Puist op tepel

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
puist op tepel

Het krijgen van een bult of puist op je tepel is vrij normaal.

In veel gevallen is een puistje op de tepel goedaardig. Het is dan ook niet ongebruikelijk hier puistjes te krijgen die klein en pijnloos zijn. Veel mannen en vrouwen krijgen er last van.

Bultjes op de tepel zijn vaak verheven plekken op de huid. Puistjes zijn vaker te herkennen aan de bultjes met een witte kop, ook wel whiteheads genoemd. Ze kunnen ontstaan op de tepel, op dezelfde manier als acne in het gezicht.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

In deze blog ga ik je vertellen hoe een puist op de tepel kan ontstaan, welke andere huidaandoeningen erop kunnen duiden en hoe je het kunt behandelen. Als laatste vertel ik je ook wanneer het raadzaam is contact op te nemen met een arts.

Hoe ontstaan puistjes op de tepel?

Veel mensen krijgen weleens last van één of meerdere puistjes op hun tepel of tepelhof. De tepelhof is het donkerkleurige stukje huid rond de tepel. De tepel bevindt zich in het midden en is verhoogd.

Het ontstaan van puistjes op deze plekken kan verschillende oorzaken hebben. De goedaardige bultjes komen vaak voor. In andere gevallen is het bultje in werkelijkheid geen puistje, maar iets anders.

Hieronder vertel ik je hoe puistjes-achtige bultjes op de tepels ontstaan.

Acne en puistjes

Acne is een huidaandoening waarbij puistjes en mee-eters ontstaan. Er kan dan ook daadwerkelijk een echt puistje rond de tepel ontstaan. Bij de tepel zitten namelijk ook poriën die verstopt kunnen raken door dode huidcellen, talg, zweet en vuil. Hoewel dit stukje van de huid er anders uit ziet, kunnen er dus om dezelfde redenen puistjes ontstaan als elders op het lichaam.

Vaak zijn hormonen de boosdoener van puistjes die overal op het lichaam verschijnen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld merken dat zij puistjes krijgen op de tepel wanneer de hormonen schommelen tijdens de menstruatiecyclus. Dit kan ook komen door hormonen die worden beïnvloed na het eten en drinken van bepaalde voeding. Denk ook aan stress.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

Een andere reden waarom puistjes op de tepel ontstaan, is het dragen van kledingstukken die wrijving en druk op de huid veroorzaken. Misschien schuurt je T-shirt of beha tegen je tepel.

Areolaire klieren

Areolaire klieren worden ook wel Montgomery-klieren genoemd. Het zijn kleine, pijnloze bultjes op de tepel en tepelhof die vaak pas verschijnen op het moment dat een vrouw zwanger raakt. Er kunnen enkele of zelfs tientallen bultjes van verschillende groottes ontstaan. Dit verschilt echter per persoon.

Gist of schimmel infectie

Ontstaan er zowel puistjes als huiduitslag? Jeuken de tepels en worden ze rood? Dan kan dit duiden op een schimmelinfectie. Het kan bijvoorbeeld komen door de warme en zweterige omgeving onder je kleding, waardoor sneller schimmels en gisten groeien. De infecties kunnen zich snel verspreiden waardoor het verstandig is het te behandelen met behulp van een arts.

Ingegroeide haartjes

Niet iedereen heeft haargroei rond de tepel, maar sommigen mensen wel. De haarzakjes rond de tepel kunnen verstoppen waarna een puistjes-achtig bultje zichtbaar wordt. In het geval van ingegroeide haartjes zijn de haartjes naar beneden gegroeid in plaats van naar boven. Doorgaans verdwijnen de bultjes vanzelf, maar let er wel op dat er geen infectie of abces ontstaat.

Melkblaren

De puistjes op de tepel die ontstaan bij moeders die borstvoeding geven, kunnen duiden op melkblaren. Dit zijn met melk of vocht gevulde blaartjes die verschijnen wanneer melk vast komt te zitten in de huidkanalen. Het is het gevolg van teveel melk aanmaken of je baby die slordig drinkt. Een behandeling is belangrijk om te voorkomen dat de bultjes pijnlijk worden en de melkkanalen verstoppen. Zorg bijvoorbeeld dat je het gebied schoonhoudt, hydrateert en borstvoeding geeft van beide borsten.

Abcessen

Kort gezegd zijn abcessen met pus gevulde stukken van de huid die zich in het borstweefsel hebben opgehoopt. Het gaat soms gepaard met pijn. Ook kan de huid een andere kleur aannemen en opzwellen. Abcessen zijn vaak het gevolg van mastitis. Mocht je geen borstvoeding geven, dan kan het duiden op een kwaadaardige plek.

Borstkanker

Borstkanker is de meest zeldzame vorm van bultjes die op de tepels ontstaan. Hierbij groeit de bult naar binnen, en komt er bloed, pus of andere afscheiding uit de bultjes.

Wanneer je niet goed weet wat het plekje op je tepel is, dan kun je er een arts naar laten kijken. Zij kunnen met hun eigen ogen zien of met apparatuur nagaan om wat voor bultje het precies gaat.

Puistjes op de tepel behandelen

Om een puist op de tepel op de juiste manier te behandelen moet eerst worden gekeken naar de oorzaak van het puistje. Misschien is er sprake van een puist, andere huidaandoening of ontstaan de onzuiverheden door een slechte hygiëne.

De meeste puistjes die verschijnen op de tepels zullen na enkele dagen vanzelf verdwijnen. Het is dan ook niet altijd per se nodig er iets tegen te doen. Je kunt echter wel een aantal dingen doen om er sneller van af te komen. Ook wil je waarschijnlijk nieuwe puistjes voorkomen in de toekomst puistjes.

Overweeg bijvoorbeeld eens vrij verkrijgbare anti-acnemiddeltjes, zoals milde reinigers, vochtinbrengende crèmes en exfolianten met salicylzuur. Deze middelen kunnen helpen vuil van de huid te verwijderen en de talgproductie te reguleren.

Op zoek naar de beste producten voor jouw puistjes en huidtype? Onze aanbevelingen voor acne vind je hier.

Tevens kun je in het geval van hardnekkige puistjes besluiten een arts of dermatoloog te raadplegen. Er kan dan een sterkere behandeling worden voorgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan doxycline en clindamycine. Houd dan wel rekening met bijwerkingen en een veelal tijdelijk effect.

In het geval van puistjes door schimmels en gisten kunnen er crèmes worden ingezet die de schimmels bestrijden. Andere huidaandoeningen hebben baat bij antibiotica om verergering of infecties te voorkomen. Er kan zelfs worden overwogen een bultje op de tepel operatief te verwijderen.

Als er wellicht sprake is van borstkanker, dan zal de arts een stukje van de huid afnemen om te kijken of het daadwerkelijk een vorm van kanker is. Vervolgens zal een behandeling worden aanbevolen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestraling, chemotherapie of operatieve verwijdering van de plek.

Het is nooit verstandig een puistje of bultje uit te knijpen, vooral niet als onzuiverheden zich bevinden bij zo’n gevoelig gebied als de tepel. De problemen zullen alleen maar erger worden door een puistje uit te knijpen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Het verschil tussen tepelpuistjes bij mannen en vrouwen

Beide geslachten kunnen last krijgen van puistjes op de tepel. Wel hebben vrouwen er vaker last van. Dit komt bijvoorbeeld door het geven van borstvoeding, hun grotere borsten, het dragen van een beha, de vele hormonale schommelingen en het hebben van meer borstweefsel.

Echter, mannen kunnen wel degelijk borstkanker, abcessen en andere heftige pijnlijke plekken krijgen. Het is dus ook voor mannen belangrijk tijdig contact op te nemen met een arts.

Moet ik naar de dokter?

Zwelt het puistje, heb je een pijnlijk puistje of verandert het puistje? Twijfel dan niet om contact op te nemen met een arts. Er kan namelijk sprake zijn van een andere huidaandoening dan acne die een specifieke behandeling vereist.

Neem in ieder geval contact op met een dokter als je de volgende symptomen ervaart:

  • zwelling in het borstweefsel
  • tepel die naar binnen draait
  • kuiltjes in de borst
  • afscheiding uit je tepel
  • rode en schilferige tepels of borsten

Puist op de tepel voorkomen

Je wilt natuurlijk liever puistjes voorkomen dan ervan moeten genezen. De beste manier om puistjes op de tepel te voorkomen is het naleven van een gezonde levensstijl en een goed huidverzorgingsregime.

Zorg bijvoorbeeld dat je geen strakke, schurende kleding draagt om de huid te laten ademen. Zorg ook dat je het gebied van je borsten voldoende reinigt. Tevens is het belangrijk dat je na een training of andere zweterige activiteit direct gaat douchen en schone kleding en beha aantrekt om te voorkomen dat vuil gaat ophopen en de poriën verstoppen. Houd hierbij wel rekening dat je pas schone kleding aantrekt zodra de borst volledig droog is gemaakt.

Let op de volgende aspecten om puistjes en bultjes rond de tepels te voorkomen als je borstvoeding geeft:

  • Houd je handen schoon voor en na het geven van borstvoeding
  • Geeft de borstvoeding van beide borsten
  • Leeg je borsten volledig

Conclusie & mijn ultieme tip voor een puistje op je tepel

Puistjes en bultjes op en rondom de tepel zijn in de meeste gevallen gewoonlijk en goedaardig. Er is vaak dus geen reden tot grote paniek.

Het kan bijvoorbeeld een puistje, een ingegroeide haar of een schimmelinfectie zijn. Wanneer er vreemde veranderingen plaatsvinden en de bultjes op je tepel pijnlijk zijn of aanhouden, dien je de plekjes te laten controleren door een huisarts of dermatoloog.

Veel mensen krijgen weleens last van een puistje op hun tepel. Toch kan het vervelend en gênant zijn. Daarom kun je verschillende zelfzorgmiddelen of voorgeschreven behandelingen inzetten om er sneller van af te komen.

Wil je nu zo snel mogelijk van puistjes op je tepel en puistjes op andere lichaamsdelen afkomen? Overweeg dan onze gratis gids te downloaden.

We gaan de kernoorzaken bij de bron bestrijden, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen. Dit verkleint de kans op het krijgen van nieuwe puistjes aanzienlijk.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *