Puist op been

8 Tips om puistjes op de benen voorgoed de baas te worden + 10 bonus tips!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
puist op been

Heb je last van een puist op je been? Of zelfs last van meerdere puisten op je bovenbeen?

Waarschijnlijk heb jij puistjes of puistjesachtige uitslag op je benen en ben je op zoek gegaan naar oplossingen. Anders was je tenslotte niet op deze pagina terecht gekomen. In dit blogartikel ga ik dan ook toelichten hoe de nare, rare bultjes ontstaan en wat je er tegen kunt doen.

Puistjes kunnen ontstaan op vrijwel het hele lichaam. Het is dus niet vreemd om last te hebben van onzuiverheden op je benen. De puistjes kunnen wit, rood, hard en pijnlijk zijn en jeuken. Tevens kun je jezelf schamen je benen te tonen aan anderen. Dat kan erg vervelend zijn in de zomer.

Puistjes op de benen ontstaan door verstopte poriën, vanwege een ophoping van vuil en bacteriën. Een oplossing kan bijvoorbeeld zijn om je been te scrubben met een subtiel huidverzorgingsmiddel. Bij puistjes op de benen hoef je dus vaak niet direct allerlei heftige middeltjes in te schakelen.

Veel mensen beginnen gebruiken een huidverzorgingsproduct en zien een tijdelijke vermindering van het aantal puistjes op hun been. Helaas komen de puistjes bijna altijd weer terug. Lees dus snel verder om manieren te ontdekken waarmee je puistjes eindelijk de baas kunt worden.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

Puist op bovenbeen en onderbeen

Allereerst is het goed om te weten dat een puist op je been niet altijd acne hoeft te zijn.

Bultjes met een rode kring eromheen worden folliculitis genoemd. Dat betekent ook wel een ontsteking van de haarwortels. Op de plekken waar haren zitten, dus ook de bovenbeen en onderbeen, kunnen ontstekingen plaatsvinden van de haarzakjes. Mannen, vrouwen, maar ook kinderen kunnen last krijgen van deze type bultjes op hun benen. Bovendien kan bepaalde medicatie folliculitis aanwakkeren.

Folliculitis bultjes zijn te herkennen aan rode bultjes die verspreid zijn volgens de ligging van de haren. De bultjes kunnen flink jeuken en uiteindelijk puistjes worden. Het is niet besmettelijk voor andere personen.

Gisten en bacteriën, zoals stafylokokken staan erom bekend ontstekingen op de huid te veroorzaken. Zo’n puistje op de been ontstaat bijvoorbeeld wanneer de huid geïrriteerd raakt door een scheerapparaat of strakke, schurende kleding wordt gedragen. Denk hierbij aan wielrenners met veel puistjes rond de benen.

Ook kunnen vette zalven en oliën, de poriën afsluiten. Er zal dan een ophoping in de poriën ontstaan van dode huidcellen, vuil en ingrediënten met een puistje als gevolg.

Op de plekken van talgkliertjes, poriën en haarzakjes kunnen puistjes en acne ontstaan.

Steenpuist op been

Folliculitis en het dragen van strakke kleding kan er ook voor zorgen dat er een steenpuist op de been ontstaat.

Een steenpuist op de binnenkant of buitenkant van je bovenbeen dien je met rust te laten. Ga hem dus niet aanraken en proberen uit te knijpen, verbinden met nat verband, of zware acne middeltjes erop smeren.

Wacht tot de puist rijp is geworden en vanzelf openklapt. Daarna kun je de plek afspoelen met lauw warm water en een pleister gebruiken om te voorkomen dat er vuil in de wond terecht komt. Als er veel pus uit het wondje blijft stromen, dan kun je een droog verband aanbrengen.

Het is raadzaam in de toekomst strakke kledingstukken die tegen de huid aan schuren te vermijden om nieuwe puistjes op de benen te voorkomen.

Andere soorten “puistjes”

Andere aandoeningen die erg lijken op puistjes en op de benen kunnen voorkomen zijn: eczeem, netelroos, galbulten, wratten en keratosis polaris.

Er kunnen zelfs onderhuidse puistjes ontstaan op de benen. Dit zijn puistjes die onder de oppervlakte van je huid zijn gegroeid. Je herkent ze aan de zwellingen op je benen zonder dat er een wit kopje zichtbaar is.

Professionele behandelingen bij bultjes en puistjes op benen

Meestal verdwijnen folliculitis en puistjes vanzelf of kun je het genezingsproces zelf bevorderen.

Wanneer je echter ziet dat bultjes steeds terugkomen op dezelfde plekken, dan kun je naar de huisarts gaan om een geschikte behandeling te ondergaan, zoals:

  • Als een bacterie de bultjes veroorzaakt, dan kan een desinfecterende zeep worden ingezet. Denk aan jodium of chloorhexidine. Hiermee kan je de huid dagelijks wassen en schoonhouden om de huidige bultjes te bestrijden. Ook wordt de kans op toekomstige bultjes verkleint.
  • Als er gisten te zien zijn, dan kan een arts bijvoorbeeld Nizoral crème of Selsun shampoo aanraden. Het zijn bekende middelen waarmee tevens bultjes op de hoofdhuid worden verwijdert.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Tips om zelf puisten op je benen te bestrijden

Mochten puisten op je benen niet ernstig zijn, dan kun je ze zelf bestrijden. Je hebt hier wel discipline, geduld, kennis en de juiste huidverzorgingsproducten voor nodig. Alleen hiermee kun je puistjes effectief bestrijden en de baas worden over acne.

Hieronder geef ik je enkele tips om puistjes op de benen te bestrijden en te voorkomen.

1. Vermijd strakke, schurende kleding

Het is beter om losse, luchtige kleding te dragen. Je huid kan dan blijven ademen en zal niet volledig worden afgesloten. Zo voorkom je dat olie, zweetresten en bacteriën opstapelen en de talgklieren verstoppen. Vermijd dus vooral bij warm weer het dragen van te strakke broeken die tegen de benen aan schuren en zijn gemaakt van synthetische stofjes.

2. Ga meteen douchen na intensieve lichaamsbeweging

Na het sporten dien je niet te lang te wachten met douchen. Het vuil op je huid kan namelijk gaan irriteren aan de haarvaatjes. In de sportschool kun je veel zweten en in contact komen met onreine fitnessapparatuur. Logischerwijs dien je dus zo snel mogelijk het zweet, olie en vuilrestjes van je benen te wassen. Hierbij kun je water of een lichaamszeep gebruiken die geschikt is voor de acne-gevoelige huid.

puisten op bovenbeen douchen

3. Kijk uit met het scheren van beenhaar

Natuurlijk is het niet erg af en toe een deel van je beenhaar weg te scheren. Je dient echter wel voorzichtig te werk te gaan. Wanneer je namelijk de huid irriteert, kunnen bultjes en puistjes op de benen ontstaan. Door verkeerd te scheren kunnen beenhaartjes de verkeerde kant op groeien en ontstaan puistjesachtige bultjes. Ment noemt dit ingegroeide haartjes. Je kunt ingegroeide beenhaartjes voorkomen door in de richting van de haartjes te scheren en een elektrische scheerapparaat te gebruiken in plaats van een wegwerpscheermes. Vergeet ook geen scheerschuim te gebruiken. Eventueel kun je zelfs een middel gebruiken die de huid kalmeert na het scheren. Op deze manier voorkom je namelijk dat rode bultjes van het scheren geïnfecteerd raken.

4. Smeer een geschikt verzorgingsmiddel op je been

De juiste huidverzorging is essentieel om puistjes te voorkomen en te bestrijden. Je dient middeltjes wel in de juiste mate te gebruiken. Wanneer je namelijk de huid te weinig hydrateert, kunnen er sneller puistjes ontstaan. Dit komt, omdat je talgkliertjes meer talg gaan aanmaken, wat vervolgens in je poriën terecht kan komen. Bij overmatig gebruik kan de huid juist uitdrogen. Smeer dus een hydraterende crème of lotion op in de juiste hoeveelheid om de huid mooi te houden. Gebruik ook een antibacterieel verzorgingsproduct, zoals benzoylperoxide om bestaande puistjes op je benen te verwijderen. Gebruik in ieder geval geen vette zalven en oliën.

Op zoek naar de beste producten voor jouw puistjes en huidtype? Onze aanbevelingen voor acne vind je hier.

5. Krijg meer vitamines binnen

Groente, fruit en vezels kunnen helpen een zuivere huid te krijgen. Dit geldt ook voor de huid van je benen. Zorg dus dat je voldoende vitamines, mineralen en vetzuren binnenkrijgt. Door een ongezond voedingspatroon met ongezonde, bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen kun je juist meer puistjes krijgen. Ook voedingsmiddelen die hormoonschommelingen veroorzaken kunnen een puist laten ontstaan op je been.

6. Vermijd bepaalde voeding

Er wordt vaak gedacht dat bepaalde voedingsmiddelen meer acne veroorzaken. Denk aan pindakaas, melk, chips, patat en zuivelproducten. Anderzijds kunnen bepaalde voedingsmiddelen juist gunstig zijn voor acne. Dit heeft beide te maken met de invloed op je hormonen.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

Het is niet 100% wetenschappelijk bekend of voeding daadwerkelijk invloed heeft op acne. Houd daarom eens een voedingsschema bij om het zelf te controleren.

7. Voorkom contact met heftige cosmetische producten

Als je last hebt van puistjes op je benen, dan kan het verleidelijk zijn allerlei zalfjes en cosmetica erop te smeren. Veel cosmetische producten zijn echter niet geschikt voor puistjes op je benen of acne in het algemeen. Controleer dus altijd of je een product gebruikt die daadwerkelijk geschikt is voor puistjes op je benen. Kies bijvoorbeeld voor huidverzorgingsproducten die pH-neutraal en olievrij of ‘niet-comedogeen’ zijn.

8. Knijp puisten niet zelf uit

Een goede algemene hygiëne kan erg helpen puistjes op de benen te bestrijden. Hierbij hoort ook dat je geen puistjes mag uitknijpen. Ga dus niet je puistjes proberen uit te drukken of vaak aan je benen zitten friemelen. De kans is groter dat je meer puistjes krijgt dan dat het probleem wordt opgelost. Daarnaast loop je risico op het krijgen van littekens en gaatjes in je huid.

Gratis e-book met mijn 10 beste tips voor puistjes op je benen!

Je hebt in dit artikel al enkele tips gekregen om een puist op je been tegen te gaan.

Onlangs schreven wij een complete gids met 10 tips voor acne en puistjes. Deze gids gaat over acne op het lichaam in het algemeen, maar kan natuurlijk ook helpen bij de strijd tegen puisten op andere lichaamsdelen, zoals de benen. Voedingsmiddelen en tips kunnen namelijk net zoveel invloed uitoefenen op puistjes op je benen.

Via de onderstaande blauwe knop kun je de gids gratis downloaden. Doe hier je voordeel mee.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *