Puist met witte kop: 15 tips die snel resultaat geven

Ontdek wat je WEL en NIET moet doen bij een puistje met een witte kop!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
puist met witte kop

Heb je een puist met witte kop ontdekt? Dan kan ik je gerust stellen. Er zijn namelijk verschillende manieren om deze zelf te verzorgen of te laten verwijderen.

Maar laat ik je eerst even vertellen wat nou eigenlijk het verschil is tussen een puistje en een mee-eter.

Als je een echte puist hebt, dan is er sprake van een ontsteking. Een mee-eter lijkt erg op een puistje, maar is nog niet ontstoken. Wanneer er bacteriën en vuil komen bij een mee-eter kan zo’n wit of zwart puntje een puistje worden. Een mee-eter kun je dus eigenlijk zien als de voorganger van een puist.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

Het is belangrijk mee-eters snel en goed te behandelen om puistjes met witte kopjes tegen te gaan. Ik zal je op deze pagina daarom 15 tips geven om er sneller van af te komen.

Puist met witte kop: 15 tips

Een pukkel ontstaat wanneer poriën verstopt raken. Als hier ook nog eens vuil en bacteriën bij komen, dan wordt het een puist waar soms een witte kop op zichtbaar wordt. Een puist met een witte kop wordt ook wel een whitehead genoemd.

Het kan aanlokkelijk zijn een puist met witte kop direct uit te knijpen als deze zichtbaar wordt. Echter, de kans is groot dat het uitknijpen littekens en gaatjes oplevert. Vooral als je veel last hebt van pukkels en puistjes die je regelmatig uitknijpt.

Veel methodes en wondermiddeltjes op de markt zijn duur en werken vaak nauwelijks. Simpelweg doordat dergelijke methodes puistjes tijdelijk verwijderen. Even later komen ze terug, omdat het echte onderliggende probleem van de puistjes niet goed is aangepakt. Gelukkig zijn er methodes waarmee je een witte puist wel veilig kunt verwijderen, bijvoorbeeld met een speciale naald, een whitehead extractor, een huidverzorgingsproduct of een voedingspatroon.

Jeugdpuistjes en puistjes bij volwassenen kunnen er zelfs voor zorgen dat je zelfvertrouwen en zelfbeeld omlaag schieten. Ik geef je 15 tips om snel een bestaande puist met witte kop te elimineren.

1. Blijf gehydrateerd

De eerste tip tegen een puist met witte kop is minimaal 2 liter water per dag te drinken. Het water zorgt ervoor dat het lichaam gehydrateerd blijft en de talgklieren niet op hol slaan. Ook is water gunstig voor je bloedsuikerspiegel en kunnen gifstoffen je lichaam makkelijker verlaten. Naast de pukkels komt water ook je algehele gezondheid ten goede. Om de huid rechtstreeks te hydrateren, kun je een moisturizer gebruiken. Dit is gunstig voor je talgkliertjes.

2. Puist met witte kop uitknijpen of niet?

Een puist uitknijpen of toch niet? Bij enkele mee-eters in je gezicht is het extra verleidelijk met je handen eraan te zitten, vooral wanneer er al een witte kop zichtbaar is geworden. Het is echter verstandiger je puistjes met rust te laten. Zo voorkom je namelijk dat vrijgekomen bacteriën tijdens het uitknijpen het omliggende huid raken en er nog meer puistjes ontstaan. Tevens voorkom je blijvende gaatjes in je huid.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

3. Voorkom stressvolle momenten

Een puist met witte kop kan tevoorschijn komen als je stress ervaart. Stress heeft dan ook invloed op puistjes en acne. Je immuunsysteem gaat namelijk omlaag en hormonen raken uit balans, wat invloed heeft op de hoeveelheid puistjes. Wanneer je vaak stress hebt, is het dus raadzaam te onderzoeken hoe je dit kunt verminderen.

4. Gezond voedingspatroon

Groente en fruit eten, kan helpen een zuivere huid te krijgen. Donkere bladgroenten kunnen bijvoorbeeld helpen je lichaam te ontgiften. Ook het kiezen voor biologische en verse voedingsmiddelen kan beter zijn. Door ongezonde voedingspatronen kun je juist meer last krijgen van puistjes en acne. Denk aan vet eten, suikers en frisdrank. Dat komt door het beïnvloeden van de hormonen.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

5. Lichaamshaar en zweet kunnen mee-eters met witte koppen veroorzaken

Een volle baard of veel haar op andere plekken kan ervoor zorgen dat een dikke puist met witte kop ontstaat. In je haar zit namelijk olie waardoor poriën sneller verstopt raken. Ook zweet is een boosdoener van puistjes, vooral van puistjes op de rug. Probeer daarom direct te douchen na het sporten, ophoping van zweet te vermijden en geen strakke kleding te dragen.

6. Let op met cosmetica

Door je poriën schoon te houden, kunnen je pukkels sneller verdwijnen. Cosmeticaproducten zoals make-up kunnen bijvoorbeeld je hele gezicht afsluiten. Ook zitten er ingrediënten in cosmetica die gevaarlijk zijn bij puistjes. Maak dus alleen gebruik van make-up producten die geschikt zijn voor acne. Vergeet ook niet ’s avonds make-up te wassen van je gezicht.

7. Vervang dagelijks je beddengoed

In je beddengoed kan een hoop vuil opstapelen afkomstig van je huid en haar. Probeer in ieder geval dagelijks je kussensloop te vervangen. Elke nacht komt hier namelijk gel, wax, dode huidcellen of demodex op terecht. Uiteraard kun je hier veel pukkels van krijgen.

8. Zoek hulp bij een dermatoloog

Niet iedereen vindt het fijn om naar een dermatoloog te gaan. Dat kan ik ook wel goed begrijpen. Een dermatoloog kan echter mogelijk helpen puistjes snel te verwijderen. Neem niet zomaar aan wat wordt voorgeschreven door een dermatoloog. Naar mijn mening is jarenlang antibiotica medicatie innemen geen goede manier om puisten te bestrijden. Het verlicht namelijk vaak slechts tijdelijk te klachten en het heeft veel nadelen. Toch kan het wel verstandig zijn als je ernstige ontstoken puistjes met witte koppen hebt en veel last ondervindt.

9. Algemene huidverzorging en producten tegen puistjes

Veel mensen scrubben en wassen hun gezicht te vaak met een product op basis van alcohol. Het effect is dat je de hoeveelheid natuurlijke olie van je huid vermindert. Dit resulteert in een uitgedroogde huid met meer puistjes. Beter is één keer per dag je gezicht te wassen met een speciaal verzorgingsmiddel voor acne. Ook kun je een zalf op basis van een goede olie gebruiken om de huid soepel te houden. Eventueel kun je bovendien een antibacterieel middel gebruiken tegen acne-veroorzakende bacteriën. Wij bevelen Gladskin aan, omdat hier uitsluitend de acne-veroorzakende bacteriën worden aangepakt.

Puist met witte kop verwijderen dankzij middel

10. Onderzoek of het helpt minder zuivel te eten en drinken

Er zijn verschillende theorieën waarbij zuivel, melk, en eiwitten de hoeveelheid puisten met witte kopjes verergeren. Dit zou komen door geraffineerde suikers, kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen en hormonen in zuivel. Probeer dus eens een tijdje minder zuivel binnen te krijgen en kijk wat dat met je huid doet. In plaats van zuivel kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor minimaal bewerkte, zuivelvrije en biologische yoghurt. Je moet namelijk wel de probiotica, vitamines en mineralen binnenkrijgen die normaal in zuivelproducten zitten.

11. Onderzoek of minder gluten helpt

Het kan zijn dat je een voedselallergie hebt. Onopgemerkt komt dat immers vaak voor. Een bekende allergie is gluten intolerantie. Bekijk eens of het helpt voor je puistjes te minderen met het eten van broodproducten. In het algemeen is het altijd goed “witte producten”, zoals wit brood, witte pasta en witte rijst over te slaan als je gevoelig bent voor acne. Dat komt door de verhoging van de bloedsuikerspiegel.

12. Gebruik verzorgingsproducten niet te vaak en niet te veel

Om van je puistjes af te komen, kun je verschillende verzorgingsproducten inzetten. Het is echter van belang de producten in de juiste mate te gebruiken. Ga dus niet allerlei verschillende producten door elkaar gebruiken. Dit kan namelijk juist meer puistjes met witte kopen veroorzaken. Beter is bijvoorbeeld 1 soort reiniger, 1 soort vochtinbrenger en 1 soort acne zalf te gebruiken. Een goede crème tegen acne is zz crème.

13. Neem supplementen, maar met mate

Sommige supplementen en kruiden zoals visolie, multivitaminen en ashwagandha kunnen flink helpen tegen puistjes. Het is echter weer van belang de producten met mate te gebruiken. Supplementen fabrikanten hebben ook vaak de neiging allerlei gezondheidsclaims en medische claims te maken. Ga dus geen grote hoeveelheden supplementen innemen met de hoop dat je puistjes snel verdwijnen. Neem ook voor de zekerheid altijd contact op met je arts voordat je op deze manier je puistjes gaat bestrijden.

14. Houd bij welk voedsel een puist met witte kop veroorzaakt

Voeding kan mogelijk invloed hebben op je acne. Naast voedselallergieën en intoleranties kan je door teveel suikers, transvetten en verzadigde vetten mee-eters met witte kopjes krijgen. Ga eens bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Als je de volgende dag een plotselinge acne uitbraak hebt, dan weet je waar het vandaan komt.

15. Heb geduld

Geduld is een schone zaak. Soms duurt het enkele weken of zelfs maanden het probleem van je acne te vinden, aan te pakken en weer een schone huid te krijgen. De oplossing voor puistjes met witte koppen is echt een combinatie van de juiste hoeveelheid verzorging van de huid, de overige verzorging, voeding en levensstijl.

Puist met witte kop: conclusie & de ultieme oplossing!

Hopelijk heb je iets gehad aan de zojuist besproken 15 tips tegen puistjes met witte koppen.

Het is raadzaam zelf te bekijken wat het toepassen van een tip doet met je huid en acne. Doe dit voor de zekerheid in overleg met een arts.

Wil jij liever de ultieme oplossing ontdekken? Zodat je puistjes kunt verhelpen bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen? Bekijk dan onze gratis gids.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Heb je zelf nog aanvullende tips? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!

2 reacties op “Puist met witte kop: 15 tips die snel resultaat geven

  1. “10. Onderzoek of het helpt om minder zuivel te eten en drinken
    Er zijn verschillende theorieën waarbij zuivel , melk, en eiwitten de hoeveelheid puisten met witte kopjes verergeren. Probeer dus eens een tijdje minder zuivel binnen te krijgen en kijk wat dat met je huid doet. In plaats van zuivel kun je biologische yoghurt nemen. Je hebt namelijk wel de vitamines en mineralen nodig die normaal in zuivelproducten zitten.”

    Bovenstaande tekst heb ik gekopieerd van jullie tekst over puisten. Waar denken jullie dat biologische yoghurt van gemaakt is? Het woord ‘biologisch’ geeft alleen aan dat de dieren andere voeding genoten hebben. Dat is ongeveer het enige verschil. Dit is gewoon zuivel met net zo veel eiwitten als reguliere yoghurt. Dit maakt alle tekst op jullie website in één klap ongeloofwaardig. Ik hoop dat dit aangepast wordt.

    1. Hee Karlijn,
      Bedankt voor je reactie en goed dat je dit aangeeft. We blijven namelijk de teksten steeds verbeteren. Zojuist heb ik het stukje dan ook even aangepast voor de bezoekers. Het gaat hier dus om gras gevoerde, minimaal bewerkte en zuivelvrije yoghurt met zo min mogelijk suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *