Puisten op tong: 15 tips voor de bultjes!

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
puisten op tong

Puisten op tong? Er kunnen verschillende bultjes en plekjes op je tong zitten die sterk lijken op puistjes.

Soms kan een bultje op de tong erg pijnlijk zijn. Bijvoorbeeld als je per ongeluk op een wit blaasje in je wang bijt en een aft krijgt. Zulke beschadigingen op je tong wil je natuurlijk voorkomen en anders zo snel mogelijk verwijderen.

De vraag is echter wat voor bultje jij hebt. Soms is het iets onschuldigs en is er geen behandeling nodig. In dit blogbericht ga ik je tips geven om bultjes op de tong zelf te voorkomen en te behandelen.

Kun je puisten op je tong krijgen?

Puisten op de tong komen niet voor. Puistjes en acne kunnen namelijk alleen ontstaan op plekken waar talgklieren zitten, bijvoorbeeld op de rug, de nek en het gezicht. Zo’n talgkliertje op de huid ontstopt dan door vuil en bacteriën waarna een puistje ontstaat.

Bij een bultje op de tong is er dus iets anders aan de hand dan een verstopte talgklier. Het bultje kan bijvoorbeeld een aft zijn. Bij een verminderde weerstand, een tekort aan mineralen en vitamines, slechte mondreiniging, bepaalde voedingsmiddelen kunnen de bultjes op de tong sneller ontstaan.

Ik kan me goed voorstellen dat je puistjes-achtige bultjes op de tong liever wilt voorkomen. Hieronder ontdek je hoe je er weer vanaf komt.

Puistjes-achtige bultjes op de tong voorkomen en verwijderen

De onderstaande tips kun je gewoon zelf uitproberen om puistjes-achtige bulten op de tong te voorkomen. Sommige dingen kun je toepassen om de pijn te verlichten of de bultjes zelfs te verwijderen.

 1. Poets je tanden en tong na het eten met een tandpasta die rijk is aan enzymen.
 2. Kauw op muntblaadjes voordat je gaat slapen. De stoffen in muntblaadjes gaan ontstekingen tegen.
 3. Je kunt ook thee zetten van de muntbladeren om sneller de bultjes op de tong te verwijderen.
 4. Gebruik kamillethee om je mond te spoelen. Zo kun je meerdere keren per dag je mond ontsmetten.
 5. Meng warm water met een theelepel (zuiverings)zout om je mond en tong te reinigen.
 6. Zwarte thee aanbrengen op aften kan helpen de pijn te verlichten door de helende werking.
 7. Koop een product en breng deze aan op je aften om de pijn tijdelijk te verlichten.
 8. Het is beter om zacht en koud voedsel te eten. Je tong doet dan geen pijn en bultjes op de tong verergeren niet. Warme snacks kunnen juist zorgen voor meer irritatie door het zout en de ruwe vorm.
 9. Spoel je mond met mondwater. Dit middel doodt bacteriën op je tong, en zorgt voor een langere frisse adem.
 10. Wellicht ben je allergisch en heb je daarom plekjes op de tong. Vermijd dus het voedsel waar je allergisch voor bent.
 11. Bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor een snelle ontsteking. Denk aan zure, zoute gerechten en snacks.
 12. Tea Tree olie helpt tegen puistjes en bultjes op de tong.
 13. Breng kaneel aan op de aften. Dit reinigt de bultjes.
 14. Poets elke dag 2 keer je tanden, flos 1 keer per dag en ga 2 keer per jaar naar de tandarts. De tandarts weet veel over puistjes-achtige bultjes op de tong. Zo kan je op tijd actie ondernemen om verergering te voorkomen.
 15. Met een tongschraper kun je alle bacteriën van je tong schrapen.

Denk je dat je puisten op je tong hebt en maak je je zorgen? Raadpleeg dan je huisarts. Soms is er een onderliggende oorzaak voor een blaar of knobbel op de tong, zoals, een bacteriële infectie, een allergie, of mondkanker.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Anderen bekeken ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *