Puisten Gezicht op Latere Leeftijd: Wat Nu te Doen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
puisten gezicht op latere leeftijd

Puisten komen vooral voor bij jongeren. Maar ook ouderen kunnen veel last krijgen van acne, terwijl ze voorheen nooit puistjes hadden. Leeftijd en geslacht hoeven dus niet altijd een rol te spelen.

Jij hebt ook last van puisten in het gezicht op latere leeftijd. Hierdoor kun je zelfs last krijgen van schaamte en ongemak.

Als je gaat zoeken op internet naar manieren om van je puisten af te komen, vind je al gauw honderden behandelingen en trucjes waardoor veel mensen niet goed weten wat ze nu écht moeten doen.

Daarom wil ik je meer duidelijkheid geven over puisten in het gezicht op latere leeftijd. We zullen het hebben over de oorzaken en de dingen die je nu kunt doen om puisten tegen te gaan. Daarna vertel ik je over 1 simpele ultieme methode.

Oorzaken van puisten in het gezicht op latere leeftijd

Allereerst is het goed om te weten waardoor puisten op het gezicht op latere leeftijd kunnen ontstaan. De oorzaak van je puistjes is namelijk een opstapeling van talg door overproductie van de talgklieren. Het extra aangemaakte talg laat de poriën verstoppen. Wanneer hier bacteriën en vuil bij komt, ontstaan de pukkels en puisten op het gezicht.

Om de onzuiverheden tegen te gaan dien je dus de talgproductie te reduceren. Zo zullen de poriën minder snel verstoppen.

Een verhoogde talgproductie wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door schommelingen in de hormonen. Er worden dan bijvoorbeeld meer androgenen aangemaakt die puistjes veroorzaken op latere leeftijd. Gedurende de zwangerschap, menopauze en bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen zullen de hormonen uit balans raken waardoor de talgproductie verhoogd.

Toxines in je lichaam kunnen tevens puisten op het gezicht op latere leeftijd veroorzaken. Denk aan de volgende factoren die dit versterken:

 1. Belemmering spijsvertering (door verkeerde voeding)
 2. Candida infectie
 3. Voedselallergie
 4. Regelmatig last van stress

Wat nu te doen tegen acne en puisten in je gezicht?

Er zijn verschillende dingen die je nu kunt doen om puistjes in het gezicht op latere leeftijd te bestrijden.

Dikwijls zijn behandelingen afgestemd op het reduceren van de hoeveelheid talg dat wordt aangemaakt. Echter heb ik zelf ervaren dat de acne behandelingen die ik probeerde, niet werkten. De talgproductie reduceerde wel, maar mijn huid werd droger. Een persoon op latere leeftijd heeft nou eenmaal een minder dikke huid dan een tiener, waardoor je gevoeliger bent voor krachtige acne middeltjes.

Om je een voorbeeld te geven:

Wanneer mensen naar de huisarts gaan krijgen zij verschillende puisten middelen en medicatie voorgeschreven. Bekende middelen zijn bijvoorbeeld minocycline en benzoylpeoxide. Jongeren kunnen hier echter beter tegen dan ouderen. Op latere leeftijd ben je namelijk meer gevoelig voor de zon en krijg je sneller last van een droge huid.

Het is daarom goed om de echte oorzaak van de acne op je gezicht op een natuurlijke manier aan te pakken. Denk aan oplossingen die liggen bij je hormonen, huidverzorging of voedingspatroon. Hieronder ga ik je er meer over vertellen.

De onbalans in je hormonen

Er kan sprake zijn van een onbalans in je hormonen waardoor puistjes in het gezicht ontstaan op latere leeftijd. Vrouwen hebben dan ook meer last van puistjes rond de menstruatie cyclus. Mannen kunnen meer puisten krijgen wanneer er te veel mannelijke hormonen worden aangemaakt in het lichaam. Acne komt dan vaak ook voor op de rug en borst. Ook krijg je veel beharing op je lichaam en last van beginnende kaalheid.

Wanneer er meer androgenen worden aangemaakt gaat de talgproductie omhoog. Er zijn ook weer andere hormonen die moeten zorgen dat de androgenen in balans blijven. De hormonen ‘androgenen’ hebben een sterk effect op acne en zelfs je hele lichaam.

Door veel stress, bepaalde voedingsmiddelen, de anticonceptie pil kunnen meer puistjes in het gezicht ontstaan. Voorkom deze factoren te versterken en dus de hormonen weer in balans te krijgen. Een gezond voedingspatroon en stress vermijden kan hierbij erg helpen.

Goede huidverzorging

Vaak gebruiken mensen allerlei soorten middeltjes om puistjes op het gezicht te verwijderen. Deze middeltjes door elkaar heen gebruiken, kan juist de acne verergeren.

Gebruik per stap 1 soort middel om de huid goed te verzorgen:

 1. Kies een gezichtsreiniger zonder alcohol
 2. Kies een vochtinbrenger die goed is bij acne
 3. Kies een geschikte acne bestrijdende zalf, bijvoorbeeld “zz crème”
 4. Kies een zonnebrand met een juiste factor voor je huid
 5. Voorkom uitdroging door de huid gehydrateerd te houden

Puisten op gezicht door slaaptekort

Een andere factor van puistjes op het gezicht op latere leeftijd is slaaptekort. Door slaaptekort wordt er namelijk minder van het hormoon “melatonine” aangemaakt. Dit gaat gepaard met een hoge insulinespiegel.

Hierdoor gaat je huid meer talg aanmaken en zullen dus de puisten zichtbaar worden. Ook wordt de afgifte van IGF-1 verstoord. Volgens onderzoekers zou de hoeveelheid IFG-1 in het lichaam invloed hebben op de mate van acne.

Ga dus op zoek naar manieren om slaaptekort tegen te gaan. Op Google is hierover genoeg informatie te vinden.

Voeding en acne

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat slechte voedingspatronen effect hebben op puisten op late leeftijd. Veel koolhydraten en suikers zorgen voor meer IGF-1 in je lichaam. Denk ook aan zuivelproducten als melk en producten met een hoog glycemische index als witte rijst die acne zouden veroorzaken.

Dit is een lijst met producten (met gezonde vetten) die je acne ten goede kunnen komen:

 • groenten
 • fruit
 • bruine rijst
 • quinoa
 • lijnzaad
 • zalm
 • haring
 • avocado’s
 • olijfolie
 • walnoten
 • hazelnoten
 • amandelen
 • supplement met omega-3 vetzuren

Darmen en acne

De hormoonhuishouding kan worden verstoord door ongezonde darmen. Wanneer je last hebt van puisten op latere leeftijd kunnen je darmen dus wel eens de oorzaak zijn.

Bedenk of je regelmatig een opgeblazen gevoel in je buik hebt, een traag ontlastingspatroon ervaart of juist diarree hebt. Het is dan goed om de verteringsproblemen aan te gaan pakken om de hormonen weer bij te stellen.

Door ontlastingsonderzoek en voedselintolerantie te ontdekken, kan de oorzaak worden vastgesteld.

Puisten op latere leeftijd hebben vaak verschillende oorzaken. Om het probleem bij de bron uit te roeien is dus een gerichte, persoonlijke aanpak nodig.

Gebruik deze ultieme methode bij puisten in het gezicht op latere leeftijd!

Ik wil je nog even kort vertellen over een goede methode die jou kan helpen puisten in het gezicht op latere leeftijd te bestrijden.

Mijn populaire e-book “Leven Zonder Acne” geeft jou een concrete aanpak om op snelle wijze voor de langere termijn van jouw puistjes en acne af te komen. Je krijgt onder andere de do’s en don’ts over je voeding, een voedingsschema, een dagschema voor je huid. Het omvat dus een aanpak om de huidige acne te bestrijden en de kans op nieuwe puistjes drastisch te verkleinen.

Hieronder kun je meer lezen over de methode:

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Andere bezoekers vonden deze artikelen ook interessant:

Heb je zelf nog een goede aanvullende tip op “puisten gezicht op latere leeftijd’“? Laat hieronder even een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *