Online is super veel informatie verkrijgbaar over acne en puistjes. In dit artikel vertel ik wat je vooral wel en niet moet geloven op het internet omtrent acne.
Het internet wordt door veel mensen gebruikt om allerlei nieuwe kennis op te doen en hun gezondheid te verbeteren.
Dankzij het internet kun je bijvoorbeeld zoeken naar symptomen, behandelingen, ervaringen en onderzoeken over de huidaandoening acne. Het fijne is dat je dan niet hoeft te informeren bij een huisarts of een dermatoloog.
Aangezien zoveel mensen Google en anderen zoekmachines gebruiken, worden er ook een hoop huidaandoeningen verkeerd behandeld. Er kan namelijk informatie over het hoofd worden gezien. Ook is niet alle informatie op het internet helemaal te vertrouwen.
In dit artikel vertel ik je meer over acne en het internet.
Inhoudsopgave
Het aantal zoekopdrachten naar acne in Google
Maandelijks wordt in Google ongeveer 22.000 keer gezocht naar het zoekwoord acne. Dit is slechts één van de vele zoektermen die mensen gebruiken als zij meer informatie willen over acne.
Acne is de huidklacht waar men het vaakst online naar zoekt. Dit is eigenlijk ook niet zo heel gek. Ongeveer 50 tot 85% van de mensheid heeft namelijk last van acne en puistjes. Acne kan zowel lichamelijke als psychische klachten opleveren, waardoor veel mensen op zoek gaan naar oplossingen.
Wanneer men zoekt naar een huidklacht op het internet, komt daar ontzettend veel informatie tevoorschijn op allerlei websites en blogs. Maar al deze informatie is niet allemaal te vertrouwen of volledig. Ook kunnen er sponsordeals zijn gesloten met bedrijven.

De betrouwbaarheid van artikelen over acne en het internet
In principe kan iedereen een website beginnen en hier alles op plaatsen. Dit kost namelijk slechts enkele tientjes per jaar als je gebruik maakt van WordPress. Ook heb je geen opleiding nodig om artikelen te mogen publiceren op het internet over gezondheid.
Je kunt zelf voldoende onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van de informatie over acne die je kunt vinden op het internet. Als je een advies vindt op het internet dat je wilt uitproberen, dan kun je vervolgens een nog specifiekere zoekopdracht uitvoeren om te bekijken wat andere websites vermelden over deze informatie. Denk bijvoorbeeld aan ‘puistjes door hormonen‘ en ‘acne en de relatie met voeding‘. Je kunt ook een zoekterm in het Engels invullen in Google, zodat je nog meer informatie krijgt.
Er zijn verschillende soorten websites. Er zijn bijvoorbeeld persoonlijke blogs, medische organisaties, commerciële websites en expert websites die artikelen schrijven over acne. In principe kunnen ze allemaal goede en slechte informatie bevatten.
Reviews hoeven bijvoorbeeld ook niet altijd even betrouwbaar te zijn. Sommigen hebben namelijk een afspraak gemaakt met een fabrikant. Ook kunnen personen producten promoten in ruil voor commissie. Dit betekent dat zij hun websitebezoekers verleiden om een aankoop te doen, zodat zij zelf geld verdienen.
In veel artikelen zie je bijvoorbeeld links naar wetenschappelijke onderzoeken. Deze artikelen zullen veelal betrouwbaar zijn. Artikelen waarin interviews staan met dermatologen kunnen ook redelijk betrouwbaar zijn. Het blijft altijd belangrijk meerdere bronnen te raadplegen.
Disclaimer op Puisten Verwijderen.nl
Persoonlijk zie ik Google en YouTube als ontzettend waardevolle bronnen om informatie uit te halen. Daarbij houd ik in gedachten dat je niet alles op Google kunt geloven en dus altijd zelf onderzoek moet blijven doen. Dit lijkt mij echter vrij logisch.
Sommige mensen zijn altijd op zoek naar onjuistheden om andere mensen in de problemen te brengen. Daarom zie je bij de meeste websites een disclaimer. Persoonlijk maakte ik gebruik van het volgende stukje test in de disclaimer op Puisten Verwijderen.nl:
Ondanks mijn continue inspanningen om deze website zo optimaal mogelijk voor jou te schrijven, hebben de artikelen een informerend karakter. Ik ben geen arts of dermatoloog en het is niet mijn bedoeling om welke ziekte dan ook te behandelen of te genezen. Ik deel slechts mijn persoonlijke ervaringen met acne en de bevindingen die voor mij en reeds vele anderen hebben gewerkt. Om deze kan ik en al ik dan ook geen verantwoordelijk en aansprakelijkheid aanvaarden over de resultaten en uitkomsten. Nogmaals: ik behandel en genees geen ziektes. Ik deels slechts mijn persoonlijke ervaringen. Ik adviseer je voor specifiek advies contact te zoeken met je huisarts. Verder zijn schrijf- en spelfouten voorbehouden. Je kunt gerust zijn, ik geloof volledig in deze website, maar wil deze zekerheid toch even vastleggen.
Laatste woorden
Het blijkt dat de meerderheid van de acne patiënten jaren op zoek zijn voordat zij de juiste acnebehandeling hebben gevonden. Daarom raad ik je aan direct te zoeken naar behandelingen die geschikt zijn voor jouw huidtype. Zoek ook naar onderliggende oorzaken van acne.
Kijk uit op het internet voor geneesmiddelen zonder recept. Je mag namelijk alleen middelen online bestellen die goedgekeurd zijn voor zelfmedicatie. In het geval van zware medicijnen moeten deze altijd worden voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of een erkend apotheker. Eventueel kun je een digitaal consult inplannen met een gekwalificeerd arts, zodat je de medicijnen online kunt bestellen.
Het blijft dus altijd de vraag of het internet te vertrouwen is als je hier op zoek gaat naar manieren om je puistjes te verwijderen. Wanneer je zelf genoeg onderzoek blijft doen, kan het internet een heel goede manier zijn om je te helpen bij het behandelen van acne en puistjes.

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.