Puist op elleboog

Hoe ontstaan puistjes op de elleboog en wat kun je doen?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
puist op elleboog

Een puistje op de elleboog kan erg vervelend en ongemakkelijk zijn. In de meeste gevallen hoef je je echter geen zorgen te maken en het is een normaal acne plekje.

In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over puistjes op je elleboog. Aan het einde vertel ik je ook nog even over mijn eigen methode, waarmee het mij en reeds vele andere acne patiënten gelukt is voor een langere tijd van acne af te komen.

Het informatieve gedeelte overslaan en direct weten wat je het beste kunt doen tegen een puist op je elleboog? Voorkom littekens en putjes op je elleboog door direct praktische stappen te zetten tegen puistjes…

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Waarom ontstaat acne op de elleboog?

Meestal ontstaan puistjes op andere delen van het lichaam. Op je gezicht zitten bijvoorbeeld veel meer talgkliertjes en hier kan dus ook sneller acne ontstaan dan op de elleboog. Echter kan acne overal op het lichaam ontstaan.

Een puistje ontstaat door een ophoping van huidresten, huidsmeer en bacteriën in de poriën. Een porie kan dan ook verstopt en ontstoken raken. Er is dan een zwelling te zien waarin zich pus bevindt.

Zowel jongeren als ouderen kunnen te maken krijgen met acne. Je hebt een grotere kans dat er puistjes ontstaan wanneer je bepaalde medicijnen en vettige soorten make-up gebruikt of veel stress hebt. Dit zijn namelijk factoren die bijdragen aan het verstoppen van de poriën.

Mocht er een groot puistje met veel pus op de elleboog aanwezig zijn, gaat het mogelijk om een cyste. De meeste puistjes zijn prima thuis te behandelen

Is het een puistje of iets anders op de elleboog?

Mocht je een puistje op je elleboog ontdekken, zie je meestal een whitehead of een opgezwollen rood puistje. Dit is normaal. Puistjes zijn vaak gevuld met wat pus. Voornamelijk de dieper gelegen puistjes bevatten veel pus. De whitehead heeft zijn naam dan ook te danken aan het witkleurige pus bultje.

Soms is er iets anders dan een puistje aanwezig op de elleboog. Het kan bijvoorbeeld raadzaam zijn de huisarts te bezoeken als het puistje niet verdwijnt na een paar dagen, pijnlijk aanvoelt, pus uitstraalt, erg opzwelt en andere ongebruikelijke reacties van het lichaam zich voordoen. Mogelijk gaat het om een steenpuist, folliculitis (ontstekingen van de haarzakjes) of keratose pilaris (kleine, jeukende bultjes door te veel eiwitten in de poriën). Dit soort symptomen worden dan ook vaak in verwarring gebracht met acne.

Wat kun je doen tegen een puistje op je elleboog?

Hieronder zal ik een aantal dingen bespreken die je kunt doen om de puistjes op je elleboog te bestrijden. Normale acne zal doorgaans vanzelf genezen. Echter kan het puistje sneller verdwijnen wanneer er extra maatregelen worden getroffen.

  • Let op je hygiëne: Zorg dat je het gebied rondom en op je elleboog schoonhoudt. Ga echter niet overdrijven. Het is al voldoende om één tot twee keer per dag je elleboog te reinigen met lauw warm water. Gebruik eventueel een milde anti-acne reiniger, maar zeker geen normale zeep.
  • Gebruik verzorgingsmiddelen: Breng bijvoorbeeld wat salicylzuur of een percentage benzoylperoxide aan op het puistje. Hierdoor zullen de bacteriën die acne veroorzaken worden bestreden. Naast een crème kan er bij hardnekkige acne ook worden gekozen een medicijn of zalf te laten voorschrijven door een arts. Hiermee zullen de talgklieren worden geremd en acne veroorzakende bacteriën worden gedood. Het meest voorgeschreven middel door artsen is clindamycine.
  • Neem een pijnstiller: Eventueel kun je de pijn van het puistje op je elleboog verzachten. Een puistje op deze plek kan namelijk bijvoorbeeld in contact komen met het bureau op je werk. Om de pijn te verlichten kun je een vrij verkrijgbare pijnstiller nemen, zoals ibuprofen. Echter is het raadzaam een arts te laten kijken naar het puistje als de pijn niet vermindert na enkele dagen.
  • Gebruik een natuurlijk product: Natuurlijke producten en oliën tegen acne zijn erg effectief voor het bestrijden van acne. Tevens leveren de meeste producten geen bijwerkingen op, omdat ze natuurlijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld aloë vera, tea tree olie, lavendel of afgekoelde groene thee op het puistje op je elleboog aanbrengen.
  • Nooit puistjes uitknijpen: Ga zeker niet het puistje proberen uit te drukken. Je hebt anders de kans dat er een ergere infectie optreedt en de bacteriën verspreiden waardoor er alleen maar meer puistjes ontstaan. Tevens loop je het risico op een litteken.
  • Mijn e-book downloaden: Naar mijn mening is de beste beslissing die je kunt nemen hieronder mijn gratis e-book te downloaden. Hiermee kun je zowel je puistjes op je elleboog als op andere delen van je lichaam bestrijden. Het mooie van mijn methode is dat het is gericht op het bestrijden van de problemen van acne bij de wortel.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *