Puist in oor

Hoe jij makkelijk puisten rondom en in je oor kan verwijderen!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
puist in oor

Puist in oor? Een pukkel rondom of in het oor ontstaat doorgaans op dezelfde manier als dat een puistje op elk ander deel van het lichaam ontstaat. De huid van je oor is namelijk hetzelfde als de huid van je gezicht.

De poriën in je oren kunnen dus net zo goed verstopt raken. De verstopte poriën kunnen gaan ontsteken en leiden tot puistjes of pukkels in het oor. De bultjes kunnen pijnlijk aanvoelen en net op zo opvallend zijn als een puistje op je gezicht.

De puistjes kunnen ontstaan in de oorschelp, maar ook in de gehoorgang of achter je oren. Een puist in je gehoorgang is wat lastiger te behandelen, omdat je er minder goed bij kunt. Echter ga ik in dit artikel verschillende tips geven om de puisten rondom je oor te voorkomen en te verwijderen.

Ik zal je gelijk even geruststellen: puistjes in het oor zijn vaak onschuldig en het is makkelijk om ze te behandelen. Er is alleen kans op gehoorverlies als de puist de gehele hoorgang afsluit. Van koorts is veelal geen sprake.

Heb je last van puistjes? Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn! Geen dure medicijnen, maar een 100% natuurlijke oplossing!

Ja! Ik wil ook van mijn puisten af!

Verschil tussen puistjes in het oor en normale pukkels

Een puist in het oor en een puistje op het gezicht hebben meestal 3 verschillen, namelijk:

 • Bultjes in het oor kunnen pijnlijk zijn
 • Moeilijker te ontdekken
 • Moeilijker bij te komen met je handen

Meestal ontstaat een steenpuist in je oor. De furunkel is een door bacteriën veroorzaakte, etterige ontsteking van een haarfollikel. Furunkels worden veroorzaakt door de staphylococcus arureus. Deze bacterie leeft op de huid. Er zijn al meer dan twintig stafylokokken bekend. Een steenpuist ontstaat dan ook eerder bij mensen met een lage weerstand, bij algehele malaise en een slecht voedingspatroon. Bovendien hebben patiënten met bloedafwijkingen en suikerziekte meer kans op steenpuisten in hun oor.

Meestal ontstaan de steenpuisten op de volgende plekken:

 • Behaarde plekken
 • Waar wrijving ontstaat
 • Waar de huid vochtig is
 • Onder schurende kleding
 • Oksels, oren, liezen en billen

Mocht je een steenpuist in je gehoorgang ontdekken, kan peuteren (met een wattenstokje) in het oor weleens de oorzaak zijn van je puistjes.

Verschillende oorzaken van een puist in het oor

Door een bacteriële infectie kunnen puistjes in de gehoorgang ontstaan. De bacterie is een ontstekingsreactie rond een haarfollikel en/of talgklier. Ingegroeide haren en veel oorsmeer kan ook een oorzaak zijn voor de puistjes in je oor.

Een puist op het oor kan sneller ontstaan door een slechte hygiëne. Met vieze vingers krabben in je oorschelp is logischerwijs niet goed voor de puistjes in je oor. Het viezigheid aan je vingers kan namelijk in de poriën belanden en zal uiteindelijk ontsteken met puistjes tot gevolg.

Shampoo, gel, haarproducten, oordopjes, telefoons, etc. bevatten veel vuil wat op je oor kan belanden. Door het viezigheid zal de huid geïrriteerd raken en zullen sneller puistjes ontstaan.

Vermoeidheid en overmatig alcoholgebruik of drugsgebruik kunnen bovendien zorgen voor veel steenpuisten. Furunculose is de benaming voor iemand die regelmatig last ondervindt van steenpuisten.

Puist achter het oor

Een puist of bobbel achter het oor is in de meeste gevallen onschuldig. Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor bulten en knobbeltjes achter het oor. Het kunnen bijvoorbeeld de lymfeklieren zijn, deze zwellen in de hals bij een verkoudheid of andere besmetting.

Een puist achter het oor kan ook duiden op een talgkliercyste. In de huid zitten talloze talgkliertjes en haarzakjes. Wanneer de kliertjes verstopt raken, kan er een bolletje vol talg ontstaan. Het bolletje is hetzelfde als een talgkliercyste. De aandoening kan geen kwaad, maar wel op een vervelende locatie ontstaan wat pijn veroorzaakt.

Waarschijnlijk is het puistje achter je oor dus niks bijzonders. Je hoeft hem dan ook niet dagelijks te behandelen. Heb je toch veel last van de cyste, of verdwijnt hij niet uit zichzelf? Dan kan de huisarts hem voor je verwijderen.

een puist achter oor
puistje achter het oor

Puist in oorlel

Veel mensen hebben last van puistjes in de oorlel. De oorlel is echter ook gewoon een stukje huid. Net zoals op andere plekken op het lichaam kunnen hier dus puistjes ontstaan. Puistjes op je oorlel kunnen geen kwaad en zullen doorgaans vanzelf verdwijnen. Hieronder ga ik vertellen hoe je puistjes rondom je oor kan verhelpen. Deze tips gelden dus ook voor een puist in je oorlel.

puist in oorlel
puistje in oorlel door oordopjes

Puist in oor behandelen

Door een betere hygiëne na te leven zal je puistjes in je oor verhelpen. Je kunt verschillende maatregelen nemen om je puistjes tegen te gaan, zoals het gebruiken van eigen handdoeken en opletten met dragen van bepaalde stoffen, lingerie en andere kleding. Was in ieder geval regelmatig je handen om vervuiling te voorkomen.

De plekken rondom de puist zoals de oorschelp, de oorlel en achter het oor dienen goed gereinigd te worden. Je kunt een reinigingsmiddel gebruiken om het vuil rondom je oren te verwijderen. Als je al een puist in je oor hebt, is het beter om een douche te nemen in plaats van een bad.

Je kunt verschillende dingen doen om pukkels in je oor te behandelen. Doe het volgende om puisten te verwijderen en in de toekomst te vermijden:

 • Was je oren minimaal 2 keer per dag
 • Gebruik alcohol of andere producten tegen puistjes
 • Vermijd shampoo in je oren
 • Oorsmeer verwijderen met een oorreiniger (wattenstaafje verergert probleem)
 • Zit niet met vieze vingers aan je oren
 • Probeer altijd acne te voorkomen
 • Bestrijd je acne al met een speciaal middel zoals benzoylperoxide? Dan kun je dat ook gebruiken voor puisten in de oren.

Doorgaans geneest de puist vanzelf. Huid dus de huid schoon om zo snel mogelijk te genezen van puistjes. Knijp zelf geen puist in je oor uit. Vooral op de plekken rondom je oor kan het verwijderen van een puist veel pijn doen. Daarnaast kan het bloed en de bacteriën uit het puistje zelfs voor meer, nieuwe puistjes zorgen. Een pukkel in de oorschelp kan zelfs voor een lange tijd bloeden wanneer je hem openmaakt.

Voordat je gaat slapen kun je wel wat zout water of een crème tegen acne aanbrengen op de puist. Gesnipperde ui kan ook helpen om verspreiding en bacteriën tegen te gaan. Je hoeft alleen een ui te versnipperen en aan te brengen op de puist in je oor.

Wanneer naar de arts met een puistje in oor?

Het is verstandig om jezelf te laten onderzoeken door een arts wanneer je bijvoorbeeld vaak last hebt van puistjes in het oor, veel zwarte stipjes op je oor hebt of puistjes hebt waar vocht uitkomt. Ga ook naar de huisarts als een puist erg veel pijn doet en na een week nog niet verdwenen is.

De arts kan de oorzaak vaststellen door naar de symptomen te kijken en het oor te onderzoeken. Met een otoscoop kan hij goed in je oor kijken. Mocht de steenpuist al een tijdje aanwezig zijn, kan het een abces worden (ophoping van pus). Wanneer je een abces weg wil laten halen, zal de arts hem opensnijden om het pus eruit te halen.

Wanneer een steenpuist zich op een aparte plek bevindt kan het risico op complicaties worden vergroot. Ga daarom ook naar de huisarts in de volgende situaties:

 • Steenpuist wordt groter, zonder kop
 • Je hebt last van koorts of koude rillingen
 • Algehele malaise of suikerziekte
 • Steenpuist scheidt geen etter af, met kop
 • Je hebt last van meerdere steenpuisten naast elkaar
 • Steenpuisten keren regelmatig terug
 • Rode streep op de huid of opgezette lymfklieren
 • Erge pijn

Nooit meer last van puistjes? Geef je huid een enorme boost!

In deze blog ‘puist in oor‘ heb ik je kort verteld over een aantal effectieve acties die je kunt ondernemen om je huid te verbeteren. Naast deze tips zijn er nog tal van andere manieren om puisten in je oor te verwijderen.

Veel geld uitgeven aan dure middeltjes, behandelingen en medicijnen is veelal niet nodig. Het is vaak zelfs zonde van je geld. Phillip Costa heeft zijn bewezen natuurlijke stap-voor-stap methodes onthuld in de Nooit Meer Acne Methode. Hierdoor kan je razendsnel van je acne en pukkels afkomen.

Zo ga je niet de symptomen bestrijden, maar het probleem bij de wortel uitroeien. Je zult je beter voelen, er beter uitzien en je zelfvertrouwen terugkrijgen. De puistjes (in je oor) zullen voorgoed verdwijnen! Hieronder kun je op de blauwe knop drukken om mijn gratis e-book te downloaden.

Wil jij meer informatie over de Nooit Meer Acne Methode?

 • Wetenschappelijke bewijzen over acne
 • Zonder heftige medicijnen en middeltjes
 • De meeste, zo niet alle acne binnen 4 dagen elimineren
Ja! Ik wil meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *