Puist op Vagina

Wat kun je doen tegen Puistjes bij de Vagina?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
puist op vagina

Puist op je vagina? Elk jaar krijgt een groot aantal van de Nederlandse vrouwen problemen rondom de vaginale streek.

Hoewel het soms lastig is te achterhalen wat ons vrouwelijke geslachtsorgaan nu eigenlijk tegen ons probeert te vertellen, is het belangrijk alle klachten en symptomen serieus te nemen.

Mogelijk zijn de puistjes op je schaamlippen en vulva onschuldig. Er kan echter ook een ernstig probleem achter verschuild liggen. De vagina is één van de gevoeligste gebieden van het lichaam.

Vaak krijgen mensen last van puistjes op verschillende lichaamsdelen, omdat de oorzaken geen onderscheid maken tussen lichaamsdelen. De klachten kunnen jarenlang aanhouden als de onderliggende oorzaken niet worden ontdekt.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

Al met al is het belangrijk dat je alle ins en outs van je vagina doorhebt en niet altijd hoeft over te gaan tot paniek. In deze blog worden enkele dingetjes over pukkels rondom de vagina en schaamlippen voor je op een rijtje gezet.

Puistjes op je vagina en schaamlip

Puistjes kunnen ontstaan op het uitwendige weefsel van de vagina, namelijk de vulva en schaamlippen. Dit gebeurt wanneer de huidporiën verstopt en ontstoken raken. Vaginale puistjes zien er vaak hetzelfde uit als puistjes op het gezicht.

Waarom ontstaan er puistjes op de vagina? Puistjes bij de vaginale opening ontstaan bijvoorbeeld als de huid veel wrijving heeft ondergaan. Dit is vaak te wijten aan het dragen van te strakke kleding.

Uiteraard willen we niet met de welbekende oma onderbroek door het dagelijks leven en voelen we ons op ons best in een sexy lingerie setje. Natuurlijk kunnen we onze voorkeur in favoriet ondergoed behouden, wees er echter alert op dat dit niet te strak of te los zit. Dit voorkomt wrijving, zweten en het verspreiden van bacteriën van de anus naar de vagina.

Ten tweede zijn scheren en waxen de ultieme risicofactoren voor het ontwikkelen van pukkels op de vagina. Overal worden we beïnvloed door reclames over wax-en ontharing middelen en kunnen we het niet laten elke dag vluchtig een scheermes over kleine stoppels te halen. Besef wel dat hoe vaker je scheert, des te groter de kans op huidirritaties.

Ook stress, vermoeidheid en bepaalde voeding maakt je vagina vatbaar voor verstoringen en ontstekingen, waardoor je vagina nadelig wordt beïnvloed.

Puist op schaamlip door stress
Een puistje op de schaamlip kan ontstaan door stress
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Andere puistjes-achtige bultjes bij de vagina

Het vrouwelijke genitale gebied is één van de gevoeligste delen van het lichaam. Wanneer er een puist op je schaamlip ontstaat, dan is er meestal geen sprake van een ernstige aandoening. Toch kan het een groot ongemak veroorzaken.

Misschien maak je je zorgen over dat het puistje op je schaamlip niet iets ernstigs is. Dit kun je het beste voor de zekerheid bespreken met een arts.

De meeste voorkomende plekjes op en rondom de vagina zijn onder andere cysten, wratten en andere gezwellen:

 • Contact Dermatitis: Dit is een reactie van een gevoelige huid op aanraking met zeep, vaginale doekjes, condooms of irritatie door urine, warm water of zweet.
 • Folliculitis: Dit is een ontsteking in een haarzakje, veroorzaakt door bacteriën.
 • Molluscum contagiosum: Ook wel bekend als het pokkenvirus. Dit virus kan overal op het lichaam ontstaan inclusief op de vagina. Een behandeling is niet altijd nodig. Een arts kan de puistjes eventueel verwijderen.
 • De cysten van Bartholin: Deze cysten kunnen aan beide kanten van de vagina voorkomen, maar voornamelijk aan een zijde van de vagina.
 • Genitale herpes: Dit is een seksueel overdraagbare aandoening en kan worden behandeld met medicatie.
 • Genitale wratten: Deze wratten worden veroorzaak door het HPV virus en worden vaak aangezien voor puistjes. Deze kunnen verwijderd worden door een arts.
 • Huidlabels: Ook huidlabels worden aangezien voor puistjes, maar het is eigenlijk huidweefsel, die de vagina flink kunnen irriteren. Alleen een arts kan de huidlabels verwijderen

De vraag luidt dan ook: waaraan kunnen we zo’n normale puist op de vagina herkennen?

Een ontsteking is een opgezwollen rood plekje op de huid met in het midden een gele kleur. Bij het groter worden van de ontsteking, barst de puist open en komen de verontreinigheden vrij. Ik denk dat ik namens iedereen kan spreken als ik zeg dat dit herkenbaar is.

Hoe kun je de puisten op je vagina en schaamlip behandelen?

puisten schaam streek

Inmiddels weten we hoe de puistjes ontstaan en hebben we één puist op vagina ontdekt. En wat nu? In deze en de volgende paragraaf ga ik je hier enkele tips voor geven.

Allereerst willen we vooropstellen dat hygiëne één van de belangrijkste factoren is een puist op het gebied van de vagina te verzorgen en te voorkomen. Was dus regelmatig het vaginale gebied, vervang je scheermes en zorg dat je de huid overbelast met reinigers.

Indien er toch puistjes op je schaamlippen ontstaan, wordt uitknijpen sterk afgeraden. Hoe verleidelijk het ook is, het kan de huid alleen maar ernstiger beschadigen. Vanzelfsprekend zit niemand hier op te wachten!

Ongetwijfeld hebben we allemaal weleens een puist uitgeknepen en is dit goed afgelopen. De kans dat je bij het uitknijpen de bacteriën en dode huidcellen nog dieper de huid indrukt, is echter groot met alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan nog meer ontstekingen, meer puistjes op je schaamlippen en het achterlaten van littekens.

Een intiem huidverzorgingsproduct tegen vaginale acne

Voor intiem ongemak rondom het gebied van de vagina kun je het verzorgingsproduct “Femi Daily” gebruiken. Dit is namelijk een speciale vaginale vochtinbrengende crème die je dagelijks mag gebruiken.

Het product is bijvoorbeeld dermatologisch getest. Daarnaast is het klinisch bewezen tegen jeuk, irritatie en een ongewenste geur van de vagina. Ook kan het droogheid bij de vagina tegengaan, waardoor er minder snel puistjes zullen ontstaan.

Product tegen puistjes op de vagina

Tips voor vaginale puisten

Zie hieronder een lijst met tips tegen puisten op en rondom de schaam streek, schaamlippen en vagina.

 • Vermijd vaginaal contact met irriterende (synthetische) stoffen
 • Draag katoenen ondergoed dat loszit om wrijving te voorkomen
 • Zorg voor een goede persoonlijke en overige hygiëne
 • Vooral in yogabroeken en badpakken kun je gaan zweten, was deze dus vaak genoeg
 • Voorkom vocht en houd het gedeelte rondom je vagina droog
 • Kies voor milde douche producten die de vagina niet irriteren
 • Douche of ga in bad met een normale temperatuur water
 • Vermijd een bubbelbad te nemen
 • Behandel onderliggende aandoeningen die de puistjes veroorzaken
 • Knijp puistjes op de vagina niet uit en raak ze ook niet aan
 • Trim je schaamhaar in plaats van te scheren als je voorheen een scheermesje gebruikte
 • Breng nooit huidverzorgingsmiddelen aan op de slijmvliezen van de geslachtsdelen, oftewel de vagina en de binnenzijde van de vulva

Wist je dat hormonen één van de belangrijkste oorzaken zijn van terugkerende puistjes rondom de vagina? Hormonen schommelen niet alleen in de puberteit of tijdens de zwangerschap. Dat kan ook het geval zijn na het eten en drinken van bepaalde voeding.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

puistje op schaamlip behandelen
Let op het materiaal van je kleding en de wrijving die het veroorzaakt om puistjes op de schaamlip te voorkomen

Doe je je uiterste best om de puisten met rust te laten en te verzorgen, maar ondervind je nog steeds veel last van de puistjes? Dan is het verstandig om dit door professionals te laten bekijken.

Laat je ook zeker niet gek maken door de hoeveelheid informatie die op internet te vinden is. Vaak bevatten deze teksten informatie waarvan je niet weet of het voor jou van toepassing is, maar flink wat onrust bezorgt.

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Moeten we ons zorgen maken over één normale puist bij de vagina? Nee absoluut niet! In de meeste gevallen zijn de puistjes onschuldig. Eerder in dit artikel werd verteld over ernstige achterliggende problemen. Wanneer is het dan verstandig om de huisarts in te lichten?

Een onschuldig puistje verdwijnt vaak vanzelf binnen een paar dagen. Op het moment dat je twijfelt is een bezoek aan de huisarts nooit verkeerd. Indien het puistje binnen een paar dagen niet verdwijnt en er hinder zoals pijn, jeuk of irritatie zich voordoen, neem dan contact op met de huisarts. Een onbehandelde ontsteking kan namelijk op lange termijn voor meerdere complicaties zorgen.

Als je verschillende partners hebt gehad of er sprake is geweest van onveilige seks kan dit het evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina verstoren. Een seksueel overdraagbare aandoening moet je dan ook acuut behandelen. Indien er plotseling een puist op je vagina verschijnt na een stoeipartij kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en direct de huisarts inlichten.

Een besmetting kan ongeveer vijf dagen na de onveilig seks puistjes en zweertjes op de huid van de schaamlippen veroorzaken. Gelukkig bestaan er medicijnen die eventuele sommigen soa’s snel verhelpen.

Vaginale acne en pukkeltjes: samenvatting & beste oplossing

Als we alles even samenvatten, is het krijgen van een puist bij de schaam streek een volkomen normaal probleem. Veel vrouwen hebben hier last van. Toch is het super vervelend en beschamend.

Als je de aanwijzingen volgt, dan kan je wellicht een hoop ellende voorkomen. Wacht in ieder geval niet te lang om naar de dokter te stappen. Doe dat liever te vroeg dan te laat.

Het is begrijpelijk dat je op zoek bent naar een snelle oplossing voor puistjes bij je vagina en andere lichaamsdelen. Hiervoor kun je onze onderstaande gratis gids gebruiken, omdat je de echte oorzaken van puistjes gaat bestrijden.

Teveel acne patiënten richten zich alleen maar op symptomen in plaats van de oorzaken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

We hopen dat jij en je vriendinnen van het artikel hebben genoten en voldoende geïnformeerd zijn over puisten op de vagina en schaamlippen.

Probeer je eigen lichaam te kennen en weet welke reactie je van je lichaam kan verwachten.

Ook voor de mannen is er een artikel te lezen over puisten op de penis. Wellicht een interessant artikel om door te nemen. Misschien is het niet voor jou van toepassing, maar het is altijd fijn ook over het andere geslacht goed geïnformeerd te zijn.

Heb je nog vragen over het artikel puistjes op de vagina? Laat dan gerust hieronder een reactie achter.

Ik wens iedereen gezondheid en een mooie huid toe.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *