Hoe kun je puisten op het achterhoofd behandelen?

Beste methode tegen puistjes op het achterhoofd!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
puisten op achterhoofd mevrouw

Puistjes kunnen overal en op dezelfde manier op de huid ontstaan. Puistjes op het achterhoofd komen namelijk op wanneer een talgkliertje of haarzakje verstopt. De verstopping wordt veroorzaakt door dode huidcellen, vuil, bacteriën en huidolie.

Acne op de hoofdhuid is bijvoorbeeld te herkennen aan kleine, jeukende pukkels op het achterhoofd. De bultjes op het achterhoofd zijn meestal niet gevaarlijk.

Download onze gratis gids hier om te leren hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen. 

Op deze pagina ga ik toelichten wat je kunt doen om de puisten te voorkomen en sneller over te laten gaan. Lees dus snel verder!

Waarom krijg je puisten op het achterhoofd?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij nu last ondervindt van de puisten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende factoren die puistjes wellicht kunnen aanwakkeren:

 • Een verhoogde talgproductie met een verstopte talgklier op het achterhoofd als gevolg.
 • Wondjes tijdens een bezoek aan de kapper.
 • Gebruik van producten die in aanraking komen met het achterhoofd, zoals: een pet, gel of haarlak.
 • Gebruik van meerdere producten door elkaar heen, terwijl je deze eigenlijk niet kunt combineren.
 • Bepaalde voeding zou acne flink kunnen verergeren.
 • Niet voldoende wassen van de haren, bijvoorbeeld als je hebt gezweet tijdens een training.
 • Wrijving door de kraag van een jas.

Acne op het achterhoofd kan een specifieke oorzaak hebben of een combinatie zijn van bovenstaande factoren.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Soorten pukkels op achterhoofd

Er kunnen verschillende puistjes en pukkels op het achterhoofd ontspringen. Een reactie kan worden veroorzaakt door hormonen, bepaalde bacteriën, ingegroeide haren of folliculitis.

Acne keloidalis nuchae is een term voor speciale puistjes/plekken op het achterhoofd. Deze chronische huidaandoening komt vooral voor op en rondom het achterhoofd. Je herkent acne keloidalis nuchae aan kleine blijvende puskoppen wanneer de bacteriën blijven opstapelen.

Net als bij acne keloidalis nuchae kan het in andere gevallen (bijvoorbeeld pijn en bloeden) ook verstandig zijn een arts of dermatoloog te bezoeken. Je kunt dan een behandeling op maat krijgen en laten onderzoeken of er sprake is van een ernstigere aandoening.

Meestal krijg je een medicinale shampoo of speciale behandeling aanbevolen om het huidolie en vuil van je achterhoofd te wassen. Als dat niet werkt, of bij meerdere erge symptomen zoals haarverlies wordt er gekeken naar andere oplossingen, zoals antibiotische zalven of orale antibiotica.

Het is belangrijk om te luisteren naar het advies van de arts. Wanneer je toch besluit meerdere behandelingen door elkaar te ondergaan, zonder toestemming van de arts kan de acne op je achterhoofd namelijk verergeren.

pukkels op het achterhoofd dame
Vrouw heeft waarschijnlijk pukkels op haar achterhoofd

Wat is een goede behandeling?

De oorzaak en ultieme behandeling voor puisten op het achterhoofd is helaas nog niet precies bekend.

Bekijk hieronder de lijst met tips om puisten op het achterhoofd te verzorgen:

 • Algemene hygiëne van het achterhoofd: Uiteraard is het belangrijk om je achterhoofd goed te reinigen. Zo voorkom je dat poriën verstopt raken met vuil en dode huidresten. Was altijd je haren als het vettig aanvoelt en direct nadat je hebt getraind.
 • Verzorgingsproducten: Gebruik enkel natuurlijke (haar)verzorgingsproducten die geschikt zijn voor een gevoelige huid. Vermijd tevens geparfumeerde haarproducten zoals gels of wax. Beter is om te zoeken naar vervangers.
 • Laat het achterhoofd ademen: Verschillende hoofdbanden, mutsen en petten kunnen de huid afsluiten en wrijving veroorzaken. Het is beter voor je huid als het de ruimte krijgt om te ademen. Kies dus voor producten die goed passen op je hoofd.
 • Levensstijl: Voorkom veelvuldig hard te scheren en tatoeages op het achterhoofd en in de nek te plaatsen. De haarwortelzakjes kunnen namelijk beschadigt en geïrriteerd raken met pukkels tot gevolg.
 • Voeding en vitaminen: Vitamine A, D en E zijn waarschijnlijk niet alleen goed voor je pukkels, maar ook je gehele gezondheid. Ik raad je aan alle stoffen die je nodig hebt binnen te krijgen en minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Ook kun je gaan bijhouden of bepaalde voeding meer acne veroorzaakt. Voedingsmiddelen kunnen namelijk een hormonale onbalans veroorzaken, waardoor puistjes ontstaan op allerlei lichaamsdelen.

Voor een professionele medische behandeling voor puistjes op je achterhoofd kun je een arts raadplegen.

Puisten op het achterhoofd: conclusie + beste methode

Je hebt nu gelezen hoe de puistjes op je achterhoofd terecht komen. Ook heb je enkele tips gekregen om de onzuiverheden te verzorgen of behandelen. Het inzetten van een speciale shampoo en het wassen van de haren kan al veel helpen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om acne de baas te worden. Onlangs heb ik een waardevolle gratis gids gelanceerd. Deze gids bevat een zeer complete methode die geschikt is voor elk huidtype. De eerste reacties zijn alvast super positief!

Het ontstaan van acne, voedingsschema’s tegen acne, informatie over een gezonde levensstijl, een dagelijks huidverzorgingsroutine: alles komt aan bod.

Via de onderstaande groene knop kun je er meer over zien en eindelijk de puisten op je achterhoofd gaan bestrijden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Andere bezoekers vonden deze blogs ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *