precies in? En welke ingrediënten kun je beter vermijden als je op zoek gaat naar huidverzorgingsproducten? Dat leg ik je allemaal uit in dit artikel!

Wat is een comedogeen product?

Comedogene producten zijn producten die één of meerdere ingrediënten bevatten die de poriën kunnen laten verstoppen. Als een porie verstopt raakt ontstaat er een comedoon, ook wel een mee-eter genoemd. Zodra een mee-eter ontstoken raakt door de bacterie C.acnes kan er een puistje ontstaan. Het hebben van puistjes wordt acne vulgaris genoemd.

Comedogene ingrediënten worden veelal aangetroffen in huidverzorgingsproducten en make-up. Vandaar zien veel vrouwen hun acne verergeren na het gebruiken van cosmetica zoals make-up.

Door verkeerde en agressieve huidverzorgingsproducten te gebruiken kan de huid uitdrogen en acne verergeren. Het is daarom verstandig op te letten welke ingrediënten er in producten zitten.

Wat is een niet-comedogeen product?

Een niet-comedogeen product is een product waarin geen ingrediënten zitten die de poriën kunnen laten verstoppen. Het is echter de vraag of producten met dit label daadwerkelijk geen mee-eters en puistjes veroorzaken.

Wat is een hypoallergeen product?

Een andere term die we vaak voorbij zien komen op huidverzorgingsproducten is hypoallergeen. Hypoallergeen betekent dat het product is gemaakt voor mensen die gevoelig zijn voor allergische reacties. Het zijn dan ook vaak producten zonder allergenen. Echter is een ‘hypoallergeen’ label geen garantie dat er geen allergische reactie optreedt. Je kunt daarom wat van het product aanbrengen op je onderarm om te controleren of je huid er gevoelig voor is.

Krijg je echt puistjes door comedogene producten?

Het is niet zo dat iedereen puistjes krijgt van comedogene producten. Dan zou immers iedereen die comedogene producten gebruikt puistjes moeten krijgen, en zal dus waarschijnlijk ook niemand de producten aanschaffen. Het kan worden verklaard, omdat er verschillende huidtypes bestaan. Zo kan een product schade aanrichten aan jouw huid, maar een wondermiddel zijn voor een familielid of vriend van je.

Naast het gebruiken van de verkeerde huidverzorgingsproducten kunnen er meer oorzaken van acne zijn. Denk bijvoorbeeld aan slaapgebrek, schommelende hormonen, teveel skin care producten gebruiken en bewerkte voedingsmiddelen die tot acne kunnen leiden. Het is dus moeilijk te controleren of je daadwerkelijk acne kunt krijgen door een comedogeen product.

Er is veel discussie over de rol van comedogene en niet-comedogene producten bij het ontstaan van acne. Er zijn namelijk geen instanties die de producten die wel of niet comedogeen zijn controleren, en dus uitzoeken of bepaalde producten daadwerkelijk sneller of langzamer acne laten ontstaan. Daarnaast zijn er geen voorwaarden opgesteld voor fabrikanten van acne producten om het label niet-comedogeen op hun product te mogen plaatsen. In principe kan iedereen dus beweren dat zijn of haar product niet-comedogeen is.

Er worden soms tests uitgevoerd of een product of ingrediënt comedogeen is of niet. Echter zijn deze testen ook niet super betrouwbaar. De testen worden namelijk uitgevoerd met veel hogere concentraties dan er daadwerkelijk in een product aanwezig is. Ook worden de ingrediënten vaak verdund met andere ingrediënten waardoor de percentages van het echte product veel lager kunnen uitvallen.

Hoewel het niet zeker is dat een comedogeen product acne laat ontstaan, raad ik je toch aan om te kiezen voor niet-comedogene of non-comedogene producten als je een gevoelige huid voor acne hebt. Het is in ieder geval iets veiliger dan comedogene producten.

Controleer producten op de volgende ingrediënten

Om de kans op acne te verkleinen kun je zelf nagaan welke ingrediënten er in een product zitten. Er zijn namelijk een aantal ingrediënten die bekend staan dat ze acne veroorzaken.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende hoge concentraties ingrediënten om te vermijden:

  • Normale zeep: een gewone (hand)zeep bevat stoffen die de huid kunnen laten uitdrogen.
  • Alcohol: SD alcohol kan ook de huid laten uitdrogen en dus meer acne veroorzaken.
  • Lanoline: Lanoline komt uit de vacht van schapen. Het wordt gebruikt om de huid te hydrateren. Echter kan het ingrediënt de huidporiën laten verstoppen.
  • Parfum: In parfum komen chemische stoffen voor die de huid gevoeliger kunnen maken voor acne en zonnestralen.
  • Minerale olie: Minerale olie heeft het doel om de huid af te sluiten. Hierdoor kan de huid niet goed ademen waardoor de onzuiverheden de huid intrekken.

Minder bekende ingrediënten die ook acne kunnen veroorzaken zijn:

  • Natriumzout
  • Zwavelzuur
  • Oliezuur
  • Natriumlaurylsulfaat
  • Mrystyllactaar-4

In plaats van de hiervoor genoemde comedogene ingrediënten die mogelijk huidirritatie veroorzaken kun je vervangers kiezen zoals saponaria, toverhazelaar en ijzeroxides. Deze niet-comedogene ingrediënten dienen als vervanging voor zeep, alcohol en kleur-en geurstoffen.

Gebruik bovendien alleen de beste anti-acne producten, zoals reinigers, serums en maskers. De goedkope middeltjes die je overal kunt halen zijn vaak gemaakt voor de massa en bevatten allerlei stoffen die acne veroorzaken. Dit kan dus niet effectief zijn voor iemand met een zeer vette of gevoelige huid voor acne.

Er worden veel meer fouten gemaakt bij het behandelen van acne

Het kan zeker verstandig zijn om niet-comedogene producten te gebruiken bij het behandelen van acne.

Helaas worden er nog veel meer fouten gemaakt bij het voorkomen en behandelen van puistjes. Hierdoor blijven mensen onnodig lang last houden van onzuiverheden.

Ik heb de veel gemaakte fouten bij acne beschreven in mijn gratis e-book. Ik raad je dan ook aan om hem te downloaden. Zo voorkom je meer fouten te maken die tot nieuwe of verergering van je acne zullen leiden.

Via de onderstaande knop kun je hem direct downloaden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *