Puistjes op buik

Ontdek 7 tips tegen je puistjes en andere plekken!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
puistjes op buik

Er kunnen overal op ons lichaam plekken met acne ontstaan door de bacterie P. acnes. Puistjes op de buik komen wel minder vaak voor dan bijvoorbeeld puistjes op het gezicht. Op de buik zijn namelijk minder talgklieren en acne-veroorzakende bacteriën, de veroorzakers, aanwezig.

Gelukkig komen puistjes op de buik niet zo snel weer terug. Je moet er wel even op letten of je daadwerkelijk last hebt van een puist of dat de plek iets anders is, zoals een ingegroeide haar.

In de meeste gevallen is er niks ernstigs aan de hand als je puistjesachtige bultjes op je buik ziet. In dit blogbericht zal ik met je bespreken hoe de onzuiverheden ontstaan en wat je allemaal kunt doen om ze correct te behandelen.

Hoe ontstaan puistjes op de buik?

Zo’n 80% van de bevolking krijgt vroeg of laat last van puistjes en daar zijn ontzettend veel oorzaken voor. Er kunnen dan ook één of meerdere redenen zijn waarom je momenteel last hebt van puistjes en bultjes op je buik.

Ik zal je een aantal voorbeelden geven van oorzaken voor puistjes op de buik:

 • Je bloedsuikerspiegel is te hoog, omdat je te veel suikers eet en drinkt. Test of het helpt een tijdje minder tot geen geraffineerde suikers binnen te krijgen;
 • Buik acne ontstaat vaak door strakke (sport)outfits;
 • Buik acne kan zelfs ontstaan door een (bubbel)bad te nemen;
 • Zweet kan ook een oorzaak zijn;
 • Ingegroeide haren op de buik ontstaan vaak tijdens het ontharen en scheren;
 • Mochten de puistjes erg lang zichtbaar blijven, raad ik je aan de huisarts te bezoeken;
 • Bovendien kan een puistje lijken op een muggenbult, folliculitis of een steenpuist.

Zoals ik je net al vertelde is de maag geen bekende plek voor acne. Er wordt namelijk weinig talg aangemaakt op de buik, waardoor er lastig puistjes kunnen ontstaan. Toch kun je door het dragen van bepaalde kleding, de huid schuren en vuil/acne bacteriën overbrengen. Kijk ook uit met het dragen van strak ondergoed met een elastische band. Je sluit dan de huid af en het vuil kan makkelijk opstapelen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Puisten op buik behandelen

Doorgaans zal acne op de buik binnen twee weken uit zichzelf overgaan. Echter, je kunt een aantal dingen doen om acne te behandelen en dus sneller van je puistjes af te komen.

Een goede behandeling tegen puistjes begint bij het gebruiken van een product dat salicylzuur bevat. Het voordeel van dit middel is dat je huid goed beschermt wordt, terwijl de acne en ingegroeide haren goed worden aangepakt.

Puisten en ingegroeide haren worden vaak door elkaar gehaald. Een ingegroeide haar (pijnlijke rode bult) ontstaat wanneer een haartje terug groeit in de huid in plaats van naar buiten. Door je buik te scheren of te harsen, heb je meer kans op ingegroeide haren.

Het belangrijkste om puistjes en ingegroeide haren op de buik te behandelen is een antibacteriële zeep of product met salicylzuur gebruiken. Zo exfolieer je de bultjes op je buik. Dit betekent dat je de dode huidresten verwijderd die de puistjes veroorzaken en erger maken. Probeer niet zelf met je pincet een haar eruit te trekken of puistjes uit te knijpen. Dan kun je namelijk bacteriën verspreiden.

Zie hieronder nog 7 tips om de acne op je buik te behandelen:

 1. Controleer of acne door je wasmiddel wordt veroorzaakt. Wasverzachtend wasmiddel staat erom bekend acne uit te laten breken;
 2. Was je buik en de gebieden van acne 1 of 2 keer per dag met water en een geurvrije zeep;
 3. Breng elke dag een anti-acne middel aan, zoals benzoylperoxide of salicylzuur. Dit doodt bacteriën en verwijdert ander vuil op de buik;
 4. Stel een huidverzorging en/of voedingsplan voor jezelf op en houd je hier aan;
 5. Knijp de puistjes niet uit. Anders duw je de bacteriën nog verder in de huid en worden de bulten nog groter. Ook kunnen er zelfs blijvende gaatjes ontstaan;
 6. Gebruik alleen crèmes en producten die niet-comedogeen zijn, dat bekent dat de huidporiën niet verstopt zullen raken door de gebruikte ingrediënten;
 7. Gebruik een olievrije zonnebrandcrème wanneer je met je buik in de zon gaat. Het lijkt aantrekkelijk je puistjes te camoufleren met een bruine huid. Echter zal je huid juist meer talg aanmaken door de crème en zon.

Is het een puistje of een ander bultje?

Een bultje op de buik is niet altijd een puistje. Het is echter lastig om te weten wat voor bultje het wel is. Om er zeker van te zijn en als je jezelf veel zorgen maakt om de plekjes, kun je de huisarts bezoeken en samen zoeken naar een passende behandeling.

Andere bultjes op de buik die vaak als puistjes worden gezien zijn: muggenbulten, ontstoken haarzakjes en lichen planus (paarse bultjes).

Puistjes op buik: dé lange termijn oplossing!

Puistjes op de buik komen niet vaak voor, en kunnen verschillende oorzaken hebben. Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, heb je een keuze uit verschillende mogelijkheden om je acne te behandelen. Probeer de tips eens uit om te ontdekken wat de oorzaak van de plekken op je buik was.

Als je puistjes wilt verwijderen, zijn er nog tal van andere manieren die effectief werken. Ik heb zelf ook jarenlang last gehad van chronische acne. In mijn complete e-book deel ik mijn beste tips om eindelijk je puistjes voor de lange termijn te verminderen.

Bekijk via de onderstaande knop eens het artikel en ga aan de slag met de succesformule voor een toekomst met een gavere en gezondere huid!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Anderen bekeken ook:

Ps. Succes met het bestrijden van de puistjes op je buik! Heb je nog vragen of tips, laat dan gerust hieronder een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *