Puist op balzak

Alles wat je moet weten over de puistjes op je balzak!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
puist op balzak

Het krijgen van een normale puist op je balzak of scrotum is vrij normaal. Een puistje kan soms wel een teken zijn van een ergere aandoening.

Wanneer een verkleurd bultje op je balzak zit, dan kan dit wijzen op een soa of andere besmettelijke aandoening. Je zult dan een arts moeten bezoeken om dit vast te stellen en een behandeling te ondergaan. Het is zeldzaam teelbal- of zaadbal kanker te hebben. Schrik niet, want in de meeste gevallen zal het gaan om een gewoon, ongevaarlijk puistje.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

Op je balzak bevinden zich veel haarzakjes en poriën. De haartjes kunnen naar binnen groeien en de poriën kunnen verstopt raken, waardoor puistjes zichtbaar worden. Dergelijke puistjes op de balzak kun je doorgaans zelf verzorgen en verdwijnen binnen enkele dagen tot weken.

Er is wel een grote kans op het terugkeren van puistjes als je geen oplossingen vindt voor de onderliggende oorzaken.

Op deze pagina vertel ik je meer over het ontstaan en verzorgen van puistjes op je balzak.

Is het mogelijk puistjes te krijgen op je balzak?

Net als op je gezicht zijn talgkliertjes, haarzakjes en poriën ook aanwezig op je piemel, balzak of scrotum. Een ander woord voor balzak is scrotum, dit zijn de huidzakken die de testikels bevatten.

Talgkliertjes kunnen ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken met talg. Soms raken de verstopte poriën ook ontstoken door bacteriën. Op dat moment ontstaan puistjes.

Het is normaal dat er soms een puistje op je balzak ontstaat. Veel mensen klagen over het krijgen van puistjes op hun teelbal of balzak.

Overal op de huid waar zich poriën bevinden, kunnen puistjes ontstaan. Er kunnen dus ook puistjes rondom de balzak ontstaan.

Een mee-eter of puistje op je balzak is makkelijk te herkennen. Kijk bijvoorbeeld of het gaat om een zwart puntje, een rood bultje, of een bultje met een witte kop. Bultjes met een witte kop worden ook wel whiteheads genoemd. Wanneer een whitehead opengaat, dan zal er wat viezigheid naar buiten stromen.

Hoe ontstaat een puistje op je balzak?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van één of meerdere puistjes op je balzak. De puistjes ontstaan op dezelfde manier als puistjes op andere lichaamsdelen. Denk vooral aan factoren zoals hygiëne, hormonen, voeding en stress. De meeste oorzaken van acne hebben te maken met hormonen.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

Op je balzak kunnen puistjes bijvoorbeeld ontstaan, omdat het een zweterige en vochtige plek is. Talg, zweet en dode huidresten kunnen samen ophopen in een porie en een verstopping veroorzaken.

Ook kan er wrijving ontstaan rondom de balzak door het langdurig dragen van strakke kleding.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van puistjes op de balzak is het terug groeien van haren in de huid. Dit worden ook wel ingegroeide haartjes genoemd.

Tevens kan er sprake zijn van folliculitis. Dit betekent dat een haarzakje geïnfecteerd is door bacteriën of schimmels. Je kunt dit herkennen aan de uitslag of roodheid met puistjes op je balzak.

Bovendien kan er een cyste op de balzak ontstaan. Dit is een hardnekkig soort puistje. Het komt er op neer dat een porie is verstopt en ontstoken, waarna zich onderhuids een cyste heeft gevormd.

Hoe kun je een puistje op je balzak behandelen?

Je kunt verschillende dingen doen om een puistje op je balzak te verzorgen of te behandelen. Het verzorgen van een puistje kun je gewoon thuis doen. Hieronder krijg je een aantal tips:

  • Als eerste kun je bijvoorbeeld een warm, nat washandje aanbrengen op je balzak. Er wordt aangeraden dit vier keer per dag twintig minuten te doen. Eventueel kun je wat tea tree olie of toverhazelaar op het washandje aan te brengen. Deze helpen namelijk verontreinigheden te elimineren.
  • Ook kun je wat ricinusolie op het puistje smeren. Dit is een plantaardig product met een antibacteriële werking. Hierdoor kunnen infecties verminderen.
  • Maizena is een bindmiddel dat je kunt mengen met water. Het mengsel kun je enkele minuten laten intrekken in het puistje en daarna afwassen met water. Hierbij is het belangrijk een schone handdoek te gebruiken en deppende bewegingen te maken om irritatie te voorkomen.
  • In het geval van een cyste kun je deze professioneel laten verwijderen door een arts. Daarnaast kun je kiezen voor reguliere manieren om een onderhuidse puist te behandelen.
  • Ga nooit zelf proberen puistjes uit te knijpen. Hierdoor kunnen bacteriën namelijk verspreiden en kunnen er dus meer puistjes ontstaan.
  • Tevens kun je een vrij verkrijgbare hydraterende crème of antibacteriële gel aanbrengen op het puistje. Zo’n middel kun je halen bij de drogist of online bestellen. Het is verstandig te bekijken welke ingrediënten een product bevat, omdat de huid van de balzak gevoelig is.

Op zoek naar de beste producten voor jouw puistjes en huidtype? Onze aanbevelingen voor acne vind je hier.

Een sterkere variant crème of medicijn zal moeten worden voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog.

Naast het bestrijden van de huidige puistjes op je balzak is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je ze in de toekomst kunt voorkomen.

Hoe kun je puistjes op je balzak voorkomen?

Tips om puistjes op je balzak te voorkomen, hebben voornamelijk te maken met hygiëne. Je dient er dus vooral voor te zorgen dat het gebied rondom je penis en balzak schoon blijft.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je elke dag minimaal één keer onder de douche stapt. Je kunt de huid nogmaals reinigen als je merkt dat je hebt gezweet na een training of andere inspanning. Zo voorkom je dat verontreinigheden zullen ophopen op de huid.

Douchen met te heet water is niet goed voor puistjes.

Gebruik alleen milde verzorgingsproducten die geschikt zijn voor acne als je gaat douchen of in bad gaat. Agressieve of comedogene ingrediënten kunnen namelijk in de poriën terecht komen, waardoor een verstopping of ontsteking ontstaat.

Een andere manier om puistjes op je balzak te voorkomen, is door voortaan katoenen ondergoed te dragen. Hierdoor kan het gebied rondom je geslachtsdeel blijven ademen, in tegenstelling tot ondergoed van synthetische materialen. Ook dien je de juiste maat te kopen, elke dag schoon ondergoed te dragen en te strakke onderbroeken of broeken te vermijden.

Mocht je het gebied op je balzak willen scheren, dan dien je geen pincet of wax te gebruiken. Anders kan er sneller irritatie of een ingegroeid haartje ontstaan. Je kunt contact opnemen met een arts om te vragen welke manieren beter zijn om gevoelige gebieden te scheren. Overweeg bijvoorbeeld een ontharingscrème.

Bovendien kun je een condoom dragen tijdens de seks. Hierdoor voorkom je dat bacteriën en andere verontreinigden terecht zullen komen op je balzak, en er dus puistjes of soa’s zullen ontstaan.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Moet je naar de dokter?

Mocht je twijfelen of een puistjesachtig bultje niet iets anders is, dan is het natuurlijk verstandig zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan en medisch advies in te winnen. De huisarts kan vaststellen om wat voor plekje op je balzak of andere intieme plek het precies gaat.

Ga in ieder geval naar de huisarts als je een puistje op je balzak hebt die pijnlijk is, een knobbel in de testikel zit, zweren, gezwellen en knobbels ontstaan, witte of heldere afscheiding uit je penis komt, koorts hebt of pijn hebt tijdens het plassen.

Indien nodig kan een onderliggende aandoening of soa worden behandeld. Ook andere ongebruikelijke plekjes, virussen en infecties moeten mogelijk worden behandeld.

Eindconclusie & de allerbeste oplossing om van puistjes af te komen

Puistjes op de balzak zijn vaak het gevolg van verstopte en ontstoken poriën. Gelukkig zijn deze puistjes meestal geen reden voor zorgen.

In deze blog heb ik je alvast een aantal tips gegeven om puistjes sneller te verminderen en in de toekomst proberen te voorkomen.

Echter, één van de allerbeste oplossingen voor het stoppen van puistjes is het herstellen van de hormonale onbalans in je lichaam. Hormonen kunnen namelijk puistjes veroorzaken op je gezicht, balzak en eigenlijk alle delen van de huid waar zich poriën bevinden.

Het fijne is dat de échte grondoorzaken van acne makkelijk kunnen worden tegengegaan. Bijkomend voordeel is dat je hierdoor geen geld hoeft uit te geven aan allerlei symptoomgerichte behandelingen en middeltjes die slechts tijdelijk werken.

Hieronder kun je de volledige gids met de 10 beste oplossingen bij puistjes, waaronder het herstellen van de hormonale balans en het verzorgen van de huid, kosteloos bekijken. Doe het wel nu, want dit aanbod gaat binnenkort offline.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *