Puist op je penis

De oorzaken en het behandelen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
puist op je penis

Elke afwijking op de penis zal niet alleen gelijk de aandacht trekken, een puist op je penis vormt vaak ook een bron van zorg.

Toch hoeft zo’n bultje op de penis in de meeste gevallen geen reden te zijn tot paniek. Net als elke ander deel van het lichaam, bevat de huid van de penis een reeks van delen zoals de poriën en de haarzakjes. Die kunnen de reden zijn van een puist op je voorhuid.

Puistjes op je penis worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om puistjes op je hele lichaam te verbeteren van binnenuit.

Er zijn natuurlijk ook gevallen waarbij zaken niet op hun beloop gelaten mogen worden en bezoek aan een arts nodig zal zijn. Soms ontstaan puistjes over het hele lichaam en ervaart iemand nare mentale gevolgen.

In dit artikel zal ik verschillende voorbeelden geven van puistjes op de penis, andere plekjes en natuurlijk de oplossingen toelichten.

Verstopte poriën en haarzakjes zijn de grootste boosdoeners van een puist op je penis

Een puist op de voorhuid zal niet alleen veel ongerief veroorzaken tijdens het vrijen, maar er moet ook voorzichtig mee worden omgegaan.

Het eerst wat in gedachten komt bij het zien van een puist op je penis, is het uitknijpen van de puist. Een stap die je onschuldige puist snel kan laten veranderen in een zeer geïnfecteerde plek.

Het uitknijpen van een puist zorgt er namelijk voor dat de beschermende huid wordt opengebroken. Zo krijgen bacteriën vrij toegang naar binnen en kan het omliggende gedeelte ook ontstoken raken, met een puisten uitbraak rondom de penis als gevolg.

Indien er sprake is van een ingegroeide haar op de penis, kan dit haartje soms voorzichtig verwijderd worden. Daarbij dient de nodige hygiëne in acht genomen te worden. Beter doe je het niet om een litteken te voorkomen.

De poriën produceren een vetachtige afscheiding (talg) en dat zorgt voor een soepele huid. Door overproductie of een verstopping, kan het vet zich beginnen op te hopen. De poriën verstoppen en er kunnen ook bacteriën in terecht komen. De puistjes die dan zichtbaar worden, noemt men ook wel acne. Hoewel pijnlijk, verdwijnt zo’n verstopping op de penis meestal vanzelf. Indien het echter aanhoudt, is het een goed idee om een bezoek te brengen aan de arts.

De oorzaken van puistjes op de penis

Puistjes op de penis kunnen wit en/of zwart kleurig zijn. De kleur wordt mede bepaald door het type vuil wat de puistjes heeft veroorzaakt. Soms kan er ook wit of geel kleurig pus uit een puist komen.

Puistjes op en rondom de penis worden vaak veroorzaakt door:

 • Wrijvende onderbroeken of kleding
 • Vochtigheid
 • Te weinig douchen
 • Veel zweten in je onderbroek
 • Scheren van schaamhaar
 • Slechte (overige) hygiëne
 • Voedingsmiddelen
 • Vette huid

De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat pukkels kunnen ontstaan door het eten en drinken van bepaalde voeding. Pukkels door voedingsmiddelen kunnen overal op het lichaam ontstaan, en dus ook op de penis.

Pukkels op penis door voeding
Pukkels op de penis kunnen ontstaan door voedingsmiddelen

Nu je weet hoe de puistjes ontstaan kun je deze zaken in de toekomst proberen te voorkomen. Het maakt voor puistjes op de penis niet uit of je wel of geen seksueel contact hebt. In het geval van een SOA dien je echter zeker een arts te bezoeken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Soms ook onschuldige uitingen van de huid op de penis

Een puist op je piemel of eerder gezegd een aantal puisten, kan ook worden veroorzaakt door het verschijnsel dat ook wel als parelketting (Pearly penile papules) wordt aangeduid.

De puisten bevinden zich aan de basis van de eikel en ze worden vaker verward met wratten. Behandeling hoeft niet omdat het gaat om een onschuldig verschijnsel. Het komt voornamelijk in de pubertijd voor. Zo’n 14 tot 48% van de mannen krijgt er mee te maken.

Opvallend zijn de steelwratjes of skin tags die het vaakst voorkomen bij mannen van middelbare leeftijd. Om gelijk een misverstand te voorkomen: het gaat hier niet om wratten die het gevolg zijn van een virus.

De kleine, zachte uitgroei van de huid levert geen gevaar op, maar de arts moet wel geraadpleegd worden wanneer de grootte plots toeneemt. Ook pijnlijk is een steenpuist op de penis. In dat geval zal een behandeling van een arts meestal wel nodig zijn.

Weer andere puistjes op de piemel dienen in de gaten te worden gehouden

Dat is het geval bij parelwratjes. De besmetting met het virus kan op verschillende manieren plaatsvinden en de wratjes zijn te herkennen aan het kuiltje in het midden. Ook komen de wratjes in een cluster voor.

Behandeling vindt plaats met behulp van speciale smeersels. Het gaat om een besmettelijk virus. Niet in de verleiding komen dus om de wratjes open te krabben.

Lichen Planus is ook iets wat ongerief rond het genitale gebied kan veroorzaken. Het zijn lichte zwellingen van de huid die een andere kleur aannemen. Ze komen niet alleen voor op de penis, maar ook andere delen van het lichaam. De lichte bulten kunnen een sterk jeukgevoel ontwikkelen. Voor de behandeling zal de arts een speciale crème (steroïde crème) voorschrijven.

Ook geslachtziektes veroorzaken veel ongerief

Soa’s kunnen soms erg lijken op puistjes op de penis. Het is deze groep van puistjes op het geslachtsdeel die niet verwaarloosd mag worden. De kans is anders groot op het verergeren van de klachten en dat zorgt doorgaans voor veel ongerief. Het besmettingsgevaar voor anderen is ook aanwezig.

Zo komen genitale wratten voor bij personen die besmet zijn geraakt met het humaan papillomavirus. Dit virus is sexueel overdraagbaar en de wratten komen het vaakst voor op de schacht. De wratten zijn vleeskleurig en verdwijnen na een poos meestal vanzelf.

Waar de genitale wratten in de meeste gevallen geen behandeling nodig hebben, is het anders gesteld bij besmetting met Syfilis. Er ontstaan witte zweren op de penis en die vormen een bron van besmetting bij seksueel contact. Behandeling met antibiotica dringt de bacterie terug. De gezondheid komt ernstig in gevaar bij het nalaten van de behandeling.

Er zijn geringe behandelingen mogelijk voor personen die besmet zijn geraakt met Genitale herpes. Deze grijs-witte zweertjes op de penis geven een sterk jeukend gevoel.

Hoe kun je puistjes op de penis behandelen?

Normale puistjes op de penis zullen doorgaans binnen enkele dagen verdwijnen. Er is dan ook vaak geen speciale behandeling nodig voor puistjes op de penis. Om puistjes en de nare littekens ervan in de toekomst proberen te voorkomen, kun je enkele dingen doen, zoals:

 • Knijpt nooit puistjes op de penis uit, de dunne huid is zeer gevoelig
 • Vermijd vochtigheid, zweet en verontreinigheden rondom de penis
 • Draag kleding dat lekker los zit
 • Douche elke dag, niet te warm, dat is beter voor je huid
 • Verwissel je beddengoed en ondergoed genoeg
 • Gebruik een reiniger of exfoliant om de huidige puistjes te verzorgen, let hierbij wel op de gevoelige huid van de penis en breng zeker niets aan op de eikel
 • Gebruik een antibacterieel middel, zodat acne-veroorzakende bacteriën minder snel puistjes veroorzaken
 • Gebruik anders een middel dat je misschien al wel thuis hebt liggen, zoals verdunde theeboomolie of tea tree olie.
puist op je geslachtsdeel

De Gladskin Revolutie: Pak gericht alleen de slechte acne-veroorzakende huidbacteriën aan met de producten van Gladskin.

Met een paar eenvoudige stappen kan veel voorkomen worden

Een puistje op de voorhuid kan in veel gevallen worden voorkomen door voldoende hygiëne in acht te nemen. Belangrijk is om opeenhoping van vet en vuil te voorkomen. Gewoon met voldoende water wassen is voldoende, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een milde zeep tegen puistjes te gebruiken.

Ook de verleiding weerstaan om een puist op je piemel uit te knijpen helpt al veel, omdat de bacteriën zo niet de kans krijgen om zich te verspreiden. Indien de klachten aanhouden en er niet alleen sprake is van hardnekkige jeuk, maar ook puistjes die groter worden of van kleur veranderen, is het wel nodig om een arts te raadplegen.

Er kunnen dus verschillende oorzaken ten grondslag liggen van een puist op je geslachtsdeel, maar het onderscheidt tussen de verschillende soorten puistjes moet wel gemaakt worden. Bij acne of een ingegroeid haartje zullen de klachten na een poos vanzelf verdwijnen, maar dat kan niet gezegd worden van kleine puistjes op de eikel die veroorzaakt worden door een seksueel overdraagbare ziekte.

Optimale hygiëne is van groot belang om het ongerief in de meeste gevallen te voorkomen en daar hoort veilig vrijen ook bij. In zeldzame gevallen kan er ook sprake zijn van peniskanker. Indien je er geen goed gevoel bij hebt of het zeker wil weten, raadpleeg dan een arts voor een zorgvuldig onderzoek.

Zorg voor de juiste kennis als jij puistjes wil verwijderen

Zoals je hebt gelezen in het artikel is het goed mogelijk zelf effectief puistjes te verwijderen. Er zit vast een tip voor jou bij waarmee je in de toekomst enkele puistjes op je penis kunt voorkomen.

Manieren om makkelijk en snel puistjes te verminderen zijn er genoeg, alleen moet je wel weten wat veilige inspiratiebronnen zijn. Als jij zomaar allerlei middeltjes en crèmes op de huid gaat aanbrengen, is de kans groot dat de puistjes op je piemel juist erger worden of terugkomen.

En dat is nu net wat je niet meer wilt. Zorg daarom dat je de juiste kennis opdoet dankzij onze gratis gids. Dagelijks melden nieuwe acne patiënten zich bij me en zien personen succesvol hun puistjes verdwijnen. Mijn gids zorgt ervoor dat je weer 100% zelfverzekerd door het leven kan gaan, zonder alle angst en stress van puistjes.

Een mooie huid is onbetaalbaar en dat is dan ook de reden dat ik jou onze gratis gids van harte aanbeveel.
Hieronder vind je de link om te beginnen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Ps. Heb je nog vragen over “puistjes op de penis“, twijfel dan niet om onderaan deze pagina een reactie achter te laten.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *