Ontstoken talgklier

Voorkomen, behandelen en tips

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
ontstoken talgklier

Bijna iedereen heeft wel eens last van een ontstoken talgklier of haarzakje. Meestal gaan de verstoppingen gepaard met puistjes en mee-eters.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom talgklieren gaan ontsteken. Ook kan het een combinatie van factoren zijn waardoor je nu ontstoken talgkliertjes hebt.

Download onze gratis gids hier om te leren hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen. 

Monter zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de ontstekingen te voorkomen en te verhelpen. Lees dus gauw verder als je actie wilt ondernemen!

Wat is een talgklier?

Om de vraag over de oorzaak van een ontstoken talgklier goed te kunnen beantwoorden, is het van belang eerst te weten wat een talgklier is en wat de functie van een talgklier is.

Talgklieren liggen in de lederhuid; dit is, na de opperhuid, het tweede laagje van de huid. Het zijn klieren in de vorm van een trosje en de meeste liggen op plaatsen waar haren zijn.

Op de behaarde hoofdhuid bevinden zich de grootste talgklieren. Verder zijn ze te vinden op de huid van het gezicht en aan de bovenkant van de rug en de borst. Omdat een talgklier zich bevindt op behaarde delen van de huid, zal je ze niet tegenkomen op bijvoorbeeld de voetzolen en tussen de vingers of de tenen

De talgkieren monden uit in de poriën van de huid en gebruiken de follikels van de nabijgelegen haren vaak om talg af te scheiden. De functie van talg is de huid en het haar soepel en voldoende vet te houden en het zo tegen uitdrogen te beschermen.

Als de productie van talg geactiveerd wordt kan de huid vettig worden en kan er acné ontstaan. Als de productie van talg vermindert, wordt de huid juist droger. Een ontstoken talgklier kan dan tijdelijk minder worden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hoe ontstaat een ontstoken talgklier of verstopt haarzakje?

Het kan zijn dat een kliertje of haarzakje verstopt raakt. Dit kan onder invloed van hormonen zijn. In de pubertijd spelen de hormonen een hoofdrol in het leven van de tieners. De talgklieren worden groter en gaan dus meer talg aanmaken. Daardoor kunnen zij gemakkelijk verstopt raken en kunnen er puistjes ontstaan.

Als zo’n talgklier verstopt raakt, gaat de productie van talg wel gewoon door en daardoor hoopt de talg zich op. Onder de huid ontstaat dan een zwelling. Deze zwelling kan slechts een paar millimeter zijn, maar ook de grootte van enkele centimeters bereiken.

Niet iedere ontstoken talgklier zorgt voor klachten. Soms is de ontsteking jarenlang aanwezig zonder klachten te veroorzaken. Dit zie je vaak op plekken op de rug, op de behaarde huid van het hoofd of in de schaamstreek. Ineens kan zo’n zwelling dan gaan ontsteken. Dit hoeft niet in alle gevallen tot veel klachten te leiden; zo’n ontsteking kan ook zomaar weer verminderen. De ontsteking kan daarentegen ook doorzetten en zorgt dan voor klachten.

Er zijn twee soorten puistjes: de onderhuidse en de bovenhuidse. De onderhuidse puistjes gaan uit zichzelf weer weg. Als je deze uit gaat knijpen heb je grote kans op blijvende littekens. Niet doen, dus! Er zijn speciale verzorgingsproducten te koop die de vorming van puistjes in de puberteit tegen kunnen gaan of minder heftig kunnen maken. De meningen over de werking van deze producten zijn verdeeld.

Ook worden bepaalde voedingsmiddelen aan- of juist afgeraden. Ook hiervan is de werking nooit echt bewezen. Uiteraard helpt een gezonde leefwijze bij het behouden van een frisse, gezonde huid zonder verstopte haarzakjes. Soms wordt het advies gegeven om veel in de zon te zijn; de ontstekingen zouden daardoor minder worden. Ook dit is nooit bewezen.

In erge gevallen kan de tiener een bezoek brengen aan een schoonheidsspecialiste of een arts. In sommige gevallen wordt dan de anticonceptiepil aangeraden. Deze pil zorgt ervoor dat de hormonen onder controle blijven. Dit geldt overigens alleen voor meisjes en vrouwen. Ook vrouwen die zwanger zijn, kunnen onder invloed van zwangerschapshormonen (weer) last van acne krijgen.

Welke klachten heb je bij een ontstoken haarzakje?

Als je een ontstoken talgklier of een ontstoken haarzakje hebt, merk je dat in de eerste plaats door een rode, warme plek. Ook kun je jeuk krijgen op de plek van de verstopte talgklier.

Als de ontsteking doorzet, wat dus niet altijd het geval hoeft te zijn, kun je er een naar en kloppend gevoel bij krijgen. Als de ontsteking ‘ rijp’ is, kan er een witte plek of een wit puntje verschijnen. Dan is de ergste pijn meestal al over.

De bacterie die in de meeste gevallen de oorzaak van de ontstoken talgklier is, komt al op de huid voor. In de meeste gevallen heb je daar geen last van. Pas als de huid op de een of andere manier beschadigd is, kun je er last van krijgen: dan ontstaat een ontsteking. Het uiterlijk wil, zeker in het geval van toch al onzekere tieners, ook wat: je kunt ook zonder pijn last hebben van je puistjes.

Knijp de puistjes vooral niet uit! Er zijn camouflerende crèmes te koop die je puistjes minder zichtbaar maken. Gebruik deze crèmes echter niet dagelijks; doordat ze de huid afschermen van zuurstof, gaan de puistjes er minder snel van over. Bewaar deze crèmes dus voor speciale gevallen zoals een date of ander gezellig puberuitje.

Moet je een ontstoken talgklier wel of niet laten rapen?

Anders gezegd: moet ik wat doen aan mijn puistjes of is het beter ze met rust te laten?

Het beste is, hoe moeilijk ook, om de huid en ontstoken haarzakjes met rust te laten. Alleen wassen en droogdeppen is voldoende. Knijp de puistjes niet uit. Er kunnen littekens en gaatjes ontstaan die je je hele leven kunt blijven zien. Ook kunnen er nieuwe puistjes ontstaan.

Alleen als een ontstoken talgklier een open, witte kop heeft, kun je het voorzichtig met een tissue of een speciaal mini lepeltje uitdrukken. Zet hierbij zo weinig kracht. Onthoud echter dat het beste is echt om zelf niets te doen: de meeste ontstekingen verdwijnen vanzelf binnen één of twee weken.

Na een forse ontsteking: Een waarschuwing geldt voor mensen die in de zorg, in een keuken of horeca werken: Wees alert op de hygiëne: zorg ervoor dat je geen bacteriën verspreidt! Vraag desnoods advies aan een arts als je een echt flinke ontsteking hebt gehad!

Een ontstoken talgklier in de lies of schaamstreek of onder de borsten

Regelmatig komen er in lichaamsplooien ontstekingen voor, vaak als gevolg van een vochtige huid, die zeer pijnlijk kunnen zijn. Vaak zijn dit steenpuisten: dit is een diepe ontsteking met een of meerdere koppen vol pus.

Als deze steenpuisten in de lies, bilspleet, schaamstreek of onder de borsten voorkomen kan dit vaak extra pijnlijk zijn. Hele erge ontstekingen van de talgklieren kunnen steenpuisten veroorzaken die vaak keer op keer kunnen terugkomen. Hier moet vaak een dokter aan te pas komen om deze puisten open te snijden, met alle ongemakken van dien. Steenpuisten kunnen erfelijk zijn en ontstaan vaak al in de puberteit.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hoe kun je een ontstoken talgklier voorkomen?

Er zijn bepaalde factoren die het ontstaan van een ontstoken talgklier kunnen voorkomen. Roken is daar een van. De gifstoffen in sigaretten zijn zeer slecht voor de gezondheid in het algemeen, maar voor de huid speciaal en door de mindere conditie van de huid kunnen er makkelijker ontstekingen ontstaan.

Ook overgewicht kan een oorzaak zijn. Een gevolg van overgewicht is het feit dat mensen in die situatie vaak moeilijker alle plekjes van hun lichaam kunnen afdrogen na een bad of douche. Er ontstaan dan plekken die broeierig zijn: warm en vochtig: ideaal voor het krijgen van een ontstoken talgklier.

Hormonen die in de maandelijkse cyclus van een vrouw een grote rol spelen, kunnen ook van invloed zijn. In de zogenaamde pre-menstruele periode van de maand is het gevaar op ontstaan van zo’n ontsteking groter bij vrouwen die hier gevoelig voor zijn.

Sommige hebben baat bij het scheren van behaarde lichaamsdelen. In andere gevallen werkt dit juist averechts: wat bij de een werkt, hoeft dus niet bij een ander te werken. Dat maakt het ook lastiger om een ontstoken talgklier te voorkomen.

Hoe kun je een ontstoken talgklier het beste behandelen?

Als je je huid op een goede manier verzorgt door alleen met water te wassen, niet ruw af te drogen en niet te pulken aan aanwezige puistjes, zal je in de meeste gevallen geen bezoek aan een apotheek of arts hoeven te brengen. Mocht het toch nodig zijn, laat je dan geen dure middelen aansmeren. Kijk eerst op internet zodat je goed voorbereid naar de apotheek stapt.

In lichte, niet vaak voorkomende gevallen van ontstoken talgkliertjes kun je uiteraard eerst de zelfzorgmiddelen proberen. Allereerst kun je verschillende lotions en zalfjes bij de apotheek of drogist halen. Laat je goed voorlichten wat voor jouw huid het beste is. Als je al een droge huid hebt, helpt een middel dat je huid nog verder uitdroogt uiteraard niet.

Laat je niet verleiden door reclames die koeien met gouden hoornen beloven. Iedere huid is anders en zal dus anders reageren op bepaalde zalfjes en lotions. Neem voor specifiek medisch advies contact op met een arts.

Als deze zelfzorgmiddelen niet voldoende werken, kun je een volgende stap zetten: ga naar een schoonheidsspecialiste voor advies en laat je huid daar op een verantwoorde wijze schoonmaken. Een schoonheidsspecialiste weet hoe ze littekens en verdere ontstekingen van talgklieren kan voorkomen.

In sommige, met name lichte gevallen van een ontsteking kan een crème gebruikt worden die wordt voorgeschreven door een arts of schoonheidsspecialiste. Ook antibiotica wil wel eens helpen. Uiteraard kan dit alleen door een arts worden voorgeschreven. In sommige gevallen werken ook de middelen van een huisarts of dermatoloog niet.

In ernstige gevallen kan er dan zelfs operatief worden ingegrepen. Hierbij worden er in uitzonderlijke gevallen zelfs huidtransplantaties uitgevoerd. Dit zijn zeer heftige operaties met een wekenlang herstel daaropvolgend. Ook een combinatie van een operatie en antibiotica wordt wel toegepast. Let wel: in de meeste gevallen zal het echt niet zover komen.

Allerbeste tips voor een ontstoken talgklier!

Je hebt nu enkele basis tips gekregen om ontstoken talgkliertjes te voorkomen, verzorgen of behandelen.

Ik kan echter goed begrijpen dat je nu het liefst zo snel mogelijk van de ontstoken poriën, talgklieren, haarzakjes af wil komen. In mijn populaire gratis gids ga je praktische tips krijgen om de ontstekingen op je huid te bestrijden.

Druk dus op de onderstaande groene knop als je meer wil lezen over mijn methode. Je kunt namelijk de ontstoken talgklier voor de langere termijn aanpakken in plaats van te blijven focussen op de symptomen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Je kunt op meerdere manieren van een ontstoken talgklier afkomen. Veelal zijn er geen dure, heftige behandeling nodig. Ik zal het waarderen als je onderaan deze pagina, een vraag of tip rondom ontstoken haarzakjes achter wil laten!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Andere bezoekers vonden deze blogs ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *