PCOS en acne

Dit is de oorzaak en de behandeling

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
PCOS en acne

Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is er sprake van een hormonale aandoening. Er worden dan ook meer mannelijke hormonen aangemaakt door de eierstokken.

Door alle extra hormonen die worden aangemaakt, kunnen er meerdere klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan veel meer haargroei. Ook klagen mensen over PCOS en acne.

Naar schatting krijgt maar liefst ongeveer 10 tot 30% van de vrouwen met PCOS ook last van puistjes en acne.

In deze blog ga ik je vertellen waarom PCOS acne kan veroorzaken. Ook ga ik toelichten wat je kunt doen om een verbetering op te merken aan je huid. Voor medisch advies moet je uiteraard een dokter bezoeken.

Ps. Wist je dat acne kan ontstaan door hormonen? Mensen die dit niet weten en hier niets aan doen, blijven vaak nog tientallen jaren last houden van acne. In mijn gratis e-book bespreek ik wat je nu kunt doen om de klachten te verminderen.

Het verband tussen PCOS, hormonen en acne

PCOS is een aandoening waar veel jonge vrouwen last van krijgen.

Bij PCOS kunnen zich goedaardige gezwellen vormen. Klachten ontstaan echter door een hormonale onbalans in het lichaam.

Het is belangrijk voor je lichaam dat de hormonen “oestrogeen”, “progesteron” en “testosteron” in de juiste hoeveelheid worden aangemaakt. Door PCOS kan je lichaam minder goed signalen opvangen, waardoor niet de juiste hoeveelheid hormonen wordt geproduceerd.

Het gevolg is dat oestrogeen- en progesteronspiegels dalen en testosteronspiegels stijgen.

Hierdoor heeft iemand met PCOS minder vaak of helemaal geen eisprong. Symptomen zoals acne, haaruitval, overmatige haargroei, gewichtstoename, donkere vlekken op de huid en een onregelmatige menstruatie kunnen dan ontstaan. Een arts zal dan ook zoeken naar dergelijke symptomen om vast te stellen of iemand last heeft van PCOS.

Zijn er meer oorzaken voor acne?

Wanneer je last hebt van PCOS, dan kun je meer risico hebben op het krijgen van acne. Naast PCOS zijn er echter nog veel meer factoren die een toename van acne kunnen veroorzaken.

Doorgaans ontstaat acne door een overmatige talgproductie, vastzittende dode huidcellen, bepaalde bacteriën en een overactiviteit van hormonen. Stress, slaapgebrek, medicijnen en hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap kunnen ook acne veroorzaken of verergeren.

Bovendien wordt gedacht dat je meer kans hebt op acne door:

  • Je gezicht niet goed te verzorgen en niet voldoende schoon te houden
  • Je voedingspatroon te verwaarlozen en weinig water te drinken
  • Je gezicht in te smeren met comedogene producten of make-up, want deze verstoppen de poriën
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hoe kun je acne door PCOS verzorgen of behandelen?

Er zijn verschillende manieren om acne door PCOS te verzorgen of te behandelen.

Allereerst is het belangrijk te vermelden dat je acne niet mag uitknijpen. Er kunnen dan nog ernstigere klachten ontstaan. Denk aan meer puistjes, ontstoken puistjes en zelfs permanente acnelittekens.

In plaats van puisten knijpen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een reiniger en exfoliant te gebruiken om talg, dode huidcellen en ander vuil te verwijderen. Daarnaast kun je een antibacterieel middel gebruiken om acne-veroorzakende bacteriën te bestrijden. Op deze manieren ben je de huidige symptomen aan het bestrijden.

Wanneer je last hebt van hormonale acne, dan kun je nog meer doen om er van af te komen. Je kunt namelijk het onderliggende probleem van de PCOS acne proberen op te lossen. Hiervoor dien je contact op te nemen met een arts of dermatoloog.

Anticonceptiepillen

Een manier om acne door PCOS te verzorgen, is het gebruiken van orale anticonceptiva, oftewel anticonceptiepillen. Door een combinatiepil te gebruiken kunnen hormoonspiegels worden gestabiliseerd. Aangezien anticonceptiepillen niet geschikt zijn voor iedereen, moet je wel eerst contact opnemen met een arts.

PCOS acne behandeling met anticonceptiepil
Anticonceptiepillen

Anti-androgeen medicijnen

Om de hoeveelheid testosteron in je lichaam te verlagen, kun je gebruik maken van een voorgeschreven anti-androgeen medicijn. Het mannelijke hormoon testosteron komt voor in het lichaam van mannen en vrouwen. Er wordt vaak meer van aangemaakt wanneer iemand last heeft van PCOS. Een arts kan androgeenspiegels bekijken, zodat kan worden vastgesteld of dit de mogelijke oorzaak is van je acne.

Voedingsmiddelen

Het is nog steeds niet bekend hoeveel invloed voeding heeft op acne. Toch wordt het verband tussen bepaalde voeding en acne in steeds meer onderzoeken bekend gemaakt.

Door bepaalde voedingsmiddelen te eten, kunnen hormonen uit balans raken. Dat komt door de verhoogde aanmaak van hormonen door bepaalde voedingsmiddelen. Er wordt bijvoorbeeld zelfs beweerd dat zuivelproducten hormonen bevatten.

Anderzijds zijn er voedingsmiddelen die mogelijk kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Daarom is het raadzaam gezond en gevarieerd te eten. Vermijd geraffineerde, bewerkte, suikerrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Op deze manier kun je ontstekingen verminderen en de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen die kunnen helpen bij het krijgen van een gezonde huid.

PCOS acne behandeling met voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen met suiker

Samenvatting & ultieme oplossing voor puistjes

PCOS kan acne veroorzaken door het krijgen van een hormonale onbalans in je lichaam. Je talgkliertjes gaan namelijk teveel talg aanmaken, waardoor de poriën verstoppen. Soms raken de poriën ook ontstoken.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen van door PCOS veroorzaakte puistjes af te komen. Je kunt symptomen bestrijden met huidverzorgingsproducten. Anderzijds kun je zoeken naar manieren om de hormonale balans in je lichaam te herstellen.

Als jij meer wil weten over de ultieme oplossing voor puistjes, dan kun je het onderstaande gratis e-book downloaden. Bekijk deze even, omdat je anders nog tientallen jaren last kan blijven houden van acne en het risico loopt op het krijgen van permanente littekens.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *