Puist in neus

Dit is wat je nu moet doen!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Puist in neus

De kans is groot dat je weleens een puistje of mee-eter op je neus hebt gehad. Minder gebruikelijk is het verschijnen van een puist in de neus.

De pijn en irritatie die gepaard gaan met een puistje in de binnenkant van de neus kunnen erg vervelend zijn. Gelukkig is een puist in de neus niet altijd gevaarlijk. In de meeste gevallen is er namelijk sprake van een verstopte porie of een ingegroeide neushaar.

Een puist in de neus dient anders behandeld te worden dan een puistje op een ander lichaamsdeel. De binnenkant van de neus is bijvoorbeeld gevoeliger dan de buitenkant van de neus. Om deze reden dien je even contact op te nemen met een arts en te bespreken wat je het beste kunt doen in jouw situatie.

In dit artikel ga ik alvast enkele oorzaken en behandelingen toelichten om de puistjes in de neus te verminderen en toekomstige uitbraken te voorkomen.

Puist in neus oorzaak

Logischerwijs vraag je jezelf af wat de oorzaak en betekenis zijn van een puist in je neus.

Ten eerste kan er inderdaad een normaal puistje groeien in je neus. In de neus bevinden zich namelijk ook gewoon poriën en talgklieren. Wanneer de talgkliertjes teveel talg aanmaken, kan er een verstopping in een porie ontstaan. Er ontstaat dan een mee-eter (pukkel), oftewel een klein, donkerkleurig puntje. Wanneer de staphylococcus aureus bacterie in de neus terecht komt, dan kan een mee-eter ontstoken raken en ontstaat een puistje. Vaak hebben puistjes een rode of witte kop. Er kan zelfs een steenpuist in de neus ontstaan.

Een puistje in je neus hoeft niet direct een puistje te zijn, want het kan bijvoorbeeld ook gaan om een ingegroeide haar. Dit lijkt erg op een normaal puistje, maar er dient wel onderscheid tussen de huidaandoeningen worden gemaakt. Ingegroeide neusharen ontstaan voornamelijk door te scheren, harsen of het gebruiken van een pincet voor het verwijderen van haren in de neus. Een haartje wordt soms namelijk niet volledig of recht verwijderd, waardoor het haartje terug in de huid gaat groeien. Het puistjes-achtige bultje kan jeuken en pijnlijk zijn.

Bovendien kan er sprake zijn van een infectie in de neusholte. Dit wordt vaak veroorzaakt door het peuteren in de neus, veelvuldig snuiten van de neus, een aanhoudende loopneus, een luchtweginfectie of het dragen van een neuspiercing.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Een puist in de neus behandelen

Wanneer er sprake is van een ingegroeide haar in de neus is de kans groot dat het puistje vanzelf verdwijnt. Mochten de klachten aanhouden of ernstig zijn, dan moet je wel een arts raadplegen. Zij hebben sterkere zalven of zelfs orale antibiotica die kunnen worden ingezet om de klachten snel af te laten nemen of te beheersen.

Als je zelf aan de slag wil, dan kun je huismiddeltjes proberen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van verdunde, antibacteriële tea tree olie op de ingegroeide neushaar. Dit moet je echter niet doen op het gevoelige neusslijmvlies. Tevens kun je meerdere keren per dag een warm washandje tegen de ingegroeide haar aanhouden om de pijn te verlichten en het genezingsproces te bevorderen. Na het gebruiken van een warm kompres kan een puistje soms vanzelf leeglopen.

Wanneer je last hebt van een infectie of een steenpuist in je neus dien je een arts raadplegen. Er kan dan een crème of antibioticabehandeling worden voorgeschreven. Steenpuisten kunnen diep in de neus verschijnen en kunnen leiden tot een andere huidinfectie die ernstig kan zijn. Neem de klachten dus serieus.

Na het verschijnen van een ingegroeide neushaar of een puistje aan de binnenkant van je neus kun je het beste de neus even met rust laten. Ga dus niet nog meer neusharen verwijderen of puistjes uitknijpen, anders wordt de kans groter dat de boel geïnfecteerd raakt. Voor de toekomst is het belangrijk dat je je handen wast en schone apparatuur gebruikt voor het verwijderen van neusharen.

Bovendien is het belangrijk dat je stress vermijdt. Stress kan namelijk leiden tot puistjes door je hormonen te beïnvloeden. Daarnaast kan een puistje minder snel genezen door het hebben van stress.

Is een puist in de neus gevaarlijk?

Bij de volgende symptomen in combinatie met een puist in de neus dien je in ieder geval een arts of dermatoloog te raadplegen:

  • een puist in de neus wordt steeds groter of pijnlijker
  • een terugkerende puist in de neus
  • klachten van de ogen
  • verwarring
  • vermoeidheid
  • duizeligheid
  • koorts
  • hoofdpijn

Zoals meerdere keren is besproken, kan een puistje in de neus geïnfecteerd raken of leiden tot andere aandoeningen. Aandoeningen door een neuspuistje kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid en dienen dus zeker te worden behandeld door een arts.

Waarschijnlijk zal de arts vragen naar je symptomen en met zijn of haar eigen ogen bekijken om wat voor bultje in de neus het precies gaat. Als de arts er niet zeker van is, dan kan ook op een andere professionele manier worden bekeken om wat voor bultje het gaat.

Mag je een puistje in de neus uitknijpen?

Hoewel het voor sommige mensen een lekker gevoel kan zijn, is het niet slim een puist in de neus uit te knijpen. Ook dien je de binnenkant en de neus zelf niet aan te raken en de neus niet te hard of te vaak te snuiten. Je kunt namelijk bacteriën verspreiden door het puistje met je handen en nagels aan te raken en de puist te laten leeglopen in de neus. Dit kan weer leiden tot een bacteriële infectie, litteken of nieuwe puistjes. Zorg dus dat je het puistje met rust laat en zelf laat genezen.

Mocht een puistje erg veel ongemak veroorzaken, dan kan een arts hem eventueel op professionele wijze doorprikken en weghalen, afhankelijk van het type puistje of bultje.

Conclusie en gratis e-book met mijn beste tips

Een puist in de neus kan vervelend zijn. Er kan namelijk irritatie optreden en soms weet je niet goed of het om een gevaarlijke puist gaat. Om deze redenen raad ik aan voor de zekerheid een arts te raadplegen.

Soms gaat het om een normaal puistje in de neus. Dit is het gevolg van een porie die verstopt en ontstoken is geraakt door talg, dode huidcellen en acne-veroorzakende bacteriën.

Via de onderstaande knop kun je mijn e-book downloaden met de fouten die de meeste mensen maken. Daarbij ga je natuurlijk ook leren hoe het wel moet. Dit is niet alleen handig voor een puistje in de neus, maar ook voor andere plekken op je lichaam.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *