Puist uitknijpen met naald

Hoe kun je een naald veilig gebruiken om puistjes uit te drukken?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
puist uitknijpen met naald

Een puist uitknijpen met een naald, is dat wel zo slim?

De meningen van specialisten zijn erg verdeeld over het gebruiken van speciale naalden, lepels en pincetten voor puistjes. Dat is eigenlijk best logisch. Door de spullen onjuist te gebruiken, kunnen er namelijk heftige beschadigingen aan de huid ontstaan.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het uitknijpen van puistjes met een naald. Je komt bijvoorbeeld te weten hoe mensen dit aanpakken en wat de gevaren zijn.

Volgens dermatologen mogen puistjes niet zelf worden uitgeknepen. Liever ook niet met speciale naalden tegen puistjes. Houd je aan dit advies en doe ook altijd zelf je onderzoek!

Waarom een naald gebruiken?

Als jij een puistje hebt, kan het verleidelijk zijn hem open te maken of krabben. Sommige mensen vinden het zelfs een lekker gevoel om hun puistjes te laten knappen. Echter kan dit voor verergerging van de problemen zorgen, vooral als je dit met je handen en vingers doet. Daarom gebruiken mensen liever een speciale naald tegen puistjes.

Waarom het slechts is puistjes uit te drukken met je vingers? Vaak duw je een puistje nog dieper naar binnen, waardoor het puistje alleen maar groter wordt. Ook kan het omliggende huid in contact komen met de bacteriën, waardoor er meer puistjes ontstaan. Bovendien kun je littekens krijgen. Denk bijvoorbeeld aan littekenweefsel dat de huid verkleurt. Het kan dan tot zes maanden duren voordat de huid is hersteld. Ook kun je zelfs permanente littekens krijgen door het uitknijpen.

Is het veilig een naald te gebruiken voor het uitknijpen van puistjes?

Volgens dermatologen dien je nooit te proberen een puistje op je gezicht zelf uit te drukken. Vooral de hardnekkige (onderhuidse) puistjes kunnen leiden tot blijvende littekens op de huid. Houd je dus vooral aan de adviezen van dermatologen en artsen.

Echter, als je het toch doet, kun je maar beter op de hoogte zijn van de beste manieren.

Je dient een speciale comedonen naald pas te gebruiken zodra je puistje klaar is om te worden uitgeknepen. Zorg dus dat je enkel een rijp puistje uitknijpt. Rijpe puistjes kun je herkennen aan de witte kopjes (whiteheads) of mee-eters.

Vervolgens dien je de juiste benodigdheden te hebben, het puistje veilig te verwijderen en de huid te reinigen.

Wat te doen met een puistje dat nog niet rijp is?

Als een puistje niet rijp is, dien je hem met rust te laten. Ga dus zeker geen naald in dit puistje steken.

Om het puistje sneller te laten rijpen, kun je wel twee keer per dag, 10 minuten een warm kompres aanbrengen op het gebied van je puistje. Je lichaam zal hierdoor het pus en talg afbreken. Hierdoor kan het puistje mogelijk sneller genezen.

Ook kun je de avond voorafgaand het uitknijpen een product aanbrengen, dit kan voor tijdelijke verlichting van het puistje zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een product uitkiezen welke gebaseerd is op zwavel. Zulke producten kunnen helpen de verontreinigheden naar de oppervlakte van je huid te brengen. Hierdoor kan het vuil de volgende dag makkelijker uit de puist worden geknepen.

De naald in de puist prikken

Mocht je daadwerkelijk een speciale naad willen gebruiken om het puistje door te prikken, omdat je denkt dat er geen alternatieven zijn voor mee-eters en whiteheads, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Zorg bijvoorbeeld dat je vooraf je handen schoonmaakt. Ook dien je een milde gezichtsreiniger te gebruiken, zodat bacteriën en ander vuil niet de kans krijgen naar het omliggende huid toe te trekken. Gebruik je een naald opnieuw? Zorg dan dat deze schoon is.

Voor het prikken en uitknijpen van je puistjes kun je het beste even lichtjes je gezicht stomen met een warm washandje. Hierdoor kunnen de onzuiverheden makkelijker de huid verlaten.

Ben je klaar met stomen, dan kun je de fijne punt van de naald gebruiken om de kop van het puistje te doorboren. Vervolgens kun je twee schone wattenstaafjes gebruiken of papieren doekjes om je vingers wikkelen, zodat het pus voorzicht uit de opening kan worden geknepen.

Het is belangrijk om hygiëne in acht te nemen bij het uitknijpen van een puistje met een naald. Zoals gezegd kunnen er anders verergeringen ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld een bacteriële infectie oplopen. Het kan daarom verstandiger zijn een steriele extractie te laten uitvoeren voor een dermatoloog. Ook kunnen schoonheidsspecialisten op veiligere wijze puistjes uitknijpen.

Wil je het toch zelf doen? Zorg dan dat je het gebied desinfecteert als je klaar bent. Anders kunnen de vrijgekomen bacteriën in de andere poriën trekken en blijf je bezig. Enkele dagen na het uitknijpen met de naald, als het puistje genezen is, kun je een toner gebruiken met een ingrediënt dat bacteriën doodt. Je kunt bijvoorbeeld toverhazelaar gebruiken. Gebruik geen producten die gebaseerd zijn op alcohol. Deze kunnen namelijk te agressief zijn en de huid laten uitdrogen.

Ben je klaar met het uitdrukken van het puistje met de naald of het aanbevolen pincet? Zorg dan dat je huid beschermd blijft tegen de zon. Het huid rondom het gebarste puistje en het littekenweefsel kan namelijk snel pigmenteren. Zorg daarom dat je even niet de zon in gaat. Ook kun je een hydraterende crème met SPF gebruiken. Om de de huid van een genezen puistje sneller te laten genezen, kun je mogelijk kiezen een serum te gebruiken. Deze gaat tevens de vorming van een litteken tegen.

Puistjes uitknijpen met naald: conclusie en de beste methode!

Sommigen puistjes kan je dus uitknijpen met een naald. Je dient de naald dan wel op de juiste manier te gebruiken. Liever dien je een schoonheidsspecialist of dermatoloog hiervoor te raadplegen.

Je kunt naast het gebruiken van een naald op zoek gaan naar andere manieren om veiliger puistjes te verwijderen. Je loopt namelijk wel degelijk kans op huidbeschadigingen als je zelf met een naald aan de gang gaat.

Tevens ben je met een naald de problemen slechts tijdelijk aan het verminderen. Een puistje kan namelijk wel verdwijnen, maar als de onderliggende oorzaken voor het ontstaan van je puistjes niet worden bestreden, kunnen de problemen blijven terugkomen.

Wil jij de beste behandelingen om acne bij de bron te bestrijden? Dan moet je echt even mijn gratis e-book downloaden!

Veel succes!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *