Puisten door droge huid: hoe kan je het verhelpen?

8 dingen die je kunt doen tegen acne bij een droge huid!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
puisten door te droge huid

Puisten door een droge huid? Meestal hebben mensen met een vette huid vaker last van puistjes. Echter kan een droge huid ook gepaard gaan met veel puistjes op het gezicht. Het is dus niet waar dat puisten alleen voorkomen bij mensen met een vettige huid. In deze blog geef ik 8 tips om je te helpen acne te verwijderen door een droge huid.

De opperhuid beschermt de huid en het lichaam tegen bacteriën en virussen. Bij een droge huid is de bovenste huidlaag beschadigd en niet in balans. Hierdoor kan een droge huid zichzelf niet goed beschermen tegen onzuiverheden. De huidcellen en vuil gaan dan mengen en opstapelen met als gevolg puistjes door een droge huid. Er zijn echter nog meer onderliggende factoren voor een droge huid, denk bijvoorbeeld aan bepaalde cosmetische producten, te vaak reinigen van het gezicht en gebruik van verkeerde verzorgingsproducten.

Wanneer je een droge huid hebt, dien je goed op te letten met het gebruik van acne verzorgingsmiddeltjes. Het doel van de meeste producten is namelijk het uitdrogen van de huid. Niet echt slim om te gebruiken, als je al een droge huid hebt. Het loont om een vochtinbrengende crème te smeren om de huid te hydrateren en de poriën schoon te houden. Stop nu gelijk met agressieve middeltjes die alcohol bevatten om een droge huid tegen te gaan. Een lichte reiniger of milde crème helpen vaak beter.

Waarom krijg je puisten door een droge huid?

Puisten door een droge huid kan op verschillende manieren worden aangewakkerd. Er zijn misschien zelfs meerdere onderliggende oorzaken als je last hebt van een droge huid. Ik zal enkele factoren met je bespreken.

Hormoonschommelingen

De eerste factor van puistjes door een droge huid zijn schommelingen van de hormonen. Vooral pubers krijgen last van jeugdpuistjes door onbalans in de hormonen tijdens de puberteit. Echter kunnen vrouwen op latere leeftijd ook last krijgen van puistjes door hormoonwisselingen. Het kan dan helpen om de anticonceptiepil te nemen.

Slechte huidverzorging

Een droge huid kan worden veroorzaakt door een slechte huidverzorgingsroutine. Veel mensen met acne gebruiken allerlei middeltjes en methodes door elkaar heen. Denk bijvoorbeeld aan scrubs, borsteltjes, normale zepen en verzorgingsmiddeltjes met alcohol. Je kunt beter een lichte variant reinigings gel gebruiken die geschikt is voor acne. Vergeet ook niet om zonnebrand (die geschikt is voor acne) op te smeren om de huid te beschermen en uitdroging door de zon te voorkomen.

Agressieve middeltjes bevatten ingrediënten die het product een vollere structuur geven. Deze ingrediënten zijn funest voor je poriën en huid. De poriën zullen verstopt raken en mengen met vuil en bacteriën waardoor puisten en een droge huid ontstaan.

De meeste middeltjes bevatten ingrediënten als alcohol, menthol, toverhazelaar, pepermunt, eucalyptus en zwavel. Het uitdrogende effect hiervan is niet goed voor de huid en kan juist meer pukkels geven.

Overdrijf niet met middeltjes

Speciale middeltjes tegen puistjes zoals retinol, salicylzuur en benzyolperoxide kunnen helpen acne veroorzakende bacteriën te verwijderen. Benzyolperioxide is gewoon op te halen bij de apotheek. Begin met een lage concentratie om te ontdekken wat dit met je huid doet. Het is echter niet de bedoeling om dit soort middeltjes te vaak te gebruiken. De krachtige ingrediënten kunnen namelijk de huid in korte tijd uitdrogen. Als je merkt dat een dergelijk middel een droge huid veroorzaakt, is het raadzaam te minderen of te zoeken naar een ander product tegen acne. Ook kun je een aanvullend product zoals een serum gebruiken.

 • Vitamine A kan huidirritatie veroorzaken bij sommige mensen.
 • Benzyolperoxide kan een droge huid met schilfers geven.
 • Sommige mensen zijn allergisch voor acetylsalicylzuur. Beter is dan om een exfoliant met alphahydroxyzuur te proberen.

Het is altijd verstandig om te kijken wat voor jou de ultieme oplossing is tegen puisten door een droge huid. Iedereen reageert weer anders op een bepaald middel of techniek.

In de onderstaande video beantwoordt Julia Verbij samen met Amber-Grace van Image Skincare vragen over een droge huid en huidverzorging!

Puisten door droge huid tegen gaan

Om een droge huid met puisten tegen te gaan kun je verschillende crèmes gebruiken. Denk aan toners, serums of dunne lotions met antioxidanten die ontstekingsremmende stoffen en ingrediënten bevatten. Dergelijke producten kunnen zeker helpen je droge huid te verhelpen.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om puisten door een droge huid tegen te gaan, namelijk:

 1. Gebruik producten die puisten verwijderen niet te veel: Middeltjes van de apotheek kunnen helpen tegen acne. Het is echter belangrijk om dergelijke producten niet te vaak te gebruiken. Je bovenste huidlaag wordt namelijk verzwakt en de groei van huidcellen vermindert waardoor de huid kan uitdrogen.
 2. Gebruik een moisturizer voor een droge huid: De vocht regulerende crème moisturizer kan helpen uitdroging te voorkomen of zelfs te verhelpen. Simpelweg helpt een moisturizer om vocht vast te houden en de bovenste huidlaag te verstevigen. Goed dus om puisten door een droge huid mee te elimineren.
 3. Exfolieer je huid: Door je huid te exfolieren worden de dode huidcellen van de huid verwijderd en de poriën verschoond. Het kan beter zijn om een efxoliant te gebruiken dan een scrub als je last hebt van een droge huid. Een exfoliant is namelijk een minder sterke vloeistof en bevat geen kleine, irriterende korreltjes.
 4. Masseer je gezicht: Door je huid te masseren geef je je lymfesysteem een boost. Je lymfesysteem helpt bij het vervoeren van afvalstoffen in de bloedbaan. Uiteindelijk draagt het masseren bij aan puistjes tegen te gaan en een minder droge huid.
 5. Minder lang douchen en baden: Door heet water kan de huid uitdrogen.
 6. Aanpassen van levensstijl: Drink minimaal 2 liter water per dag, eet meer gezonde voeding, slaap minimaal 7 uur per nacht en stop met sigaretten te roken en alcohol te drinken.
 7. Kruiden, oliën en voedingssupplementen tegen acne: Verschillende natuurlijke producten kunnen helpen een droge huid bij acne tegen te gaan.
 8. Voeding tegen droge huid: Het eten van spinazie, zalm, eieren en bessen zou helpen een droge huid te verhelpen.

Je moet begrijpen dat acne door een droge huid niet in 1 dag is verholpen. Door een combinatie van de juiste (niet teveel) verzorging van je huid, je overige verzorging en voeding kan acne binnen enkele weken voorgoed verdwijnen.

De meest effectieve methode op de markt tegen puistjes door een droge huid!

Je weet nu hoe puistjes door een droge huid ontstaan. Ook heb je enkele tips gekregen om een droge huid met puistjes tegen te gaan.

In mijn e-book “Leven Zonder Acne” beschrijf ik de exacte behandelingen tegen puistjes. De ervaringen van onze gebruikers zijn uitstekend. In mijn ogen is dit dan ook de meest effectieve behandeling op de markt.

Je gaat leren wat de meeste mensen fout doen bij de strijd tegen puistjes, en wat de reden is waarom puistjes keer op keer terugkomen.

Door op de onderstaande groene knop te drukken kun je meer lezen over de revolutionaire methode:

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Laat hieronder een reactie achter als je zelf nog tips hebt om puisten door een droge huid te verwijderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *