De pil tegen acne: of krijg je juist meer puistjes door de pil?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
de pil tegen acne

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij nu last van acne ervaart. Er zijn zelfs een hoop externe factoren die acne aanwakkeren waar we onszelf veelal niet eens bewust van zijn.

Naast een slechte huidhygiëne en het innemen van bepaalde voedingsmiddelen kun je ook acne krijgen door medicatie zoals de pil. De anticonceptiepil is een medicijn dat wordt gebruikt om minder snel zwanger te raken, maar kan tevens invloed uitoefenen op de hormoonhuishouding in het lichaam. Medicijnen zorgen namelijk voor de aanmaak of afbraak van bepaalde hormonen, wat kan leiden tot een verbetering of verslechtering van acne

De pil tegen acne inzetten of last van acne na stoppen met de pil zijn dan ook bekende gevallen. Maar hoe zit dat precies? In sommige gevallen wordt de anticonceptiepil voorgeschreven om van acne af te komen en in andere gevallen krijg je juist meer puistjes door de pil.

Aangezien hormonale acne ernstige sociale en lichamelijke gevolgen kan hebben bezoeken veel vrouwen een huisarts. Er wordt soms een pil aanbevolen, maar je dient wel de juist pil tegen acne te gebruiken, dat is een pil met de juiste hormonen.

In dit artikel geef ik hopelijk een duidelijke uitleg over anticonceptie en acne.

De anticonceptiepil tegen acne

In bepaalde periodes in je leven zoals de puberteit, menopauze of menstruatiecyclus kan acne te voorschijn komen door aanwezige hormonale schommelingen. In het geval van hormonale acne krijgen mannelijke hormonen (androgenen) de overhand, waardoor er meer talg wordt aangemaakt. Vervolgens verstoppen de talgklieren en ontstaat er een ontsteking (puistje) door de komst van bacteriën.

De anticonceptiepil wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen, en is dus niet speciaal gemaakt tegen acne. Maar de pil kan wel worden ingezet tegen acne, omdat je weer een juiste hoeveelheid hormonen in je lichaam krijgt. De juiste pil tegen acne bevat namelijk syntechische hormonen, zoals oestrogenen en progesteron, die strijden tegen het bevruchten van een eicel en helpen bij het wisselen van het slijmvlies van de baarmoeder. Dergelijke combinatiepillen zorgen ervoor dat er meer vrouwelijke hormonen in het lichaam zijn, minder talg wordt geproduceerd en dus minder acne zichtbaar is.

Wanneer je een gezonde vrouw bent en anticonceptie nodig hebt, kan de anticonceptiepil een oplossing zijn voor acne. Als je geen anticonceptie nodig hebt, raad ik je aan eerst andere dingen te proberen om van je acne af te komen, zoals een acne dieet of huid crème. Vervolgens kun je alsnog overgaan tot anticonceptie indien de puistjes niet weg gaan. Je dient een anticonceptiepil voorgeschreven te krijgen als je de pil wil gebruiken als behandeling voor jouw klachten.

Naast een verbetering van je hormonale of ontstekingsgevoelige acne kunnen bepaalde pillen ook helpen om meer regelmatige periodes en minder menstruatiekampen te krijgen. Daarnaast loop je minder risico op bepaalde soorten kankers.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Helpt de pil echt tegen acne en puistjes?

De pil kan dus helpen tegen acne. Dankzij anticonceptiepillen wordt de circulatie van androgenen verlaagd en wordt er minder talg aangemaakt door de talgklieren. De pil helpt echter alleen tegen puistjes als de pil zowel oestrogeen als progestageen bevat. Een minipil bijvoorbeeld bevat enkel progestageen, waardoor deze niet het gewenste effect gaat opleveren.

De combinatiepillen worden aangeboden door verschillende merken. De pillen bevatten allemaal een andere samenstelling van de hoeveelheid en soorten hormonen. De progestageen hormonen in pillen moeten androgenen een zo laag mogelijke kans geven op bijwerkingen, zoals een vette huid of acne.

Ik wil je alvast even op het volgende attenderen:

  • Je kunt juist meer acne krijgen door de pil, prikpil of pleister, als deze verkeerde hormonen bevatten.
  • Je hormonale acne kan terugkomen na het stoppen met de pil.
  • Bij het beginnen aan de pil kan acne tijdelijk verslechteren, waarna het acne later verbetert.

Het is dus van belang om uit te zoeken welke pil het beste is tegen jouw type acne, en de minste bijwerkingen geeft. De pil is naar mijn gevoel slechts een tijdelijke oplossing voor acne. Hierover vertel ik je later meer.

Wat is de beste pil tegen acne?

De beste pil tegen acne is dus een combinatiepil van progestageen en oestrogeen. Vermijd pillen die alleen progestageen bevatten om de androgene werking, zoals een overmatige talgproductie tegen te houden.

Het bepalen van een goede pil tegen acne is afhankelijk van van de samenstelling van de pil en het type progestageen wat verwerkt is in het middel. Volgens bekende Amerikaanse bronnen (FDA) zouden Beyaz, Estrostep Fe, Ortho Tri-Clycen en Yaz kunnen werken om acne bij vrouwen te behandelen. De bron (AAFP) raadt andere pillen aan met een laag aantal androgenen, zoals Norlutin, Zovia en Aygestin. Er zijn meer combinatiepillen die werken tegen acne, maar deze niet zijn allemaal vermeld in de bronnen.

Yasmin is een anticonceptiepil die het progestageen drosperion bevat en een anti-androgene werking heeft. Op YouTube en fora zijn vele verhalen te lezen van vrouwen die Yasmin hebben gebruikt tegen hun acne. Echter is de vraag hoe betrouwbaar anticonceptiepillen tegen acne zijn, want sommige vrouwen hebben nog steeds last van puistjes of is de acne terug gekomen na het stoppen met de yasmin pil.

Als je overweegt een pil tegen acne te nemen, raadpleeg dan altijd eerst een gekwalificeerd arts of erkend apotheker.

Anticonceptiepil tegen acne kopen?

Een anticonceptiepil die wordt ingezet tegen acne is Yasmin. Deze pil kan alleen worden besteld met een doktersrecept. Je kunt echter de pil ook online bestellen bij DokterOnline, die samen werken met geregistreerde internet apotheken in de EU. Je hebt geen recept nodig om de pil online te bestellen, omdat DokterOnline werkt met een digitaal consult met een gekwalificeerd arts.

PuistenVerwijderen verkoopt zelf geen medicijnen, maar verwijst je door. Bezoek de website van de Rijksoverheid voor het veilig online bestellen van medicijnen.

Betrouwbaarheid pil en acne

Zoals eerder verteld is het belangrijk goed te overwegen of je de pil daadwerkelijk tegen acne wil inzetten. Iedereen heeft een andere huidtype, waardoor sommige personen juist meer pukkels krijgen door de pil.

Hieronder bespreek ik enkele punten uit onderzoeken rondom de pil en acne.

  • Uit een recent onderzoek van de Cochrane Fertility Regultation groep is gebleken dat vele hormonale antincoceptiepillen effectief kunnen worden ingezet als behandeling tegen acne. Dit is geconcludeerd uit 31 verschillende onderzoeksrapporten in 2012.
  • Uit ander onderzoek bleek dat combinatiepillen niet- inflammatoire en inflammatoire acne bestrijden.
  • Er is een klein bewijs dat combinatiepillen met drospirenon effectiever zijn dan pillen die norgestimaat bevatten.
  • Combinatiepillen met cyproteronacetaat bleken weer effectiever dan een pillen met drospirenon. Echter was het verschil zo klein, dat het niet uit maakt voor jouw keuze.
  • Anticonceptie pillen kunnen ernstige bijwerkingen hebben, waardoor er altijd voorzicht mee moet worden omgegaan.
  • Sommige pillen zijn beter voor pukkels dan anderen.

Teruggekeerde acne na stoppen pil

Volgens veel vrouwen zijn hun puistjes en acne plekjes verminderd na het innemen van anticonceptie pillen. Echter krijgen sommige vrouwen juist meer huid problemen door het gebruik van anticonceptie.

Het is verstandig een arts te informeren over anticonceptiepillen en de werkingen ervan op jouw huid. Bezoek tevens een arts als de acne toestand verslechterd na het innemen van de pil. Zo kan er vast gesteld worden of hormoonspiegels variëren.

Ook kun je opnieuw last krijgen van puistjes nadat je bent overgestapt naar een conceptiepil van een ander merk.

Andere vrouwen die stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil, krijgen opnieuw last van hormonale acne. Het oorspronkelijke probleem van je puistjes wordt namelijk niet of slechts tijdelijk opgelost met anticonceptie.

Aangezien anticonceptie een tijdelijke oplossing is en er grote gezondheidsrisico’s mee gepaard gaan, wordt de pil vaak ingezet als een van de laatste acne behandelingen. Dermatologen raden dan ook vaak eerst een andere acne behandeling aan, zoals benzoylperoxide of salicylzuur. Hiervan wordt de effectiviteit gemeten waarna uiteindelijk de pil pas wordt overwogen.

Veel gestelde vragen omtrent de anticonceptiepil

Hieronder een aantal van de veelgestelde vragen omtrent de antinconceptiepil, acne en pukkels.

Hoe snel werkt de pil tegen acne?

Het kan enkele weken tot zelfs maanden duren voordat de pil begint te werken tegen acne.

Wat zijn de bijwerkingen van anticonceptiepillen tegen acne?

De bijwerkingen van de pil zijn hoofdpijn, stemmingswisselingen, misselijkheid en gewichtstoename. Raadpleeg een arts als je langdurig last hebt.

Is de pil geschikt voor mij?

Als je besluit de pil te nemen, kan het een oplossing voor je puistjes zijn. Toch raden we het af om de pil enkel tegen acne te gebruiken.

Welke pil is geschikt voor mijn acne?

Gecombineerde anticonceptiepillen worden vaak ingezet als behandeling voor acne bij vrouwen. Een goede pil tegen acne wordt beoordeeld op de samenstelling, verhouding en de vorm van de hormonen. Raadpleeg een arts om een geschikte pil te vinden.

Is er een alternatieve oplossing tegen acne?

Als je besluit een voorbehoedsmiddel te gebruiken kan een gecombineerde pil je acne verminderen. Onthoud wel dat de pil voor- en nadelen heeft. Ook heeft de pil bijwerkingen en dien je altijd met je arts te bespreken wat geschikte acne behandelingen voor jouw huidtype zijn.

Naar mijn mening zijn er betere en veiligere methoden dan de pil om puistjes te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld eens letten op je voeding. Vooral bij hormonale acne kan voeding een oorzaak zijn van je puistjes. Sla die slechte koolhydraten eens over om het effect op je huid te zien. Probeer juist meer langzame koolhydraten en gezonde stoffen als omega-3 en vitamine C binnen te krijgen. Zo kunnen je ontstekingen aanzienlijk worden afgeremd.

Vergeet ook niet om te letten op je huidverzorging en overige hygiëne.

Ben je op zoek naar een behandeling voor je acne met lange termijn resultaten? Dan raad ik je aan mijn gratis e-book te bekijken. Hierin vertel ik je exact waarom en hoe aanpassingen qua voeding en lifestyle de juiste behandeling voor je acne kunnen zijn. Je hoeft dan dus geen dure medicijnen te slikken.

Via de onderstaande knop kun je meer lezen over mijn methode.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Heb je nog vragen over de anticonceptiepil en acne? Of heb je zelf ervaringen met de pil en puistjes? Laat dan onderdaan deze pagina een reactie achter!

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *