Puist op Hand: Hoe behandel je een Puist op je Hand of Vinger?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
puist op hand

Soms zie je wel eens een klein roodkleurig bultje op je hand. Het kan dan zomaar een puist op je hand zijn.

Je hand is geen gebruikelijke plek voor puistjes om zichtbaar te worden. Toch kun je wel degelijk een puistje krijgen op je handen, omdat hier ook talgkliertjes zitten en je handen veelvuldig in contact komen met viezigheid en bacteriën. Dat zijn ook gelijk een aantal redenen waarom je puistjes krijgt.

Echter, de plekjes op je handen kunnen ook iets anders zijn dan normale puistjes, deze plekjes dienen een andere behandeling te krijgen. In dit blogartikel lees je alles over puistjes-achtige plekjes op je handen en vingers. Ook ga je ontdekken hoe je de plekjes op en rondom je handen kunt bestrijden

Oorzaken van een puist op je hand

De puisten op je handen kunnen verschillende oorzaken hebben. De eerste reden waarom puistjes op komen zetten is acne. Vrijwel iedereen kan last krijgen van acne, zowel in de puberteit als op latere leeftijd. De acne zorgt voor puistjes op bijna het hele lichaam, inclusief de handen

Een puist op je hand ontstaat wegens een opstapeling van viezigheid, bacteriën en huidsmeer wat vervolgens ontsteekt. De ontsteking is te zien aan een zwelling op de huid welke soms met pus is gevuld.

Een puistje op je hand kan ook ontstaan door een slechte hygiëne. Wanneer je je handen niet regelmatig wast kan het vuil namelijk gaan ophopen. Echter kun je ook meer puistjes krijgen door je huid te vaak met een irriterende zeep te reinigen. Er worden dan namelijk goede bacteriën gedood en vormt een ballast voor de pH-balans.

Denk ook aan andere plekken en viezigheid dat je elke dag met je handen aanraakt. Er zitten bijvoorbeeld een hoop acne veroorzakende bacteriën in badkamers, keukens en openbare plekken.

Een puistje of iets anders?

Ook al let je erg op je persoonlijke en overige hygiëne, de handen blijven een gevoelige plek voor huidaandoeningen. Vaak is een plekje op je hand een puistje, maar in de volgende gevallen is er misschien iets anders aan de hand:

 • Een pijnlijk, groot, overmatig gezwollen en ontstoken plekje.
 • Het plekje blijft langer zichtbaar dan één week.
 • Het plekje bevat veel etter of vocht.

Het kan soms moeilijk zijn een puistje te onderscheiden van een andere huidaandoening, omdat de plekjes erg op elkaar kunnen lijken. Het is van belang vast te stellen wat het plekje op je hand exact is, omdat er wellicht een specifieke behandeling nodig is.

Hieronder geef ik enkele voorbeelden van veel voorkomende puistjes-achtige plekjes op de handen:

 • Eczeem: Er worden kleine rode, jeukende bultjes zichtbaar op de handen. Wanneer puistjes verspreiden over je hand en deze gaan schilferen kun je mogelijk eczeem hebben.
 • Cyste: Er verschijnt een klein bultje op de hand of vinger. Een cyste kan gevuld zijn met vocht of lucht en verdwijnt doorgaans vanzelf.
 • Abces: Het verschil tussen een abces en een cyste is dat een abces vol zit met pus in plaats van vocht. Vaak verschijnen abcessen na een infectie. Bezoek zeker een arts of dermatoloog indien de bultjes pijnlijk worden.
 • Wratten: Een wrat kan sterk lijken op een normaal puistje op de hand. Je kunt de wratten herkennen als meer schilferig en korrelig. Ga naar de arts als je veel pijn hebt, of steeds meer wratten ziet.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Puist op hand behandelen

Doorgaans verdwijnt een normale puist op de hand binnen enkele dagen of weken vanzelf. Mij lijkt echter dat je sneller puistjes wil verminderen en in de toekomst geen nieuwe puistjes wil verwelkomen. Daarom kun je een aantal dingen doen tegen puistjes, namelijk:

 • Hygiëne: Was je handen meerdere keren per dag met een lichte zeep en niet met te warm water. Voornamelijk nadat je in de badkamer bent geweest of producten hebt aangeraakt waar vuil op zit, is het wassen van de handen belangrijk. Draag handschoenen om vuil en irritaties op de handen door het aanraken van producten te voorkomen.
 • Acne medicijnen: Gebruik voor niet terugkerende acne op je handen een crème dat salicylzuur of benzoylperoxide bevat. Hiermee kun je de huid uitdrogen, acne veroorzakende bacteriën bestrijden en sneller van je puistjes af komen.
 • Pijnstiller: In het geval van een pijnlijke puist zoals een cyste, dien je een arts te bezoeken. Echter kun je voor een kleiner puistje ook een paracetamol innemen tegen de pijn.
 • Acne dieet: Een speciaal dieet tegen acne heeft mij persoonlijk erg geholpen van puisten af te komen. Goede voedingstoffen vind je bijvoorbeeld in vette vis, hazelnoten, rode druiven, bosbessen, wortels en broccoli.
 • Stress: Wanneer je minder stress hebt, heb je tevens minder kans op hormonale acne. Ga dus op zoek naar oplossingen voor je stress, zoals meer sporten of meer slapen. Het is ook belangrijk dat je niet aan je puistjes gaat friemelen in een stressvolle situatie.
 • Scheermes: Een puistje op de hand kan worden voorkomen door een schoon, scherp scheermes te gebruiken, de huid nat te maken voor je begint met scheren, en met de haargroeirichting mee te scheren.
 • Handcrèmes: Een vochtinbrengende crème helpt om de handen vrij te houden van acne bacteriën. Je kunt een handcrème online aanschaffen.
puistjes behandelen met handschoen
Puistjes voorkomen met handschoenen.

Natuurlijke middelen tegen een puist op je hand

Het fijne is dat puistjes op je hand ook vanuit huis bestreden kunnen worden. Waarschijnlijk heb je namelijk thuis verschillende natuurlijke middelen liggen die acne kunnen bestrijden. Vaak hebben natuurlijke remedies een extraatje zoals een lekker geurtje of het hydrateren van de huid.

Volgens onderzoekers bevatten groene thee, aloë vera, munt, thee boom, kaneel, rozemarijn en lavendel bepaalde stoffen die goed zijn voor acne. De oliën uit deze natuurlijke producten kunnen dus werken bij het behandelen en voorkomen van acne ontstekingen.

In sommige gevallen dient de olie uit een plant verdunt te worden met water of een dragerolie. De oliën kunnen namelijk te sterk zijn voor de huid.

Je kunt controleren of een olie te sterk is door een beetje van het goedje op je onderarm te smeren en 24 uur te wachten. Wanneer je ziet dat het ingesmeerde gebied geïrriteerd is, dien je de olie uiteraard niet te gebruiken voor je puistjes.

kaneel op hand puistje
Kaneel als natuurlijke remedie tegen acne.

Puist op je vinger

Zoals ik vertelde worden puistjes zichtbaar op plekken waar talgkliertjes en huidporiën zitten. Dat is bijna overal op het lichaam, maar niet op de vinger. Er kan wel een soort puist op je vinger ontstaan. Denk bij de oorzaken van zo’n puistje op de vinger aan, ziektekiemen, cystes, eczeem of een insectenbeet.

Andere oorzaken van een puistjes-achtig bultje op de vinger kunnen zijn:

 • Aan de onderzijde van de vinger kan een slymcyste zichtbaar worden. Er kan cryotherapie worden ingezet of een operatie worden ondergaan waarbij de cyste wordt weggesneden.
 • Ingegroeide haartjes komen voor wanneer een haartje terug in de huid groeit. Er kan een warm kompres worden aangebracht. Wanneer een infectie in de haarzakjes ontstaat spreekt men van folliculitis.
 • Eczeem kan naast op de hand ook op de vinger ontstaan. Veel mensen hebben dan ook last van eczeem. Er kunnen speciale, zachte crèmes worden aangebracht op de plekjes.
 • Een vuurmieren beet lijkt op een puistje of blaar met geel spul erin. Meestal verdwijnen de plekjes na enkele uren of dagen. Er is alleen een behandeling met antibiotica nodig wanneer een infectie ontstaat.

Mag je een puistje op de hand of vinger uitknijpen?

Het advies is om geen puistjes op de hand of vinger ongecontroleerd te laten knappen! Zo wordt namelijk de ontsteking dieper in de huid gedrukt, verspreiden bacteriën zich naar omliggend huid en kun je zelfs littekens krijgen. Je bent dus eigenlijk nog langer bezig met puistjes als je ze probeert uit te knijpen. Beter is om de puistjes op gebruikelijke manieren te behandelen en uit zichzelf te laten genezen.

Conclusie

We zien vaker eczeem of een insectenbeet dan een puist op de hand.

Een plekje op je hand verdwijnt vaak vanzelf. Gebruik wel een milde zeep om je handen en vingers schoon te houden. Ga ook niet aan je plekjes plukken. Om nog sneller puistjes te verwijderen, kun je gebruik maken van een acne medicijn.

Bij pijnlijke aanhoudende puistjes waar veel pus en vocht uit komt doe je er goed aan om de dermatoloog te bezoeken. Er kan dan vastgesteld worden wat jouw plekjes zijn en welke behandeling daar bij past.

Hopelijk heb je genoeg tips gekregen om de puist op je hand en vinger te verwijderen. Manieren om spoedig puistjes te elimineren zijn er genoeg, alleen moet je wel weten wat veilige inspiratiebronnen zijn! Het is niet goed voor de huid om allerlei soorten middeltjes aan te brengen. De kans is zelfs groot dat de puistjes zullen verspreiden.

En dat is nu net wat je NIET meer wilt. Daarom raad ik je aan de juiste kennis op te doen met mijn e-book “Leven Zonder Acne”. Deze gids zorgt ervoor dat jouw puistjes voor een langere tijd verminderen en je weer 100% zelfverzekerd door het leven kan gaan.

Een mooie huid is onbetaalbaar en dat is dan ook de reden dat ik jou dit product van harte aanbeveel.
Bekijk mijn boek via onderstaande link.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Laat onderaan deze pagina een reactie achter als je nog vragen hebt over puistjes op en rondom je hand!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *