
Men denkt vaak dat puistjes alleen ontstaan op het gezicht. Puistjes en acne kunnen echter overal op het lichaam ontstaan. Er kan dus ook een puist bij de anus ontstaan.
Heb je een puistje bij je anus ontdekt? Zorg dan dat je er niet aan gaat zit krabben of knijpen. Op deze manier ben je de problemen namelijk aan het verergeren.
Er kunnen verschillende plekjes rond de anus ontstaan. Misschien gaat het inderdaad om een normaal puistje. Dit is een rood bultje die soms een witte kop krijgt. Er kunnen bijvoorbeeld ook cysten en papels ontstaan. Deze kunnen wat meer jeuken en pijnlijker zijn, omdat een cyste zich vaak onder de huid bevindt.
Het is belangrijk dat je de onderliggende oorzaken van puistjes gaat achterhalen, zodat je van puistjes af kunt komen voor nu en in de toekomst.
Het hebben van een puistje op, naast of rondom de anus kan erg vervelend zijn. Het puistje kan namelijk verder ontsteken door te zitten, bewegen, zweten en een bezoek te plegen aan het toilet.
Inhoudsopgave
Hoe ontstaat een puistje bij de anus?
In principe ontstaat een puistje bij de anus wanneer een huidporie verstopt en ontstoken raakt. Poriën zijn de kleine gaatjes onder het oppervlak van je huid. Ook zitten hier talgkliertjes in die de aanmaak van talg regelen. Talg is een vettige substantie die de huid soepel houdt en de huid beschermt.
Door bepaalde omstandigheden kunnen de talgklieren op hol slaan waardoor er teveel talg wordt aangemaakt. Dit kan leiden tot een verstopping van de porie. Als hier vervolgens acne veroorzakende bacteriën mee in aanraking komen, kan er een puistje ontstaan.
Welke factoren hebben invloed op het laten ontstaan van een puistje rond de anus?
Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van een puistje bij de anus. Hieronder zal ik je een aantal voorbeelden geven.
- Zweet: Door inspanningen kun je gaan zweten. Het zweet kan vervolgens in de huid van de anus trekken. Dit draagt bij aan het verstoppen van een porie en dus het ontstaan van een puist.
- Bacteriën die acne veroorzaken: Via de anus komt de ontlasting naar buiten. Vandaar is dit een plek waar zich veel bacteriën bevinden. Tevens kan seks bijdragen aan de groei van bacteriën in dit gebied. Door de bacteriën in je lichaam zal je immuunsysteem een reactie geven. Het gevolg is dat de talgklieren een seintje krijgen, meer talg gaan aanmaken en er dus verstoppingen ontstaan.
- Hormonen die uit balans zijn: In verschillende periodes kunnen de hormonen uit balans raken. Denk bijvoorbeeld aan de puberteit, zwangerschap en menstruatiecycli. Ook kunnen andere factoren van invloed zijn op je hormonen, zoals voedingsmiddelen die hormonen bevatten of ze beïnvloeden, stress en slaapgebrek. Door de schommelende hormonen zullen de talgklieren overproduceren en krijg je acne.
- Genetische invloed: Helaas komen puistjes vaker voor bij kinderen waarvan de familie ook last had van acne.
- Irritatie aan de huid: Misschien heb je een kantoorbaan en zit je bijna de hele dag. Dit kan invloed hebben op het ontstaan van een puistje bij de anus. Ook kan er irritatie aan de huid ontstaan door strakke of bezwete kleding.
- Slechte hygiëne: Door het gebied rond de anus niet schoon te houden, wordt de kans groter dat er puistjes zullen ontstaan.
- Verkeerd voedingspatroon: Er is nog steeds niet met zekerheid te zeggen of je nou wel of geen puistjes kunt krijgen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Echter zijn er veel verhalen bekend van mensen die meer puistjes kregen door geraffineerde suikers, zuivel en vettig voedsel.
Hormonen spelen een rol bij bijna alles in je lichaam. Aangezien hormonen één van de meest voorkomende oorzaken van acne is, kan het raadzaam zijn hier een oplossing voor te vinden.
Voorkomen van een puistje bij je anus
Allereerst dien je te weten dat je nooit een anaal puistje mag uitknijpen of eraan mag peuteren. Op deze manier kunnen er namelijk meer puistjes op de billen ontstaan of kunnen de bestaande ontstekingen verergeren.
Je kunt de volgende tips gebruiken om de puistjes bij de anus te voorkomen:
- Veeg de billen goed af na elke grote boodschap
- Verschoon je anus met water tijdens het douchen
- Gebruik eventueel een antibacteriële zeep voor de billen
- Draag alleen schoon ondergoed
- Draag ondergoed van materiaal dat de huid laat ademen, zoals katoen
- Draag geen nat badpak of andere kledingstukken
- Eet voedingsmiddelen met een laag glycemische lading
Behandelen van een puistje op de anus
Ook kun je een aantal dingen doen om de huidige puistjes op de anus zelf te verzorgen of te laten behandelen.
Gebruik bijvoorbeeld benzoylperoxide. Hiermee kun je de acne veroorzakende bacteriën verwijderen. Simpelweg smeer je wat van de zalf op de puistjes. Let er echter wel op dat het vlekken kan geven op je onderbroek.
Een ander middel dat kan worden gebruikt tegen een puistje bij de anus is salicylzuur, omdat deze verontreinigheden van de huid verwijderd. Dit product kun je gewoon verkrijgen bij de drogist. Sterkere varianten zal je echter moeten laten voorschrijven door een gecertifieerd arts.
Je dient contact op te nemen met je huisarts of dermatoloog om na te gaan of het veilig is een middel te smeren op de anus. De anus is immers een gevoelig gebied. Smeer dan ook nooit een middel op de slijmvliezen en in de anus.
Is het een puist of een ander soort plekje op de anus?
Er zijn verschillende bultjes die erg lijken op een puistje. Echter, het gaat dan dus om andere bultjes dan normale puistjes.
Hieronder zal ik een aantal soorten plekjes voor je toelichten die erg lijken op puistjes, namelijk:
- Abces: Een abces is een infectie die eruit ziet als een ophoping van pus onder de huid. Het lijkt dus erg op een normaal puistje. Echter is een abces vaak pijnlijker en zit dieper onder de huid.
- Aambeien: Een ander bultje net onder de huid van de anus wat lijkt op een puistje is een aambei. Een aambei kan gevoelig en pijnlijk zijn. Ook kun je merken dat er wat bloed aan het papier zit na het afvegen van je kont.
- Cyste: De vorming van een cyste begint bij het verstoppen van een klein haarzakje. Door een infectie kan er vervolgens een gevoelige onderhuidse cyste ontstaan. Een cyste ontstaat meestal aan de bovenkant van de spleet van je billen.
- Soa: Soa’s kunnen erg lijken op normale puistjes rond de anus. Naast bijvoorbeeld bultjes heb je in het geval van een soa ook vaak andere klachten, zoals koorts en koude rillingen.
Vermoed je dat het bultje bij de anus iets anders is dan een gewoon puistje? Zorg dan dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt bij een arts om vast te stellen om wat voor plekje het precies gaat.
Moet je de dokter bezoeken?
Door te letten op je levensstijl, hygiëne, overige hygiëne en het inzetten van een vrij verkrijgbaar middel horen de puistjes na enkele dagen tot weken te verdwijnen.
Mocht je niet weten om wat voor bultje rond de anus het gaat, kun je het beste even contact opnemen met een arts. Sommige aandoeningen hebben namelijk specifieke behandelingen nodig en kunnen erger worden zonder behandeling.
Door er op tijd bij te zijn, kan een arts de aandoening rond de anus het beste behandelen.
Wat is de ultieme behandeling voor puistjes?
Na het lezen van dit artikel weet je hoe een puistje bij je anus ontstaat en wat je er bijvoorbeeld tegen kunt doen.
Als je vaker last hebt van puistjes op je anus en andere delen van je lichaam, dan ben je logischerwijs op zoek naar de beste behandeling. Misschien schaam je jezelf momenteel zelfs voor je puistjes.
Om zo snel mogelijk van puistjes af te komen, hebben wij een waardevolle gratis gids in het leven geroepen.
In deze gids kom je alles te weten over het bestrijden van puistjes op de anus bij de bron. De aanpak is gericht op de echte oorzaken van acne in plaats van het tijdelijk wegwerken van symptomen met een middeltje.
Voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld puistjes over je hele lichaam laten ontstaan, inclusief bij de anus.
Via de onderstaande knop kun je direct beginnen.

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.