Onderhuidse puist

onderhuidse puist

Onderhuidse puisten zijn te herkennen aan roodkleurige ontstoken bulten onder de oppervlakte van je huid. Een onderhuidse puist onderscheidt zich van andere puistjes doordat zij geen zwart of wit kopje hebben.

Wat is een onderhuidse puist?

In de geneeskunde zijn de benamingen voor een onderhuidse puist: gesloten comedo en papel. Het is een vorm van acne dat iedereen kan treffen. Zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden kunnen last ondervinden.

Onderhuidse puisten kunnen pijnlijker aanvoelen dan normale puistjes. De ontsteking heeft zich diep onder de huid opgehoopt. Rondom de puist zitten zenuwen waardoor hij extra gevoelig is en je hem moeilijker zelf kunt verwijderen.

De onderhuidse puist dien je niet met je vingers te verwijderen. Hij ligt namelijk diep onder de huid waardoor je meer kans hebt op huidbeschadiging wanneer je hem toch probeert uit te drukken.

Er zijn meerdere manieren om je onderhuidse puist te behandelen. De manieren ga ik verderop in dit artikel toelichtten.

Je kunt zelf in actie komen tegen je puisten met middelen die je waarschijnlijk thuis al hebt liggen. Ook kun je naar een specialist gaan om ze te laten behandelen en/of te verwijderen op professionele wijze.

Heb je last van onderhuidse puisten? Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn. Geen dure medicijnen, maar een 100% natuurlijke oplossing!

Ja! Ik wil van mijn puisten af!

Hoe ontstaat een onderhuidse puist?

Onderhuidse puistjes ontstaan eigenlijk op dezelfde manier als dat normale puistjes ontstaan. Te veel aangemaakt talg hoopt zich op met dode huidcellen wat uiteindelijk een ontsteking tot gevolg heeft. De ontsteking verandert in een gezwel onder je huid. Het gezwel kan een pijnlijk gevoel geven.

Mocht je een vette of glimmende huid hebben, dan is dat een teken dat jouw talgklieren te veel talg aanmaken. 

Talg beschermt je huid, maar je lichaam dient er niet te veel van aan te maken. Wanneer talg wegvloeit uit de poriën neemt het ook dode huidcellen mee. Onze huid heeft moeite om al het extra talg uit de poriën te krijgen. Dit mondt zich uit in een verstopping in een afvoerbuisje, oftewel de onderhuidse pust.

Het verschil met een normaal puistje is dat de verstopping bij een onderhuidse puist plaatsvindt onder de huid, in plaats van boven de huid. Dat is ook de rede waarom je geen zwart of wit puntje ziet.

Oorzaken onderhuidse puist

De onderhuidse pukkel ontstaat dus wanneer de talgklieren meer talg produceren dan nodig is om de huid soepel te houden. De volgende oorzaken kunnen leiden tot een overproductie van de talgklieren:

 • Hormonen (puberteit)
 • Stress en depressie
 • Voeding
 • Erfelijkheid
 • Cosmetica (make-up en dergelijke)
 • Medicatie
 • Haaruitval
 • Alcohol en/of rook gedrag
 • Schimmelinfecties
 • Belasting/wrijving

De symptomen van onderhuidse puisten

Zoals eerder beschreven zijn onderhuidse puistjes te herkennen aan rode zichtbare bultjes onder de huid. De puist verschilt qua grootte en is gevoeliger dan een normale puist.

Aangezien hij gevoeliger is, kun je pijn ervaren wanneer de puist in contact komt door wrijving. In de meeste gevallen zal je lichamelijk geen last ondervinden van een onderhuidse puist.

Het is lastig om de pukkel zelf te verwijderen, omdat hij diep onder de huid zit. Gezien hij onder de huid zit heeft hij ook alle ruimte om zich verder te ontwikkelen in een grote onderhuidse puist.

Mocht je een onderhuidse puist hebben dan is dat natuurlijk erg vervelend. Vooral wanneer deze op je gezicht ontstaat of op een andere zichtbare plek.

Hieronder zie je een overzicht waar je onderhuidse puisten op het lichaam onder andere kunt aantreffen:

 • Rug
 • Billen
 • Ogen
 • Oogleden
 • Wangen
 • Oren
 • Lip 
 • Neus
 • Kin
 • Voorhoofd
 • Oksel
 • Tong
 • Borsten
 • Wenkbrauwen
 • Schaamstreek
 • Lies

Onderhuidse puist op de lies of schaamstreek

Een onderhuidse puist kan voorkomen op je lies of schaamstreek. Wrijving van bijvoorbeeld ondergoed kan de puist irriteren wat een onaangenaam gevoel kan geven.

Misschien ben je geschrokken toen je de bulten op of rondom de lies en schaamstreek hebt ontdekt. Veel mensen denken als eerst dat het komt door slechte hygiëne of een overgedragen bacteriële infectie.

Mocht een onderhuidse pukkel op deze plekken zeer pijnlijk aanvoelen is de snelste oplossing om het te laten verwijderen door een specialist.

Onderhuidse puist op de neus

Onderhuidse puisten aan de binnenkant van je neus kunnen gevaarlijk zijn. Ten gevolge van een puist aan de binnenkant van de neus kunnen bijkomende verschijnselen optreden van de bijholte/voorhoofdsholte. Raadpleeg in dit geval zo snel mogelijk je huisarts.

Het voorkomen van een onderhuidse puist

Onderhuidse puisten voorkomen doe je op dezelfde manier als bij een normaal puistje. Helaas kun je er niet altijd aan ontkomen. 

Gebruik in ieder geval de volgende tips om ze zoveel mogelijk te voorkomen:

 1. Let op wat je eet en drinkt
 2. Drink minimaal 2 liter water per dag
 3. Verzorg en verschoon je huid regelmatig
 4. Voorkom stress, slaap voldoende en rust uit
 5. Probeer ze niet zelf uit te knijpen
 6. Bezoek een specialist
onderhuidse puist voorkomen

Hoe behandel je onderhuidse puisten?

Je kunt een onderhuidse puist op verschillende manieren tegengaan. Zo kan je besluiten de puist zelf te verzorgen of op professionele wijze te laten behandelen door een specialist.

Het kan lang duren voordat een onderhuidse puist uit zich zelf weg gaat. De puist zit namelijk diep onder de huid en vast onder een dikke huidlaag. 

Zonder goede behandeling kan de puist dus voor een lange tijd aanwezig blijven, en in sommige gevallen terug komen na verwijdering.

De puist verdwijnt op het moment dat de huidlaag verslapt en de ontsteking niet meer kan worden tegengehouden door je huid. Vandaar kan het soms maanden of wel jaren duren voordat het weg is.

Ik raad het af om hem zelf open te knijpen met je vingers. Dit kan namelijk voor blijvende littekens en lelijke plekken zorgen. Beter is om een schoonheidsspecialist te bezoeken die de onderhuidse puist op veilige wijze kan verwijderen. 

Mocht je niet veel geld kunnen of willen betalen voor een behandeling bij een specialist, lees dan vooral door tot het einde van dit artikel. Er zijn namelijk genoeg werkzame alternatieven.

Wanneer je last hebt van veel en ernstig ontstoken puisten kun je de huisarts bezoeken en vragen om een doorverwijzing naar de dermatoloog. Een dermatoloog is gespecialiseerd in aandoeningen aan de huid. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je de behandeling deels of zelfs helemaal vergoed krijgen.

Zelf een onderhuidse puist behandelen

Onderhuidse puisten dienen eerst een aantal weken tot maanden te rijpen om tot uitbraak te kunnen komen.

Wanneer je al in de eerste week begint met knijpen aan de puist, zal je de ontsteking alleen maar verergeren. Ook zal de huid rondom de puist geïrriteerd raken en rood worden waardoor het nog meer opvalt. Bovendien zal je huid ernstig beschadigt raken met kans op littekens.

Ik zal nu enkele manieren en adviezen toelichtten om onderhuidse puisten zelf te behandelen:

1. Onderhuidse puist verwijderen

Wanneer een onderhuids puistje is gerijpt kun je hem zelf verwijderen. Let wel op dat het puistje lang genoeg heeft gerijpt, omdat het verwijderen blijvende littekens op je gezicht kan veroorzaken. 

Verwijder de puist op de volgende manier:

 1. Was je handen voordat je begint.
 2. Desinfecteer de plek van de puist.
 3. Was je gezicht met een scrub en desinfecteer de puist met alcohol.
 4. Prik een klein gaatje in de puist met een steriele naald. 
 5. Druk de puist uit. Begin rustig en druk steeds iets harder om zo veel mogelijk pus te verwijderen.
 6. Ontsmet de wond met alcohol of desinfectiemiddel.
 7. Smeer een crème op de puist om uitdroging te voorkomen.
onderhuidse puist zelf verwijderen

2. Verlicht de pijn van het puistje

Je kunt warme en koude kompressen aanbrengen op je onderhuidse puist voor 2 redenen: 

 1. Het verlicht pijn.
 2. Het opent poriën.

Gebruik een koud kompres wanneer je de pijn wilt verlichtten, en een warm kompres wanneer je de puist sneller wilt laten rijpen.

Soms lukt het om kleinere onderhuidse puistjes te verwijderen door enkel een kompres te gebruiken. Je kunt warme en/of koude kompressen, online of bij een drogist aanschaffen.

Mocht je het direct willen uitproberen kun je ook een warme of koude vochtige doek gebruiken als kompres. Leg de vochtige handdoek zo’n 5 tot 10 minuten op de plek van het puistje. Herhaal de actie tot je het gewenste effect (pijn verlicht of de puist wegtrekt) bereikt.

In sommige gevallen liggen onderhuidse puisten dermate diep dat het niet mogelijk is om de puist zelf te verwijderen zonder de huid te beschadigen. Het is dan beter om de puist te laten verwijderen door een specialist.

3. Zet zorgmiddelen in

Verschillende middelen die je waarschijnlijk thuis al hebt liggen kun je gebruiken om onderhuidse puisten te bestrijden. Mits het puistje niet ernstig is ontstoken zijn de volgende huismiddelen effectief:

 • Honing
 • Tea tree olie
 • Aloë vera

Honing

Onbewerkte honing is een goed alternatief als acne bestrijdingsmiddel. Dankzij antimicrobiële eigenschappen helpt honing om bacteriën te verwijderen.

Voor het beste resultaat dien je onbewerkte honing te gebruiken. De standaard honing die je in de supermarkt kunt kopen is doorgaans een stuk minder effectief.

Lijkt honing je een goede manier om je puist te verwijderen? Smeer dan voordat je gaat slapen wat honing op je puist. De volgende dag spoel je het eraf met lauw water. Als laatste hydrateer je de huid met een verzorginsmiddel.

honing

Tea tree olie

Ook Tea tree olie kan worden ingezet als een alternatief product tegen acne. Dankzij deze olie zal je huid worden verschoond doordat de olie, vuil, huidschilfers en vet verwijdert.

Tea tree olie kun je kopen in natuurwinkels, drogisterijen en apotheken. Zij biedden de olie aan in verschillende concentraties. Kies een olie dat voor minimaal 5% uit theeboom olie bestaat voor optimaal resultaat.

Een tea tree olie die uit 100% pure theeboom olie bestaat, dien je eerst te verdunnen met bijvoorbeeld kokos- of olijfolie.

Wil je tea tree olie gebruiken om je acne te gaan bestrijden? Smeer dan minimaal 2 keer per dag je onderhuidse puist in met de olie. Gebruik de olie totdat je het gewenste effect hebt bereikt. Het spul is geschikt om dagelijks en uitwendig te gebruiken.

Professioneel laten behandelen

Zoals eerder beschreven kan je onderhuidse puist het beste genezen wanneer deze ver is gerijpt. Denk op dat moment pas aan professionele mogelijkheden. Je kunt dan bijvoorbeeld terecht bij een schoonheidsspecialist of dermatoloog. Zij kunnen hem op een veilige en hygiënische manier weghalen.

professionele behandeling onderhuidse puist

1. Doorprikken

Een schoonheidsspecialist of dermatoloog kan een onderhuidse puist op een veilige manier verwijderen door hem door te prikken met een steriele naald. Dit gaat doorgaans op de volgende manier:

 1. De puist wordt gedesinfecteerd.
 2. Subtiele massage rondom de puist om het pus en etter in beweging te brengen.
 3. Klein gaatje in de puist geprikt met een steriele naald. Bij een dikke huidlaad zal er een klein sneetje worden gemaakt.
 4. De puist wordt uitgeknepen met speciaal apparatuur
 5. Het wondje wordt schoongemaakt met speciale middelen

2. Microdermabrasie en chemische peelings

Microdermabrasie behandelingen en chemische peeling worden ingezet tegen onderhuidse puisten. Deze behandelingen zorgen ervoor dat de huid zichzelf gaat vernieuwen. Hierdoor zullen littekens verminderen en zal de huidstructuur fijner worden. Beide behandelingen zullen uitgevoerd worden door een huidtherapeut.

3. Laserbehandeling of lichttherapie

Laserbehandeling of lichttherapie wordt ingezet om bacteriën tegen te gaan. Ook zal het de talgklieren stimuleren om minder talg te produceren. De kans op puistjes zal heirdoor aanzienlijk afnemen.

Deze behandelingen zijn geschikt voor onderhuidse puisten. De behandelingen kunnen namelijk diep onder de huid invloed uitoefenen zonder de huid te beschadigen.

4. Geneesmiddelen tegen puisten

Medicijnen tegen acne kunnen worden ingezet wanneer reguliere methodes niet werken. Dit is het geval wanneer je last blijft hebben van hardnekkige, ernstige of terugkerende onderhuidse puisten. De geneesmiddelen kun je krijgen op recept van een arts.

De geneesmiddelen voor onderhuidse puisten zijn een soort van crème. Deze kun je twee keer per dag aanbrengen op je huid. De medicijnen gaan verstoppingen en bacteriën tegen die acne veroorzaken .

Meestal bevat zo’n gel of crème een van de volgende bestanddelen:

 • Retinoïden
 • Antibiotica
 • Benzoylperoxide

Onderhuidse puisten verhelpen met de Nooit Meer Acne Methode!

Wil jij nu zo snel mogelijk van je (onderhuidse) puistjes af, zonder medicijnen, dure behandelingen en chemische middeltjes, maar op een 100% natuurlijke manier?

Bekijk dan de Nooit Meer Acne Methode van Philip Costa. Dankzij deze methode zie jij na 4 dagen je puistjes zichtbaar verminderen of zelfs helemaal verdwijnen!

Door op de onderstaande blauwe knop te drukken kun je meer lezen over deze revolutionaire methode tegen je onderhuidse puistjes.

Wil jij meer informatie over de Nooit Meer Acne Methode?

Ja! Ik wil meer informatie!

Veel gestelde vragen over de onderhuidse puist

Hoe lang blijft een onderhuidse puist zitten?

Het kan dagen, weken of zelfs jaren duren voordat een onderhuidse puist uit zichzelf geneest. Hij zit namelijk diep onder de huid. Een specialist kan hem veilig verwijderen, maar je betaalt er veel geld voor.

Helpt tandpasta tegen onderhuidse puisten?

Doordat de puist onder het huidoppervlak zit, heeft het geen zin om tandpasta te gebruiken. Het zal enkel de huid onnodig irriteren, uitdrogen en roodheid veroorzaken.

Wat te doen bij een onderhuidse puist die geknapt is?

Als de puist per ongeluk is geknapt kun je de pus uit de puist drukken. Mocht je bloed zien dan kun je de bloeding stoppen door een schoon papiertje te gebruiken. Het kan verder in principe geen kwaad.

Wanneer naar de huisarts?

Bij een ernstig ontstoken puist, koorts of puist aan de binnenkant van je neus is het raadzaam de de huisarts te raadplegen.

Wat is de vertaling van onderhuidse puist in het Engels?

De vertaling van een onderhuidse puist naar het Engels is: “Blind Pimple” (meervoud: blind pimples).

Waar vind ik meer informatie over onderhuidse puisten?

Op Wikipedia en de website van Thuisarts vind je meer informatie over acne.

Neem even contact met ons op als je een vraag hebt over de onderhuidse puist die nog niet is behandeld in dit artikel.

Heb je last van puisten? Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn. Geen dure medicijnen, maar een 100% natuurlijke oplossing!

Ja! Ik wil van mijn puisten af!