Puist op neus

De oorzaken en oplossingen van puistjes op je neus!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
puist op neus

Het is erg vervelend om een puist op je neus te hebben. De puistjes zitten in het midden van je gezicht, waardoor ze goed zichtbaar zijn voor anderen.

Mee-eters en puistjes komen veel voor rond de neus bij zowel mannen als vrouwen.

Natuurlijk wil je een puist op je neus snel verwijderen. Toch is het raadzaam geen puistjes uit te drukken. Er kunnen namelijk ernstige littekens ontstaan. Je zult dan dus alsnog last blijven houden.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

Door de oorzaken voor jouw puisten op de neus te onderzoeken, kun je heel gericht een puistje verhelpen en in de toekomst voorkomen. De oplossing is vaak simpel, en je hoeft niet altijd een schoonheidsspecialist of dermatoloog te bezoeken om van een puistje of mee-eter af te komen.

Lees snel verder als jij ook last heb van puistjes op je neus en deze op een goede, eenvoudige manier wil verminderen!

Hoe ontstaan puistjes en mee-eters op je neus?

Puistjes en mee-eters op de neus ontstaan wanneer de huidporiën verstoppen.

Wanneer je talgklieren op hol slaan en meer talg aanmaken, gaat het talg en hoornstof samen ophopen in een huidporie. Vervolgens wordt een mee-eter zichtbaar op de huid als een zwart puntje.

Als vuil en andere acne veroorzakende bacteriën bij een mee-eter komen, kan een ontsteking (puist op de neus) ontstaan.

Oorzaak van een puist of mee-eter op de neus

Meestal beginnen puistjes zichtbaar te worden tijdens de puberteit. Dat is goed te verklaren, aangezien in deze periode veel veranderingen plaatsvinden in het lichaam. Je hormonen gaan bijvoorbeeld flink schommelen, wat weer leidt tot geïrriteerde talgklieren.

Als je puistjes wilt vermijden, dien je te te voorkomen dat de talgklieren verstoppen. Hormonen die uit balans zijn en een verkeerde huidverzorgingsroutine zijn dan ook belangrijke oorzaken van puistjes op de neus.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

Als je bijvoorbeeld vaseline of make-up gebruikt, dan is het belangrijk dit ’s avonds van je gezicht te wassen. De ingrediënten in dergelijke middelen sluiten de huid rond je neus af. Ook kunnen de stoffen gaan mengen met talg en dode huidcellen, waardoor ontstekingen ontstaan. Bovendien kan het spul in make-up producten op je kussensloop terecht komen, waar je vervolgens met je neus en je gezicht in ligt.

Je begrijpt nu wel dat je algemene hygiëne belangrijk is tegen puistjes op je neus. Maar er kunnen meer oorzaken zijn, denk bijvoorbeeld aan:

 • Slechte voedingspatronen
 • Stress en slaapgebrek
 • Milieuvervuiling
 • Hormonale veranderingen
 • Erfelijke elementen

Een puistje in de neus

Je kunt overal op je lichaam puistjes tegenkomen. Soms zie je de bultjes echter op een vreemde plek, zoals een puist in je neus. Puistjes aan de binnenkant van je neus kunnen zelfs pijn doen.

Het is niet gek dat er puistjes ontstaan rond een gevoelige plek als in de neus. Je kunt namelijk verkouden zijn, een droog neusslijmvlies hebben of met vieze vingers je neus aanraken waardoor hier makkelijker puistjes ontstaan.

Net als bij normale pukkels is ook bij pukkeltjes in de neus, een verstopte talgklier in veel gevallen de oorzaak. Een bacteriële infectie kan ook de boosdoener zijn.

Soms lijkt een ingegroeide neushaar erg op een normaal puistje in de neus. Die bultjes ontstaan bijvoorbeeld wanneer je de neusharen trimt, scheert of knipt. Wanneer een haartje de verkeerde kant op groeit, zie je de ingegroeide neushaar. Een ingegroeide haar is dus geen puistje, en gaat meestal vanzelf over.

Om een puist in je neus te verwijderen, dien je je neus goed te verzorgen. Er zijn gerichte verzorgingsproducten om puistjes te bestrijden. Ga ook niet heel hard je neus snuiten, anders kan een puist kapot gaan.

puist in neus verwijderen

Puist op neus verwijderen

Nu je weet hoe een puistje of mee-eter op de neus ontstaat, is het tijd om te ontdekken hoe je een puistje op de neus kunt verwijderen.

Natuurlijk kan de oorzaak van puistjes op de neus verschillen per persoon. Ik wil je daarom meerdere oplossingen geven.

Eerst zal ik vertellen wat je absoluut niet moet doen om een pukkel op de neus te verwijderen.

Wat je niet moet doen bij mee-eters en puistjes

Er worden een hoop fouten gemaakt bij het verwijderen van puistjes op de neus.

Vaak proberen mensen verschillende dingen om de puistjes te verhelpen. Echter worden er in veel gevallen juist meer puistjes aangewakkerd. Je kunt daarom een aantal dingen beter niet doen tegen puistjes en mee-eters.

1. Geen mee-eters op de neus uitknijpen

Stop met het uitdrukken van mee-eters op je neus. Je gaat dan namelijk met je “vieze” vingers talg naar binnen drukken, waardoor meer puistjes en littekens kunnen ontstaan. Ook kan het vrijgekomen pus en talg naar het omliggende huid trekken en daar de huid irriteren.

2. Niet stomen

Door te stomen gaan je poriën openstaan. Stomen wordt dan ook vaak aangeraden tegen mee-eters en puistjes. Het is echter nooit bewezen dat stomen daadwerkelijk je puistjes verhelpt. Er zijn zelfs verhalen te lezen van mensen die meer puistjes op hun neus kregen door te stomen.

3. Niet scrubben

Vaak gaan mensen hun huid te hard scrubben. Helaas kunnen hierdoor nog meer puistjes zichtbaar worden. De scrub verwijdert wel talg en ander vuil van je huid. Je talgklieren zullen echter weer meer talg gaan produceren om het oude huidsmeer te vervangen. Je loopt dan dus opnieuw risico op veel talg en acne.

4. Gebruik weinig/geen cosmetica

Puistjes op de neus kun je natuurlijk goed bedekken met een laag make-up. De ingrediënten in make-up zijn helaas niet goed voor je puistjes. Ook kun je huidverzorgingsproducten op oliebasis beter mijden. Niet-comedogene producten zijn beter. Er zijn ook andere invloeden die puistjes kunnen aanwakkeren, denk bijvoorbeeld aan:

5. Gebruik geen waterstofperoxide

Waterstofperoxide wordt wel eens ingezet tegen acne. Het gebruik ervan kan inderdaad helpen om een uitbraak tegen te gaan. Helaas is het een sterk middel dat de huid juist kan irriteren. Gezien de nadelen, en er nog geen groot onderzoek is gedaan naar waterstofperoxide is het niet aan te raden.

6. Gebruik niet allerlei middelen door elkaar

Veel mensen maken de fout om allerlei middeltjes aan te schaffen en te gebruiken tegen puistjes op de neus. Het gevaar van allerlei soorten/merken/producten door elkaar heen gebruiken is dat de ingrediënten van de producten elkaar versterken. Je kunt dus beter 1 type/merk kopen als je een bepaald verzorgingsproduct wilt aanschaffen.

7. Gebruik geen neusstrips

Neusstrips lijken een goede oplossing tegen een puist op de neus. Het is echter te mooi om waar te zijn dat alle puistjes rondom je neus verdwijnen als je even een pleister of neusstrip gebruikt. De talg wordt meestal niet volledig verwijdert waardoor een mee-eter opnieuw kan ontsteken. Aangezien veel mensen zoeken naar dit product, raad ik je aan eerst onderzoek te doen of advies te vragen.

Wat helpt dan wel tegen puistjes op je neus?

Nu je weet wat je niet moet doen om puistjes op de neus te verwijderen, wil je natuurlijk ook graag weten wat je wel kunt doen.

Ik zal hieronder verschillende oplossingen met je bespreken.

1. Benzoylperoxide tegen pukkels op de neus

Een pukkel op de neus kan meestal goed worden behandeld met benzoylperoxide. Dit middel is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Het doel ervan is om de poriën te beschermen tegen bacteriën.

2. Meer vitamines binnenkrijgen

Een tekort aan vitamine A of B kan een oorzaak zijn van acne op je neus. Ook kan slechte voeding en weinig water een aanleiding zijn van je pukkels. Het aanpassen van je voedingspatroon kan dus helpen tegen puistjes rond de neus. Te veel vitamines binnenkrijgen is echter ook niet goed.

Je kunt het volgende proberen:

 • Eet minder kruiden en knoflook
 • Eet minder vlees en zout
 • Ga vaker naar buiten
 • Drink 2,5 liter water per dag
 • Eet voeding met Vitamine A, zoals: wortelen, paksoi, spinazie, waterkers, boerenkool, tonijn, andijvie etc.
 • Eet voeding met Vitamine B5, zoals: zonnebloempitten, champignons, linzen, ei, avocado, pinda etc.

3. Verschoon en verzorg je huid met een middel

Het is belangrijk de huid op en rondom je neus regelmatig te reinigen. Zo geef je mee-eters niet de kans om puistjes te worden en wordt er minder talg aangemaakt.

2 keer per dag je gezicht wassen met een geschikt acne middel en goed afspoelen is al voldoende voor een goede huidverzorging. Het wordt ook wel eens aangeraden de huid rond de neus te masseren.

Bovendien kan je een antibacterieel middel gebruiken tegen bestaande puistjes om acne-veroorzakende bacteriën te bestrijden.

Op zoek naar de beste producten voor jouw puistjes en huidtype? Onze aanbevelingen voor acne vind je hier.

4. Een comedonenlepel tegen onzuiverheden

Met een ‘comedonenlepeltje’ kun je mee-eters verwijderen. Het gebruik van zo’n lepel is veiliger dan een puistje uitknijpen met je blote vingers.Toch blijft de kans er dat je littekens veroorzaakt, vooral op een gevoelige plek als de neus. Daarom raad ik een comedonenlepel niet aan.

5. Huis- en keukenmiddelen

Misschien heb je thuis al middelen liggen die je kunt gebruiken om mee-eters en puistjes op je neus te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan zuiveringszout, tea tree olie en kurkuma. Met verschillende ingrediënten kun je prima zelf een masker of pasta maken om aan te brengen op je neus. Bij veelvuldig gebruik kan echter de huid uitdrogen. Uiteraard is het altijd verstandig onderzoek te doen voordat je een (zelfgemaakt) middel aanbrengt op je huid.

Puist op neus: recap en de beste tip!

Je hebt nu gelezen wat je wel en niet kunt doen bij een puist op je neus.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om een puistje of mee-eter op je neus te bestrijden.

In onze gratis gids ga je ontdekken hoe je puistjes kunt elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen. Denk bijvoorbeeld aan een voedingsschema, huidverzorgingsroutine en levensstijl gewoonten.

Druk op de onderstaande knop als je de puistjes op je neus graag ziet verdwijnen!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Andere recente bezoekers bekeken ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *