Puistjes op decolleté

8 tips om de puistjes te behandelen

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Puistjes op decolleté

Acne kan verschijnen op verschillende lichaamsdelen, dus ook op de decolleté. Met de decolleté bedoelt men een uitgesneden hals in dameskleding. Een decolleté kan diep zijn. Het is dus het gebied boven de borst waar de puistjes verschijnen.

Door verschillende factoren kunnen er puistjes op de decolleté ontstaan. Het kan liggen aan één of meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan wrijving van kledingstukken, suikerrijke voedingsmiddelen en spanning.

Wanneer je ervoor zorgt dat puistjes geen kans meer krijgen om te ontstaan, zal je in de toekomst minder last hebben van nieuwe onzuiverheden op of rondom de decolleté. Dit kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. Misschien vermijd je momenteel zelfs het dragen van kledingstukken met een decolleté.

Aangezien bijna iedereen wel een last heeft van acne en het voor veel ongemakkelijkheid kan zorgen, ga ik je in dit artikel een aantal van de beste opties prijsgeven om puistjes op de decolleté te behandelen.

Wat voor puistjes ontstaan op de decolleté?

Het gezicht is de meest gebruikelijke plek voor het ontstaan van puistjes. Maar net zoals op het gezicht kunnen er ook op de decolleté verschillende soorten puistjes ontstaan, namelijk:

 • mee-eters
 • cysten
 • onderhuidse puistjes
 • puistjes
 • whiteheads
 • blackheads

Puistjes ontstaan doorgaans wanneer een talgkliertje teveel talg aanmaakt. Het overtollige talg kan dan gaan ophopen met dode huidcellen in een porie of haarzakje. Ook kunnen acne-veroorzakende bacteriën terecht komen bij een verstopte porie. Het gevolg is dat er een echte puist ontstaat.

Waarom ontstaan puistjes op de decolleté?

Het ontstaan van puistjes op de decolleté kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met één of meerdere van de onderstaande factoren:

 • hormonale veranderingen
 • een verkeerd voedingspatroon
 • viezigheid, zoals vet in je haren dat op de decolleté belandt
 • nachtkleding en lakens die in aanraking komen met de decolleté
 • (lichaams)producten, zoals zepen en wasmiddelen die ingrediënten bevatten die de poriën laten verstoppen

Hoe kun je puistjes op de decolleté behandelen?

Zolang kledingstukken met een decolleté worden vermeden, kunnen puistjes rond deze plek erg goed verborgen worden gehouden. Toch zullen er situaties kunnen voor komen dat je het gebied rond de decolleté wilt laten zien. Je kunt daarom verschillende dingen doen om puistjes te behandelen. Dankzij deze 8 tips zullen puistjes sneller verdwijnen.

1. Reinig de decolleté voldoende

Ten eerste kan het verstandig zijn de decolleté regelmatig te reinigen. Dit kan simpelweg door te douchen. Tijdens het douchen zullen namelijk de verontreinigheden die in je poriën terecht zijn gekomen, worden verwijderd.

Zorg dus dat je elke dag onder een lauwe douche stapt. Sommigen mensen denken dat het niet nodig is om te douchen op koudere dagen. Toch is dit zeker aan te raden als je last hebt van puistjes op je decolleté.

2. Reinig de huid met een anti-acne lichaamszeep

In het geval van puistjes op je decolleté kan het gunstig zijn om een lichaamszeep te gebruiken die acne bestrijdende ingrediënten bevat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lichaamszeep die je tijdens het douchen kunt gebruiken.

Je kunt de volgende lichaamszepen overwegen:

3. Verwijder dode huidresten met een exfoliant

Naast een lichaamszeep kan het ook verstandig zijn om een exfoliant te gebruiken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de celvernieuwing wordt bevordert. Dit betekent dat dode huidcellen worden afgevoerd naar de bovenste huidlaag, terwijl er van onder nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Aangezien er huidcellen kunnen achterblijven op de huid en deze kunnen ophopen in een porie, kun je een exfoliant gebruiken. Tevens zorgt een exfoliant ervoor dat je huid gladder wordt.

Het is belangrijk dat je een exfoliant slechts één keer per week gebruikt. Bij een hogere frequentie kan er namelijk meer irritatie van de huidige puistjes ontstaan.

Je kunt de volgende exfolianten overwegen:

4. Gebruik een niet-comedogene bodylotion

Mocht je niet weten wat ‘niet-comedogeen’ of ‘niet-acnegeen’ betekent zal ik dit eerst even toelichten. Simpelweg is dit een label op een product dat aangeeft dat het product de poriën niet zal verstoppen. Let hier dus op bij het uitkiezen van producten, vooral als je producten wilt gebruiken die je de hele dag of nacht op je huid wilt laten zitten, zoals bodylotion.

Een niet-comedogene bodylotion kan helpen om de decolleté gehydrateerd te houden. Hierdoor hoeft je huid minder talg aan te maken. Er bestaan zelfs lotions die ook andere anti-acne ingrediënten bevatten, zoals salicylzuur.

5. Behandel bestaande puistjes op de decolleté

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare middelen die kunnen worden ingezet voor het behandelen en kleiner maken van acne ontstekingen. Deze kunnen ook worden ingezet voor het gebied rond de decolleté.

Het bekendste middel dat wordt gebruikt om plaatselijk puistjes te behandelen is benzoylperoxide. Je kunt het lichtste percentage benzoylperoxide gebruiken om aan te brengen op je decolleté. Hoewel het gebied van de decolleté op verschillende momenten van de dag kan worden behandeld met benzoylperoxide, kun je het beter niet doen als je kleding aan hebt. Het spul kan namelijk de kleding laten bleken.

Natuurlijke behandelingen voor puistjes

Verschillende natuurlijke producten kunnen mogelijk effectief zijn tegen acne. Als je een dergelijk middel wilt proberen, dan dien je eerst zelf onderzoek te doen en een pleistertest uit te voeren. Dit betekent dat je eerst wat van het spul aanbrengt op een ander plekje dan de huid van je decolleté, zoals achter je oor of aan de binnenkant van je elleboog. Na 24 uur kun je kijken of er irritatie is ontstaan. Als dit niet het geval is, dan kun je het proberen aan te brengen op je decolleté.

Dit zijn enkele voorbeelden van natuurlijke producten tegen puistjes:

 • Tea tree olie: Volgens een onderzoek kan 5% tea tree olie hetzelfde effect hebben als 5% benzoylperoxide. Het doel van tea tree olie is acne-veroorzakende bacteriën te doden. Besef wel dat het met een natuurlijk product iets langer kan duren voordat je resultaten begint te zien.
 • Kaneel en honing: Zowel kaneel als honing hebben beide antimicrobiële eigenschappen. Ze kunnen dus mogelijk helpen bij het bestrijden van bacteriën en ontstekingen. Je dient een mengsel te maken van 1 theelepel kaneel en 2 eetlepels rauwe honing. De pasta breng je vervolgens aan op de decolleté als een masker. Maar je kunt het ook slechts plaatselijk aanbrengen op de puistjes.
 • Houtskool: Verschillende vrij verkrijgbare middelen bevatten houtskool. Het is dan ook een effectief ingrediënt, omdat het kan helpen bij het reinigen van je poriën. Daarnaast kan houtskool helpen gifstoffen uit de huid van de decolleté te verwijderen.

6. Kijk wat het effect is van het overstappen op een ander wasmiddel

Voor het voorkomen van acne of erger worden van de bestaande onzuiverheden is het belangrijk dat je vaak genoeg schone kleding aantrekt. Het is echter belangrijk dat een wasmiddel geen ingrediënten bevat die de poriën kunnen verstoppen. Er kunnen namelijk restjes van wasmiddelen achterblijven op je shirts en beddengoed die vervolgens in aanraking komen met je decolleté.

Kies voortaan voor wasmiddelen met het label ‘hypoallergeen’. Deze producten zullen geen allergische reactie of verstopte poriën veroorzaken, omdat ze geen geurstoffen, kleurstoffen of andere vreemde stoffen bevatten.

7. Draag losse, ademende kleding

Sport je vaak? Dan is er een mogelijkheid dat acne ontstaat door het dragen van te strakke kleding. Strakke kledingstukken kunnen in combinatie met wrijving, vuil en zweet dat vastzit dan ook leiden tot puistjes op de decolleté. Ook kunnen stoffen, zoals wol, nylon en spandex irritatie aan de huid veroorzaken. Zorg voortaan dat je losse, katoenen kledingstukken draagt die de huid de ruimte geven om te kunnen ademen.

8. Blijf gehydrateerd van binnen en van buiten

De huid kan van buitenaf worden gehydrateerd door gebruik te maken van een bodylotion. Je kunt er ook voor kiezen de huid van binnenuit te hydrateren door voldoende water te drinken. Tevens helpt het drinken van water bij het wegspoelen van gifstoffen.

Drink minstens acht glazen water per dag om te profiteren van de voordelen die water voor je kan bieden. Het is sowieso verstandig voor de puistjes op je decolleté om minder frisdrank te drinken en in plaats daarvan water te drinken.

Wil jij voor een langere tijd puistjes en acne verminderen?

In dit artikel zijn verschillende aanbevelingen gedaan voor het behandelen van puistjes op de decolleté. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een lichaamszeep, exfoliant of hydraterende crème in te zetten bij de acnebehandeling.

Weet wel dat vrij verkrijgbare middelen symptoomgericht zijn. Het zijn namelijk allemaal producten die gericht zijn op het verwijderen van de bestaande onzuiverheden, terwijl er niets wordt vermeld over het voorkomen van nieuwe puistjes.

Slechte informatie over acne is de reden waardoor veel vrouwen onnodig, jarenlang last blijven houden van puistjes op hun decolleté. Je kunt daarom mijn complete e-book ‘Leven Zonder Acne‘ bekijken. Hierin bespreek ik wat de échte onderliggende oorzaken zijn van acne, zodat we samen de problemen bij de wortel gaan bestrijden.

Ook krijg je een compleet huidverzorgingsschema die past bij jouw huidtype, zodat je direct puistjes op je decolleté en andere lichaamsdelen op de juiste manier kunt behandelen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *