Puist op voet

Hoe kun je de puistjesachtige bultjes behandelen?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
puist op voet

De voet is een ongebruikelijke plek voor puistjes om zich te ontwikkelen. Toch kan er wel degelijk een puist op de voet zichtbaar worden.

Het gaat hier meestal om puistjesachtige bultjes die door allerlei redenen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een verstopte talgklier, verwonding, insectenbeet, huidirritatie of infectie.

Het is belangrijk te weten om wat voor puistje het precies gaat en wat de oorzaak is. Op deze manier kan de beste behandeling worden uitgekozen die past bij jouw type puistje. In dit artikel help ik je op weg.

Kan er een puistje op de voet ontstaan?

Wanneer een talgklier verstopt raakt met dode huidcellen en talg ontstaat er een mee-eter. Zodra hier bacteriën bijkomen, zal het gaan ontsteken en ontstaat er een puistje. Dit is een bultje met een witte kop.

Op de voet zitten nauwelijks talgkliertjes. Er ontstaat dan ook minder snel een puistje op de voet in plaats van op het gezicht of de rug.

Toch kan er een puistje op de voet ontstaan. In de meeste gevallen gaat het echter om iets anders en werken de reguliere anti-acnehandelingen niet.

Om wat voor puistje op de voet gaat het?

Het is dus de vraag of het daadwerkelijk gaat om een puistje op de voet of dat het een ander puistjesachtig bultje is. Hieronder zal ik de verschillende soorten bulten op de voet bespreken en vertellen wat je er tegen kunt doen.

Ontstoken talgklier

Zoals ik je net al vertelde kan er een echt puistje op de voet ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door een ontstoken talgklier. Om een puistje op de voet te behandelen kun je een licht percentage benzoylperoxide aanbrengen op het puistje. Ik raad je ook aan om zweetvoeten te voorkomen. Het zweet kan anders namelijk in een talgklier terecht komen en gaan ophopen.

Insectenbeet

Zodra het weer warmer wordt, krijgen veel mensen de neiging sandalen en slippers aan te trekken. Er kan dan ook makkelijker een insectenbeet optreden waardoor een bultje ontstaat. Zo’n jeukerig bultje kan rood zijn en erg lijken op een puistje. Je kunt bijvoorbeeld worden gebeten door een mug, paardenvlieg, vlooi of vuurmier. Zorg dat je niet met je handen aan de insectenbeet komt. Je kunt hierdoor namelijk de bacteriën nog verder in de huid duwen. Beter is om de huid te wassen met water en eventueel een crème tegen de jeuk te gebruiken.

Contactdermatitis

Hiermee bedoelt men dat er een ontsteking van de huid ontstaat door irritatie of een allergische reactie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bepaalde geuren, producten met agressieve ingrediënten, wasmiddelen, normale zepen en planten die contactdermatitis veroorzaken. Het gevolg is dat rode bultjes, blaren, droge plekjes en zwellingen op de huid ontstaan. Tevens kunnen de puistjesachtige bultjes jeuken.

Eelt

Wanneer er wrijving op de huid ontstaat, kunnen er puistjes en eelt ontstaan. Je voet is een plek waar wrijving kan ontstaan door je schoenen. Om dit op te lossen kun je eeltkussentjes kopen om in je schoenen te stoppen. Ook kun je de eelt verminderen met puimsteen. Mocht de eelt ernstig worden en het lopen beïnvloeden, dien je naar een arts te gaan.

Eczeem

Wellicht heb je momenteel bultjes onder je voet en denk je dat het puistjes zijn terwijl het eigenlijk om eczeem gaat. Eczeem kan bijvoorbeeld ontstaan door allergieën. Er zijn verschillende middeltjes en kuurtjes om eczeem te behandelen.

Cyste

Cysten zijn een vorm van acne. Het zijn met vocht gevulde onderhuidse puistjes die meestal ongevaarlijk zijn. Cysten kunnen ook op de voetzool zichtbaar worden. Er is meestal alleen een behandeling nodig wanneer je er last van hebt. Een arts kan dan een gaatje prikken met een steriele naald en de puist leeg knijpen. Laat dit altijd door een arts doen, en ga dus niet zelf knijpen.

De ultieme behandeling voor puistjes!

Heb je een puistje of bultje rondom de voet en gaat deze na een paar dagen niet weg of ervaar je ongemak? Dan kun je een afspraak maken met een dermatoloog of huidarts om het plekje te laten onderzoeken of professioneel te laten verwijderen.

Als jij op meerdere plekken puistjes hebt dan alleen de voet, kan ik goed begrijpen dat je op zoek bent naar een manier om er voor de langere termijn van af te komen. Dit kan lukken met mijn Leven Zonder Acne Methode.

In mijn methode bespreek ik stap-voor-stap hoe je de puistjes kunt behandelen door de problemen bij de wortel te bestrijden. Bekijk hem dus eens als je momenteel last hebt van puistjes op je voet en andere lichaamsdelen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *