Puist op knie

Hoe ontstaat een puistje op je knie en wat kun je doen?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
puist op knie

Als je een puistje op je knie ontdekt, is dat misschien even schrikken. Het is namelijk geen gebruikelijke plek voor het ontstaan van puistjes en acne.

Ik kan je alvast geruststellen dat puistjes overal op je lichaam kunnen ontstaan waar zich talgklieren bevinden. Misschien baal je er toch wel erg van, omdat de puistjes op je knieën zichtbaar zijn door het dragen van een korte broek.

In dit artikel ga ik je een aantal tips geven om de puistjes zelf te behandelen en in de toekomst te voorkomen.

Waarom ontstaat een puistje op de knie?

Het ontstaan van een puistje op je knie kan meerdere redenen hebben. Eigenlijk ontstaan puistjes wanneer er een ophoping van talg, bacteriën en dode huidresten ontstaat in een porie. Puistjes kunnen dus overal voorkomen op je lichaam waar deze onzuiverheden zich bevinden.

Eén van de mogelijke oorzaken van de puistjes op je knieën is zweet. Door lichaamsbeweging kan er zweet op je knie terecht komen. Zweet bevat natuurlijke lichaamsoliën die in een porie kunnen trekken. Het is dus niet goed voor je puistjes als er zweet ophoopt op de huid.

Een andere reden voor het ontstaan van een puistje op je knie is het aantrekken van strakke of schurende kleding. Denk bijvoorbeeld aan een legging, spandex, elastaan of strak ondergoed. De strakke kledingstukken zullen wrijving veroorzaken en olie en zweet drukken tegen de huid. Logischerwijs kan de huid hierdoor geïrriteerd raken, wat je kunt zien aan de puistjes.

Onderschat ook niet het gebruik van huidproducten en de relatie met je puistjes. Er kunnen namelijk ingrediënten zitten in huidverzorgingsproducten, zelfbruiners en cosmetica die de poriën laten verstoppen.

Scheren van de benen en het gebied rondom je knieën kan ook voor irritatie zorgen.

Denk ook aan overige zaken die tot puistjes kunnen leiden. Zo kan het hebben van stress, eten van verkeerde voeding en weinig slaap allemaal een invloed hebben op het puistje op je knie.

Wat kun je doen tegen puistjes op je knie?

Bijna iedereen krijgt wel eens last van puistjes. Zoals gezegd ontstaan de onzuiverheden op de plekken waar talgklieren zitten. Op het gezicht, de rug en de schouders zitten veel meer talgkliertjes dan op de knieën.

Toch kun je een aantal dingen doen om een puistje op je knie te behandelen:

  • Gebruik huidverzorgingsproducten die speciaal zijn gemaakt voor acne patiënten om aan te brengen op je puistje.
  • Gebruik huidverzorgingsproducten in de juiste mate, omdat ze uitdroging kunnen opleveren.
  • Reinig je huid minimaal één keer per dag met een milde reiniger.
  • Reinig je huid ook nadat je hebt gezweet of gesport.
  • Doe rustig aan bij het reinigen. Ga dus niet te hard wrijven.
  • Ga niet zelf aan je puistjes krabben of plukken.
  • Ga zeker geen puistjes uitknijpen.
  • Gebruik een elektrisch scheermes in plaats van wegwerp scheermes.

Een puistje zal doorgaans vanzelf verdwijnen. Echter, je kunt de bovenstaande punten wel toepassen om een puistje mogelijk sneller te laten genezen.

Is het een puistje of iets anders?

Wellicht heb je geen puistje op je knie, maar een cyste. Je herkent een cyste op je knie aan een bult zonder witte kop. Vaak wordt een cyste langzamerhand steeds groter. Een cyste bevat veel witte pus. Dit kan zorgen voor een onaangename geur.

Een cyste dien je niet zelf uit te knijpen. Je kunt in dit geval beter een huidarts raadplegen. Zij kunnen een plaatselijke verdoving gebruiken, zodat je niks voelt tijdens het verwijderen van de cyste. Ze snijden dan een klein gaatje in de cyste en drukken de pus eruit. Het overige pus kan er uit worden gehaald met speciale apparatuur. Vervolgens wordt het gat dicht geplakt of gehecht.

Andere bultjes die erg lijken op puistjes zijn: follicultis, netelroos en eczeem.

Puistjes zijn normaal en komen erg vaak voor. Mocht je denken dat je een andere aandoening hebt, kan het wel verstandig zijn een afspraak in te plannen met een huidarts of je gewone huisarts.

Wat is de ultieme behandeling voor puistjes?

De belangrijkste tips voor een puistje op je knie zijn dat je het gebied regelmatig reinigt en wrijvende kleding vermijdt. Blijft het puistje lang zitten? Dan heb je mogelijk last van een cyste of ander bultje op je knie.

Als laatste wil ik je nog even vertellen over de in mijn ogen ultieme behandeling voor puistjes. Er kunnen namelijk verschillende onderliggende oorzaken zijn voor het ontstaan van puistjes. Deze zullen moeten worden bestreden om voor een langere periode minder last te hebben van acne.

In mijn e-book bespreek ik de echte oorzaken van acne. Hierdoor kun jij ook een schonere huid krijgen!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *