Puisten

puisten

Puisten (ook wel pukkels genoemd) zijn ontstekingen in de huid. De ontsteking wordt veroorzaakt door een verstopping in de talgklieren wegens vuil en bacteriën. De medische term voor puisten is acne.

Iedereen heeft wel eens last van puistjes. Leeftijd, huidkleur of etnische-achtergrond heeft hier niets mee te maken.

Vele jongeren kampen met problemen van hun puistjes. Deze ontstaan meestal in de puberteit. Wanneer er geen aandacht aan de puistjes wordt gegeven en deze dus niet goed behandeld worden, kunnen zij hiervan last hebben tot hun veertigste jaar.

Een plotselinge uitbarsting van puistjes is meestal een teken van acne. Een snelle en goede behandeling is vereist om te voorkomen dat de puistjes ernstig ontsteken en littekens achterlaten.

Volwassenen, en dan met name vrouwen, kunnen rond hun dertigste jaar last krijgen van “acne rosacea“. Dit zijn kleine pukkeltjes en rode vlekken die op het gezicht voorkomen.

Hoe ontstaan puisten?

Wanneer talg en vuil zich ophoopt in de uitgangen van de talgklieren kunnen puisten ontstaan. Aan de onderkant van de haarfollikels bevinden zich de talgklieren. De talgklieren maken talg aan om de huid te beschermen tegen uitdroging. Tevens beschermt je lichaam, je huid door nieuwe huidcellen aan te maken en oude cellen af te breken en/of te vervellen.

Wanneer er meer talg als gebruikelijk wordt aangemaakt is er sprake van overproductie van de talgklieren. Het talg dient dan via dunne kanalen uit de poriën van de huid te glippen. Doordat je lichaam grote hoeveelheid talg aanmaakt wordt dit proces vertraagd. De dode huidcellen welke achterblijven in de poriën van je huid hopen zich zo steeds meer op met de talg. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een ontsteking, oftewel een puist.

Voornamelijk worden puistjes veroorzaakt door hormonen en genen. Op de pagina over de oorzaken van acne kun je meer lezen over factoren die de groei en ontwikkeling van je puistjes beïnvloeden.

Wil je snel van je puistjes af?

Ontdek de echte onderliggende oorzaken in plaats van symptomen te bestrijden

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

De symptomen van een puist

Puistjes komen voor over ons hele lichaam. De bekendste plekken waar ze voorkomen zijn op en rondom het gezicht, de rug, borst, schouders en billen. 

De hoeveelheid en hevigheid van de puisten verschilt van mild tot ernstig. Puistjes kunnen zelfs pijnlijk zijn en permanente littekens en/of vlekken achterlaten, wanneer deze niet juist of niet op tijd worden behandeld.

Naast littekens en vlekken kunnen puistjes ook andere problemen met zich meebrengen zoals: schade aan het gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, persoonlijkheid en sociaal leven.

De juiste behandeling van een puist

Het verschilt hoelang het duurt voordat een puist helemaal weg is of langzaam begint weg te trekken. Sommige mensen blijven zelfs hun hele leven lang last houden van puisten die komen en gaan. Of je een behandeling voor een puistje dient te hebben wordt bepaald door de ernst van het ontstoken puistje. 

Een gezonde levensstijl en goede hygiëne dragen bij aan het voorkomen van puistjes. Ook kunnen gezichtsreinigers en scrubs helpen om de kleine mildere puistjes te verwijderen.

Kleine onschuldige puistjes hebben doorgaans geen behandeling nodig en gaan vanzelf weg. Heb je last van hevig ontstoken puisten? Dan kun je eventueel door een gespecialiseerde arts worden behandeld.

Soorten puisten:

Meer informatie:

Foto’s van puisten

Hieronder zie je enkele foto’s van puisten. Op de derde foto is een heftiger ontstoken puist te zien.

Video over puisten

Hieronder zie je een video over puisten. Je krijgt hierin een duidelijk beeld over het ontstaan van acne en hoe je het kunt voorkomen.