Puistjes door slaaptekort

Wat is de invloed van slaap op acne?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Puistjes door slaaptekort

Puistjes en acne, niemand wordt er gelukkig van. De oorzaken van acne kunnen vrij complex zijn. Daarom is het behandelen van deze huidaandoening vaak lastiger dan gedacht.

Puistjes ontstaan wanneer dode huidcellen de talgklieren verstoppen en bacteriën de poriën laten ontsteken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de talgklieren verstoppen en de bacteriën ontstekingen veroorzaken. Vaak wordt dan gedacht aan voedingsmiddelen en een slechte hygiëne.

Wellicht krijg je puistjes door slaaptekort. Misschien merk je zelf ook dat je er minder gezond uitziet na een lange nacht. In dit artikel ga ik dan ook alles vertellen wat je moet weten over de invloed van slaap op puistjes.

Onthoud dat er nog geen grote onderzoeken zijn gedaan naar dit onderwerp.

Waarom heb je een slaapgebrek?

Voordat ik ga vertellen of je puistjes kunt krijgen door slaapgebrek zal ik je iets meer vertellen over het ontstaan van een slechte nachtrust.

Veel mensen hebben last van slaapproblemen. Vaak heeft dit geen duidelijke oorzaak en begint het probleem klein. Het slecht slapen kan te maken hebben met spanningen of gebeurtenissen die er die dag zijn geweest, maar ook kan het ontstaan door dingen die er over de lange termijn zijn gebeurd of ervaren.

Misschien heb je jezelf aangeleerd om slecht te slapen. Door elke dag pas midden in de nacht te gaan slapen, zal je lichaam zich hier namelijk op gaan afstemmen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je momenteel slecht slaapt. Denk bijvoorbeeld aan woede, depressie, angst, pijn, jeuk, hormonen, alcohol en medicijnen. Denk ook aan invloeden van buitenaf, zoals geluidshinder of een slecht matras.

Waarom krijg je puistjes door slaaptekort?

Hieronder zal ik enkele factoren van slaaptekort bespreken die invloed hebben op acne en puistjes.

  • De cortisolspiegel verhoogd: Door te weinig nachtrust kun je te maken hebben met een verhoogde cortisolspiegel. Door de stijging van het hormoon cortisol worden er meer stofjes in ons lichaam aangemaakt, die voor ontstekingen kunnen zorgen. Daarnaast zullen je talgklieren meer talg aanmaken waardoor je vatbaarder wordt voor acne.
  • De hydratie van de huid verslechterd: Door een slaapgebrek zal de aanmaak van hyaluronzuur worden verlaagd. Dit stofje zorgt ervoor dat de huid vocht vasthoudt, en dus goed gehydrateerd blijft. Echter kan het hyaluronzuur dus niet goed zijn werk doen bij een tekort aan slaap. Hierdoor zal de huid vochtarm en droog worden. Het gevolg is dat er sneller puistjes ontstaan.
  • De insulinespiegel stijgt: Door een slaapgebrek kan je lichaam van nature te weinig melatonine aanmaken. Hierdoor kan je een verhoogde insulinespiegel, en meer suikers in je bloed krijgen. Helaas zal de hoeveelheid talg op de huid stijgen naarmate de insulinespiegel stijgt. Daarnaast zal je meer androgene hormonen en IGF-1 hormonen aanmaken. Het zijn allemaal factoren die acne verergeren.
  • De gezondheid van de darmen verslechterd: Tijdens het slapen worden de darmen gereinigd en wordt een goed verteringsstelsel opgebouwd. Door een slaapgebrek zullen deze processen worden verstoord. Het gevolg is dat je hormonen uit balans raken, en acne kan ontstaan.

Naast de bovengenoemde gevolgen van slaapgebrek zijn er nog meer gevolgen te bedenken. Zo kun je meer last hebben van stress. Stress doet weinig goeds voor de huid. Ook zorgt een slaapgebrek ervoor dat je een slechtere eetlust hebt. Het hormoon ghreline stijgt namelijk en je hersenen krijgen een seintje dat je niet vol zit, terwijl dit misschien wel het geval is. Hierdoor eet je meer en vaak ongezonder. Bovendien kan je immuunsysteem minder goed functioneren.

Wat kan ik doen tegen puistjes door te weinig slaap?

Om acne te verhelpen is het raadzaam om elke nacht minimaal 7 uur te slapen. Het kan daarbij helpen om een ritme aan te houden. Ga dus op een vast tijdstip naar bed en zet je wekker op een specifieke tijd.

Zorg dat je dekens en kussenslopen schoon zijn, anders kan je huid geïrriteerd raken door de aanraking met het viezigheid en zullen er sneller puistjes ontstaan.

Ook kan het helpen om te ontspannen voordat je gaat slapen. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken of neem een warm bad. Vermijd zoveel mogelijk licht, zodat je lichaam meer melatonine kan aanmaken.

Waarschijnlijk is het je nu wel duidelijk dat voldoende slaap belangrijk is voor talloze processen in je lichaam. Echter, wanneer je eenmaal een verstoord slaapritme hebt, is het moeilijk om dit binnen een paar dagen op te lossen, dit zal tijd kosten.

Het is belangrijk om een goed huidverzorgingsroutine te hebben en andere oorzaken van acne te bestrijden. Acne ontstaat dan ook vaak door meer dan één factor. Wil je meer weten over alle oorzaken van acne en de invloed van slaap op acne? Download dan hieronder mijn gratis e-book.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *