Puist in oor

Hoe jij makkelijk puistjes rondom en in je oor kan verwijderen!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
puist in oor

Heb je last van een puist in je oor?

Een pukkel in of rondom het oor ontstaat doorgaans op dezelfde manier als dat een puistje op elk ander deel van het lichaam ontstaat. De huid van je oor is namelijk ongeveer hetzelfde als bijvoorbeeld de huid van je gezicht.

De poriën in je oren kunnen dus net zo goed verstopt raken. Ook kunnen de verstopte poriën gaan ontsteken en leiden tot puistjes of pukkels in het oor. De bultjes kunnen pijnlijk aanvoelen en net zo opvallend zijn als puistjes op het gezicht.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de gezonde gewoontes zien om je huid te verbeteren van binnenuit.

Puistjes kunnen ontstaan in je oorschelp, maar ook in je gehoorgang of achter je oren. Een puist in je gehoorgang is wat lastiger te behandelen, omdat je er minder goed bij kunt.

Laat ik je gelijk maar even geruststellen. Puistjes in het oor zijn vaak onschuldig en het is vrij makkelijk om ze te verzorgen. Er is alleen kans op gehoorverlies als een puist de gehele gehoorgang afsluit.

In deze blog ga ik je verschillende tips geven om de puisten rondom je oor te voorkomen, verzorgen en te verwijderen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Het ontstaan van een puist in je oor

Een andere term voor puistjes is acne. Ontzettend veel Nederlanders hebben er last van.

Puistjes kunnen ontstaan op verschillende lichaamsdelen, waaronder in het oor.

Het buitenste gedeelte van het oor bedekt kraakbeen en een klein beetje vet. Anderzijds heeft de huid van de gehoorgang haarcellen en klieren die olie en oorsmeer produceren.

Op sommigen momenten kunnen de kliertjes teveel olie produceren. Ook kunnen huidcellen en bacteriën zich ophopen in de poriën van je oren. Er kan dan verstopte of ontstoken porie ontstaan in je oor. Dit noemt wel ook wel een mee-eter of puist.

Puistjes in of op het oor ontstaan doorgaans op dezelfde manier als puistjes op andere lichaamsdelen. Het heeft te maken met een combinatie van verontreinigheden en bacteriën die zich ophopen in de huidporiën. Deze poriën bevinden zich dus ook in je oren.

Verschil normaal puistje en puistje in het oor

Een puistje in het oor en een puistje op het gezicht hebben meestal 4 verschillen, namelijk:

 1. Bultjes in het oor kunnen pijnlijker zijn
 2. De huid van het oor is gevoeliger
 3. Puistjes zijn moeilijker te ontdekken
 4. Moeilijker bij te komen met je handen

Puistjes in het oor zijn vaak pijnlijker dan puistjes op andere plekken. Dat komt door het kraakbeen en de strakke huid van het oor. Een ontsteking bij kraakbeen kan erg pijnlijk zijn. Er is namelijk geen vet om het kraakbeen te beschermen tegen de druk en zwelling van een puistje.

Verschillende oorzaken van een puist in je oor

Door een opstapeling van verontreinigheden en bacteriën kunnen puistjes ontstaan in de gehoorgang. De bacterie veroorzaakt een ontstekingsreactie rond een haarfollikel of een porie.

Een puist op het oor kan bijvoorbeeld ontstaan door slechte hygiëne. Met vieze vingers krabben in je oorschelp is logischerwijs niet goed voor de huid in je oor. Het viezigheid aan je vingers kan namelijk belanden in de poriën. Er ontstaan dan sneller puistjes.

Ook vuil op oordopjes en telefoons kan in aanraking komen met je oor. Hetzelfde geldt voor bepaalde ingrediënten in shampoos, gels en andere haarproducten die de huid irriteren.

Hieronder zie je meer factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een puist in het oor:

 • Omgeving met veel vuil en stof
 • Talgklieren die te veel huidsmeer produceren
 • Delen van koptelefoons, oordopjes en brillen
 • Ingegroeide haren
 • Veel oorsmeer
 • Contact met vuil water
 • Emotionele en fysieke stress
 • Hormonale schommelingen
 • Allergische reacties op bijvoorbeeld shampoo
 • Slechte voedingspatronen
 • Vieze of geïnfecteerde oor piercings
 • Langdurig dragen van hoeden en helmen
 • Vermoeidheid
 • Alcohol- en drugsgebruik

Eén van de bekendste oorzaken van puistjes is het schommelen en uit balans raken van de hormonen. Hierdoor blijven veel mensen tientallen jaren last houden van puistjes en ontwikkelen mentale klachten.

Ontdek in onze GRATIS gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om je puistjes bij de bron te elimineren, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

Steenpuist in het oor

Soms ontstaat een steenpuist in het oor. Dit is een door bacteriën veroorzaakte etterige ontsteking van een haarfollikel.

Steenpuisten in het oor worden veroorzaakt door staphylococcus aureus. Deze bacterie leeft altijd op de huid en veroorzaakt bij sommigen mensen problemen. Furunculose is de benaming voor iemand die regelmatig last ondervindt van steenpuisten.

Een steenpuist ontstaat eerder bij mensen met een lage weerstand, algehele malaise of een slecht voedingspatroon. Daarnaast hebben patiënten met bloedafwijkingen en suikerziekte meer kans op steenpuisten in hun oor.

Meestal ontstaan steenpuisten op de volgende plekken:

 • Behaarde plekken
 • Waar wrijving ontstaat
 • Waar de huid vochtig is
 • Onder schurende kleding
 • Oksels, oren, liezen en billen

Mocht je een steenpuist in je gehoorgang ontdekken, dan kan peuteren met een wattenstokje in je oor weleens de oorzaak zijn.

Steenpuist in oor
Een steenpuist in het oor door wattenstokjes

Puist achter het oor

Een puist of bobbel achter het oor is in de meeste gevallen onschuldig.

Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor bulten en knobbeltjes achter het oor. Het kunnen bijvoorbeeld de lymfeklieren zijn. Deze zwellen in de hals bij een verkoudheid of andere besmetting.

Een puist achter het oor kan ook duiden op een talgkliercyste.

In de huid zitten talloze talgkliertjes en haarzakjes. Wanneer een kliertje verstopt raakt, dan kan er een dikke onderhuidse bult vol talg ontstaan. Het bolletje is hetzelfde als een talgkliercyste. De aandoening kan geen kwaad, maar wel op een vervelende locatie ontstaan wat pijn veroorzaakt.

een puist achter oor
Puistje achter het oor

Puist op oorlel

Veel mensen hebben last van puistjes op hun oorlel. De oorlel is echter ook gewoon een stukje huid. Net zoals op andere plekken op het lichaam kunnen hier dus puistjes ontstaan.

Puistjes op je oorlel kunnen meestal geen kwaad en zullen doorgaans vanzelf verdwijnen. Ze kunnen wel terugkomen als je één of meerdere onderliggende oorzaken niet oplost.

puist in oorlel
Puistje op oorlel door oordopjes

Het behandelen en voorkomen van puistjes in het oor

Door een betere algemene hygiëne na te leven, kan je puistjes in je oor proberen te voorkomen. Je kunt dan ook verschillende maatregelen nemen om puistjes tegen te gaan.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van eigen handdoeken in plaats van delen met familieleden. Pas ook op met het dragen van mutsen van bepaalde irriterende stoffen. Was in ieder geval regelmatig je handen en raak je oren niet aan om vervuiling te voorkomen.

Plekken rondom de puist, zoals de oorschelp, de gehoorgang, de oorlel en achter het oor dienen goed gereinigd te worden. Je kunt eventueel een reinigingsmiddel voor acne gebruiken om het vuil rondom je oren te verwijderen.

Je kunt verschillende dingen doen om pukkels in je oor te verzorgen, behandelen en in de toekomst te vermijden:

 • Was je oren minimaal 2 keer per dag om ophoping van verontreinigheden te voorkomen
 • Gebruik huidverzorgingsproducten tegen puistjes
 • Vermijd het krijgen van shampoo in je oren
 • Oorsmeer verwijderen met een speciale oor reiniger, want een wattenstaafje verergert het probleem
 • Zit niet met vieze vingers aan je oren en stop ook geen andere dingen in je oren
 • Een warm kompres aanbrengen om de puist sneller te laten rijpen
 • Maak je oordopjes, headsets en telefoons regelmatig schoon
 • Gebruik alleen je eigen oordopjes
 • Probeer altijd acne te voorkomen
 • Vermijd zwemmen in vies water
 • Vermijd stress, let op je voeding en breng je hormonen in balans
 • Bestrijd je acne al met een speciaal anti puistjes middel, zoals benzoylperoxide? Dan kun je dat ook gebruiken voor puisten rondom je oren.

Sommigen mensen gaan zelf aan de slag en gebruiken bijvoorbeeld gesnipperde ui om verspreiding en bacteriën tegen te gaan. Dit soort oplossingen zijn echter niet veilig. Voordat je gaat slapen, kun je wel een speciale crème tegen puistjes aanbrengen op de puist.

Ga op zoek naar de beste huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor jouw puistjes en huidtype. Onze aanbevelingen vind je hier.

Mag je puistjes in het oor uitknijpen?

Kies in ieder geval nooit voor het uitknijpen van een puist in je oor. Vooral op de plekken rondom je oor kan het uitknijpen van een puist veel pijn doen. Dat komt door de gevoelige huid van het oor.

Daarnaast kan het bloed en de bacteriën die stromen uit het puistje zelfs voor meer, nieuwe puistjes zorgen. Een pukkel in de oorschelp kan zelfs voor een lange tijd bloeden wanneer je hem openknijpt.

Bovendien loop je eens risico op het krijgen van permanente acnelittekens.

Wanneer naar de arts met een puistje in je oor?

Het is verstandig jezelf te laten onderzoeken door een arts of dermatoloog wanneer je bijvoorbeeld vaak last hebt van puistjes in het oor, veel zwarte stipjes hebt op je oor of puistjes hebt waar vocht uitkomt. Ga ook naar de huisarts als een puist erg veel pijn doet en na een week nog niet is verdwenen.

De arts kan de oorzaak vaststellen door naar de symptomen te kijken en het oor te onderzoeken. Met een otoscoop kan hij of zij goed in je oor kijken.

Mocht een steenpuist al een tijdje aanwezig zijn, dan kan het een abces worden, oftewel een ophoping van pus. Wanneer je een abces weg wil laten halen, zal de arts hem opensnijden om het pus eruit te halen.

Wanneer een steenpuist zich op een aparte plek bevindt, kan het risico op complicaties worden vergroot. Ga daarom naar de huisarts in de volgende situaties:

 • Een steenpuist wordt groter en heeft geen kop
 • Je hebt last van koorts of koude rillingen
 • Bij algehele malaise of suikerziekte
 • Steenpuist met kop scheidt geen etter af
 • Je hebt last van meerdere steenpuisten naast elkaar
 • Steenpuisten keren regelmatig terug
 • Rode streep op de huid of opgezette lymfeklieren
 • Een ander bultje dat om een specifieke behandeling vraagt
 • Erge pijn bij het oor

In de meeste gevallen leidt een puistje in het oor niet tot een oorontsteking en komt het puistje niet terecht in je trommelvlies.

Zoek je een langere termijn oplossing voor puistjes? Geef je huid een enorme boost!

In deze blog “puist in het oor” heb ik je kort verteld over een aantal acties die je kunt ondernemen om je huid te verbeteren. Naast deze tips zijn er nog tal van effectievere manieren om de puistjes in je oor te verwijderen.

Veel geld uitgeven aan dure middeltjes, behandelingen en medicijnen is veelal niet nodig. Het is vaak zelfs zonde van je geld, omdat ze toch geen effect hebben of werken voor een korte duur.

De stap-voor-stap methodes die wij hebben onthuld in deze GRATIS gids zijn écht anders. Hiermee kun je razendsnel en voor de langere termijn afkomen van puistjes in het oor.

We gaan niet alleen de symptomen bestrijden, maar het probleem ook bij de wortel oplossen.

Je zult je beter voelen, er beter uitzien en je zelfvertrouwen terugkrijgen.

Druk hieronder op de knop om de oplossingen direct te zien.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *