Puist komt steeds terug: oorzaken en oplossingen!

Waarom komen puistjes steeds terug en wat kun je er tegen doen?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
puist komt steeds terug

Puist komt steeds terug? Wanneer een puistje of mee-eter regelmatig terugkeert naar een bepaalde plek, dan betekent het meestal dat dezelfde porie geïrriteerd of zelfs ontstoken is.

Het is super vervelend als een puist zich steeds weer op dezelfde plek laat zien. In sommige gevallen worden de puistjes zelfs groter en pijnlijker bij terugkomst.

Een terugkerende puist dient op de juiste manier behandeld te worden. Als het probleem namelijk niet wordt aangepakt bij de bron, dan komt de puist nog vaker terug. De wortel van het probleem van je puistjes kan wel eens te maken hebben met onderliggende processen in je lichaam.

In onze gratis gids ga je ontdekken welke voeding en gewoontes terugkerende puistjes op het hele lichaam veroorzaken en hoe je het probleem snel kunt stoppen.

Je kunt natuurlijk als een gek blijven smeren met middeltjes en allerlei producten op doktersrecept proberen om de symptomen te bestrijden. Echter, zolang onderliggende problemen in je lichaam, zoals je hormonen, je bloedsuikerspiegel of je darmen de oorzaak zijn, dan zullen puistjes toch weer terugkomen.

In deze nieuwe blog ga ik je dan ook vertellen hoe het komt dat puistjes steeds terugkomen en wat je er tegen kunt doen.

Oorzaken van een puist die steeds terugkomt

Het terugkomen van een puist is een bekend probleem onder mensen met acne. Zelfs na het aanbrengen van vrij verkrijgbare middeltjes, het ondergaan van dure behandelingen bij schoonheidsspecialisten en het gebruiken van medicijnen van dermatologen kan het zijn dat een puist weer terugkomt.

De reden hiervan is dat de meeste crèmes, zalfjes en pillen enkel de symptomen bestrijden. Er wordt even vergeten dat het probleem van acne bij de bron moet worden uitgeroeid om er voor een langere periode van af te komen.

Hieronder zie je enkele mogelijke oorzaken van een puist die steeds terug komt. Het kan verschillen per persoon wat de exacte oorzaak is. Je kunt echter zelf onderzoeken wat bij jou de oorzaak is van een terugkerende puist door een dagboek bij te houden. Misschien zijn het zelfs meer dan één oorzaken.

1. Je hebt last van hormoonschommelingen

Het is bekend dat vrouwen in de periode van de menstruatie last kunnen krijgen van terugkerende puisten. De puistjes komen dan elke maand steeds terug op dezelfde plekken op het gezicht. De kaaklijn, en het gebied tussen de neus en wangen zijn plekken waar terugkerende acne vooral voorkomt.

Rond de tijd van de menstruatie lopen vrouwen meer risico op puistjes. Er vinden dan namelijk hormoonschommelingen plaats in het lichaam. Hiervoor is het onderste gebied van je gezicht hoogstwaarschijnlijk meer vatbaar.

Om de terugkerende puistjes tegen te gaan, kun je bijvoorbeeld een anticonceptiepil nemen om de hormonen weer in balans te brengen.

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van hormonale acne, bijvoorbeeld door voedingsmiddelen die hormonen beïnvloeden. Gelukkig kan de hormonale balans worden hersteld met bepaalde voeding. Hiervoor kan je onze populaire gratis gids gebruiken.

2. Je beschadigt de poriën door puistjes uit te knijpen

Door puistjes en pukkels zelf uit te knijpen loop je het risico de poriën te beschadigen. Hierdoor kan een puist steeds terugkomen op dezelfde plek. Vaak knijpen mensen te hard en te vaak in een puist, waardoor de ontsteking alleen maar dieper in de huid terecht komt. Ook vergeten mensen hun handen – vol met bacteriën – te wassen alvorens te beginnen met het knijpen in de puist.

Het resultaat is dat het puistje tijdelijk verkleint of verdwijnt, maar over een tijdje weer terugkeert.

Door een puistje verkeerd uit te knijpen, kan er een restje talg achterblijven in de porie. Als er nu weer verontreinigheden en bacteriën bijkomen, kan de porie opnieuw ontstoken raken met een puist als gevolg. Bovendien kunnen tijdens het uitknijpen stoffen van puistjes vrijkomen, waardoor het omliggende huid ook geïrriteerd raakt. Er ontstaat dan een uitbraak van puistjes.

Natuurlijk begrijp ik dat het verleidelijk kan zijn je puistjes uit te knijpen. Echter, je kunt de acne alleen maar erger maken en zelfs blijvende gaatjes in de huid veroorzaken door herhaaldelijk of verkeerd te knijpen. Beter is de huid zichzelf te laten herstellen en oplossingen te vinden voor de oorzaken.

3. Je hebt een vergrote porie

Het kan komen dat een puist steeds terugkomt door een vergrote porie. Een grote porie kan namelijk sneller ontstoken raken en een puist worden dan een kleinere porie. Het is eigenlijk vrij logisch: hoe groter de porie, hoe meer ruimte om binnen te treden voor talg en vuil.

Nadat een puistje verdwijnt, is de porie soms nog wat groter geworden. De holte kan makkelijker weer vol raken.

Als je veel last heb van terugkerende puistjes kan de oorzaak dus een ophoping van verontreinigheden in vergrote grote poriën zijn. Denk ook aan de volgende factoren die acne kunnen verergeren:

 • Regelmatig je gezicht aanraken met ‘vieze handen’.
 • Een slechte algemene hygiëne en dus bijvoorbeeld te weinig je huid en poriën wassen.
 • Cosmeticaproducten die de poriën doen verstoppen. Wax, haarproducten en make-up kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van puistjes rond de haarlijn.
 • Het hebben van een slecht voedingspatroon. Zuivelproducten, zoals kaas en melk zouden bijvoorbeeld slecht zijn te eten en drinken bij puistjes, omdat het invloed heeft op hormonen.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

4. Je raakt regelmatig je gezicht aan

Het regelmatig aanraken van je gezicht kan een andere oorzaak zijn van een puist die steeds terug komt.

Veel mensen houden ervan hun gezicht aan te raken tijdens het lezen van een boek, een email, of tijdens stressvolle situaties. Het gevolg hiervan is dat acne zich makkelijk verspreidt en meer vuil in de poriën wordt gedrukt.

Het kan dus verstandig zijn er op te gaan letten dat je niet zo vaak aan je gezicht komt. Tevens kun je een middel zoals salicylzuur gebruiken om de poriën schoon te houden.

5. Je hebt last van iets anders dan acne dat steeds terug komt

Heb je al eens goed gekeken of het daadwerkelijk een puist of pukkel is die steeds terug komt? Het kan namelijk ook een andere soort huidgezwel zijn.

Naast acne vulgaris zijn er verschillende andere huidaandoeningen die erg lijken op puistjes. In werkelijkheid is het soms geen puistje, waardoor het een andere behandeling dient te krijgen om te kunnen verdwijnen.

Dit zijn huidaandoeningen die sterk lijken op puistjes:

 • Rosacea: Lijkt erg op acne. Je kunt bijvoorbeeld een rode huid, bultjes, puistjes en zichtbare bloedvaatjes krijgen in het gezicht.
 • Abces: Lijkt op een normale dikke puist. Het is een zwelling met pus gevuld die op het hele lichaam kan ontstaan.
 • Bacteriële infectie: Puistjes zijn bacteriële infecties. Er zijn echter meer huidinfecties dan acne.
 • Cyste: Lijkt op een onderhuidse puist. Door verstopte talgklieren kunnen talgkliercysten ontstaan. Zo’n holte is gevuld met lucht, vocht of andere lichaamsstoffen.

Cyste komt steeds terug

Een cyste of onderhuidse puist kan veelvuldig op dezelfde plek ontstaan. Ze ontstaan wanneer een porie vertakt en talg op de huid terecht komt. Er ontstaat een dikke, opgeblazen puist die onder de huid blijft, omdat talg en dode huidcellen niet kunnen worden afgevoerd.

Een cyste kan erg opvallen waardoor het je zelfs onzeker kan laten voelen.

Als je hem zelf probeert uit te knijpen, heb je kans dat hij nog groter wordt. Het is daarom beter de puist door een huidspecialist te laten verwijderen. Bij enkele puistjes kan de dokter een licht middel voorschrijven tegen puistjes. Als dit niet helpt, kan medicatie worden ingezet.

Oplossingen tegen puisten die steeds terugkomen

Om terugkerende puistjes te verwijderen en in de toekomst te voorkomen, kun je verschillende dingen doen. Hieronder ga ik enkele oplossingen voor je opsommen die je kunt gebruiken tegen een puist die steeds terug komt.

 1. Was je gezicht 2 keer per dag: Gebruik hierbij een verzorgingsproduct die geschikt is voor de acne-gevoelige huid. Koud water is ook effectief. Het is niet goed agressieve middelen in te zetten tegen acne. De kans is namelijk groter dat de puist weer terug komt of erger wordt.
 2. Knijp niet zelf aan puisten: Het beste is nooit zelf je puisten aan te raken, vooral niet als ze vaak terugkomen. Als je het toch doet, knijp dan niet te hard. Je loopt namelijk risico op gaatjes in de huid en terugkerende puistjes vanwege het vuil dat vrijkomt tijdens het uitknijpen.
 3. Let op met cosmetica gebruik: Make-up, lippenstift, sponsjes, borsteltjes, kwastjes, gel en wax kunnen makkelijk bacteriën op je gezicht verspreiden. Daarnaast wordt door make-up, de huid afgesloten waardoor het niet goed kan ademen, met terugkerende puistjes als gevolg. Kies daarom voor cosmetica zonder ingrediënten die tot verstopte poriën leiden.
 4. Verschool dagelijks je beddengoed: In de nacht vallen er een hoop dode huidcellen van je lichaam af wat vervolgens in je bed belandt. Ook kan viezigheid of gel uit je haar op je hoofdkussen terecht komen. Hier ga jij vervolgens lange tijd met je hoofd op liggen. Niet gek dat puistjes dan terug komen.
 5. Probeer een sauna, stoombad of zonnestudio: Af en toe dergelijke plekken bezoeken kan helpen je acne te verminderen. Doe wel eerst onderzoek of het helpt bij jouw type acne. Een zonnebank kan namelijk ook gevaarlijk zijn bij matige tot ernstige acne. Gebruik in ieder geval een goedgekeurde zonnebrandcrème voor acne.
 6. Vraag hulp aan de huisarts: Afhankelijk van de hevigheid van je acne kan de huisarts helpen. Er kan bijvoorbeeld een lichte zalf, medicijn of zelfs antibioticakuur worden voorgeschreven. Ook kan je worden doorverwezen naar de dermatoloog. Een porie kan dan in zijn geheel worden verwijderd, zodat een puist niet meer de kans krijgt om terug te komen.

Dé beste methode tegen een puist die steeds terug komt

In dit artikel heb je kunnen lezen over manieren om puistjes en oneffenheden die steeds terugkomen te bestrijden.

In onze gratis gids omschrijven we stap-voor-stap de oplossing om van terugkerende puistjes af te komen. Het is een combinatie van verzorging van je huid, overige verzorging, voeding, levensstijl en onderliggende processen in je lichaam.

Je gaat dus leren wat de meeste mensen fout doen waardoor puistjes keer op keer blijven terugkomen. De meeste middeltjes en medicijnen lossen dan ook niet de kernoorzaken van puistjes op. Hierdoor kan acne tientallen jaren aanhouden, en wordt de kans op littekens vergroot.

Door op de onderstaande knop te drukken, kun je de methode direct bekijken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wat is jouw ervaring met een puist die steeds terug komt en wat helpt tegen je puistjes? Laat het ons en de bezoekers hieronder weten in een reactie.

2 reacties op “Puist komt steeds terug: oorzaken en oplossingen!

  1. Hoi,

   Bepaalde voedingsmiddelen kunnen puistjes laten ontstaan, verergeren en terug laten komen. Dit geldt voor puistjes op je gezicht en ook voor andere lichaamsdelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *