Puistjes door zweet behandelen

Hoe jij zweetpuistjes kunt voorkomen en behandelen!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
puistjes door zweet

Als je bijvoorbeeld hebt gezweet, in de hitte bent geweest, of inspanningen hebt geleverd kun je puistjes krijgen door zweet. Het krijgen van puistjes is een normale reactie van je huid op overmatig zweten.

Gelukkig zijn er vaak geen langetermijneffecten en krijg je ook niet per se littekens van puistjes door zweet. Toch begrijp ik dat je zweetpuistjes erg ongemakkelijk vindt en deze wilt behandelen.

Je kunt acne behandelen op meerdere manieren. Denk aan het regelmatig wassen van je huid, het dragen van ademende kleding en het gebruiken van een anti acnemiddel zoals benzoylperoxide. In deze blog vertel ik je dan ook over een aantal goede behandelmethoden.

Zowel personen met als zonder acne kunnen puistjes krijgen door zweet. Je herkent de puistjes aan rode, ontstoken bultjes/uitslag, nadat je hebt gezweet. Soms ontstaan er geen zweetpuistjes, maar een andere huidaandoening die er erg op lijkt, zoals miliaria.

Waarom krijg je puistjes door zweet?

Je huid houdt van zweet. De huid kan namelijk door te zweten poriën openen waardoor overtollig talg en acne bacteriën kunnen worden verwijderd. Wanneer je echter te lang het zweet op je huid laat zitten, kunnen de poriën juist verder verstoppen en zullen puistjes ontstaan.

Er zijn verschillende relaties bekend tussen vocht, talg, temperatuur, zweet en de huid. In sommige gevallen kunnen er meer puistjes ontstaan. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je transpireert en hierna de zweet op je huid laat intrekken. Het zweet vormt vervolgens een bron voor bacteriën.

Veel mensen krijgen naast zweetpuistjes ook puistjes door sporten. Je kunt behoorlijk gaan zweten door te sporten en als je dan ook nog een strakke, wrijvende sportuitrusting aanhebt, kun je acne mechanica krijgen. Je gaat als het ware zweet opsluiten met je kleding en door bijkomende wrijving kan de huid flink geïrriteerd raken, met puistjes als gevolg.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Waar kun je zweetpuistjes krijgen?

Je kunt op verschillende plekken puistjes krijgen door te zweten. De meeste puistjes zie je op de plekken waar je het meest transpireert. De bekendste plekken zijn je voorhoofd, je oksels, en je liesstreek. Op die plekken zitten de meeste zweetklieren en moet de temperatuur extra geregeld worden.

Puistjes door zweet kunnen echter ook ontstaan op de plekken waar wrijving ontstaat, door bijvoorbeeld een rugzak, helm, gymkleding of riem. Het zweet wordt namelijk vastgehouden waardoor de porie alle mogelijkheden krijgt te verstoppen en te ontsteken.

Dit zijn de plekken waar zweetpuistjes het meeste voorkomen:

 • Het gezicht
 • De nek
 • De oksels
 • Geslachtsdelen
 • Onder de borsten
 • De liesstreek 

Hedendaags krijgen veel personen last van zweetpuistjes op hun kin door het dragen van mondmaskers. Onder het mondkapje stapelt vuil en zweet op, waardoor ontstekingen en maskne ontstaan.

Hoe kun je puistjes door zweet voorkomen?

Het is goed om te weten hoe je puistjes door zweet kunt voorkomen. Anders heb je kans later opnieuw puistjes te moeten behandelen.

Zie hieronder een aantal tips om acne door zweet te voorkomen:

 • Zorg voor een vaste huidverzorgingsroutine met geschikte huidverzorgingsmiddelen.
 • Was make-up van je gezicht, voordat je gaat sporten.
 • Veeg geen zweet van je gezicht met je handen.
 • Heb je veel gezweet? Spring direct onder de douche en gebruik een antibacteriële zeep.
 • Was indien mogelijk je sportkleding na elke training.
 • Voorkom het dragen van wrijvende kledingstukken, uitrustingen en accessoires.
 • Probeer op het heetste deel van de dag (rond 16:00) de schaduw op te zoeken.
 • Drink elke dag 2 liter water voor voldoende hydratatie en een koele lichaamstemperatuur.

Acne door zweet behandelen

Nu je weet hoe je acne door zweet kunt voorkomen, wil je natuurlijk ook weten hoe je de puistjes kunt behandelen. Gebruik hierbij onderstaande tips:

 • Was de plekken met zweetpuistjes maximaal twee keer per dag.
 • Gebruik geen irriterende scrub, maar olievrije en niet-comedogene producten tegen acne.
 • Gebruik een schone handdoek om zweet weg te deppen.
 • Zoek naar tips omtrent huidverzorging voor sporters.
 • Ga geen puistjes laten ploffen of aanraken.
 • Gebruik benzoylperoxide of salicylzuur om acne bacteriën te doden.
 • Vraag advies aan je huisarts of een dermatoloog, wellicht kun je acne medicatie krijgen.
 • Verschoon zaken die in contact komen met je huid, zoals kleding en beddengoed regelmatig.
 • Als alternatief kun je outdoor-oefeningen doen in plaats van sporten in een warme, drukke sportschool.

Slotwoord

Aangezien zweet iets anders is als talg, wat normaal de acne veroorzaakt, is het nog onbekend of er daadwerkelijk puistjes kunnen ontstaan door zweet.

Bedenk daarom eens of bepaalde factoren bij het zweten de oorzaak zijn van je puistjes. Misschien krijg je puistjes door de zon in plaats van zweet. Ook kun je gaan zweten door zware fysieke inspanningen, je lichaam kan dan een stressreactie krijgen waardoor er een uitbraak ontstaat.

Als laatste raad ik je aan mijn gratis e-book te bekijken. In dit boek vertel ik exact hoe jij voor een langere tijd je puistjes kunt verminderen. Inmiddels zijn al duizenden bezoekers je voorgegaan en begonnen met de methode.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Laat onderaan de pagina een reactie achter als je nog vragen of tips hebt omtrent “puistjes door zweet”.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *