Puistje op ooglid

Zo kun je een bultje op je ooglid behandelen!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Puistje op ooglid

Een puistje op je ooglid kan erg onhandig zijn. Het kan namelijk je zicht beïnvloeden.

Een bultje op of onder je ooglid kan ook iets anders zijn dan een normaal puistje, bijvoorbeeld een strontje. Gelukkig is een strontje in de meeste gevallen onschuldig.

Een strontje ontstaat wanneer een olieklier aan de rand van je ooglid verstopt en ontstoken raakt door bacteriën. Je herkent het aan een zachte rode bult die eruit ziet als een pukkel.

Het bultje groeit doorgaans in enkele dagen. Soms ontstaan er meerdere strontjes. De bultjes zullen vanzelf verdwijnen. Wel kan een ontstoken talgklier volledig geblokkeerd raken, waardoor een chalazion ontstaat.

Puistjes rondom het ooglid ontstaan op dezelfde manier als puistjes op andere delen van het gezicht. Vaak ligt de oorzaak bij de hormonen.

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Onze gratis gids laat je de 10 gezonde gewoonten zien om je puistjes te verbeteren van binnenuit.

Je kunt een puistje op je ooglid zelf verzorgen of kiezen voor een medische behandeling. In dit artikel vertel ik er alles over wat je moet weten.

Uiteraard is het verstandig direct een afspraak in te plannen met een arts als je veel pijn hebt, zelfzorg niet werkt, een professionele behandeling wil gebruiken of je gezichtsvermogen is verslechterd.

Waarom ontstaan puistjes op je ooglid?

De bultjes op je oogleden zien eruit als normale puistjes. Puistjes kunnen wel rond de ogen verschijnen. Echter is een bultje precies op de ooglid, bij de wimpers, waarschijnlijk geen acne. Normale puistjes ontstaan namelijk niet in de ooglidklieren, maar in de normale talgklieren van de huidporiën.

Zoals gezegd kan een kliertje op je ooglid verstopt raken. De kliertjes op je oogleden maken olie aan om de taanfilm te beschermen. Echter kan een verstopping en ontsteking door de olie ervoor zorgen dat een puistjesachtig bultje zichtbaar wordt. Dingen die jeuk en irritatie opleveren in het gebied van je ogen, kan de kans vergroten dat er verstoppingen ontstaan en je dus een strontje op je ooglid krijgt. Er kan dan een korstje achterblijven.

Er zijn een aantal oorzaken van puistjes op je ooglid. Hieronder zal ik meest voorkomende bespreken:

  • Oculaire osacea: Dit is een vorm van rosacea die droge ogen, zwelling, jeuk en andere irritatie aan de oogleden veroorzaakt. Het gevolg is dat er sneller strontjes ontstaan.
  • Eczeem: Dit is een huidaandoening waardoor puistjes zichtbaar worden. Ook kan deze aandoening de oogleden aantasten.
  • Omgevingsfactoren: Verschillende factoren uit de omgeving kunnen invloed hebben op het ontstaan van een puistje rondom de oogleden. Eigenlijk kan alles wat jeuk en irritatie veroorzaakt, leiden tot puistjes. Misschien krijg je vaak stofdeeltjes in je ogen door je werk of heb je een allergie?
  • Hormonen: Hormonen hebben invloed op verschillende processen in je lichaam, waaronder de gezondheid van je ogen. Hormonen beïnvloeden namelijk de olieproductie van de kliertjes rond de oogleden. Stress, slaaptekort, voeding en anticonceptie kunnen dus bijdragen aan het ontstaan van een puistje.
  • Cosmetica: Huidverzorgingsproducten en make-up die je rond je ogen gebuikt, kunnen vettigheid en irritatie opleveren. Zorg dus dat je zachte producten gebruikt voor dit gebied.

Ontdek in onze gratis gids hoe jij jouw hormonen in balans kunt brengen om puistjes te elimineren bij de bron, in plaats van het tijdelijk bestrijden van de symptomen.

Een puistje of strontje rond het ooglid behandelen

Je weet nu dat het bultje op je ooglid waarschijnlijk iets anders is dan een normaal puistje. Dit bultje vraagt dan ook om een andere behandeling dan normale acne. Aangezien het ooglid een zeer gevoelig gebied is, zal je voor een zachtere aanpak moeten kiezen.

Hieronder bespreek ik enkele tips om de strondjes op het ooglid te verzorgen en te voorkomen:

  • Gebruik warme kompressen om het (opkomende) strontje te laten rijpen, de olie los te maken en dus de genezing te bevorderen. Je kunt bijvoorbeeld gel-oogmaskers of een washandje gebruiken. Deze verwarm je tot de juiste temperatuur en breng je voor maximaal tien minuten en maximaal drie keer per dag aan op het bultje op je ooglid. Na enkele dagen hoor je verschil te zien.
  • Kijk uit met oogmake-up en andere huidverzorgingsproducten als je last hebt van een puistje op je ooglid. Het is beter de producten een tijdje niet meer te gebruiken, totdat de bultjes verdwijnen. Tevens raad ik aan te kiezen voor “non-comedogene” producten. Deze producten bevatten namelijk geen ingrediënten die verstoppingen veroorzaken.
  • Knijp nooit puistjes uit, vooral geen puistjes op de ooglid. Door een puistje uit te knijpen, zullen bacteriën verspreiden en misschien zelfs op je andere oog terecht komen. Wacht tot het puistje vanzelf leegloopt en was daarna het gebied. Het ooglid is ook een erg gevoelige plek.
  • Zorg voor een goede hygiëne om te voorkomen dat er nieuwe bultjes ontstaan. Was dus regelmatig je handen en ga niet je ogen aanraken, vooral niet als je geen schone handen hebt. Ook kun je een traanvrije babyshampoo mengen met warm water, op een wattenstaaftje aanbrengen en voorzichtig aanbrengen op je oogleden. Dit is gunstig voor je ogen en kan tevens helpen nieuwe bultjes te voorkomen.
  • Zorg dat je hormonen weer in balans komen en controleer je cholesterolgehalte. Beide problemen kun je oplossen door bijvoorbeeld een gezond dieet te volgen.

Wanneer naar de huisarts?

Wordt het bultje op je ooglid na één of twee weken nog steeds niet beter? Ga dan naar de huisarts.

Het is sowieso verstandig een arts te raadplegen als je merkt dat je zicht belemmert wordt, het bultje steeds pijnlijker wordt, het bultje steeds geïrriteerder raakt of het probleem steeds terugkomt.

De arts zal het puistje van dichtbij bekijken om vast te stellen om wat voor bultje op je ooglid het exact gaat. Vervolgens kan een passende behandeling worden uitgekozen.

Er kan bijvoorbeeld een ontstekingsremmende antibiotische crème worden voorgeschreven. Tevens kunnen oogdruppels worden gebruikt om droogheid en irritatie aan de ogen te verzorgen en te voorkomen.

Bovendien kan een operatieve behandeling worden overwogen wanneer een grote bult op je ooglid niet vanzelf verdwijnt. Deze kan dan operatief worden verwijdert.

Ps. Vaker last van puistjes op je ooglid, gezicht en lichaam? Bekijk dan de onderstaande gratis gids, omdat je puistjes makkelijk kunt elimineren bij de bron.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *