Puisten door zuivel: zijn zuivelproducten écht de boosdoener?

Ontdek of zuivelproducten puistjes en acne veroorzaken!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
puisten door zuivel

Puisten door zuivel? De meningen zijn verdeeld over de vraag of zuivelproducten acne klachten doen veroorzaken.

Volgens doktoren zou zuivel geen acne veroorzaken, omdat er geen groot onderzoek naar is gedaan. Echter, huidtherapeuten vertellen dat zuivel gerelateerde producten wel degelijk invloed kunnen hebben op de hoeveelheid puistjes in je gezicht.

Om je meer duidelijkheid te geven, schrijf ik deze blog waarin ik uitleg wat er met je huid en puistjes gebeurt bij het innemen van zuivel

De invloed van zuivel op puisten

Voordat ik je ga vertellen of puisten kunnen ontstaan door zuivel, zal ik je vertellen hoe acne en puistjes op de huid ontstaan.

Acne betekent dat je veel ontstekingen (puistjes) hebt. De talgklieren maken te veel talg aan en de poriën verstoppen. Zodra de poriën ontsteken door de komst van bacteriën en vuil kunnen worden de puistjes zichtbaar.

Hoe acne precies ontstaat is niet duidelijk. Volgens wetenschappers zouden bepaalde factoren de hevigheid van je acne kunnen verregenen. Voorbeelden van factoren zijn: de hormoonhuishouding van een persoon, overmatige talgproductie, genen, huidtype en stress.

Toch blijft het vreemd dat sommige personen veel last hebben van puisten, en andere nooit ergens last van lijken te hebben. Het zou daarom goed kunnen dat puistjes ontstaan door bepaalde voedingspatronen. Voornamelijk zuivel zal een invloed kunnen hebben op puisten.

Krijg je acne door zuivel?

Door de inname van zuivel wordt de talgproductie verhoogd. Talg is een vet dat de huid gehydrateerd en soepel houdt. Echter, te veel talg aanmaken is niet goed, omdat er meer puistjes op de huid ontstaan.

Een andere factor waardoor puistjes zouden kunnen ontstaan door zuivel is het verhoogde insuline (IGF-1) niveau. Zuivelproducten kunnen ervoor zorgen dat er meer groeihormonen worden aangemaakt in de lever. Dit resulteert in een verhoogde talgproductie waardoor poriën sneller verstoppen.

In melk zitten bijvoorbeeld erg veel groeihormonen. Melk van de koe is eigenlijk bedoeld om jonge kalfjes op te laten groeien. Voor kalfjes is melk drinken dus goed, maar bij mensen kan het de hormoonbalans belemmeren. Bij mensen met een gevoelige huid kan deze belemmering puistjes en een slechte huid opleveren.

Hoe krijg je dan puisten door zuivel? De volgende hormonale stoffen in zuivelproducten veroorzaken een verhoogde talgproductie en puisten:

  • Androgeen
  • Oestrogeen
  • Progesteron

Wist jij dat je dagelijkse glas melk de oorzaak zou kunnen zijn? Of dat die dikke plak kaas wel eens de oorzaak kan zijn van een plotselinge uitbraak van puistjes?

Welke zuivelproducten kunnen acne verergeren?

Voeding kan dus een belangrijke oorzaak zijn voor je acne. Voornamelijk melk zou invloed hebben op je puisten. Van andere zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas is het niet duidelijk of ze een verband hebben met acne. Yoghurt bevat bijvoorbeeld “probiotica”. Deze ontstekingsremmende werking zou je huid kunnen verbeteren.

Magere of halfvolle melk kan acne eerder laten opkomen. Wanneer je lichaam deze zuivelproducten verwerkt, worden gezonde vetten en stoffen verwijdert waardoor de ontstekingsremmende kenmerken verminderen. Deze producten bevatten zelfs meer hormonen dan volle melk.

Het is echter beter om halfvolle melk te drinken dan magere melk, omdat hier minder hormoonachtige stoffen in zitten. Ook proteïne kan het insuline niveau verhogen waardoor meer pukkels ontstaan.

Test zelf de invloed van puisten op je huid

Het verschilt per persoon of je puisten krijgt door zuivel. Het kan dus slim zijn om zelf na te gaan of zuivel slecht is voor je huid. Ga eens kijken of het helpt om te stoppen met het innemen van zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt. Je kunt ook per product kijken of het daadwerkelijk invloed heeft op je huid.

Er zijn gevallen bekend van personen boven 30-jarige leeftijd die uit het niets last kregen van puistjes in het gezicht. Door advies zijn ze bepaalde zuivelproducten gaan vermijden. Na enkele weken was er al zichtbaar resultaat.

Wat als het niet werkt?

Tijdens de puberteit krijgen zo’n 80% van de jongeren last van puistjes. Het hormoon IGF behaalt in deze periode de hoogste concentraties in het bloed. Vandaar heb je meer kans op puistjes op jonge leeftijd. Het vet in melk en zuivel is het probleem niet, maar de hormonen.

Wanneer je door hebt dat acne wordt veroorzaakt door zuivel, stopt met het innemen ervan en de puisten verdwijnen, dan heb je het probleem bij de bron uitgeroeid.

Als het voor jou niet heeft gewerkt, zijn er nog veel meer manieren om van je acne af te komen. Veel mensen beginnen dure zalfjes in te zetten tegen acne die de symptomen bestrijden. Niet zo effectief als het probleem bij de bron aan te pakken.

Hieronder bespreken we nog enkele goede tips om puisten te verwijderen, een video over eten dat acne veroorzaakt en de ultieme methode om in 4 dagen van je puisten af te komen.

Meer tips om acne te verwijderen

Naast het controleren of zuivel de puistjes veroorzaken, kun je nog meer doen om acne te verwijderen, bijvoorbeeld:

  • Non-comedogene make-up gebruiken: Cosmetica producten bevatten stoffen die de huid kunnen irriteren. Was ook elke avond de make-up van je gezicht.
  • Non-comedogene mosturizer gebruiken: Zorg voor een goed gehydrateerde huid door een moisturizer te gebruiken.
  • Let op je hygiëne: Vervang elke 2 dagen je kussensloop, reinig dagelijks je telefoon en houd je nagels kort.
  • Voldoende water drinken: Drink elke dag minimaal 5 liter water om de huid gehydrateerd te houden. Ook helpt het drinken van water bij de bloedcirculatie van de huid.
  • Eet meer voeding dat puisten tegen gaat: Het eten van bepaalde voeding zoals walnoten, avocado en zalm kan puistjes tegengaan en acne voorkomen.

Welke producten zijn wel goed tegen acne?

Het eten en drinken van melkproducten is waarschijnlijk al een gewoonte van je geworden. Het kan dan ook best lastig zijn om te stoppen met het kopen van zuivel.

Om toch de acne tegen te gaan, kun je de producten die je nu eet gaan vervangen door producten waar je huid beter tegen kan. In plaats van koemelk kun je bijvoorbeeld amandel- of havermelk in je havermout stoppen

Daarnaast kun je minder kaas, kwark en yoghurt eten en vervangen voor andere producten waar genoeg calcium in zit, zoals: groente, gedroogde vijgen, broccoli, paksoi, noten, amandelen en peulvruchten.

Hieronder kun je een video bekijken van Inge Marieke. Ze vertelt over 6 voedingsmiddelen die acne veroorzaken.

Puisten door zuivel: conclusie + ultieme methode

Goed, je weet nu dat zuivel weleens de oorzaak kan zijn van je acne. Door 30 dagen te stoppen met het eten en drinken van zuivel, kun je zelf nagaan of acne daadwerkelijk invloed heeft op je huid.

Het kan lastig zijn om kaas te laten staan, maar het kan zomaar je acne verminderen!

Via de onderstaande knop kun je de Leven Zonder Acne methode bekijken. In dit e-book leg ik je stap-voor-stap uit hoe je voor de langere termijn je puistjes kunt verminderen. Je gaat namelijk de echte oorzaken van acne aanpakken, in plaats van tijdelijk puistjes bestrijden met een medicijn.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Heb je nog vragen, suggesties of tips naar aanleiding van “puisten door zuivel“? Laat dan een reactie achter onder mijn blog.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *