Puberteit puistjes

Ontdek 18 tips tegen acne tijdens de puberteit!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
puistjes en acne tijdens puberteit

Puberteit puistjes? De puberteit is een periode waarin veel jongeren last beginnen te krijgen van puistjes en acne. Bijna iedere puber krijgt wel eens een puistje en hetzelfde geldt voor volwassenen. Daarom wordt acne als een normaal onderdeel gezien van het opgroeien van een kind.

Als je echter veel jeugdpuistjes, whiteheads en mee-eters over je hele gezicht hebt, kan ik begrijpen dat je jezelf schaamt. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt zetten, zodat je huid weer beter wordt en de acne misschien zelfs een langere tijd vermindert.

Op deze pagina ga ik je dan ook vertellen waarom er puistjes ontstaan tijdens de puberteit en wat je kunt doen tegen de vervelende puistjes.

Waarom ontstaan puistjes tijdens de puberteit?

Voordat ik ga bespreken hoe je puistjes tijdens de puberteit kunt bestrijden, lijkt het me handig om eerst even te vertellen hoe een puistjes ontstaat en waarom je juist tijdens de puberteit zoveel last kunt krijgen.

Het ontstaan van een puistje begint in een porie. Poriën bevatten namelijk talgklieren die talg produceren. Deze olie houd je huid soepel en gehydrateerd. In sommige gevallen maken de talgklieren teveel talg aan en raakt een porie verstopt met talg en andere huidresten. Als hier P.acnes bacteriën bijkomen kan er een ontsteking ontstaan, oftewel een puistje. Soms kan een verstopte porie diep onder de huid ontsteken waardoor een onderhuidse puist ontstaat.

De puberteit puistjes verschijnen vooral op het gezicht, nek, schouders en de rug.

Maar wat heeft de puberteit te maken met puistjes?

Tijdens de puberteit vinden er verschillende veranderingen plaats in je lichaam. De aanmaak van het hormoon “androgeen” zorgt er bijvoorbeeld voor dat je talgklieren groter worden en meer talg gaan produceren dan nodig is. Door de dikke en extra talg zullen de poriën verstoppen en kan acne ontstaan. Als je niks doet aan je acne, verdwijnt het meestal pas rond je 20e. Je hormonen zijn dan weer in balans.

Er zijn meerdere factoren die puistjes tijdens de puberteit kunnen verergeren. Als je bijvoorbeeld onvoldoende je huid reinigt en veel stress hebt, kunnen je talgklieren sneller geïrriteerd raken.

De gevolgen van puistjes tijdens de puberteit

De puberteit is ook een periode waarin pubers hun omgeving gaan ontdekken en kennis maken met relaties en seksuele activiteit. Het is daarom erg vervelend om puistjes te krijgen. Door de hormonale schommelingen kunnen pubers al moeite hebben met hun zelfvertrouwen. Als daarbij nog eens puistjes komen, zal hun zelfbeeld niet veel beter worden.

Huisartsen en ouders zeggen vaak dat de puistjes wel weer over gaan en het hoort bij de puberteit. Dat is misschien goed bedoeld, maar puistjes kunnen jarenlang aanhouden. Ook kunnen er littekens en gaatjes in de huid achterblijven die de rest van je leven zullen blijven. Het kan dus verstandig zijn om dit probleem wat serieuzer aan te pakken

Als je kind last heeft van puistjes tijdens puberteit kan dit lichamelijk gevolgen hebben (zichtbare puistjes), maar dus ook psychische klachten opleveren. Jongens en meisjes met acne overwegen zelfs een stuk vaker zelfmoord te plegen. Daarnaast hebben pubers met puistjes vaak minder vrienden en vriendinnen, halen lagere cijfers op school en beginnen pas laat aan relaties en seksualiteit.

Mij lijkt dat je deze mogelijke gevolgen voor je puber wilt voorkomen. Door het probleem van de puistjes aan te pakken, zal je puber dan ook socialer worden, een beter lichaamsbeeld krijgen en meer zelfvertrouwen krijgen. De kwaliteit van het leven gaat simpelweg omhoog.

Puberteit puistjes kunnen ervoor zorgen dat een puber littekens krijgt, maar zeker ook op het geestelijk vlak krijgt diegene een flinke douw mee voor de rest van zijn of haar leven.

Puberteit puistjes voorkomen en verwijderen

Het bestrijden van puberteit puistjes kan op meerdere manieren. Afhankelijk van de ernst van je acne heb je een aantal opties. Hieronder heb ik een lijst voor je gemaakt met 18 mogelijkheden. Onthoud dat acne vaak wordt veroorzaakt door meerdere factoren in plaats van door één.

 1. Was je gezicht minimaal 1 keer per dag met lauw water en een milde reiniger (niet scrubben). Hierdoor voorkom je een ophoping van talg. Zorg wel dat je eerst je make-up van je gezicht wast en gebruik geen washandje.
 2. Kies voor make-up, vochtinbrengende crème of zonnebrandcrème met het label “olievrij” of “niet-comedogeen”, zodat je poriën niet verstoppen.
 3. Deel geen make-up borstels met andere pubers.
 4. Voorkom dat haarsprays en gels in de buurt komen van je huid om een verstopping van je poriën te voorkomen.
 5. Zorg dat je haren niet in aanraking komen met je gezicht en was je haren regelmatig om de hoeveelheid vet te verminderen.
 6. Ga douchen nadat je hebt gesport of hebt gezweet.
 7. Maak je bril en telefoon regelmatig schoon.
 8. Zorg dat je huid kan blijven ademen door losse kleding en accessoires te dragen.
 9. Ga niet pulken aan je puistjes en knijp nooit puistjes uit. Dit kan verspreiding van je acne en zelfs blijvende littekens veroorzaken.
 10. Probeer vrij verkrijgbare middelen die geschikt zijn voor puberteit puistjes.
 11. Gebruik een crème met daarin benzoylperoxide, zwavel of salicylzuur om acne veroorzakende bacteriën te verwijderen en de zwellingen van puistjes te verminderen.
 12. Let op de gebruiksaanwijzing van acne producten. Bij een onjuist gebruik kan de huid droog worden en uitdrogen. Ook kun je allergisch zijn voor een bepaald ingrediënt in een product.
 13. Vrouwen kunnen hun hormoonhuishouding in balans brengen met een anticonceptiepil. Het probleem is echter dat op een latere leeftijd de puistjes kunnen terugkomen, omdat ze stopt met de pil.
 14. Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen de kans op puistjes vergroten. Denk bijvoorbeeld aan alcohol, chocola en zuivel. Anderzijds kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen acne te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan onbewerkte groenten en fruit, peulvruchten en volkoren producten.
 15. Sport voldoende en vermijd stress.
 16. Scheer je gezicht voorzichtig en gebruik een schoon, scherp scheermes.
 17. In het geval van ernstige acne kun je een arts of dermatoloog raadplegen. Er kan dan een sterke crème of antibiotica worden voorgeschreven. Het is belangrijk om de behandeling af te maken om resultaat te zien.
 18. Soms is een combinatie van behandelingen nodig. Onthoud ook dat iedereen een andere huidtype heeft. Misschien heeft een andere puber puistjes verholpen met een middel, dat jou geen resultaat zal opleveren.

Wil je meer informatie over acne tijdens de puberteit? En de echte oorzaken van acne ontdekken? Dan is mijn succesmethode, Leven Zonder Acne, iets voor jou. Het e-book bevat onder andere praktische tips voor puistjes, complete informatie & een schema voor je voedingspatroon en een duidelijk toepasbaar huidverzorgingsschema voor jouw huidtype. Dankzij mijn revolutionaire aanpak zullen je puberteit puistjes verminderen voor een langere periode. We gaan ons namelijk niet alleen richten op de symptomen, maar ook op de onderliggende oorzaken.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *