Puisten na scheren: wat kun je er tegen doen?

Ontdek wat je kunt doen om puistjes te voorkomen na het scheren!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
puisten na het scheren

Puisten na scheren: het is een veel voorkomend probleem. Echter, de bultjes na het scheren zijn geen echte puistjes, maar ontstekingen van de haarzakjes. Een ander woord voor deze ontstekingen en bultjes is ‘folliculitis’.

Opvallend is dat mensen met krullend haar vaker last krijgen van “puistjes” na het scheren. De haartjes krullen dan namelijk in het haarzakje, terwijl een haartje naar boven hoort te groeien.

Na het scheren kunnen bultjes gaan jeuken en irriteren. Wanneer je gestaag last hebt van puistjes na het scheren, kun je een aantal dingen doen. Op deze pagina vertel ik je er alles over!

De oorzaken van puistjes na scheren

Het kan verschillende redenen hebben dat je last ervaart van puistjes en bultjes na het scheren. Bekende redenen voor puisten zijn bijvoorbeeld gebruik maken van een oud scheermes en scheren in de verkeerde richting.

Zie hieronder alle oorzaken van puistjes door scheren:

 • Gebruik maken van een oud/bot/vies scheermes
 • Scheren in de verkeerde richting (tegen de haargroei in)
 • Geen gebruik maken van scheerschuim/gel bij het scheren
 • Scheren met gewone zeep in plaats van een speciale zeep
 • Na het scheren wordt er niet afgespoeld met koud water waardoor de poriën niet sluiten
 • Niet voldoende smeren na het scheren met bodylotion of huidolie

Zoals je al hebt kunnen opmaken uit de bovenstaande oorzaken kan een verbeterde hygiëne al een groot verschil maken voor het aantal puistjes. Was je baard en huid dus elke dag. Vermijd ook strakke kleding, vette zalven en andere huidproducten om puistjes in de toekomst te voorkomen.

Door de baard te trimmen loop je ook minder risico op puistjes.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hoe kun je puistjes na scheren tegen gaan?

Gebruik bij het scheren een schoon en scherp scheermes of apparaat. Wellicht helpt het om een scheermes te kopen met een speciale tril functie. Dankzij deze trillingen komen de haren los van de huid en zal je minder snel last krijgen van ingegroeide haren.

Maak ook gebruik van een kwalitatieve scheerzeep. Goedkope zepen en verzorgingsproducten bevatten ingrediënten zoals alcohol en parfum wat slecht is voor je huid en puistjes. Niet-of mild geparfumeerde, hypoallergene en parabeenvrije producten zijn goed bij acne. Natuurlijke producten zullen tevens een beter resultaat geven.

Met een elektrisch scheerapparaat scheer je sneller tegen de baardgroei in. Het is daarom beter te scheren met een eenbladig scheermes. Hoe meer mesjes, hoe meer puistjes kunnen ontstaan. Optimaal is om gebruik te maken van een authentiek open scheermes door de huidvriendelijkheid ervan.

Bovendien dien je op de juiste manier te scheren om puisten tegen te gaan. Hieronder zal ik je vertellen hoe je kunt scheren bij acne. Gebruik geen scheerschuim of -gel uit een spuitbus, dit droogt namelijk de huid uit.

Op de goede manier scheren om puistjes te voorkomen

Bekijk het onderstaande stappenplan voor scheren om puistjes te voorkomen:

 1. Begin de huid nat te maken met lauwwarm water, wellicht kun je een handdoek gebruiken. Zo worden de haren zacht en kun je makkelijker scheren.
 2. Gebruik een ongeparfumeerde pre-shave of scheercrème om je huid te beschermen tegen het scheermes.
 3. Zeep je huid in met een scheerkwast en laat de scheerzeep of olie intrekken.
 4. Begin rustig te scheren in de richting van de haargroei. Begin dus op de wangen en scheer dan richting de kin en hals met de baardharen mee. Bij de hals zitten vaak kruinen, let hier dus goed op en zet niet te veel druk. Spoel je scheermes tijdens het scheren af om hem schoon te houden.
 5. Bij een gevoelige, acne huid kun je deze stap beter overslaan. Na het scheren, maak je nogmaals je gezicht nat en zeep je je gezicht weer in. Hierna ga je tegen de groeirichting in scheren, zodat het mooi glad wordt.
 6. Als je klaar bent met het scheren, dien je je gezicht schoon te maken met koud water. Hierdoor sluiten de poriën weer en raakt de huid minder snel geïrriteerd. Gebruik hierbij een koude en schone handdoek.
 7. Als laatste kun je een aftershave aanbrengen. Gebruik een vochtinbrengende crème of aftershave, vooral als je al acne hebt.

Wat moet je doen na het scheren?

Als je alle haartjes bij het scheren hebt weg gehaald dien je huid te verzorgen om de komst van puisten tegen te gaan. Na het scheren dien je daarom nogmaals een koude doek over je huid te halen. Maak een doek nat, wring hem uit en leg hem in de koelkast voor het beste resultaat.

Door de huid koud te maken, kunnen de huid en poriën sluiten. Veel mensen vergeten de huid te bevochtigen, waardoor de poriën niet sluiten en vuil de poriën in kan trekken en acne ontstaat.

Gebruik een aftershave en een gezichtscrème die geschikt zijn voor acne. Dit gebruik je om de huid te reinigen en te verfrissen na het scheren. Mocht je wondjes hebben opgelopen, stelp je deze op milde wijze.

Een nieuwe methode die puistjes voor de langere termijn verminderd!

In deze blog “puisten na scheren” heb je hopelijk al nieuwe kennis opgedaan om je acne te bestrijden. Ik wil je nog even kort vertellen over mijn nieuwe methode.

In mijn e-book “Leven Zonder Acne” leer je hoe je zonder dure middeltjes van acne fabrikanten en doktoren – die toch amper werken – voor de langere termijn je puistjes kunt verminderen.

Hiermee ga je niet alleen de symptomen van puisten bestrijden, maar ook het probleem bij de bron aanpakken dankzij een stap-voor-stap methode. Iedereen kan deze methode volgen, welke huidtype je ook hebt.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Is het beter om vaak of weinig te scheren?

De huid kan geïrriteerd raken door lange haren. Echter kan de huid ook geïrriteerd raken door te scheren. Puistjes kunnen zelfs worden stuk geschoren. Door deze open wonden kunnen ontstekingen ontstaan met meer acne als gevolg. Probeer daarom eens in de 2 a 3 dagen te scheren in plaats van elke dag.

Is het beter om droog of nat te scheren?

Scheer altijd nat. Alvorens het scheren, reinig je je gezicht met lauwwarm water of een geschikt reinigingsmiddel. Het nat maken van de huid en baard zorgt voor minder huidspanning en zachte baardharen wat het scheren en aantal puistjes ten goede komt.

Is het beter om een elektrisch scheerapparaat of normaal scheermes te gebruiken?

Veel beginnende scheerders gebruiken een elektrisch scheerapparaat op een droge huid. Een elektrisch scheerapparaat zal echter de baardharen meer stuk trekken dan afsnijden. Hierdoor vergroot je de kans op ingegroeide baardharen en puistjes. Dit komt simpelweg door foute trillingen en warmteontwikkeling van het scheerapparaat.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *