Puisten door melk

Is melk één van de onderliggende oorzaken van acne?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
puisten door melk drinken

Puisten door melk? Melk en acne? Het is bekend dat puisten wel degelijk kunnen worden veroorzaakt door bepaalde voeding en suikers.

Eerder schreef ik over de invloed van zuivelproducten op acne. Nu schrijf ik in het bijzonder over het verband tussen acne en melkproducten.

Je ontdekt op deze pagina of je daadwerkelijk puistjes krijgt van melk of dat melk alleen acne verergert. Ook vertel ik welke soorten melk een grotere impact hebben op de huid.

Iraanse voedingswetenschappers van de Universiteit voor Medische Wetenschappen in Teheran hebben groot onderzoek verricht. Ze hebben maar liefst 1750 onderzoeken verzameld over de invloed van melk op acne. Hier werden slechts 14 studies uitgehaald, de rest voldeed niet aan de opgestelde criteria.

Uit het onderzoek blijkt dat alle soorten melk, acne kunnen beïnvloeden. Halfvolle en met name magere melkproducten zouden het slechts zijn voor je pukkels.

Acne en puisten door melk

Er zijn dus velen onderzoeken gedaan naar de vraag of je puisten krijgt door melk.

Pubers met puisten zouden meer melkproducten binnen krijgen dan pubers zonder puisten. Dit geldt voor zowel jongens als meisjes. Maar ook bij volwassenen die op dieet gingen, met een hoge glycemische index, kregen meer acne.

Het is echter de vraag of je puisten krijgt door enkel het drinken van melk. Er zijn namelijk nog meer onderliggende oorzaken voor acne. Veel onderzoekers denken daarom dat melk alleen de mate van je acne verergert.

De stoffen in melkproducten zouden goed de boosdoener van puistjes kunnen zijn.

De stoffen in melkproducten

In melk zitten verschillende hormoonachtige stoffen, zoals oestrogenen, progesteron en androgenen (testosteron). Door de aanmaak van de vele hormonen kan het lichaam van streek raken en gaan de talgklieren overproduceren.

De stoffen in melkproducten kunnen tevens aanleiding zijn van een stijging van bepaalde stoffen in het lichaam, zoals IFG-1 (groeihormoon). Hierdoor heb je meer kans op het krijgen van puistjes.

Melk van de koe bevat zelfs het volgende:

  • chemische bestrijdingsmiddelen
  • antibiotica
  • bacteriën
  • virussen.

Melk en de invloed op puistjes

Door de hormoonachtige stoffen in melk krijgen puistjes dus eerder de kans om te ontstaan. Ook zal de hoeveelheid IGF-1 en de insulinespiegels stijgen door melk. In beide gevallen wordt er meer talg aangemaakt door de talgklieren.

IGF-1 leidt nog eens tot een versnelde groei van de huidcellen. Er zal dus eerder een ophoping van dode huidcellen en talg ontstaan.

Al deze factoren van melkproducten (stijging talgproductie, verstopping in poriën en ontstekingen van talgklieren) dragen bij aan de vorming van puistjes.

Soorten melkproducten en puistjes

Zoals ik je vertelde is er in een groot onderzoek naar voren gekomen dat alle soorten melk puistjes kunnen veroorzaken. Echter zijn halfvolle melk, en magere melkproducten extra gevaarlijk voor een acne gevoelige huid. Hoe kan het dan dat bepaalde melksoorten meer puistjes veroorzaken?

Dit kan verklaard worden door de toenemende concentratie melkeiwitten wanneer melk van vetten wordt gescheiden. Melk met 80% caseïne en 20% wei-wit zorgt voor een stijging van respectievelijk 15% IGF-1 en 20% insuline. Naarmate de dosis vet in melk verminderd stegen de uitwerkingen.

Volle melk bevat meer oestrogeen, deze stof gaat puistjes tegen. Halfvolle en magere melk bevatten hoge concentraties wei- eiwitten dat juist puistjes veroorzaakt.

Het effect van geitenmelk op de insulinespiegels is minder sterk. In onderzoek omtrent sojamelk werd bij mannen een minder hormoonstimulerend effect gevonden dan bij vrouwen. Bij vrouwen kan dus eerder acne optreden door melk vanwege hormoonschommelingen. Amandelmelk bevat suikers, maar zou geen grote invloed hebben op acne.

In de onderzoeken is overigens geen goede data te vinden over de bacteriën en temperaturen van de melkproducten en effect op acne. Door melk te koken of andere verhittingstechnieken toe te passen zal acne kunnen worden voorkomen.

Zijn yoghurt, kwark en kaas ook slecht?

Er is tot op heden geen officieel bewezen verband tussen acne en voeding zoals yoghurt, kwark of kaas. Volgens sommigen zouden deze producten zelfs acne ten goede komen door het fermentatieproces dat de producten ondergaan. Tevens zou het eventuele hormonale effecten verminderen. Bovendien bevatten gefermenteerde producten zoals yoghurt, probiotica dat je huid mogelijk verbetert.

Wellicht vind je het interessant om te lezen of je ook acne krijgt van chocola en hoe je puisten kunt verwijderen.

Mijn eigen ervaring is dat melk drinken niet verstandig is als je acne hebt. Je kunt er beter mee stoppen door de hormonen in melk. Probeer melk uit je voedingsschema te halen, en neem in plaats daarvan iets anders.

Ontdek via onderstaande button welke gewoontes je nog meer moet vermijden om snel en effectief van puistjes af te komen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *