Puisten door stress: fabel of keiharde realiteit?

Ontdek of acne ontstaat door stress en wat je er tegen kunt doen!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
puisten door stress

Krijg je puisten door stress? Laat ik je niet langer in spanning houden: één van de oorzaken van acne is stress. Het is dus geen fabeltje dat stress invloed heeft op je huidstructuur.

Er zijn verschillende factoren die de ontwikkeling en verergering van puistjes kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan erfelijkheid, medicatie, voeding en bepaalde ingrediënten in cosmetica.

Het is wetenschappelijk bewezen dat stress ook een bepalende factor heeft voor de huid. Voornamelijk ouderen krijgen last van acne door stress. Het is natuurlijk enorm balen als je wakker wordt met een voorhoofd vol met puistjes.

Naast vermoeidheid, slecht slapen, voelen van constante druk en het krijgen van puistjes zijn er nog veel meer symptomen van stress. Redenen genoeg om dit probleem aan te gaan pakken.

In deze blog ga ik je dan ook vertellen waarom je puistjes kunt krijgen door stress. Ook geef ik je een aantal goede tips om acne en stress tegen te gaan, zodat je in de toekomst minder last hebt van puistjes.

Ps. Wist je dat het hebben van veel stress slechts één van de onderliggende oorzaken kan zijn van hormonale acne? Bepaalde voedingsmiddelen zorgen waarschijnlijk voor meer puistjes op jouw huid. Bekijk hier mijn gratis e-book en ontdek direct de simpele oplossingen die horen bij acne.

Wat is stress en waarom ervaar je het?

Iedereen ervaart stress op een andere manier. Sommige personen houden van stress, omdat ze er een goed gevoel van krijgen. Anderen krijgen juist een drukkend gevoel. Het is normaal dat de ene persoon snel gestrest raak bij naar verhouding kleine problemen, terwijl de andere persoon rustig weet te blijven bij grote problemen.

‘Goede stress’ is eustress en ‘negatieve stress’ is distress. Tijdens het ervaren van stress worden in het lichaam hormonen aangemaakt, zoals adrenaline en cortisol. Ook stijgt de bloeddruk en wordt het lichaam alert. Dit komt door ons eeuwen oude reptielenbrein dat ons lichaam in overlevingstoestand brengt in ‘gevaarlijke situaties’.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je momenteel last hebt van stress. Je kan bijvoorbeeld een psychologische druk ervaren, veel taken krijgen op werk, weinig geld hebben of andere privé problemen hebben. Het zijn in ieder geval allemaal situaties waarin je in bepaalde mate stress kunt ervaren.

In de maatschappij van tegenwoordig is het voor velen belangrijk er perfect uit te zien, gezond te zijn, geïnformeerd te blijven etc. Al die factoren bij elkaar kan jou een druk gevoel geven. Als je niet goed met deze ‘eisen’ en stress om kunt gaan, kan dit leiden tot stress. Stress kan weer leiden tot puistjes en acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Kan je puisten krijgen door stress?

Door stress kan je verschillende problemen krijgen, waaronder puisten. Je kan echter ook slaapproblemen krijgen, een verminderde spijsvertering hebben en jezelf depressief en boos voelen. Deze factoren laten zich nog eens zien op de huid. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van jeuk, rode plekken en acne.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat emotionele stress een groot verband heeft met acne.

Vanwege de stress gaat je lichaam hormonen (zoals cortisol en bijnierandrogeen), neuropeptiden (zoals endorfine en insuline) en inflammatoire cytokines (proteïnen die ontstekingen veroorzaken) aanmaken. Door deze stoffen kunnen de talgklieren geïrriteerd raken, waardoor er teveel talg ophoopt in de poriën en acne al snel ontstaat.

Uit onderzoek, en dan met name vragenlijsten blijkt het volgende:

  • 50 tot 80% van de acne patiënten krijgen meer acne wanneer zij stress ervaren. Na enkele dagen kan het effect van stress volgens hen al zichtbaar worden op de huid.
  • Acne en onzuiverheden zouden minder snel herstellen bij stress. Herstel duurt tot wel 40% langer.
  • Het stressniveau van studenten verhoogde vanwege examens en prestatiedruk. Het duurde langer om van acne te genezen, en de puisten werden pijnlijker door stress.

Door stress worden mensen zenuwachtig. Hierdoor gaan zij meer zitten friemelen aan hun puisten. Dit kan er echter voor zorgen dat acne bacteriën verspreiden en dus juist meer puistjes ontstaan. Het kan zelfs blijvende littekens opleveren.

Stress en de invloed op acne

In tijden van stress maakt het lichaam meer testosteron aan dan normaal. Door de grote mate van testosteron komt het enzym 5-alfa-reducatse vrij. Dit heeft een negatief effect. Het enzym zet namelijk ‘goede’ testosteron om in dihydrotestosteron.

Door dit fenomeen zullen de talgklieren gaan overproduceren met verstopte poriën en acne ontstekingen tot gevolg. Ook zal vanwege de stress meer van het zogenoemde stresshormoon ‘cortisol’ worden aangemaakt. Dit hormoon verzwakt je immuunsysteem terwijl dat juist belangrijk is om acne en andere ontstekingen tegen te gaan.

Je kunt acne krijgen door lichamelijke stress en psychologische stress. Er bestaan zelfs omgevings- en andere fysieke stressfactoren. Denk bijvoorbeeld aan slaap, lichaamsbeweging, blootstelling aan zon, gifstoffen en bepaalde medicijnen.

Volwassen vrouwen blijken vaker last te hebben van stress puisten dan mannen. Simpelweg omdat vrouwen meer hormonale schommelingen te verduren krijgen. Denk aan de menstruatie, zwangerschap en stress vanwege het onderhouden van hun gezin.

Stress acne en hormonen
Acne door stress hormonen

Hoe kun je stressacne herkennen?

Er zijn verschillende soorten acne. Het is belangrijk te weten welke soort acne je hebt voor het uitkiezen van de juiste behandeling.

De zogeheten stressacne kun je herkennen aan de velen mee-eters, pukkels en puistjes. Puisten door stress worden vaak gezien op de kin en kaaklijn.

Stressacne valt waarschijnlijk onder hormonale acne.

Wat kun je doen tegen puistjes door stress?

Om puisten door stress tegen te gaan, kun je natuurlijk het beste zo veel mogelijk stress gaan vermijden. Helaas zal dit niet voor iedereen even makkelijk zijn. Er zijn gelukkig ook andere dingen die je kunt doen om je acne aan te pakken.

Stress voorgoed laten verdwijnen is onmogelijk. Echter, je kunt wel stress verminderen door dingen te doen die ontspannend zijn. Denk er bijvoorbeeld aan om dagelijks een stukje te gaan wandelen, gezond te eten, te mediteren of een boek te lezen en zo tot rust te komen. Misschien kun je eens een oppas regelen voor je kinderen om zelf een dagje weg te gaan.

Daarnaast kun je ook producten tegen acne inzetten, mits je de juiste producten koopt en die in de juiste mate gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een reiniger, exfoliant en dagcrème van goede merken.

Je weet inmiddels dat stress je acne kan beïnvloeden. Een lelijke huid kan voor nog meer stress zorgen. Je kan jezelf bijvoorbeeld schamen, omdat je met een gezicht vol puisten rondloopt. Neem acne daarom serieus en begin het liefst vandaag nog met het verhelpen ervan.

Als je veel last hebt van stress kan je altijd contact opnemen met de huisarts, hulpverleners, psychologen en holistische zorgverleners. Met hun technieken kun je stress beter beheersen.

Meer tips om acne door stress te verhelpen

Soms lijkt het alsof iedereen wat van je wilt. Het is dan moeilijk rustig te blijven en niet gestrest te raken. Probeer de tips uit het complete gratis e-book of onderstaande tips toe te passen om acne te vermijden.

  • Ontspanning: Yoga, meditatie, mindfulness, lezen, ademhalingsoefeningen, massages en wellness behandelingen kunnen helpen je te laten ontspannen. Je krijgt tevens een positieve mentale houding en meer zelfvertrouwen wat goed is voor je puistjes.
  • Lichaamsbeweging: Door te sporten maakt je lichaam meer gelukshormonen aan. Je zelfbeeld gaat omhoog en je ontspant meer. Hierbij is het belangrijk dat je niet te hard gaat sporten. Anders kan er fysieke stress ontstaan. Maak eens een wandeling in een stukje mooi natuur.
  • Voeding: Bepaalde voedingsmiddelen zoals groente, fruit en noten kunnen helpen acne tegen te gaan en je stressniveau te verlagen. Probeer elke dag minimaal 1,5 liter water te drinken en vermijd dranken die alcohol en cafeïne bevatten. Dergelijke dranken kunnen namelijk je lichaam in een stress modus laten schieten.

Je puistjes compleet verwijderen?

Je hebt nu gelezen hoe puistjes kunnen ontstaan door stress als je jezelf continu te druk maakt.

Helaas zijn er nog meer gevolgen van stress en acne kunnen beïnvloeden. Door stress slaap je minder, waardoor je geneigd bent ongezond of weinig te eten. Als je dan ook nog eens je huidverzorgingsroutine verwaarloost, hoef je niet raar op te kijken als je huid inderdaad onrustig wordt.

In het tijdelijke gratis te verkrijgen e-book leer ik je alle geheimen van acne. De methode is er op gericht de kernoorzaken van acne op te lossen. Daarnaast is het geschikt om de methode toe te passen voor elke huidtype.

Het heeft te maken met een combinatie van de juiste (niet teveel) verzorging van je huid, je overige verzorging, voeding en levensstijl.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *