Papels

Wat zijn papels

Een papel is een huidkwaal die ook wel acne vulgaris wordt genoemd. Papels zien er uit als kleine roodkleurige bultjes.

Een papel ontstaat wanneer een haarzakje zich ophoopt met dode huidcellen, bacteriën en vet. Het verstopte haarzakje veroorzaakt oneffenheden op de huid, zoals puistjes, zwartkopjes, witkopjes, papels en mogelijk cystes. De onzuiverheden die ontstaan door verstopte haarzakjes staan beter bekend als acne. 

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de oorzaken en het behandelen van papels.

De symptomen van papels

De meeste papels komen voor op het gezicht, de rug en de schouders. De symptomen van acne kunnen zich in milde, gematigde of erge vorm ontwikkelen.

  • Als je milde acne hebt, dan heb je waarschijnlijk minder dan 20 zwartkopjes of witkopjes. Witkopjes zijn huidkleurige of witte stipjes, terwijl zwartkopjes een donkerder midden hebben. Het kan zijn dat je tegelijkertijd ook wat puistjes krijgt, dit zijn rond, geïnfecteerde kopjes. 
  • Als je gematigde acne hebt, dan heb je waarschijnlijk last van meer zwartkopjes, witkopjes of puistjes.
  • Heb je erge acne dan kan dit zich uitten tot vlekken in het gezicht met nodules of cystes, deze zijn groter dan normale puistjes en zijn vaak ook pijnlijker.

De wand van een haarzakje kan scheuren waardoor er witte bloedcellen in het haarzakje terecht kunnen komen. Vervolgens ontstaat er een ontsteking, ofwel een papel. Deze worden meestal minder dan een halve centimeter groot. De specifieke papels kenmerken zich doordat ze niet gevuld zijn met wit of geel pus.

Door het uitknijpen van een papel kan deze zich vullen met witte pus. Dit noemt men een puistje of pustel. Een papel kan dus het beginstadium zijn van een puist.

Waarom krijg je papels?

Papels worden veroorzaakt door een combinatie van hormonen, vetten en andere bacteriën.

Tijdens de puberteit kun je vaak te maken krijgen met een vettere huid. Dode huidcellen komen door de haarzakjes en door de poriën van je huid. Dit kan zich ophopen en kan acne veroorzaken.

Als je ouder wordt, nemen de acne veroorzakende hormonen af en kan het zijn dat de acne minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt.

Als je last hebt van zware acne kan dit echter veel langer aanhouden, maar kunnen andere dingen ook mee gaan spelen. Je hormoonhuishouding kan veranderen door een zwangerschap of menstruale cyclus. Het gebruik van bepaalde medicijnen, gebruik van bepaalde cosmetica, of de luchtvochtigheid en zweten, kunnen tevens allemaal een rol spelen bij het ontstaan van papels.

Een diagnose stellen

Meest van tijd zal je zelf kunnen herkennen dat je papels hebt. Als je hier op een dagelijkse basis mee te maken hebt, is het een goed idee om een afspraak te maken bij een dermatoloog. Zij kunnen je plekken nakijken en vast stellen of het daadwerkelijk om acne gaat en niet om een andere aandoening die er mogelijk op lijkt, zoals waterpokken of gordelroos.

Als je eenmaal een diagnose hebt gekregen, is het makkelijker om een behandelplan hierop af te stellen. 

De behandeling van papels

Je dermatoloog of dokter kan een behandeling of een combinatie van verschillende dingen voorstellen aan de hand van hoe erg je acne is. Milde tot reguliere acne is nog vrij goed op te lossen met producten die vrij verkrijgbaar zijn, zoals crèmes en reinigingsproducten. Je kunt denken aan bijvoorbeeld:

  • Benzolperoxide richt zich direct op de bacteriën die de acne veroorzaken.
  • Salicylzuur werkt als een diepe reiniger, ontstopt verstopte poriën en helpt tegen een branderig gevoel.    
  • Retinol is een vorm van vitamine A en helpt bij cel vernieuwing van de huid.

Erge acne wordt vaak behandeld met antibiotica, deze kun je alleen verkrijgen via de dokter. Vaak moet je dit eerst een tijdje proberen om te kijken of het effect heeft op je acne. Uiteindelijk reageert iedereen hier verschillend op en is het even uittesten met de arts om te kijken welke behandeling het beste bij jou past.

Gelukkig verdwijnen papels vaak na een korte tijd vanzelf.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *