Een puist uitknijpen of niet? Het kan erg verleidelijk zijn een puistje uit te knijpen. Toch doe je er verstandig aan om het niet te doen. In dit artikel lees je waarom niet, en wat je dan beter wel kunt doen.
Inhoudsopgave
Veel mensen vragen het zich af: mag je een puist uitknijpen of niet?
Mocht je wakker worden met een dikke puist op je gezicht kan het erg verleidelijk zijn om direct het puistje uit te knijpen. Je wilt immers niet met puistjes rondlopen op je werk of tijdens je volgende date. Ook kan het uitknijpen van een puistje een fijn gevoel geven.
Maar is het uitknijpen van een puistje goed, of niet?
Op deze pagina ga je erachter komen waarom je beter geen puistjes kunt uitknijpen. Ook geef ik aan welke type puistjes je kunt overwegen om uit te knijpen. Bovendien ga ik je vertellen hoe je puistjes op een zo veilig mogelijke manier kunt verwijderen.

Een puist uitknijpen, of beter niet?
Je vraagt jezelf waarschijnlijk af of je nu een puist wel of niet moet uitknijpen. Volgens dermatologen is dit in ieder geval onverstandig.
Ik zal even kort toelichten waarom je beter geen puistjes kunt uitknijpen.
Een puistje ontstaat wanneer de huid rondom de talgklieren ontstoken raakt. Het puistje is in feite al een ontstoken wondje. Als je vervolgens met je blote vingers aan je puistje gaat zitten om hem te proberen uit te knijpen, zal dit de ontsteking flink verergeren. Er kan dan zelfs een grotere puist of infectie ontstaan.
De bacteriën op je vingers kunnen namelijk in de beschadigde en omliggende huid van het puistje trekken. Hierdoor zullen alleen maar meer en grotere puistjes ontstaan. Ook vergroot je de wond door een puist uit te drukken.

Bovendien beschadig je de huid en vergroot je de kans op blijvende littekens en putjes. Je gezicht zal er niet mooier van worden door puistjes uit te knijpen.
Is het dus verstandig een puist uit te knijpen? Nee, doe het niet!
Mag je een rijpe puist uitknijpen of niet?
Het enige type puistjes dat je zou kunnen overwegen om thuis uit te knijpen, zijn de niet-ontstoken rijpe puistjes die zich bevinden op de minder gevoelige plekken van je huid. De huid onder je ogen is bijvoorbeeld erg dun, en de puistjes hier dien je dus met rust te laten.
Onder niet-ontstoken acne vallen verschillende soorten onzuiverheden. Het gaat om comedonen, oftewel mee-eters en whiteheads die soms mogen worden uitgeknepen. Deze type puistjes puistjes ontstaan wanneer olie, vuil en dode huidcellen vast komen te zitten in de poriën.
Je kunt mee-eters herkennen aan poriën die een zwarte of donkere kleur hebben. Daarnaast bestaan er whiteheads, dit zijn kleine bultjes met een gele of witte kop in het midden. Deze onzuiverheden ontstaan wanneer verstopte poriën sluiten.
Een rijpe mee-eter of een puist met gele kop die eruit ziet of deze vanzelf gaat openbarsten, kun je dus eventueel uitknijpen. Deze bevinden zich namelijk bij het oppervlak van de huid. De verontreinigheden die hier in zitten, kunnen veel makkelijker uit de huid worden verwijderd dan bij een onderhuidse of rode puist.
In het geval van een ontstoken of onderhuidse puist kun je deze beter laten uitknijpen door een dermatoloog. Zij hebben speciale apparatuur en steriele procedures om puistjes veilig te verwijderen. Ook hebben zij de mogelijkheid tot een cortisone-injectie, waarna een puistje snel kleiner kan worden en de pijn kan afnemen.

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen
Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?
Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.
Hoe kun je een puist met witte of gele kop veilig uitknijpen?
Wanneer je besluit om een mee-eter of whitehead uit te knijpen dien je zachtjes en schoon te werk te gaan.
Gebruik de volgende tips voordat je een rijpe puist met witte kop uit gaat drukken.
- Was je handen met water en zeep, en droog af met een schone handdoek
- Was je gezicht met een milde gezichtsreiniger
- Was je gezicht en poriën met een exfoliant
- Breng ontsmettingsalcohol aan op het puistje met een watje
Gebruik de volgende stappen op het moment dat je de puist gaat drukken.
- Neem een warm washandje en houdt deze 5 minuten tegen het puistje aan om de huid zachter te maken en de verontreinigden er makkelijker uit te laten komen
- Steriliseer een kleine naald met ontsmettingsalcohol
- Prik een gaatje in het midden van de witte bult (soms vloeit nu alles er al uit)
- Wikkel tissues of wattenschijfjes om je vingertoppen
- Duw zachtjes met je vingers (niet je nagels) naar beneden en naar binnen, door de druk kan de inhoud eruit komen
- Stop wanneer het niet lukt het puistje uit te knijpen met een zachte beweging, omdat het puistje waarschijnlijk nog niet rijp is
Hoe kun je een mee-eter veilig uitknijpen?
Mee-eters zijn anders dan whiteheads. De bovenkant van een mee-eter is namelijk al geopend. Om een mee-eter te verwijderen dien je dan ook anders te werk te gaan dan bij een whitehead.
- Was je gezicht en handen op dezelfde manier zoals ik je net uitlegde
- Houdt een warm washandje 5 minuten tegen het acneplekje aan
- Wikkel tissues om je vingers en druk naar binnen (niet met je nagels) en naar beneden in de richting van de mee-eter
- Druk wat verder weg van de mee-eter, omdat de mee-eter dan makkelijker eruit kan komen dan dichtbij de mee-eter te drukken
- Beweeg je vingers rond in een klokachtige beweging, zodat van alle kanten druk wordt gezet en alles uit de mee-eter kan stromen
Bovendien zijn er speciale comedonenlepels voor mee-eters. Deze zijn gemaakt van metaal en hebben een open lus aan het uiteinde. Er wordt vaak beweerd dat ze alleen veilig zijn als dermatologen of schoonheidsspecialisten ze gebruiken.
De lus kun je plaatsen over de mee-eter en zachtjes wat druk uitoefenen. Mocht de inhoud er nu niet uitstromen, kun je een zachte glijdende beweging maken terwijl de lus op de mee-eter zit. Werkt dit niet? Laat de mee-eter dan met rust om het eerst rijp te laten worden.
Wat kun je beter doen dan puistjes uitknijpen?
Hoewel rijpe puistjes, mee-eters en puistjes met gele koppen soms mogen worden uitgedrukt, kun je beter andere dingen proberen dan zelf puistjes uitknijpen.
Als je toch besluit een puistje uit te knijpen, is het puistje de volgende dag wellicht minder goed zichtbaar. Echter, op de lange termijn zijn de gevolgen aan je huid erg groot. Er kan namelijk een blijvend gaatje, putje of litteken ontstaan.
Ik hoor je denken: maar wat gebeurt er wanneer je een puist niet uitknijpt? De huid kan dan zichzelf gaan genezen. Om dit proces te versnellen, kun je een aantal dingen doen.
Om puistjes te verwijderen kun je bijvoorbeeld op je hygiëne gaan letten. Was daarom minimaal twee keer per dag je gezicht met lauw water. Neem ook direct je hals en nek mee tijdens het reinigen. Je kunt hierbij een anti-puistenmiddel gebruiken zoals een gezichtsreiniger. Ook kun je één keer per week een scrub of een gezichtsmaker gebruiken. Met dergelijke middelen maak je het gezicht goed schoon, worden alle verontreinigheden uit de poriën gereinigd en help je de huid gezond te houden.
Cosmetica producten kunnen een grote boosdoener zijn van je puistjes. Bijvoorbeeld make-up restjes zouden puistjes sneller laten ontstaan, omdat het in je poriën kan ophopen. Gebruik daarom minder make-up, of kies voor “niet-comedogene” make-up en verwijder alles weer van je gezicht voordat je gaat slapen.
Je kunt eventueel een verzorgende nachtcrème aanbrengen op je huid. Je huid hersteld ’s nachts immers het beste.
Bovendien kun je een antibacterieel middel aanbrengen op je puistje. Op deze manier voorkom je dat puistjes ontstoken raken door de acne-veroorzakende bacteriën.
Puist uitknijpen of niet? De conclusie en beste methode
Je hebt net kunnen lezen of het verstandig is een puist uit te knijpen of niet. Zoals je nu weet is het niet slim, omdat je de problemen kunt verergeren. In sommige gevallen mogen mee-eters en rijpe puistjes met een gele kop worden uitgeknepen.
In mijn e-book, Leven Zonder Acne, laat ik je stap voor stap zien hoe je razendsnel je puistjes kunt verminderen.
Dankzij dit boek leer je meerdere oorzaken van je acne aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan behandelingen voor acne omtrent je huidverzorgingsroutine, algemene levensstijl en voedingspatroon. Je hoeft dan dus geen puistjes uit te knijpen met alle gevolgen vandien.
Klik op de knop hieronder om direct naar mijn revolutionaire methode te gaan.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen
Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.
Ps. Leuk dat je mijn blog hebt gelezen. Ik hoop dat je nu jouw puistjes beter kunt bestrijden! Laat hieronder gerust een reactie achter als je nog vragen hebt over het wel of niet uitknijpen van puistjes.